Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Iraakse kroongetuige: Ik loog over wapens in Irak

  •  
16-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Bush_Powell_Rumsfeld300.jpg
Man die Witte Huis ervan overtuigde dat Saddam Hussein massavernietigingswapens had, bekent dat hij loog om regime ten val te brengen
De overloper die Washington ervan vertuigde dat er massavernietigingswapens waren in Irak, heeft voor het eerst toegegeven dat hij zijn verhaal destijds bij elkaar heeft gelogen. Hij moest vervolgens in shock toezien waartoe zijn leugens leidden. Dat zegt Rafid Ahmed Alwan al-Janabi in een gesprek met de Britse krant The Guardian.
Al Janabi, die bij de Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten bekend stond onder codenaam Curveball , heeft aan The Guardian verteld dat hij verhalen verzon over mobiele installaties en geheime fabrieken voor wapenproductie met het doel de Iraakse dictator Saddam Hussein ten val te brengen. Hij was het regime zelf in 1995 ontvlucht.
Misschien had ik gelijk, misschien had ik ongelijk. Zij gaven me deze kan. Ik had de kans om iets te bedenken om het regime ten val te brengen. Mijn zoons en ik zijn daar trots op en we zijn trots dat wij de reden waren om Irak de kans op democratie te geven.”
De bekentenis komt acht jaar na het betoog van Colin Powell voor de Verenigde Naties, waarin de toenmalige Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken zwaar leunde op de leugens die Al Janabi de Duitse geheime dienst BND had verteld. Onlangs verschenen ook de memoires van Donald Rumsfeld, destijds minister van Defensie, waarin ook hij toegeeft dat er geen massavernietigingswapens in Irak waren.Van beide mannen zijn de carrières zwaar gehavend, omdat ze maar wat graag wilden geloven in de verhalen van Al Janabi, die zelf zegt dat deze lang voor de speech van Powell, getoetst hadden kunnen worden. 
Foto (van links naar recht): Toenmalig president George W. Bush, minister van Binnenlandse Zaken Colin Powell en minister van Defensie Donald Rumsfeld

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Klaas2
Klaas216 feb. 2011 - 8:05

---[Man die Witte Huis ervan overtuigde dat Saddam Hussein massavernietigingswapens had, bekent dat hij loog om regime ten val te brengen]--- Ik geloof niet dat het Saddam-regime vanwege massa-vernietigingswapens ten val is gebracht. Dus ik geloof ook niet dat het Witte Huis overtuigd was van de massa-vernietigingswapens. Een doorzichtige poging om de schuld bij een ander te leggen. De oorlog had hele andere redenen, en binnen het Witte Huis zijn die wel bekend, en altijd al bekend geweest.

artizz
artizz16 feb. 2011 - 8:05

Het gaat altijd om goedkope toegang tot de fossiele brandstoffen in Irak en omringende landen in het Midden Oosten. Amerika gaat daarin voorop met ecologische rampen, leugens, bedrog, geweld, oorlogen, honderdduizenden doden, vele, vele gewonden en economische stagnatie. De verantwoordelijke leiders , het gezag, die wij kunnen kiezen hebben geen benul van wat er op de achtergrond zich afspeelt en lopen dom achter de praatjes van de ' grote der aarde' aan om een graantje mee te pikken en draaien de burgers een rad voor ogen.

Yggdrasil
Yggdrasil16 feb. 2011 - 8:05

Geeft de VS nu de kans om te roepen, ja sorry jongens maar we zij er gewoon ingeluisd. Handen wassen in onschuld. Of de moderne versie van "wir haben es nicht gewuszt"

KuBa612
KuBa61216 feb. 2011 - 8:05

Georkestreerde bekentenis om, ten eerste, de Amerikaanse overheid beter voor de dag te laten komen wat betreft een feit (de afwezigheid van massavernietigingswapens) dat de hele wereld al lang en breed heeft omarmd. "Het was niet onze schuld, de inlichtingen waren verkeerd." Ten tweede heeft de uitspraak als doel het uiteindelijke resultaat (wederom) als een succes te verkopen aan het publiek, door een Irakees het woord te laten doen over "trots" en "democratie".

doeidoei
doeidoei16 feb. 2011 - 8:05

Dit komt uit het Guardian artikel. "I tell you something when I hear anybody – not just in Iraq but in any war – [is] killed, I am very sad. But give me another solution. Can you give me another solution? "Believe me, there was no other way to bring about freedom to Iraq. There were no other possibilities." Volgens mij zou ie het zo weer doen.

Janssen3
Janssen316 feb. 2011 - 8:05

Tsja, zou zomaar kunnen. Maar dan valt het nog op dat de Amerikanen wel heel erg gretig aanvielen.

keuleniscool
keuleniscool16 feb. 2011 - 8:05

Bush is middels leugens de oorlog in Irak begonnen . Deze oorlog heeft ca 3.000 miljard gekost . Dat is 3 miljoen maal een miljoen dollar . Op criminele wijze heeft Bush dit over de balk gegooid . En zodoende een wereld crisis veroorzaakt . Dit alles onder het mom van massa-vernietigings-wapens , die er NIET waren De CIA stond met de mond vol tanden . Nu is bekend dat de mossad van Israel deze spook-verhalen hebben gespuid. En zodoende de VS en onze jongens voor het karretje van Israel gespannen … En Bush stuurde de politie en leger , met de wapens , naar huis ! Bush is een gestoorde crimineel !

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 feb. 2011 - 8:05

Toen Bush God persoonlijk sprak,heeft God niet tegen hem gezecht: ''Lieve kind van mij, die Al Janabi klets zijn nek leeg''?

1 Reactie
doeidoei
doeidoei16 feb. 2011 - 8:05

God heeft ook wel eens zijn dag niet. Sommigen zeggen zelfs dat hij niet bestaat!