Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IPCC slaat alarm: uitstoot broeikasgassen onmiddellijk drastisch beperken

04-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
629 keer bekeken
  •  

Het IPCC, het panel van wetenschappers dat voor de VN de gevolgen van de klimaatcrisis in kaart brengt, luidt opnieuw de noodklok. De uitstoot van broeikasgassen moet onmiddellijk en drastisch beperkt worden om de opwarming van de planeet nog te kunnen beperken tot 1,5 graad. Als voortgegaan wordt op het huidig beleid is de gemiddelde temperatuur op Aarde tegen het einde van de eeuw met 3 graden gestegen.

Het is het derde rapport van het IPCC in de afgelopen maanden. De eerste twee gingen over klimaatwetenschap en aanpassingen aan het veranderende klimaat. Dit rapport is veel gevoeliger omdat het stelt wat er moet gebeuren.  NRC schrijft:

In 2015 is in het Parijse Klimaatakkoord vastgelegd om de opwarming te beperken tot ver onder de 2°C, en liefst tot 1,5°C. Inmiddels is de aarde met gemiddeld 1,1°C opgewarmd, en nu al nemen op veel plekken op de wereld de extreme gebeurtenissen (hittegolven, droogtes, hoosbuien, overstromingen) toe. Komt de opwarming boven de 2°C uit, dan zal de zeespiegel wereldwijd de komende eeuwen waarschijnlijk met vele meters stijgen.

Om de opwarming nog enigszins onder controle te houden en dus onder de 1,5°C, moet in hoog tempo een eind gemaakt worden aan het verbranden van fossiele brandstoffen als kolen, olie en gas. Er moet op veel grotere schaal gebruik gemaakt gaan worden van elektriciteit die duurzaam wordt opgewekt. Steden moeten anders ingericht worden met onder meer veel minder auto's, meer groen en klimaatneutrale gebouwen.

Energiehoogleraar Kornelis Blok, een van de vijf Nederlandse auteurs die meewerkten aan het rapport, somt vijf maatregelen op die ertoe kunnen leiden dat de uitstoot de komende jaren snel naar beneden kan: nog meer inzetten op zonne- en windenergie, meer energiebesparing, stoppen met ontbossing en de uitstoot van methaan snel terugdringen. Samen met nog andere maatregelen kan de uitstoot in 2030 al met meer dan de helft worden teruggebracht, zegt hij.

De Jonge Klimaatbeweging zegt in een reactie: "Het IPCC-rapport laat zien dat we nog acht jaar hebben om onze uitstoot te halveren als we jonge en toekomstige generaties nog een leefbare toekomst willen garanderen. We weten wat we moeten doen, hoe lang we daarvoor hebben, wie waar verantwoordelijk voor is en wat er van afhangt. Alle ingrediënten voor een anderhalvegraadsamenleving zijn bekend én we hebben er het recept bijgekregen. Dit mag niet mislukken. Nederland moet zichzelf dwingen de klimaatdoelen te halen, want het alternatief is geen optie. Een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad, zoals voorgesteld in het coalitieakkoord, kan hiervoor zorgen. Het is cruciaal dat deze adviesraad er snel komt." Ze noemen het "fucking frustrerend" dat er onvoldoende maatregelen genomen worden.

Het rapport signaleert ook positieve ontwikkelingen. Steeds meer landen maken wetten om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De prijzen van duurzaam opgewekte energie daalt, net als die van batterijen voor bijvoorbeeld elektrische auto's. Er zijn ook minstens 18 landen die al meer dan tien jaar een daling van hun uitstoot laten zien. Daarbij moet aangetekend worden dat deze landen, de VS en aantal Europese staten, veel van hun productie hebben verplaatst naar andere landen, zoals China.

 cc-foto: Coast Guard News

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

agnar123
agnar1235 apr. 2022 - 10:42

Firewolf heeft ESA in 2020 opgeroepen om satellieten te ontwikkelen, om de aarde te beschermen tegen de zon: " I suggest ESA launches a series of cheap satellites, that can unfold a sun reflecting sheet in space. Perhaps every three to six months another satellite. Every next satellite should be better than the previous one, learning from the experience with the previous ones. In a few years ESA should be able to have the technology to launch a great number of satellites with sun reflecting sheets for a price we can afford." https://blogs.esa.int/janwoerner/2020/06/01/happy-birthday-esa-happy-birthday-esa/ Dit soort oplossingen worden dringend noodzakelijk. Naast het onmiddellijk totaal afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Rusland helpt ons daarbij met zijn idiote oorlog.

1 Reactie
adriek
adriek5 apr. 2022 - 15:53

Het door de zon beschenen oppervlak van de aarde is ruim honderd miljoen vierkante kilometer. Om 1 procent zonlicht tegen te houden zou je scherm dus een miljoen vierkante kilometer moeten zijn. Iets van duizend kilometer in het vierkant voldoet wel... Een boterhamzakje (20 micron) weegt bij die afmeting zo'n 20000 ton. Als Elon's Starship ooit gaat doen wat het beloofd moet het 200 keer vliegen, maar dan is er nog geen frame om een en ander aan op te hangen. Lijkt nog geen heel realistisch plan tenzij ik me ergens drie nullen vergis (wat best zou kunnen).

FredD2
FredD25 apr. 2022 - 7:41

Tja, al die "schone" oplossingen worden voornamelijk gemaakt met zgn conflictmineralen. Wel fijn dat onze accu's nu goedkoper gemaakt kunnen worden, ben benieuwd hoe zich dit vertaald naar die on(der)betaalde kindarbeiders die onder mensonterende omstandigheden kobalt moeten mijnen.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt5 apr. 2022 - 18:01

Je vindt het belangrijk te noemen dat die kinderen on(der)betaald worden. Kennelijk vind je het niet erg dat die kinderen werken. Het valt me op dat jij bij iedere ( mogelijke) vergroening met bizarre tegenargumenten komt. Klimaatbewust handelen is nooit oké bij jou. Lekker makkelijk. Dan hoef je je gedrag niet te veranderen.

pahan
pahan5 apr. 2022 - 5:24

Goed om te zien dat het globaal bekeken wordt. Alles naar Oekraïne verplaatsen of, nog erger, hier gewoon doorgaan en met een administratieve truc ergens anders schone lucht kopen helpt de planeet niet. Maar de toename van het totaal aantal mensen leidt tot meer verbruik, op alle vlakken. Beperken leidt tot jaloezie, jaloezie tot afscheiding en dat weer tot revolutie. Een oneindige cirkel. Inhoudelijk is frappant dat de gegevens van de afgelopen twee jaar lockdowns niet meegenomen zijn. Langdurig minder gebruik en daardoor minder uitstoot heeft voor zo ver mij bekend niet tot verbetering geleid. Iemand andere onderzoeken voorhanden?

2 Reacties
Hernandez
Hernandez5 apr. 2022 - 9:36

'les naar Oekraïne verplaatsen of, nog erger, hier gewoon doorgaan en met een administratieve truc ergens anders schone lucht kopen helpt de planeet niet.' Zo denken helaas wel veel mensen hier, de boertjes hier uitkopen die zich verplaatsen naar andere landen én waardoor we straks (als de pleuris pas echt uitbreekt) hier geen eten meer hebben.

vdbemt
vdbemt5 apr. 2022 - 18:06

@Hernandez. Wij zijn het 2e exportland ter wereld als het om de landbouw gaat. Als AL die boeren van ons naar het buitenland gaan (dat doen ze niet allemaal), zijn ze dan opeens vergeten hoe ze hun producten de wereld over krijgen, zodat wij van de honger omkomen? Malloot.

tempest
tempest4 apr. 2022 - 22:29

Het probleem is dat er echt nog geen "recept" bestaat om deze transitie in korte tijd te volbrengen. Dat is gewoon niet waar. Alle elektriciteit en dingen als stadsverwarming zou de overheid duurzaam moeten laten produceren en de enige manier om dat op korte termijn te realiseren is het nationaliseren van alle energiebedrijven en gigantisch te investeren in groene energie en opslag methodes. De andere opties gaan niet snel genoeg, want dit zal economisch niet rendabel zijn, Ook rond de luchtvaart zullen heel ingrijpende stappen moeten worden gezet: letterlijk een totaal verbod op vliegen totdat er een duurzame optie bestaat (en nee, dat zal synthetische kerosine niet snel kunnen worden, want dit kan pas als er een duurzame energie overschot bestaat en daar zijn we echt niet voor 2050). Ander beleid is een soort schone schijn waar de armere mensen de pineut van zullen worden en wat netto niet zal werken.