Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Inzameling 3FM Serious Request breekt record

  •  
24-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
serious_300.jpg
Gulle Nederlanders bezuinigen niet op ontwikkelingshulp
De inzamelingsactie van 3FM heeft in een week tijd 7.135.707 euro opgebracht. Dat is 22.260 euro meer dan vorig jaar toen het kabinet nog drie miljoen euro schonk. Het kabinet onder leiding van Rutte wilde geen geld geven voor de hulp aan aids-wezen in Afrika, een hulpproject van het Rode Kruis.
De gulle Nederlanders zelf zorgden er voor dat de actie toch een recordopbrengst had. Voor Serious Request brachten de 3FM-dj’s Giel Beelen, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg een week lang door in het Glazen Huis in Eindhoven. Gedurende die week, die ze vastend doorbrachten, veilden ze verzoeknummers.
NOS meldt:
Tijdens het slotconcert op het 18 septemberplein traden onder anderen Marco Borsato, Guus Meeuwis, Alain Clark, Ilse de Lange en Bløf op. Deze laatste band bracht ook de laatste nacht in het Glazen Huis door. Daar deed de band in de nacht een paar optredens, onder meer één met Acda en De Munnik.

Meer over:

nieuws, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

kingfishererik
kingfishererik24 dec. 2010 - 21:35

""Ons"" kabinet laat goed zien hoe dicht ze bij de burgers staan. Mooi werk DJ's!

Sonia2
Sonia224 dec. 2010 - 21:35

Jammer dat Serious Request PayPal ook laten meegenieten.

grolschje2
grolschje224 dec. 2010 - 21:35

Een mooi bedrag :). Ieder jaar weer prachtig om naar te luisteren en te kijken.

Milieunet
Milieunet24 dec. 2010 - 21:35

Waar een klein land nog wel groot in kan zijn. Super. Dat de regering niet bijdraagt is veelzeggend. Volkomen de weg kwijt, geen contact met Nederlanders. Top Request van 2010 is geworden: Hello http://bit.ly/efevR9

Luna12
Luna1224 dec. 2010 - 21:35

Een mooi bedrag , maar mijn gevoel zegt dat het bijeen is gebracht door mensen die meer dan gemiddeld maatschappelijk betrokken zijn . Ook al gezien de kijkcijfers van de slotmanifestatie , denk ik dat het "hele volk" heeft meegedaan , niet echt klopt. Maar het maakt verder allemaal niet uit , het rode kruis kan weer meer doen , en daar gaat het om.

Nikos2
Nikos224 dec. 2010 - 21:35

Iedereen gefeliciteerd met dit mooie bedrag.

Harris2
Harris224 dec. 2010 - 21:35

Wat een gezeur over de regering. Ik vind het prima dat ze niks hebben gegeven. Reëel gesproken zijn ze namelijk nog steeds de grootste sponsor. De organisatie en media-aandacht die de publieke omroep mogelijk heeft gemaakt is volgens mij 'duurder' dan de hele opbrengst bij elkaar. Ik snap dat televisie en radio maken normaal gesproken ook geld kost, en dat het daarom misschien geen 'extra' kosten op de begroting zijn, maar we moeten niet doen alsof dit hele feest zonder de overheid mogelijk was geweest. Desalniettemin: chapeau! Bijna 50 cent per Nederlander binnen gehaald. Hoe groot zou die bijdrage zijn ten opzichte van wat er per Nederlander aan vlees wordt opgegeten met Kerst? 10%? Ik wil niet vervelend doen en ben zelf geen haar beter, maar mijn geweten is niet gesust.

Dinho
Dinho24 dec. 2010 - 21:35

Alle respect en waardering voor de kanjers die het (zonder overheidshulp) hebben gerealiseerd.

Suzan te Pas
Suzan te Pas24 dec. 2010 - 21:35

Het is een prachtig resultaat. Echt heel mooi. Slechts een heel klein deel van alle belastingbetalers had gemord denk ik als dit kabinet een bijdrage had geleverd aan deze actie. Want wat is 3 miljoen op al de miljarden aan belasting? En hoeveel is dat per belastingbetaler? Miniem, dunkt me. Dus, echt, hou op over 'de belastingbetaler', want die bestaat niet als zodanig. En als iemand dan toch te klagen heeft als Rutte alsnog een bijdrage levert, en degene is het er niet mee eens, zeg dan gewoon 'van míjn centen'. Want dat zijn het, letterlijk, centen. Erg hè, een paar van de eigen centen die naar het Rode Kruis gaan om kleine kinderen - zonder ouders maar wel met onvoorstelbare mentale en fysieke ellende - te helpen. Dit kabinet heeft verkeerd gekozen. Het kan nog, hoor, Rutte, kom op, geef alsnog 3 miljoen. Laat je van je beste kant zien! Geef mijn centen!

JanvdH2
JanvdH224 dec. 2010 - 21:35

Waarom moet de overheid wel ondersteunen met het kopen van een huis, vraag ik alle "zie je wel ondersteuning van de overheid is helemaal niet nodig" types?

Yggdrasil
Yggdrasil24 dec. 2010 - 21:35

Nu krijgen we te zien waartoe Nederlands zelf in staat zijn - zonder hulp van de overheid =========================== Weer zo'n ernstige rechtse misvatting en dezelfde manier waarop de rechtse mensen hier het terugtreden van de regering afdoen als een succes-move omdat zo zou blijken dat mensen zelf wel de goede doelen kunnen regelen. Kunnen we wel even het huisje bij het schuurtje laten. Het enige goede doel wat de overheid initieert is wanneer een regeringspartij de stekker uit het kabinet trekt, die een kabinetscrisis forceert, dat is echt het enige goede doel waar het kabinet ook maar iets mee te maken heeft. Een goed doel waar we nu trouwens wel heel erg veel behoefte aan hebben. Ieder goed doel wordt ofwel door een organisatie ofwel een privé-persoon uitgevoerd dan wel bedacht, er is dus geen enkel goed doel waarbij er invloed is van een kabinet en dat is maar goed ook want zo komt er tenminste nog geld binnen. Een regering kan de goede doelen helpen door een donatie te doen die van de belastingbetaler afkomt, het succes van een goed doel is dus niet logischerwijs afhankelijk van de bijdrage van een regering, het kan alleen het eindresultaat, lees opgehaald geld, beïnvloeden. De regering van nu heeft niet zoveel met goede doelen, heeft niets met de Publieke Omroep, heeft niets met cultuur en heeft al helemaal niets met aids-wezen. De regering van nu gaat voornamelijk voor jonge dynamische veel-verdieners. Trouwens als er op wereld-niveau geen overheden zouden zijn hadden we helemaal geen goede doelen meer nodig.

karuna2
karuna224 dec. 2010 - 21:35

Als het niet triest was zou je nog kunnen lachen om de redeneringen die zoal voorbij komen. Bijvoorbeeld. Op de een of andere manier weten de PVV of VVD stemmende PVV adepten hier zeker dat OMDAT de regering niet gegeven heeft de mensen MEER zijn gaan geven. Waar halen ze die wijsheid vandaan? Hoe ga je ooit aantonen dat dit ook werkelijk zo is? Misschien wordt de actie wel steeds bekender, misschien heeft Eindhoven wel héél erg zijn best gedaan, misschien zijn er wel minder mensen op vakantie door de crisis, misschien hebben die reportages wel een gevoelige snaar geraakt, misschien hebben meer bekende Nederlanders hun best gedaan, misschien waren de DJ's wel beter in vorm, misschien schept de sneeuw en het ijs wel een solidariteitsgevoel wat mens ook vrijgeviger maakt, misschien wel een combinatie van alles.......misschien. Niemand gaat dat voor zeker zeggen. Dus de redenering dat mensen meer gaan doen als de regering 'als de regering niet in de weg loopt (wat een zwaktebod zeg)' is volkomen uit de lucht gegrepen en valt op zijn best onder 'rationalisering van eigen gedrag'. Over die "gedwongen solidariteit" is al het een en ander gezegd. Verder komt er dus geen enkel, maar dan echt ook geen enkel argument naar voren dat beredeneerd dat het okay is dat de regering deze KEUZE maakt.

wvdstraat
wvdstraat24 dec. 2010 - 21:35

Natuurlijk zou ook mét overheidssteun meer zijn bijgedragen door de bevolking, Serious Request wordt immers steeds bekender. Maar de enorme verhoging dient wel degelijk ook als een soort 'proteststem' te worden gezien. Namelijk als één tegen deze horror-gedoog-regering die dat uiteraard niet wíl begrijpen. Het is een boodschap dat men, zelfs met aangehaalde broekriem, solidair blijft met de allerarmsten ter wereld. En dat men dus andere keuzes wenst, maar "Henk en Ingrid" ? , die keken ondertussen naar Oh oh, Cherso, net als bij Geert, Mark en Maxime thuis ....

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra24 dec. 2010 - 21:35

Er is toch nog gerechtigheid! Zojuist las ik van het immer goed ingelichte persbureau De Speld het volgende artikel: Kabinet halveert opbrengst Serious Request “Er is een tijd van geven en een tijd van nemen.” Het kabinet zal dit jaar de opbrengst van de jaarlijkse 3FM-actie “Serious Request” halveren. Dat heeft Minister van Financiën Jan Kees de Jager vandaag aangekondigd. In eerdere jaren verdubbelde het kabinet dit bedrag nog, maar volgens De Jager is dat ‘niet meer van deze tijd’. Zowel vanuit het Glazen Huis als vanuit Afrika is begripvol gereageerd. “De maatregel is vrij eenvoudig: Van iedere euro die je doneert gaat er 50 cent naar de schatkist. Bij giften boven de 10.000 euro loopt dat op naar 80%, en boven de 50.000 euro zal het gehele bedrag de rijksbegroting ten goede komen”. De zogeheten ‘eerlijk delen-taks’ zal volgens De Jager een kleine 3 miljoen euro opleveren. ”Deze maatregel past uitstekend binnen Europese richtlijnen over verantwoordelijke overheidfinanciën. Iedereen moet de broekriem aantrekken, en de goede-doelensector dus ook.” Premier Rutte noemt de maatregel een noodzakelijke stap: “We zijn zeer redelijk en terughoudend. Jarenlang heeft de regering het bedrag verdubbeld. Iedereen die iets van inflatie weet, weet dat verdubbelen een stuk meer kost dan dat halveren oplevert. Bovendien is het ronduit onverantwoord dat tienduizenden Nederlanders midden in een crisis van deze omvang klakkeloos geld naar Afrika sturen. Dan moet de overheid durven bijsturen.” In Afrika is de maatregel met begrip ontvangen. Kwame Mpufu (9) verloor zijn beide ouders aan de gevolgen van AIDS, maar ziet in dat ook Nederland het zwaar heeft. Mpufu: “De overheidsfinancien staan zwaar onder druk. Het zou egoistisch zijn om dan gewoon hetzelfde bedrag te verwachten als vorig jaar” De DJ’s in het glazen huis zijn ‘teleurgesteld maar begripvol’. “Jarenlang hebben we genoeg welvaart gehad om bakken met geld weg te geven en dat gaf best een goed gevoel”, aldus Giel Beelen, die dit jaar voor de vijfde keer zes dagen lang niets zal eten om geld in te zamelen voor Afrika. “Maar in deze tijd van crisis moeten we niet alleen aan onszelf denken.” De regering onderzoekt nog of de maatregel met terugwerkende kracht kan worden uitgevoerd. “Anders komt die JSF er nooit”, aldus De Jager.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2010 - 21:35

Geweldig gedaan! Mijn felicitaties voor allen die er aan mee hebben geholpen SR10 tot een grandioos succes te maken! En regering, ga je heel diep schamen. Wij, het volk, heeft laten zien dat we jullie niet nodig hebben. Wij doen het zelf wel! En dan een schamele 2000 euro ophalen in de Tweede Kamer waarvan 700 euro door een (mij) onbekende donateur). Tweede Kamerleden, ga in de hoek en schaam je diep. Diep! Heel Diep! 150 Kamerleden en dan met z'n allen 2000 euro doneren. Zielig.

2 Reacties
Joeri2
Joeri224 dec. 2010 - 21:35

Het laat zien hoe ver de politici van de mensen staan.

geejeehaa
geejeehaa24 dec. 2010 - 21:35

Je kunt het ook anders zien: het is toch fantastisch dat de Nederlandse burger zélf initiatief neemt als de overheid zich terugtrekt en geen extra bijdrage levert? Het laat zien dat je die verantwoordelijkheid dus best bij de burger zelf kunt neerleggen. Prachtig resultaat die 7mln, en 2000 euro op 150 grootverdieners vind ik idd. ook een beetje schamel.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2010 - 21:35

Prachtig toch. Zie je wel dat het helemaal niet nodig is dat ook nog eens geld van de belastingbetaler wordt gebruikt om liefdadigheid te beoefenen. De mens die dat wil kan dat zelf beter. Misschien ook iets om de ontwikkelingshulp op basis van vrijwillige donaties in te richten.

1 Reactie
Nachtegaaltje
Nachtegaaltje24 dec. 2010 - 21:35

"Misschien ook iets om de ontwikkelingshulp op basis van vrijwillige donaties in te richten." Ja dat lijkt me een goed idee! Dat jezelf het magerste kindje uit mag zoeken waar je €25,- euro dat jaar naar toe zal gaan! Het is treurig dat er op deze planeet uberhaubt aids-wezen zijn. Het is treurig dat wij als belastingbetaler al decenia lang ministers van buitenlandse zaken betalen dit soort problemen op te lossen en zelfs te voorkomen. Het is treurig dat ondanks peperdure regeringen, belastingbetalers zelf een hulpactie op poten moeten zetten om een helpende hand uit te steken. Het is treurig dat aan de ene kant van de wereld men zeurt over de belastingen terwijl er aan de andere kant van de wereld kinderen zonder ouders opgroeien. Dat hadden we kunnen voorkomen, met een heel klein beetje meer belasting betalen.

Yggdrasil
Yggdrasil24 dec. 2010 - 21:35

Als ik het goed begrijp dat werd SR voor de zesde keer gehouden en was het tot nu toe een goed gebruik dat de regering van dit o zo mooie land de opbrengst verdubbelde maar men heeft dat dit jaar niet gedaan want wij besteden onze overheidscenten liever aan het spekken van de nogal rijke medemens en aan de aanschaf van militaire speeltjes. Het gaat dus om 7 miljoen, een bedrag wat iedere minister bij wijze van spreken als wisselgeld in zijn portemonnee heeft zitten, het is peanuts maar het is wel een gebaar wat je kunt maken, je zou je als regering betrokken kunnen voelen bij maatschappelijke initiatieven en je kunt met een geringe financiële inspanning laten zien dat je betrokken bent bij goede doelen in het algemeen en SR in het bijzonder. De regering kiest om dat niet te doen waarbij het natuurlijk helemaal niet gaat om die 7 miljoen want dat is zogezegd peanuts. Maar helaas we hebben nu eenmaal te maken met een zeer rancuneuze groep die wraak neemt op de jarenlange "linkse" overheersing. De organisator van dit evenement is namelijk de Publieke Omroep, die zetten een glazen huis ergens neer, een glazen huis wat eigenlijk een mobiele studio is en dat ziet de regering ongetwijfeld als verspilling van overheidsgeld. Het is een initiatief van die vermaledijde Publieke omroep en dat vindt men maar niets. Het is ook nog eens een keer een vorm van cultuur, met name de jongeren-cultuur en deze actie laat zien dat ook bij de youngsters nog voldoende mensen te vinden zijn die volstrekt onbaatzuchtig geld storten voor een goed doel maar ja radio blijft een soort van cultuur en cultuur, dat weten we inmiddels, doet het niet zo goed bij deze regering, sterker nog dient afgebroken te worden. Ik verwacht dat deze regering al druk doende is plannen te ontwikkelen om de opbrengst voor een goed doel te zien als inkomsten en derhalve te belasten met een fors percentage. De regering had zich betrokken kunnen tonen maar de regering is niet betrokken bij de maatschappij behalve natuurlijk bij het zich de vingers aflikkende rechtse deel van de bevolking. Wederom een gemiste kans van deze regering en dat zal in de toekomst niet anders worden ben ik bang.

1 Reactie
grolschje2
grolschje224 dec. 2010 - 21:35

Deze opbrengst laat weer eens zien dat je ontwikkelingshulp prima aan de bevolking zelf kan overlaten. De ultieme vorm van democratie. Als je met het doel begaan bent geef je geld, en zo niet geef je niet.

cmore
cmore24 dec. 2010 - 21:35

Prima besluit van van deze regering dus. Hetzelfde bedrag als vorig jaar is opgehaald maar dit keer zónder steun van de overheid. Je kan het dus aan de bevolking zelf overlaten.

1 Reactie
karuna2
karuna224 dec. 2010 - 21:35

[ Je kan het dus aan de bevolking zelf overlaten.] Zeker, dat kan je. Maar je kan je ook als regering solidair verklaren, al is het maar door een symbolisch bedrag doneren. Dát doen ze niet. Daarmee zetten ze zichzelf duidelijk neer. We zullen het dus moeten hebben van mensen die nog solidariteit willen en dat zijn er gelukkig een heleboel. Helaas begrijpt deze regering dat nou juist weer niet.

ArthurP2
ArthurP224 dec. 2010 - 21:35

Zo zie je maar dat zelfs voor de ontwikkelingshulp het nieuwe beleid goed uitpakt. I.p.v. passief af te verwachten tot de overheid toch wel weer bijpast nemen de burgers zelf de verantwoordelijkheid, wat netto een positief resultaat oplevert!

2 Reacties
meimag
meimag24 dec. 2010 - 21:35

serious request is een hoopvolle boodschap, geen linkse hobby. Een draagvlak waar kabinet Rutte zijn vingers bij af kan likken. Iets meer dan 1 euro persoon afdragen van de belastingbetaler en meer aidswezens zou dan geholpen worden.

karuna2
karuna224 dec. 2010 - 21:35

Ik begrijp dat jij het prima vindt om over de ruggen van aids wezen de keuzes van deze regering waaronder het behoud van de HRA voor de dure huizen en de aanval op alle kwetsbaren in de samenleving goed te praten. Succes ermee!! :(

heggenland
heggenland24 dec. 2010 - 21:35

Ik ben een paar maal naar de markt in Eindhoven geweest: het was hartverwarmend te zien hoe vooral jonge mensen hun mededogen getuigde met de ellende van de weeskinderen in Afrika. Er was geen buurt of vereniging in de regio waar kinderen en jongeren aan de slag gingen om geld in te zamelen om daarna in de bittere kou uren lang in een eindeloze rij te staan om hun donaties in de brievenbus van het Glazenhuis te schuiven. Vanuit heel Nederland trokken jongeren naar het Glazenhuis in Eindhoven met donaties. Ook de jongere omroep BNN liet zich van hun beste kant zien en dus niet alleen van lang leve de lol. In ons parlement werd door de CU onder de 150 parlementariërs ook geld ingezameld: vorig jaar nog €8000,- maar het parlement is verrechts en nu kwam er niet meer dan €2000,- uit rijkgevulde hun knip. Veel zeggend over het volk wat nu vanuit Den Haag de dienst uit maakt.

1 Reactie
clara51
clara5124 dec. 2010 - 21:35

["In ons parlement werd door de CU onder de 150 parlementariërs ook geld ingezameld: vorig jaar nog €8000,- maar het parlement is verrechts en nu kwam er niet meer dan €2000,- uit rijkgevulde hun knip."] Soms zijn dingen eenvoudiger dan ze lijken: ze waren gewoon te laat begonnen met collecteren. De meesten waren al op kerstreces. Of hadden zelf al bijgedragen, zoals de PvdA.

karuna2
karuna224 dec. 2010 - 21:35

Hartverwarmend dit resultaat. Geweldig, dit blijk van solidariteit. Maar te belachelijk voor woorden dat dit door mensen wordt uitgelegd alsof de regering DUS maar niets moet doen. Echt volkomen idioot. Waar hebben we nou eigenlijk een regering voor in een democratisch land? Om zo asociaal en niet-solidair mogelijk te zijn zodat de burger het zelf gaat doen? Heeft de regering geen enkele voorbeeldfunctie meer? Geeft die geen enkele richting meer aan? Vertaalt die helemaal niet meer wat er onder mensen leeft? Nou volgens deze regering is het antwoord: ja, we doen ze asociaal mogelijk, nee, we hebben geen voorbeeldfunctie als het gaat om solidariteit, nee, we geven geen richting meer als het gaat om solidariteit en nee, we vertalen alleen het eigenbelang want de solidariteitkant laten we geheel liggen. Wat je wél doet geeft iets aan, wat je niet doet ook. Door op geen enkele manier een donatie te doen, al is die symbolisch en zich dus solidair te verklaren met deze actie zet deze regering precies neer waar ze voor staat: het eigenbelang. Daarmee vertaalt ze, zie het resultaat van deze actie, maar een klein deel van wat er onder mensen leeft. Weg met die zooi!!! Verlos ons ervan, want ze geven het foute voorbeeld en daar gaan we met zijn allen nog over struikelen.

1 Reactie
Janssen3
Janssen324 dec. 2010 - 21:35

Jammer dat je zoveel woorden nodig hebt om te zeggen dat je vindt dat iedere Nederlander gedwongen aan deze goede doelen dient te geven. Als je dit zo belangrijk vindt geef je zelf toch wat meer.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2010 - 21:35

Nederland is veerkrachtiger dan ik gedacht had. Mensen zijn minder afhankelijk van de overheid, en we kunnen blijkbaar meer dan we dachten. Als we maar met z'n allen de schouders eronder zetten. En; het netto resultaat is prima. Gefeliciteerd.

1 Reactie
bougeluk
bougeluk24 dec. 2010 - 21:35

Het is vreemd dat je anders dacht. Nederlanders zijn altijd veerkrachtig geweest en dat blijft ook zo. Als je door de ideologie van pessimisme heen kijkt naar de samenleving, zie je niet anders.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2010 - 21:35

Geweldig resultaat. Vooral het feit dat nu eens en voor altijd duidelijk is geworden dat de staat helemaal niet mee hoeft te betalen aan dit soort acties. Ze redden het uitstekend zelf. Chapeau!

1 Reactie
karuna2
karuna224 dec. 2010 - 21:35

Het resultaat had dus gewoon hoger kunnen zijn dan wat er nu al is opgehaald. Dan hadden er dus nog meer kinderen geholpen kunnen worden. Niet belangrijk begrijp ik?

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2010 - 21:35

Jammer dat Bert Koenders niet meer kan komen om er nog wat belastinggeld tegenaan te gooien. Dat dat hij altijd zo goed, alsof het zijn eigen geld betrof.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods24 dec. 2010 - 21:35

Walgelijk commentaar weer.