Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Inwoners dorp Fucke willen naamsverandering vanwege online censuur

  •  
15-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fucke
In de pittoreske Zweedse regio Hoge kust ligt het gehucht Fucke, een buurtschap dat slechts elf panden telt. Het plaatsje bestaat al van voor 1547, de eerste keer dat de naam opduikt in documenten. Hoe het dorp aan z’n naam komt is onduidelijk. Fucke betekent niets in het Zweeds, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Engels. En in dat laatste schuilt een probleem. De puriteinse Anglo-Amerikaanse cultuur staat het gebruik van een woord als Fucke niet toe. Met dramatische gevolgen voor de inwoners.
Schermafbeelding-2022-01-15-om-19.41.12
Fuckenezen oftewel Fuckers, merken dat hun postings gecensureerd worden door Anglo-Amerikaanse internet-giganten als Google en Facebook. Spullen te koop aanbieden gaat ook al niet, steeds wordt de plaatsnaam geweigerd door de kunstmatig intelligente censuursystemen die dergelijke sites beheren.
De inwoners geven het op en hebben nu aan het Zweedse kadaster gevraagd om de plaatsnaam te veranderen in iets anders waar Engelstaligen niet van in de gordijnen vliegen. Dat heeft nogal wat voeten in aarde omdat de aanvraag moet worden beoordeeld door het instituut dat waakt over het Zweedse erfgoed en de taal. Daarbij wordt het verzoek onder meer getoetst aan Zweedse wet die de naamgeving van plaatsen regelt. Verandering van plaatsnaam wordt slechts bij hoge uitzondering toegestaan als er sprake is van dwingende, zeer bijzondere omstandigheden. Dat merkten eerder de inwoners van het eveneens Zweedse Fjuckby die al in 2007 vroegen om wijziging in Fjukeby. Het verzoek werd afgewezen.
Twee jaar geleden veranderde de Oostenrijkse plaats Fucking zijn naam in Fugging. Die wijziging werd vooral ingegeven door toeristen die al dan niet voor de foto ter plekke de daad bij het woord voegden. Ook werd het plaatsnaambord vaak gestolen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

agnar123
agnar12316 jan. 2022 - 15:31

Ik heb diverse EU parlementariers al eens gevraagd om een Europese zoekmachine. Van slechts een parlementarier kreeg ik antwoord. Een negatief antwoord. Alles wat je in Google zoekt wordt opgeslagen met je ip nummer. De Stasi dossiers van de meest gewantrouwde burgers waren flinterdun vergeleken met wat Google bijhoudt over ieder van ons. En facebook is nog erger. Wat ik graag wil: Een europese zoekmachine, niet commercieel, gewoon van gemeenschapsgeld. Als je 15 jaar geleden met een zoekmachine zocht, kreeg je meestal interessante pagina's met interessante inhoud. Nu krijg je de pagina's waarmee Google het meest verdient. Zoeken is door Google gesaboteerd. Als je op de grens met Duitsland woont en je wilt Duitse resultaten, dan maakt Google je leven tot een hel. Ik mag van Google niet in Duitsland kopen. EU politici, wordt eens wakker ! Zoeken is bijna net zo belangrijk als schoon drinkwater en elektriciteit. Het is een eerste levensbehoefte geworden. Dat laat je toch niet aan een Amerikaans bedrijf over.

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie17 jan. 2022 - 17:07

100% eens. Er zijn alternatieven voor Google, maar een EU zoekmachine met kaarten API zou zoveel beter en nuttiger zijn dan die Alphabet rommel! Wat de EU ook eens aan banden zou moeten leggen is het onnodig geforceerde internet "cloud" gebruik. "The cloud" is gewoon de naam voor een computer die niet van jouw is en waar jij geen controle over hebt. Aanbieders van clouddiensten zouden verplicht hun protocol openbaar moeten maken en de apps instelbaar zodat mensen zelf kunnen beslissen op welke computer hun data komt of deze nu thuis staat in eigendom of van een concurrent is. Persoonlijk wil ik mijn meuk niet in "the cloud". Niet van Apple, niet van Google, niet van Amazon nergens niet. Geef mij een kastje die ik aan mijn glasvezel lijn kan hangen en ik ben klaar!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 12:08

Dat is dan dus ook het gekke - plaatsnamen mogen niet van die amerikanen maar hun films mogen wel vol met die woorden - om nog niet te spreken van hun obsessie met konten in het taalgebruik . Ik ga me verder niet bemoeien met hoe infantiel een volk spreekt wij hebben zo ook ons kleurrijk taalgebruik maar je meet wel heel vreemd met twee maten .

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 12:10

Google maps doet niet moeilijk over het plaatsje Kanker in india bijvoorbeeld

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 12:10

was een reactie op ericD

Uw Psychiator
Uw Psychiator16 jan. 2022 - 11:50

Je zult als Duitser maar in Bumshausen wonen, of in Vögelparadies; om nog maar te zwijgen van Ficken am Rhein. Ik meen: er zullen wereldwijd wel plaatsnamen voorkomen die aan van dattum doen denken. In de entourage van de Beach Boys was er lang geleden iemand die Dick Rising heet (een manager of roadie, dacht ik). In Spanje is er een stad ten noorden van Valencia, en die heet: Peníscola. Alles klopt hieraan: je denkt aan stomende sex en ijskoude frisdrank. Mag dat dan weer wél? _______ U begrijpt het al: ik vind deze ophef alleen maar vermakelijk.

1 Reactie
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl17 jan. 2022 - 9:57

Nou ja, het is wel symbolisch voor het failliet van een samenleving die zich moet schikken naar het beeld van Big Tech. Ik neem aan dat u ophef een beetje ongelukkig gebruikt hierboven want het is toch wel knap lullig dat je je plaatsnaam moet aanpassen omdat ze in Palo Alto maar 1 taal spreken. Daar mag best ophef over zijn. Als bonus geef ik u één van de bekendste bieren onder enthousiastelingen, niet vanwege smaak maar puur de naam: Fucking Hell. Gebrouwen in Fucking wat zijn naam inmiddels na ruim 800 jaar ook heeft gewijzigd in Fugging...

Greendutch
Greendutch16 jan. 2022 - 11:28

voor de inwoners erg onvriendelijk maar in tijd van pandemie wel een leuk probleem om het eens over te hebben????

EricDonkaew
EricDonkaew16 jan. 2022 - 10:09

Aan de andere kant begint veel Angelsaksisch taalgebruik me te irriteren. Fucking dit, fucking dat, fucking zus, fucking zo. Mag het een onsje minder? Ik begrijp dat sommige organisaties daar wat aan willen doen, maar gebruik dan betere algoritmes.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jan. 2022 - 8:34

De wereld moet eens ophouden zich continue aan te passen aan de Amerikanen.

Zandb
Zandb16 jan. 2022 - 8:11

Ik zou zorgen voor voldoende gordijnen.

JanB2
JanB215 jan. 2022 - 21:37

Tot zover de kwaliteit van de algorithmes. Fuck wordt duidelijk anders gespeld dan fucke.

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 jan. 2022 - 20:46

Goh. Mijn kleindochter woont op Nude, een straat.,Zou die ook gevat worden door een of ander vaag algorithmen? Ik weet dat toen ik indertijd een latijnse kreet achterop m'n iPad wilde zetten, Homo sapiens en nog wat, dit prompt afgekeurd werd door de Apple checker. Maar in hetnederlandse ging het goed hoor. Ik hoop van harte dat google en conniet het laatste woord krijgen in deze kwestie.

Winterdepressie
Winterdepressie15 jan. 2022 - 19:36

Verkeerde mentaliteit. Wat moet gebeuren is dat die preutse (vaak Amerikaanse) internet diensten hun halfbakken AI algoritmes eens aanpakken. Dit gepruts in de marge door alles wat ook maar enigszins te verwijderen omdat dat grosso modo makkelijker is dan een systeem waar false positives makkelijk verholpen kunnen worden is een ziekte van die industrie. Het moet gewoon heel simpel zijn. Wanneer je een online dienst aanbied in een regio, dan moet deze voor iedereen in eerste instantie gelijk zijn en als dat te moeilijk is, dan lever je maar niet. Als Google te lam is om dit dorp ter erkennen als legitiem, dan moeten ze maar een landelijke DNS block op die service krijgen.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 0:03

mee eens - is van de gekke dat je je plaatsnaam moet veranderen voor google. die hele big tech moet op hun plek worden gezet met hun onzin

nikita72
nikita7216 jan. 2022 - 9:26

ik ben het helemaal met u eens! (evengoed heb ik begrip dat de inwoners van Fucke niet wachten tot het zover is).

nikita72
nikita7216 jan. 2022 - 9:55

Het betekent ook dat gebruikers bezwaar kunnen maken als ze geweigerd worden, en dat dan niet het bedrijf, maar een onafhankelijke instelling beoordeelt of de weigering juist was. Nu mogen Google, en Twitter zelf bepalen wie ze aan het woord laten, en Paypal kan ook zomaar klanten weigeren.