Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Inwoners Belgische Voerstreek gedwongen te verhuizen vanwege klimaatcrisis

  •  
19-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3743 keer bekeken
  •  

Terwijl in Nederland een regering aantreedt van mensen die de klimaatcrisis wegwuiven als onzin, zien sommige inwoners van de Voerstreek, net over de grens bij Limburg, zich genoodzaakt te verhuizen. Voor de tweede keer in drie jaar tijd werd de plaats getroffen door zeer hevige overstromingen, dit keer nog zwaarder dan in 2021.

Tijd om spullen in veiligheid was er amper. Door de plotselinge stijging van het waterniveau van het riviertje Berwijn stonden de huizen binnen een half uur onder water. Opnieuw werden de keukens en kamers verwoest.

De Standaard doet verslag:

Rosemarie Franssen is nog in shock en trilt, als ze vertelt over de taferelen die zich vrijdagavond afspeelden in het Luikse Dalhem. “Ik was even naar buiten gegaan, op de oprit, om te kijken hoe hoog het water stond”, zegt ze. “Maar toen ik wilde terugkeren, was het al te laat. Ik raakte mijn huis niet meer in. Mijn echtgenoot stond op de eerste verdieping.” Een buurman schoot haar te hulp. Ze raakte opnieuw binnen, het koppel moest zich een hele nacht op de eerste verdieping verschansen. “Maar slapen lukte niet. Het water maakte een hels kabaal, terwijl het onze hele living opslokte. We konden enkel wachten tot het weer wegtrok”, zegt echtgenoot Paul Delrez. (...) Hij kijkt naar zijn huis aan het anders zo idyllische riviertje Berwijn. “Dit is de tweede keer in drie jaar. Wij kunnen hier niet meer blijven. Er zal niets anders opzitten dan te verhuizen.”

De verwoestingen zijn enorm, onder meer van verzamelingen kunst en old timers. Maar ook de gewone huisraad is er aangegaan. Dagblad De Limburger beschrijft de verschrikkingen:

Marco Heidendal zag vrijdagavond zijn wagen wegdrijven. Dankzij een drone van de politie werd de auto intussen teruggevonden ... enkele straten verderop. ,,We zagen de wagen onderlopen maar bekommerden ons op dat moment vooral om het huis", zegt Marco, die ook in zijn woning enorm veel schade heeft. ,,We stuurden onze kinderen naar boven, probeerden het water zo goed mogelijk buiten te houden en plots zagen we onze wagen wegdrijven. Gelukkig is hij goed verzekerd. Hij staat nu enkele straten verder en zal zo weggetakeld worden."

Zondag wordt opnieuw hevige regen verwacht. In het oosten en zuiden van het land geldt code geel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.