'Wanneer jongeren meer weten over hun lichaam en dat van de ander, ontstaat er meer gelijkheid tussen man en vrouw, respect voor diversiteit en neemt ook seksueel geweld af'
Nog even en we weten het. Niet alleen wie de wereldkampioen voetbal wordt. Maar ook hoe de internationale gemeenschap wil dat de wereld verandert en hoeveel we elkaar daarbij gaan helpen. Politici en hoge ambtenaren zijn al jaren bezig met de ontwikkelingsdoelen van na 2015. Dat is wanneer de Millennium doelen aflopen. Op 14 en 15 juli spreekt minister Ploumen met de andere Europese ministers van Internationale Samenwerking over de nieuwe doelen. Rutgers WPF vraagt de minister hen te overtuigen hoe belangrijk seksuele vorming voor jongeren in deze doelen is.
In de discussie over ontwikkelingsdoelen blijkt telkens weer dat er landen zijn die zich niet kunnen vinden in zelfs de meest basale mensenrechten. Het gaat dan met name om het recht van mensen om zelf te beslissen wanneer en hoeveel kinderen ze willen, en met wie ze hun leven willen delen. Ultraconservatieven uit religieuze en populistische hoek hebben hier vaak moeite mee, terwijl deze rechten toch echt nodig zijn om de ontwikkelingsdoelen te behalen.
Reproductieve gezondheid Statistieken laten zien dat een op de vijf vrouwen een kind krijgt voordat ze 18 jaar oud is. In de armste landen, gaat het vaak zelfs om een op de drie meisjes. Mede daardoor sterven elk jaar 250.000 vrouwen en meisjes tijdens zwangerschap en bevalling. Tien procent van alle vrouwen heeft geen toegang tot anticonceptie.
Voor jonge mensen is het moeilijk om op te komen voor hun seksuele en reproductieve gezondheid. In veel landen weten gezondheidsmedewerkers niet om te gaan met jongeren die om raad komen vragen. In sommige landen loop je het risico gearresteerd te worden als je condooms op zak hebt. Seksualiteit blijft moeilijk bespreekbaar en een kind krijgen overkomt je.
Kans voor de toekomst Voor Wereldbevolkingsdag – vrijdag 11 juli – roept de Verenigde Naties op om te investeren in jongeren. Er waren op de wereld nog nooit zoveel jonge mensen als nu. Dit is een fantastische kans voor de toekomst.
Seksuele vormingsonderwijs voor jongens en meisjes is een goed begin om seksuele en reproductieve gezondheid en rechten te verbeteren. Wanneer jongeren meer weten over hun lichaam en dat van de ander, ontstaat er meer gelijkheid tussen man en vrouw, respect voor diversiteit en neemt ook seksueel geweld af. Jongeren krijgen minder snel kinderen, gaan langer naar school en kunnen meer betekenen voor de ontwikkeling van hun land.
Gezinsplanning is een van de beste investeringen in het verbeteren van menselijk kapitaal en zet landen op het pad van groei en duurzame ontwikkeling. Alleen met aandacht voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, hebben vrouwen en meisjes de mogelijkheid hun toekomst in eigen handen te nemen. Pas dan wordt ontwikkeling niet alleen duurzaam maar ook betekenisvol.