Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Invechten is lastig als je klacht niet wordt behandeld

  •  
02-05-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Er zijn nog steeds mensen die serieus denken dat er niet wordt gediscrimineerd in Nederland
Ik ben al 26 lentes in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ben ik eerstegeneratieallochtoon omdat ik toevallig tijdens een vakantie in Turkije ben geboren. En hoewel ik oorspronkelijk mijn roots heb liggen aan de Egeïsche kust van Turkije, heb ik ‘maar’ twee herinneringen aan discriminatie in Nederland. En dan moet ik hem wel heel ver trekken om dat gevoel überhaupt feitelijk te kunnen onderbouwen. De eerste herinnering is de schooldirecteur die mij haarfijn probeerde uit te leggen dat ik toch huisvrouw zou worden. Ik mocht blij zijn als ik mijn vmbo-diploma zou behalen. Tegen alle voorspellingen van de schooldirecteur in ben ik helaas nog steeds geen huisvrouw, maar wel jurist, ondernemer, politica voor de Partij van de Arbeid, student aan de Open Universiteit en de trotse moeder van een sneeuwwit hondje. De tweede herinnering aan discriminatie is die ene keer dat ik tijdens mijn studie solliciteerde naar de functie van schoonmaakmedewerker. Ik werd afgewezen omdat ik geen professionele ervaring met stofzuigen heb. Werd ik gediscrimineerd toen ik werd afgewezen? Heel misschien, maar ik zal het nooit weten.
Gezien het bovenstaande moet ik concluderen dat ik van geluk mag spreken met maar twee herinneringen die bovendien niet direct verband houden met mijn naam of afkomst. Datzelfde geldt helaas niet voor Yassine die werd afgewezen toen hij solliciteerde voor een functie bij s5. Aangifte doen van discriminatie zat er ook niet in voor Yassine, want op het politiebureau werd hij weggestuurd. Dezelfde dag werd hij door de politietop van de regio gebeld en alsnog uitgenodigd voor het doen van aangifte. Vrijdagmiddag deed Yassine een nieuwe poging om aangifte te doen, maar de medewerkster aan de balie wist niets van de uitnodiging en gaf aan dat hij een afspraak moet maken. De afspraak staat nu ingepland voor woensdag en ik houd mijn hart vast. Zou het nu dan eindelijk lukken om aangifte te doen?
Zwarte lijst Evenmin geldt het geluk van ‘maar’ twee kleine herinneringen voor de Turkse Nederlander, X, die werd afgewezen toen hij solliciteerde onder zijn eigen Turkse naam. Het gebruik van een Nederlandse naam lijkt te helpen, want dan word je blijkbaar wel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het College voor de Rechten van de Mens heeft op 23 april 2015 uitspraak gedaan in de zaak van de Turkse Nederlander en geconcludeerd dat Yacht heeft gediscrimineerd. De uitspraak stemt mij gerust omdat nu vast is komen te liggen dat het indienen van een klacht wel degelijk zin heeft. Bovendien heeft minister Asscher eerder aangekondigd dat de overheid geen zaken meer zal doen met bedrijven die discrimineren. Ik neem aan dat Yacht nu op een zwarte lijst terecht komt. 
Voor de Turkse Nederlander X heeft het recht gezegevierd. Voor Kurtulus O., een andere Turkse Nederlander, helaas niet. Hij was in 2010 op zoek naar stagiaires en diende een verzoek in bij de Hogeschool Utrecht. Een medewerker van de hogeschool ontving de e-mail van Kurtulus en wilde deze doorsturen naar een collega, maar verzond hem per ongeluk aan Kurtulus.  “Kan jij mij helpen om deze meneer terug te mailen v.w.b. zijn ontevredenheid (het is een Turk en moet natuurlijk iets te klagen hebben). Ik heb naar hem de aanbiedingsformulier als bijlage toegevoegd en dan nog zegt hij dat hij geen aanmelding kan doen, Sukkel. Verzin jij een mooie tekst aub.” luidt de reactie van de medewerker. Toen Kurtulus de e-mail ontving schrok hij van de racistische opmerkingen en diende hij een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens. De klacht is nooit afgehandeld.
Invechten Ik noem bewust voorbeelden omdat er nog steeds mensen zijn die serieus denken dat er niet wordt gediscrimineerd in Nederland. Of je moet je simpelweg invechten. Hoe kan je je invechten als je klacht niet wordt behandeld? Als je wordt weggestuurd wanneer je aangifte wilt doen? Hoe kan je dat glazen plafond doorbreken als je er alleen voor staat en iedereen je tegen lijkt te werken? Vanuit Den Haag is er in ieder geval beweging op gang gekomen; Marcouch is bezig met een nationaal actieplan tegen racisme dat tevens mysterysollicitanten mogelijk moet maken; sollicitanten die bij werkgevers checken of er wordt gediscrimineerd. Daarnaast moet de politie aangiften veel beter opnemen en opsporen.
Ik ben van mening dat alle kleine beetjes helpen en het actieplan draagt daar uitstekend aan bij. Vanuit de overheid moet er aandacht blijven voor het bestrijden van racisme. Tegelijkertijd moet de samenleving alert zijn op discriminatie en daar een onvermoeibare strijd tegen blijven leveren. Racisme en discriminatie zijn onder geen beding acceptabel. Voordat Aletta Jacobs in beeld verscheen, was het ongewoon dat een vrouw hoger onderwijs zou genieten in Nederland. Anno 2015 is het niet denkbaar dat een vrouw wordt uitgesloten van het hoger onderwijs in Nederland. Zoals hoger onderwijs voor vrouwen de normaalste zaak van de wereld is in Nederland, dient het discriminatieverbod net zo alledaags te zijn. Niet alleen in woorden, maar ook in daden. En dat kunnen we alleen bereiken als wij gezamenlijk stelling nemen tegen discriminatie en uitsluiting.
Wie kan ons garanderen dat onze kinderen niet de volgende X zijn als we blijven wegkijken? De onvermoeibare strijd moeten wij samen leveren. Want de samenleving maken wij samen.

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Armagaddon
Armagaddon2 mei 2015 - 17:12

>>> Citaat: Invechten is lastig als je klacht niet wordt behandeld >>> Een zeer terechte reactie en relaas/analyse .... Chapeau Münire Manisa >>> Wij raken onderhand een beetje veek imuun vor de hole ne9fatale-feodale) politieke prietpraat van onze tte pas en onpas grijnzende scheerkwast....!! >> Maar helaas kan het andren diep in hun ziel treffen, met het alom heersende disrespect en onrecht...!!!

Schermnaam
Schermnaam2 mei 2015 - 17:12

Waarom is het altijd zo lastig voor mensen om eerst de uitspraak van de rechter af te wachten? Ik snap het wel, dit is weer voer om te schreeuwen dat de arme allochtoon weer word gepest door de gemene autochtone blanke Nederlander. Mensen schreeuwen nu al dat S5 schuldig is terwijl de aanklacht nog niet is ingediend (politie mag wel een keer opschieten daarmee). Heb geduld mensen.

Freeman2
Freeman22 mei 2015 - 17:12

"Invechten" betekent in wezen - "We zullen er steevast niets aan gaan doen, moet je dus zelf voor de gevolgen van deze sociaal-overheersende en tevens geïnstitutionaliseerde xenofobie en discriminatie de prijs gaan betalen" Het betreft een haast criminele oonverscillighied van de overheid die oogluikend het kanker van de xenofobie en discriminaties overal toelaat tegen het geest van de Grondwet en de EVMR.

petervis
petervis2 mei 2015 - 17:12

Er zijn nog steeds mensen die denken dat er niet word gediscrimineerd, Ja ik ben er zo een,ben er van overtuigd dat elke werkgever op goede gronden iemand weigert,de gene die echt afgeven op kleur ,ras,geloof,reken ik niet mee die zijn geestelijk gestoord.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai2 mei 2015 - 17:12

Tja om Bestuurscommissielid te Amsterdam te worden moet je je invechten en dat is dan meestal bij een politieke partij in dit geval de PVDA. Verbaast me altijd dat de groepen die het meer dan uitstekend doen niet als voorbeeld worden genomen, maar we enkel de problemen van mislukkende groepen vernemen. Zowel de Japanse, Vietnamese als de Chinezen doen het meer dan uitstekend. Die hoor je niet, vechten zich niet in in de politiek, werken keihard en presteren super op school. De aandacht op het mislukken van sommige bevolkingsgroepen en de eclatante successen van anderen hebben een oorzaak. En die is niet invechten dat is cultuur en mentaliteit. Een goede vriend van me werkte in DenHaag bij de sociale dienst en kon zich niet een Chinees aan zijn loket herinneren. Dat is staan voor je verantwoordelijkheid. Als de uitkering stroom nu stopt in de Haagse Schilderswijk stopt het leven daar. Je noemt je zoon Mohammed spreekt thuis enkel de taal van je moederland je leunt zwaar op de sociale instanties geeft je kind daarmee een verschrikkelijke achterstand in taal en onderwijs en ziet met lede ogen aan hoe een deel van de kinderen in de criminaliteit komen of extreme fundamentalistische groeperingen aan gaan hangen. En als dat dan allemaal verkeerd is gegaan is er iemand die zich heeft ingevochten bij de PVDA, en meld dat er verschrikkelijk gediscrimineerd word. Wakker worden!! Natuurlijk word er gediscrimineerd, maar waarom! en waarom niet kijken naar oorzaken en eerlijk zijn en dan met concrete oplossingen komen. Dit is wegkijken en geen oorzaken benoemen of aangeven, enkel gevolgen benoemen.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten2 mei 2015 - 17:12

Ik ben het genuanceerd eens met het verhaal over invechten. Als je kijkt naar Engeland, daar zijn voormalig immigranten nu multimiljonair. Hier in Nederland moet ik echt nadenken. Dat heeft alles te maken met het slappe beleid van Nederland: pamperen met subsidie aan de ene kant en aan de andere kant een halfslachtige houding als het gaat om discriminatie en racisme. Tegelijkertijd heeft semi overheid een quotum waar ze aan moeten voldoen, duidelijk. Daarom zie je bij de BBC veel meer niet autochtonen op de buis dan in ons blanke Hilversum. Het mes snijdt aan twee kanten: aan de ene kant niet pamperen maar op eigen kracht posities in de maatschappij bereiken en aan de andere kant gewoon no-nonsense regels stellen aan bedrijven en overheid, punt. In Britannie werkt dat blijkbaar dus waarom in Nederland niet. En nog even voor de "slimmerikken" onder u: ja deze aanpak heeft racistische elementen, maar liever dat dan racisme dat "op papier" in Nederland niet bestaat.

Freeman2
Freeman22 mei 2015 - 17:12

Wat Rutte zelf niet goed in de gaten heeft is dat sommige mensen zijn ultrarechtse neoliberale mantra van invechten op dergelijke wijze letterlijk aannemen dat ze zich direct door het middel van het jihad gaan invechten. Wat willen we per slot van rekening?

yavana
yavana2 mei 2015 - 17:12

Ik vind het raar dat mensen die dik zijn of gehandicapt of iets anders hebt dat je daar grappen over kan maken,maar als mensen met een kleurtje een grapje over wordt gemaakt is het rasisme. Denkt een externe Nederlander nou echt dat iemand die dik of iets anders heeft dat hij zich niet ongerechtvaardig behandeld voelt. Net zo! Daarom bestaat rasisme niet, alleen discriminatie.

123456zeven
123456zeven2 mei 2015 - 17:12

Dat zijn de Nederlanders met veel generaties voorouders alhier ook niet. En kijk verder eens naar de verdelingen. Als het allochtoon versus aoutichtoon was dan waren alle vreemdelingen even slecht af. Maar dat is dus niet zo. De ene groep integreert veel makkelijker dan de andere groep. 'Incomptible des humeurs', denk ik dan. Als je geen kaaskop worden wil ga je het gewoon moeilijker krijgen, en statistisch wordt dat vaker werkeloos zijn voor bepaalde groepen mensen. Dat zal vast anders zijn in een land waar ze dol zijn op import, maar dat is Nederland dus niet.

johanversomeren
johanversomeren2 mei 2015 - 17:12

Bijzonder dat dit discriminatie-artikel weer eens gaat over de allochtonen. Er worden ook vele autochtone Nederlanders dagelijks gediscrimineerd. Maar dat is natuurlijk niet interessant voor dat klein, zich elitair voelend, clubje autochtone Nederlanders. Discriminatie treft alleen maar allochtonen.............. natuurlijk wordt er gediscrimineerd in NL, en dat weet ook wel iedereen. Net zoals er overal in de wereld wordt gediscrimineerd. Echter tegenwoordig wordt wel heel snel de "discriminatie-troefkaart" getrokken. Want dat bekt zo lekker.

Freeman2
Freeman22 mei 2015 - 17:12

"Bijzonder dat dit discriminatie-artikel weer eens gaat over de allochtonen." Grapjas. Zodra de politie-eenheden, grenspolitie en overal diensten zich gaan toespitsen op blond, blank, blauwe ogen komt zeker ook je tijd om te klagen over discriminatie. Zodra de traditionele eigen-volk-eerst in de koelkast gaat mag jij dus ook meedoen aan de mars tegen xenofobie en discriminatie, voorlopig wijzen de statistieken anders uit. Ben je voorlopig deel van het probleem.

Friendly
Friendly2 mei 2015 - 17:12

"Hoe kan je je invechten als je klacht niet wordt behandeld?" Brok doorslikken, kin omhoog en verder gaan alsof er niets gebeurd is. Het besef hebben dat wanneer iemand zich schuldig maakt aan discriminatie hij/zij zichzelf verlaagd, niet jij. Dat geklaag helpt je niet verder. Het voorbeeld van "de huisvrouw" wordt niet alleen aan allochtonen verkondigd en het is ook niet de eerste keer dat een intern bedoelde email naar buiten komt met twijfelachtige inhoud. Richt als gekwetste commune zelf bedrijven op: die mogelijkheden zijn voor iedereen in Nederland gelijk. Werk uitsluitend met allochtonen en ga die strijd aan. Sommige diepgewenste verlangens zullen nou eenmaal niet in vervulling kunnen gaan, dicriminatie zal niet verdwijnen.

2 Reacties
BlowingBubbles
BlowingBubbles2 mei 2015 - 17:12

En die kant moeten we nu precies niet op!!! Werken met alleen allochtone medewerkers in door allochtonen gestarte bedrijven. Hoe kom je erop?! Het is al erg genoeg dat sommige allochtonen gedurende hun periode op de basisschool en in hun jeugd op straat al niet met autochtonen in aanraking komen. Wat wilt u, complete segregatie??

WilWortel
WilWortel2 mei 2015 - 17:12

"Dat geklaag helpt je niet verder." Dat vechten tegen de bierkaai helpt ons als samenleving ook niet verder. Racisme en discriminatie moeten keihard aangepakt worden. Het is het rot in onze samenleving, de tering in ons economische systeem.

123456zeven
123456zeven2 mei 2015 - 17:12

Invechten betekent dat je schijt hebt aan andermans pogingen tot discriminatie.

1 Reactie
WilWortel
WilWortel2 mei 2015 - 17:12

Als spreekwoordelijke klerenkast gaat invechten makkelijker dan als scharminkel. De scharminkels in de samenleving kunnen dus verrekken aldus Rutte.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst12 mei 2015 - 17:12

Ik vind het zo mooi hoe veel reacties erop neer komen dat de ander maar van zich moet afbijten en stug doorgaan. Net als dat invechten van Rutte. Zulke dingen zeggen ze ook altijd tegen pestslachtoffers. En dan ook nog verbaasd zijn als sommigen dat advies van invechten letterlijk lijken te nemen.

2 Reacties
WilWortel
WilWortel2 mei 2015 - 17:12

Precies Han.

feitenchecker
feitenchecker2 mei 2015 - 17:12

Ik begrijp dat het beter is om meteen op te geven.

Le Chat Botté
Le Chat Botté2 mei 2015 - 17:12

Invechten. Het maakt één ding duidelijk: Rutte wil een vechtmaatschappij. Nou... Ik kan hem hebben, dat weekdier.

1 Reactie
boosje
boosje2 mei 2015 - 17:12

Miauw, le chat! Mag ik meekrabben?