Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Intersectionele klimaatactivisten bezetten gemeenteraad Emmen uit protest tegen komst Zwarte Piet

  •  
07-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4036 keer bekeken
  •  
emmen

In Emmen hebben leden van Extinction Rebellion maandagmiddag de gemeenteraadsvergadering verstoord, zo is te zien bij RTV Drenthe. Ze verrasten de politici met de leuze 'Kick Out Zwarte Piet' en eisten dat de gemeente er zorg voor draagt dat de racistische figuur achterwege blijft bij de komende intocht van Sinterklaas. ,,We blijven hier tot geen enkele piet meer in Emmen rondloopt die kwetsend is’’, laat een actievoerder weten in het Dagblad van het Noorden.

De burgemeester heeft de politie ingeschakeld. Hij is woedend dat de activisten niet wilden vertrekken na het voorlezen van een verklaring. DvhN schrijft:

De gemeente Emmen kiest ervoor om de zwarte piet geleidelijk af te schaffen. De gemeente organiseerde daarvoor recent een gesprek met betrokken lokale sinterklaascomités, en voor- en tegenstanders.  Daar kwam onder andere uit dat de gemeente zwarte piet niet meer uitdraagt in haar uitingen naar buiten. Volgens een anonieme activist is dat niet genoeg. ,,Er zijn nog steeds racistische karikaturen welkom bij de intocht. Wij gaan niet weg voordat dat van tafel gaat.’’ De actievoerders hebben ook een demonstratie aangekondigd bij de intocht aanstaande zaterdag in de binnenstad.

Eerder op de dag voerden de intersectionele activisten van Extinction Rebellion in de gemeente actie voor het klimaat.

Update 17:30

De politie heeft de actie beëindigd, meldt het AD.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (50)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout8 nov. 2022 - 17:03

Fantastische actie en wat mij betreft mag antifa er nog wel een schepje bovenóp doen!

Elberfeld
Elberfeld8 nov. 2022 - 6:55

Een gemiste kans. Als die jongens en meisjes van XR nou geprotesteerd hadden tegen de stoomboot, dan hadden ze tenminste echt wat voor het klimaat gedaan.

Ewout Pool
Ewout Pool8 nov. 2022 - 6:21

Ik las deze kop en mijn dag was meteen weer goed. Alle deugpunten op een rijtje. Alleen jammer dat op de foto, tsja hoe moet je dat zeggen, het gezelschap nogal roomwit is.

Gio Servas
Gio Servas8 nov. 2022 - 5:29

Ik vind het zo fijn dat al deze witte mensen precies weten wat belangrijk voor mij is. Waarschijnlijk komt dat door dat ik dat zelf niet weet of snap. Zo eisen zijn het vertrek van Zwarte Piet omdat ik mij daar niet goed bij voel en zo eisen zij excuses voor slavernij zodat ik verder kan met mijn leven. Zelf heb ik daar allemaal geen weet van en weten deze witte mensen dat natuurlijk veel beter dan ik zelf. Dank u, Oh witte mens.

5 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen8 nov. 2022 - 11:29

Ah, de man van kleur die denkt dat hij kan spreken voor iedereen met een kleurtje, verfrissend. Hup Gio, snel naar Emmen met je Bord 'Ik vind dat Hij Moet Blijven'. De wereld draait niet alleen om jou.

LaBou
LaBou 8 nov. 2022 - 11:58

A.tijd leuk om te lezen dat mensen nergens last van ondervonden hebben dan wel ondervinden. Maar één ervaring is geen bewijs voor wat dan ook, vooral niet omdat een heleboel anderen aangeven wél last te ondervinden.

Jozias2
Jozias28 nov. 2022 - 16:54

@labou Het is wel een indicatie dat er in heel de gemeente Emmen kennelijk niemand met een donkere huidskleur het nodig vond om aan deze actie deel te nemen. Het feit dat bij de sinterklaasintochten de demonstranten ook uit Amsterdam en Rotterdam naar de plaatsen in de provincie moeten rijden om daar te demonstreren terwijl de lokale bevolking met alle achtergronden gewoon geniet van de intocht.

PGS
PGS8 nov. 2022 - 18:19

Vind het toch ontzettend triest dat een stel blanken mij moeten vertellen dat zwarte piet voor mij kwetsend zou moeten zijn. Het zal wel goed gekeurde white privilege zijn dat zij voor mij het morele kompas zijn om mij te leren wat goed en niet goed is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 nov. 2022 - 10:36

Jij begrijpt het echt niet. Het gaat niet alleen om jou. Jij mag zeggen dat jij er geen last van hebt en dan hoeft er wat jou beteft niks aan gedaan te worden. Anderen mogen zeggen dat zij er wel alast van hebben en dan is het verstandig om er voor die anderen wat aa te doen. Heeft helemaal niks met white privilege (dat je volgens niet goed begrijpt als ik je redenering volg, je zou dan moeteen verwijzen naar een soort van wit schuldgevoel) of iets dergelijks te maken, alleen maar met rekening houden met een ander, vooral als het voor jou niks uitmaakt. De antiantipieters zijn vooral zo op Piet gebrand omdat ze dat de mogelijkheid geeft ostentatief niet op te schuiven.

Pera71
Pera717 nov. 2022 - 20:48

Rare actie van ER. Bij kunst redeneren ze: waarom maak je je druk om. zonnebloemen van Van Gogh, terwijl het klimaat veel belangrijker is ?’ . Vervolgens gaan zij een achterhoedegevecht voeren over Zwarte Pieten in een gemeente die al meebeweegt. Gelukkig is Zwarte Piet vrijwel overal verdwenen, om je hier nig druk om te maken ondergraaf je de urgentie van het klimaatprobleem.

KritischKijken
KritischKijken7 nov. 2022 - 20:33

XR? Ik wist niet dat ze hun 'markt' aan het vergroten waren?

1 Reactie
Elberfeld
Elberfeld8 nov. 2022 - 6:45

"Antifa" is blijkbaar minder populair als merk dan het in opkomst zijnde XR. Vandaar dat deze actie nu onder het Extinction Rebellion-merk gepresenteerd wordt.

Aldtsjerk
Aldtsjerk7 nov. 2022 - 20:28

XR verklaart: “ PS: Je vraagt je misschien af waarom een groep klimaatactivisten zich bezighoudt met antiracisme. Dit is omdat de klimaatcrisis voortkomt uit hetzelfde koloniale systeem dat anti-Zwart racisme heeft geproduceerd, en waaruit het symbool van zwarte piet is ontstaan.” Maar gedraagt een stel niet Drenten die hun superieure normen en waarden aan een kleine veenkoloniale gemeenschap wil opdringen zich zelf niet als de eerste beste hautaine koloniaal?

3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 nov. 2022 - 21:13

Komt de klimaatcrisis niet gewoon voort uit de industrialisatie en de wetenschap/moderniteit? Met kolonialisme heeft het niet per se iets te maken.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans37 nov. 2022 - 21:29

De analyses van XR slaan nergens op. Ze halen alles door elkaar onder het mom van alles hangt met alles samen. Nuttige idioten of gewone idioten, wat maakt het uit.

EenMening3
EenMening38 nov. 2022 - 10:08

Het zijn vaak lieden met een eigen, duistere agenda die mee proberen te liften op het succes van (naïeve) idealisten als XR. Die agenda is vaak marxistisch-heilstaterig ingekleurd.

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 nov. 2022 - 20:13

Ik ben tegen, tegen alles. Wil geld zien, mijn acties zijn sowieso gerechtvaardigd en verder ben ik tegen, wil ik geld zien en ben ik tegen

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen8 nov. 2022 - 11:32

Dat weet ik Ray, maar je moet anderen ook hun mening gunnen. Tegen de mensen die mensen die tegen 'tegen' zijn, je moet we maar op komen.

HenryHansen
HenryHansen7 nov. 2022 - 18:54

Deze reactie is verwijderd

Sven Stevin
Sven Stevin7 nov. 2022 - 18:43

Toch bijzonder dat toen die anti-zwartepiet-activisten zelf demonstratief geblokkeerd werden en daardoor hun gefnuikt in bewegingsvrijheid te doen wat ze wilden, daarover woedend waren, en de mensen die dat deden daarop naar hun tevredenheid werden opgepakt en veroordeeld, dus zelf vinden dat ze gerechtigd zijn anderen die vrijheden middels dezelfde soort acties te mogen ontnemen.

4 Reacties
LaBou
LaBou 8 nov. 2022 - 6:40

Sven weet zeker dat hij echt niets vergeten is op te noemen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 nov. 2022 - 11:34

Een snelwegblokkade is hetzelfde als binnenlopen bij een raadsvergadering? Mwah.

Elberfeld
Elberfeld8 nov. 2022 - 14:31

@stockkickhuysen Volgens mij is het blokkeren van een snelweg hetzelfde als het blokkeren van een snelweg: "Een groep klimaatactivisten van Extinction Rebellion heeft opnieuw enige tijd een deel van de snelweg A12 in Den Haag geblokkeerd. Vanwege de demonstratie was de rijbaan in de richting van Utrecht afgesloten. De rijbaan is weer open voor verkeer. De politie heeft 62 demonstranten aangehouden De demonstratie begon om 12.00 uur, meldt Omroep West. De demonstranten hadden spandoeken bij zich met daarop boodschappen tegen het verstrekken van subsidies aan fossiele energie, enkelen hielden een sit-in. De A12 was korte tijd helemaal dicht, later kon het verkeer richting Den Haag weer van de weg gebruik maken. De weg in de richting naar Utrecht bleef nog wel dicht. (...) Het is de derde keer dat Extinction Rebellion de A12 blokkeerde. De gemeente Den Haag noemt het blokkeren van de weg 'levensgevaarlijk'." https://nos.nl/artikel/2448443-klimaatactivisten-blokkeren-deel-a12-in-den-haag-62-aanhoudingen Overigens ben ik erop tegen dat een kleine minderheid democratische instituties bestormt en zo democratische processen verhindert.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 nov. 2022 - 16:12

@elber het gaat hier over de raadsvergadering in Emmen? Demonstranten moeten van de snelweg wegblijven, ER, boeren, antipieters. Maar daar gaat het nu niet over.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 nov. 2022 - 18:30

Als we gaan leven volgens de regels van XR, fossielvrij in 2025, dan heeft de Nederlander geen geld meer voor Sinterklaas. Bovendien is het meeste speelgoed van fossiel plastic, dus er valt ook weinig meer te geven. Beetje onzin om je dan ook nog druk te maken over de kleur van Piet.

Mokker
Mokker7 nov. 2022 - 18:12

Zwarte Piet - intersectioneel - en nog iets met klimaat.. wokus zonder focus.

Backtobasics
Backtobasics7 nov. 2022 - 18:08

Niet erg handig. Klimaatopwarming is al een groot probleem dat door sommige rechtse figuren maar moeizaam onderkent word, en dan moet je natuurlijk niet ook nog eens andere voor rechts heilige huisjes te snel willen afdwingen. Uiteindelijk ondergraaf je je eigen doelstellingen op deze manier.

2 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen7 nov. 2022 - 21:05

Backtobasics, Ja, dat is het intersectionele denken. Alle vormen van onrecht en onderdrukking zijn met elkaar verbonden, de strijd tegen bijv. vrouwenonderdrukking kan niet los gezien worden van de strijd tegen uitbuiting of tegen milieuvervuiling. In Nederland is Willem Schinkel daar een voorvechter van, dit is een speech die hij gaf tijdens een bijeenkomt van Bij1 (ik weet overigens niet of hij ook officieel verbonden is met die partij of alleen sympathisant): https://bij1.org/speech-willem-schinkel/ Citaat: "Wat in de Haagse politiek mist, is dit besef: wie het niet over racisme wil hebben, is een klimaatscepticus. Wie het niet over mondiale opwarming wil hebben, voert een politiek van racisme. Wie niet een frontale aanval op de verschulding inzet, werkt in de burelen van het patriarchaat. En wie denkt dat de vrije woekering van de genders en de seksuele identiteiten niet in zijn belang is, heeft zich altijd al aan de orde van de schuld en de uitbuiting uitgeleverd." Het is een merkwaardig idee en ik heb moeite om het te begrijpen, zeker vanuit strategisch oogpunt. Als je op alle punten instemming eist mis je een hoop mensen lijkt me. Per onderwerp wisselende coalities vormen lijkt me effectiever. Het is ook anders dan het meer traditionele linkse uitgangspunt dat de economische verhoudingen fundamenteel zijn en dat andere vormen van onrecht daaruit voortkomen. Maar bij het intersectionele denken zijn ze allemaal van gelijk gewicht geloof ik.

Gerygrr
Gerygrr8 nov. 2022 - 11:09

Intersectioneel denken dus. Fijn, dat we weer een te4m erop kunnen plakken. Elke vorm van uitbuiting komt voort uit het kapitalisme. We delen mensen op in rassen, geslachten, of geaardheden. Het economische beginsel, de factor arbeid en hoe die eerlijk te belonen en aandeel in de winst of goede voorzieningen betaald uit de belastinginkomsten uit de factor arbeid aan alle burgers terug te geven is opgegeven. Er wordt wel betaald voor taken van de overheid, maar de uitvoering van die taken wordt bij lagere overheden en zelfs vrijwilligers opgedragen. Alleen een selecte groep, de achtergestelden, krijgen hulp……

Juppé🎗
Juppé🎗7 nov. 2022 - 17:55

Ik vind het jammer dat Extinction Rébellion zijn tijd aan zwarte piet besteed, de natuur en het klimaat zijn zoveel belangrijker. Ik heb zelf niets tegen en voor die piet of elke ander piet. Maar er zijn mensen die dat om duidelijke redenen wel hebben, dus laten we het afschaffen. Eigenlijk heel sinterklaas dat is dubbelop met kerstmis. Mooiste zo zijn om kerst ok af te schaffen en om op 21 of 22 december een einde jaars week te hebben. Dan nieuwjaar en met de dagen die we overhouden maken we februari een volwaardige maand. Het lijkt ingewikkeld, maar zwartepietprobleem opgelost en ook het bij welke schoonouders met kerstprobleem en nog veel meer.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2022 - 22:21

Zonde van de tijd en energie inderdaad. ZP komt wel vanzelf in orde het klimaat niet.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 nov. 2022 - 17:53

zwarte piet, verwoest inderdaad het klimaat

Bert van der Neut
Bert van der Neut7 nov. 2022 - 17:48

Lekker divers clubje.

Y-Line
Y-Line7 nov. 2022 - 17:43

',,We blijven hier tot geen enkele piet meer in Emmen rondloopt die kwetsend is’’' Wat een statement van Mees en Sterre.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk8 nov. 2022 - 7:28

"',,We blijven hier tot geen enkele piet meer in Emmen rondloopt die kwetsend is’’' Wat een statement van Mees en Sterre." Inderdaad randstedelijk kolonialisme ten top.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 nov. 2022 - 11:39

Geen idee. Waar haal je vandaan dat deze demonstranten uit de randstad komen?

Greendutch
Greendutch7 nov. 2022 - 17:42

de jongeren hebben gelijk als ze voor gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid strijden. zo veel mensen zijn achtergesteld: gekleurd, LHBTQI, vrouwen en meisjes, etc, iemand moet ervoor vechten want als het aan conservatief behoudend NL ligt dan wordt er nog lang in verschillen gedacht i.p.v. in gelijken, dan blijft het zij t.o. wij we zijn allemaal mensen. tot nu toe zijn het de ‘gelovigen’ (bv prolife beweging) die vinden dat ze andermans leven. mogen veroordelen en regisseren. nu een groep jongeren opkomt voor een nieuwe manier van duurzaam leven , inclusiviteit en respect komt die oude garde in opstand. die kunnen niet blijven schreeuwen , jongeren hebben meer energie en een langere adem. gelukkig, eindelijk veranderd er iets....

2 Reacties
Y-Line
Y-Line7 nov. 2022 - 17:44

Wat een onsamenhangend gebrabbel, kan er geen chocola van maken.

KritischKijken
KritischKijken7 nov. 2022 - 20:36

@Green Probeert u het nog eens -duidelijk dit keer- uit te leggen, want het kan toch niet de bedoeling zijn om alles wat krom is recht te praten.

Jozias2
Jozias27 nov. 2022 - 17:35

Ik zie op de foto allemaal mensen die zich heel erg gediscrimineerd voelen.

Phantom3
Phantom37 nov. 2022 - 17:30

Slecht gekozen doel om te demonstreren. Als ze zich hadden ingelezen, hadden ze geweten dat de gemeente al meebeweegt. Door nu door te drammen en te 'eisen', schiet je je eigen doel voorbij. Niet de snuggersten daar bij de Drentse afdeling van XR.

Sam V
Sam V7 nov. 2022 - 17:16

Beroepsactivisten. In te zetten voor al uw politieke uitingen tegen het neo-liberale witte patriarchaat.

2 Reacties
Y-Line
Y-Line7 nov. 2022 - 19:57

Lijken me geen beroepsactivisten, gewoon schoolkinderen.

Jan Wijn
Jan Wijn8 nov. 2022 - 9:58

Als oplossing daarop krijgen we de beroepsactivist SamV.

Kit2
Kit27 nov. 2022 - 17:06

Ik las even de verantwoording van E.R. op hun website. Een interessante move die ze maken: het klimaatprobleem is nu een rassen-probleem. Er kruipt dezelfde kromheid in de argumentatie als bij mensen die in complotten geloven. En daar wil ik bij opmerken dat ik de klimaatproblematiek zeer toegedaan ben, en vind dat zwatrte Piet ongezien mag verdwijnen. https://extinctionrebellion.nl/extinction-rebellion-verstoort-de-raadsvergadering-in-emmen-met-de-boodschap-zwarte-piet-kan-niet/

Cave Canem
Cave Canem7 nov. 2022 - 17:05

Welja, laten we ons naast alle crises die ons nu al boven het hoofd groeien ook nog eens druk maken om de figuur Zwarte Piet. Vooral in de platgebombardeerde Oekraïnse steden kunnen ze zich als geen ander voorstellen dat we ons over dit soort onderwerpen opwinden alsof de wereldvrede ermee gemoeid is.

1 Reactie
haarklover
haarklover8 nov. 2022 - 7:23

In Izjoem en Mariupol zullen ze zich ook niet druk maken over hoofddoekjes bij de politie, of de klimaattop, of de verdeling van vluchtelingen over nederlandse gemeenten. Maar in Nederland moeten we nederlandse problemen oplossen, dus vliegen 3 topministers naar de klimaattop, en vliegt Rutte heen en weer om de gemeentepolitiek met de VVD te bespreken.

theepot2
theepot27 nov. 2022 - 16:33

Hahaha die foto, die kerel rechts in beeld geneert zich een ongeluk volgens mij. Sta je daar als volwassen man tussen een paar kinderen.

toentomatentomaten
toentomatentomaten7 nov. 2022 - 16:11

Gelukkig hebben ze zich niet vastgelijmd.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk7 nov. 2022 - 15:52

Klinkt als vooral aandacht voor het eigen hokjesdenken. Een ander respecteren is er kennelijk te moeilijk.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier7 nov. 2022 - 16:51

Je lijkt het te hebben over aanhangers van zwarte piet?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk8 nov. 2022 - 7:33

"Je lijkt het te hebben over aanhangers van zwarte piet? " Die geloven in de vrijheid om je wel of niet als deze figuur te verkleden.