Joop

Interpol: baas Wikileaks op 'Most wanted-list'

  •  
01-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
flickr_julian_assange_300.jpg
Julian Assange kondigt ondertussen volgende scoop aan: interne documenten van een grote Amerikaanse bank
Interpol heeft bevestigd in 188 aangesloten landen een aanhoudingsbevel te hebben uitgevaardigd voor Julian Assange, de baas van Wikileaks.
Dat meldt de Volkskrant. Onbekend is waar Assange zich momenteel bevindt. Het arrestatiebevel houdt verband met de beschuldiging van verkrachting die in Zweden tegen hem is geuit. Assange ontkent. Intussen heeft Wikileaks aangekondigd begin volgend jaar interne documenten van een grote Amerikaanse bank te zullen publiceren, die volgens Assange ‘flinke overtredingen’ aan het licht zullen brengen.
Foto CC: biatch0r

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Bernie2
Bernie21 dec. 2010 - 7:00

Officieel heet het dat Assange wordt verdacht van verkrachting en van seksuele intimidatie. Gezien de vervaarlijke terreurdreiging die van deze delicten uit gaat is een plaatsje op lijst als 'most wanted person' natuurlijk geheel gerechtvaardigd. En zoek je daar vooral geen diepere complotten of redenen achter zoals het openbaar maken van 's werelds diepste diplomatieke geheimen.. Het wachten is nu op Katholeaks, waarin een zwaar lekkende paus een broekje, sorry bedoel boekje opendoet over het voorzitten van criminele organisatie dat wereldwijd structureel pedo's herbergt, beleidsmatig beschermt, rechtszaken afkoopt en doofpotten creëert en in stand houdt. Onder de rechtschapen vlag van de VN notabene.

FrankVonLenssen
FrankVonLenssen1 dec. 2010 - 7:00

We kennen de waarheid niet. Assange wordt van misdrijven van seksuele aard verdacht. Nu lijkt me dat wel een van de gemakkelijkste manieren om iemand ten val te brengen. Twee dames beschuldigen hem van min of meer afgedwongen seks (ik meen in één geval na het scheuren van een condoom, en in het andere na het afdoen van het ding). Hoe kan je je verweren tegen dergelijke aantijgingen? Hoe is er bewijs aan te leveren voor deze verbale rapportages? En: één dame was wellicht net te weinig geweest, en tien waren er ongeloofwaardig veel geweest, denk ik. Het zaakje stinkt. Maar: we weten het niet.

Links2
Links21 dec. 2010 - 7:00

Op de site van wikileaks kun je een donatie maken om deze in mijn ogen " Held" voldoende middelen te geven om zijn kruistocht voort te zetten. Ook geeft dat hem de mogelijkheid fatsoenlijke onderduikadressen te vinden. Laten we hopen dat dat hij zijn werk kan volhouden en niet een "ongeluk krijgt" of zo iets. Want daar kun je natuurlijk op wachten.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 dec. 2010 - 7:00

De meningsuiting op mate als het gaat om misdaden van het beschaafde Westen? Het gaat niet om of die man mag wel of niets zeggen, het gaat om wat die man te vertellen heeft.

jacqueslebas
jacqueslebas1 dec. 2010 - 7:00

Wat een enorme lulkoek! Verkrachting! Nou ja zeg, dat zal me een lijst geven als iedereen van dat kaliber op de Most Wantedlist zal staan. Hadden ze nou niets beters kunnen bedenken? Ik denk het niet. Men wil hem gewoon monddood maken. Of erger...

JanB2
JanB21 dec. 2010 - 7:00

De man leeft gevaarlijk.

JanB2
JanB21 dec. 2010 - 7:00

Van de andere kant, als deze man iets overkomt dan wijzen alle sporen en aanwijzingen in 1 richting. Een publicitaire nachtmerrie voor betrokkenen die op dit moment al genoeg andere zaken aan hun hoofd hebben. Maar goed, die betrokkenen zijn nooit zo sterk in PR geweest, ofschoon ze zelf wel een andere mening hierover zullen hebben.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos1 dec. 2010 - 7:00

Je moet de Russen er op afsturen. Iets met gif ofzo. Ben benieuwd hoe lang deze man het blijft volhouden. Of hij is de Robin Hood van de informatie of hij is zelf zo fout als het maar kan. Altijd spannend.

mees.
mees.1 dec. 2010 - 7:00

Overheid is van ons...die moet betrouwbaar zijn Het lijkt soms wel andersom....alsof wij van de overheid zijn in plaats van zij voor ons. En dan bedoel ik dan niet in conservatieve zien als je me goed begrijpt.....dus gewoon helemaal tégen een overheid zijn,een mindere overheid ook weer niet want dan is de mogelijkheid tot corruptie alleen maar groter lijkt me. Maar ze moeten zeer betrouwbaar zijn,zeer controleerbaar en niet corrupt.

Klaas2
Klaas21 dec. 2010 - 7:00

Wat de man heeft gedaan is absoluut van hele grote betekenis. Nu wordt hij gezocht voor verkrachting, maar waarom "Most wanted", voor een verkrachting? Is het slachtoffer overleden, bestaat het gevaar voor serie-verkrachting? Of gaat het om iets anders? Interpol zal moeten verantwoorden aan zijn leden waarom een bepaalde prioriteit wordt gegeven. Kamervragen kunnen hier opheldering geven.

Herrbirk
Herrbirk1 dec. 2010 - 7:00

Voor zo iemand verwacht je eerder dat hij op de 'most wanted' lijst staat voor de nobel prijs voor de vrede... Vreemde plek blijft het, 'aarde'.

Links2
Links21 dec. 2010 - 7:00

Als aanvulling op mijn vorige reactie nog even deze bijdrage van één van de politiek adviseurs van de Premier van Cannada. Die oproept Assange te vermoorden. http://www.youtube.com/watch?v=bqtIafdoH_g&feature=player_embedded

Florian2
Florian21 dec. 2010 - 7:00

De wereldleiders willen wraak en dat zal ze op ondemocratische wijze ongetwijfeld lukken. De suggestie vanuit Canada is trouwens helemaal barbaars....ik dacht dat wij beschaafd waren tegenwoordig? Bah!!!

opmerker
opmerker1 dec. 2010 - 7:00

Het is niet ondekbaar dat het lek bij de amerikanen met opzet is veroorzaakt. Dit omdat de oorlogsindustrie een oorlog met Noord Korea wel ziet zitten. Het officiele commentaar dat Assange vermoord moet worden, omdat deze z.g onthullingen een oorlog kunnen veroorzaken.

tussenwalenschip
tussenwalenschip1 dec. 2010 - 7:00

Cynisme regeringsmaffia (tot de nek in het bloed) werkt toenemend cynisme burger in de hand. Met burgerlijke ongehoorzaamheid en -verzet tot gevolg. Waar gaat het naar toe? Dictatuur?

TheoJ2
TheoJ21 dec. 2010 - 7:00

Zo zouden ze het in Rusland ook aanpakken.

1 Reactie
Klaas2
Klaas21 dec. 2010 - 7:00

In Rusland was hij al dood geweest

MartinM2
MartinM21 dec. 2010 - 7:00

En... wanneer starten we een actie om die kerel politiek asiel te geven in Nederland?

3 Reacties
sammolenaar
sammolenaar1 dec. 2010 - 7:00

Ja precies! Laat maar komen. Niet echt realistisch he, met VS Lakei Verhagen in de regering. Ik word kotsmisselijk van dat kabinet van ons.

doeidoei
doeidoei1 dec. 2010 - 7:00

Politiek asiel? Omdat is in Zweden niet veilig is? Is Zweden ook al een bananenrepubliek? Ik heb wel vertrouwen in het Zweedse rechtssysteem. Als hij onschuldig is zal ie in Zweden vrijgesproken worden. Als hij in Rusland was aangeklaagd had ik me meer zorgen gemaakt.

doeidoei
doeidoei1 dec. 2010 - 7:00

Ik heb sympathie voor zijn zaak, maar toch denk ik dat hij wat onverantwoord bezig is. De "collateral damage" van zijn acties zal groot zijn. Als hij belastende informatie over een bank heeft, waarom gaat hij dan niet gewoon naar de Fed, SEC of Justitie?

omaoeverloos
omaoeverloos1 dec. 2010 - 7:00

Tja, wie wind zaait, zal storm oogsten. Dat Zweden het initiatief neemt lijkt me toch wel een indicatie dat deze goede man wellicht niet helemaal brandschoon is. Hij zal zich in ieder geval voor de rechtbank moeten verantwoorden, het kan natuurlijk niet zo zijn dat deze man, wanneer hij inderdaad gedan heeft waar hij van wordt verdacht, zijn terechte straf mag ontlopen omdat hij toevallig de "baas" van Wikileaks is. Dit soort klassejustitie is nu eenmal niet te verdedigen.

2 Reacties
roher
roher1 dec. 2010 - 7:00

ben ik mee eens, de wereldvrede in gevaar brengen door oa. het ´ware´gezicht van de diplomatie zo te kakken te zetten dat werkt averechts.

maccus
maccus1 dec. 2010 - 7:00

Wat een onzin. Hij brengt criminele activiteiten van regeringen aan het licht, en de regeringen draaien vervolgens de boel om. Ik denk dat eerst Bush even voor een oorlogstribunaal moet. Wie desert storm zaait zal storm oogsten.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2010 - 7:00

Als je bij MGM, DreamWorks en 20th Century Fox een mannetje hebt die de laatste films kopieert en op Wikileaks zet dan wordt je ook vervolgd. En terecht. Het is lastig te begrijpen voor sommige mensen, maar het is gewoon gestolen materiaal.

2 Reacties
Makaveli2
Makaveli21 dec. 2010 - 7:00

U hebt wel een heel andere kijk op de wereld, als ik jou visie volg dan mag je dus geen oplichting openbaar maken. je moet de oplichter vragen of hij het bekend wil maken. ik steun Wikileaks en hoop dat hij door gaat. maar zoals je ziet verwacht ik niet dat hij heel lang zal leven, want de Amirikaanse Mafia regering zal hem wel om het leven brengen...

HenryH
HenryH1 dec. 2010 - 7:00

Onder Amerikaanse wet is het gewoon toegestaan om gestolen materiaal te publiceren, heeft met het 1st amendment te maken. Het stelen zelf, dat mag uiteraard niet. Als ze dus achter iemand aan zouden moeten gaan, zou dat diegene moeten zijn die de informatie gestolen heeft, en niet the mAssangeR.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2010 - 7:00

Assange is zeker niet de eerste klokkenluider die monddood gemaakt wordt of erger. Zeker niet. De US en elke regering heeft een lijst van mensen die de mond gesnoerd wordt of op een hitlijst staat. Het verschil is dat Wikileaks zo goed beschermd is dat Assange door kan gaan met openbaar maken wat voor smerige leugens er als waarheid en feit de wereld in gebracht wordt. Main Stream Media (MSM) is nu niet meer in staat leugens te verkondigen en ons op het verkeerde been te zetten want Assange laat de werkelijkheid op ons los. Mooi zo. Ik wens hem veel geluk en ik heb wel een onderduikadres voor hem.

1 Reactie
Florian2
Florian21 dec. 2010 - 7:00

Het zal de Macht ongetwijfeld ook wel lukken om wikileaks op hun knieen te krijgen ben ik bang! Maar het bestaan van wikileaks is inderdaad van grote betekenis voor burgers en zeker ook voor overheden die met de publicaties hun macht zien afbrokkelen vandaar deze hysteriscghe ondemocatische reactie door het Interpol trucje. (als je te dichtbij komt gaan overheden hysterisch om zich heenslaan zoals je nu ziet) De overheden willen absolute controle en macht over alle burgers....ik vrees dat ook Wikileaks niet stand kan houden tegen een dergelijke overmacht. En Assange? Die gaat na een showproces 300 jaar een Supermax gevangenis in. Ik ben weinig hoopvol..... :-(