Joop

Internet geen vrijplaats meer voor rellen, online onruststokers krijgen in Almelo voortaan de gemeente op hun dak

  •  
01-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2214 keer bekeken
  •  
ANP-452406801

Het internet is voor relschoppers in Almelo voortaan geen vrijplaats meer voor ondermijnend gedrag. Er wordt voortaan gemonitord en vastgelegd wie op sociale media oproept tot ongeregeldheden. ‘Een moderne overheid moet ook online kunnen optreden,’ aldus burgemeester Arjen Gerritsen.

Voorbeelden van rellen en ongeregeldheden die online werden aangewakkerd zijn bijvoorbeeld de avondklokrellen, maar ook de boerenprotesten beginnen meestal op sociale media. Ook de gemeente Almelo heeft daar last van gehad. De burgemeester laat nu weten:

“Online oproepen via apps, sociale media of internet kunnen leiden tot fysieke verstoringen van de openbare orde. We moeten daarop voorbereid zijn. Ik vind het daarom van groot belang dat de bestuursrechtelijke bevoegdheden van burgemeesters aansluiten bij de elkaar snel opvolgende digitale ontwikkelingen."

RTV Oost verduidelijkt:

Door deze 'online openbare ordeverstoring' vast te leggen in de APV, kan Almelo de personen die opruiende oproepen plaatsen, verzoeken deze te verwijderen. 

Ook kan er nog een stap extra gezet worden: de burgemeester kan een dwangsom opleggen. In dat geval kan er een boete worden opgelegd als er geen gehoor wordt gegeven aan het verwijderen van de opruiende tekst.

Burgemeester Gerritsen laat weten dat het niet de gemeente zelf is die sociale media gaat monitoren, maar dat die taak bij de politie ligt. Wanneer die signalen ontvangt die wijzen op een verstoring van de openbare orde, wordt de gemeente ingelicht.

Meer over:

almelo, relschoppers, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (71)

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout3 dec. 2022 - 12:45

Lijkt me ook een adequate maatregel ter Staphorst en op Urk deze decemberdagen, waar naast het reformatorisch Kerstkerkgebeuren het recht op zwaar vuurwerk wordt beleden.

1 Reactie
Hect0rro
Hect0rro3 dec. 2022 - 15:55

"Kerstkerkgebeuren het recht op zwaar vuurwerk wordt beleden." Dat zie je verkeerd. Het recht wordt daar niet beleden. In andere delen van het land wordt de bevolking het recht op rabiate wijze ontnomen.

pahan
pahan3 dec. 2022 - 7:13

'dat het niet de gemeente zelf is die sociale media gaat monitoren, maar dat die taak bij de politie ligt.' Dat is nou weer jammer. De politie doet dit natuurlijk al lang, maar de gemeente denkt er nog een schepje op te moeten doen. Politie heeft nu eenmaal tijd zat, en zal blij alle werkzaamheden aan de kant gooien als iemand in bloody Almelo oproept tot ordeverstoring. Gebeurt er eindelijk wat, mag het weer niet. Google leert bij de zoekslag 'rellen' en 'Almelo' dat er in de jaren '60 toch heel wat aan de hand was. Ik kan me voorstellen dat de spaghetti rellen bij de huidige burrie nog steeds emotie oproepen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 dec. 2022 - 19:22

Ik denk dat de vraag is of het internet of delen daarvan behoren tot de publieke ruimte. Social media is wat mij betreft wel wel onderdel van de publieke ruimte.

J.janssen2
J.janssen22 dec. 2022 - 16:18

We glijden langzaam af tot een dictatuur.... Ook die overbelaste politie lijkt steeds meer bezig met het selectief controleren van de bevolking ipv handhavers van de democratische principes. Het zou beter zijn onze schaarse arbeidskrachten in te zetten voor zorg en onderwijs en te bouwen aan een zorgzame loyale samenleving ipv deze in te zetten voor repressie en onderdrukking

2 Reacties
Loet Smit
Loet Smit3 dec. 2022 - 12:20

Ach ja, de vrijheid om op te roepen tot rellen; wanneer we die niet meer hebben leven we natuurlijk hardstikke in een "dictatuur".

Gimli1955
Gimli19553 dec. 2022 - 12:36

Het is het ad hoc aanpakken van gevolgen, zonder aandacht voor de oorzaak. Bij gebrek aan visie komt de aanpak van de huidige politiek over als doortastend en competent. Gezien alle affaires en schandalen, waar de gerechtelijke macht heeft gefaald, is mijn conclusie dat aanpak van de gevolgen, leidt tot repressie en uitsluiting. Het tegenovergestelde is gebeurd, wat belooft is voor de verkiezingen, toen bleek dat Ongekend Onrecht het vertrouwen in de politiek blijvend heeft beschadigd. Rutte 4 is een voortzetting van Rutte 1 tm 3. Met dien verstande dat nu de overheid en maatschappelijke ondersteunende instanties meedoen in de afbraak van de democratie om hun interpretatie van de democratie te beschermen.

EenMening3
EenMening32 dec. 2022 - 15:53

Een Amerikaanse commandant in Vietnam probeerde ooit aan een oorlogscorrespondent uit te leggen, dat hij het dorp dat voor hen lag wel moest vernietigen om het te redden. Democratie is fragiel. Er zijn altijd mensen die erop uit zijn de democratie te ondermijnen. Om de democratie te beschermen tegen deze onverlaten, zijn soms verregaande maatregelen nodig, zoals afluisteren en infiltreren. Daarvoor hebben we de politie en de name de AIVD. Ook kan besloten worden bepaalde extreme partijen of omroepen te verbieden. Om de democratie te beschermen tegen zijn vijanden, zijn soms ondemocratische middelen nodig. Dat is een onoplosbaar dilemma. Doet de regering niets, dan kan dat het einde van de democratie betekenen. Maar zeer verregaande maatregelen kunnen hetzelfde effect hebben.

2 Reacties
EenMening3
EenMening32 dec. 2022 - 22:30

De internetsamenleving biedt Big Brother vrijwel onbeperkte mogelijkheden. De Chinezen gaan hierin het verst, daar zijn de Oeigoeren e.a. inmiddels ook het slachtoffer van geworden. Vrijheid is een groot goed. Daar hebben mensen hun leven voor gegeven. Alles wat de vrijheid onnodig inperkt, gaat een stap te ver, en kan een bedreiging voor de vrijheid en de democratie zijn. Als je daar geen oog voor hebt, eindig je mogelijk als die Amerikaanse commandant die het dorp vernietigde, om het te redden Als je niet oplet, eidig je als

Gimli1955
Gimli19553 dec. 2022 - 7:39

Als het om het beschermen van de eigen interpretatie van de democratie is, kun je je afvragen of het wel democratie is. Er zijn vele landen waar de gevestigde macht een eigen interpretatie van de democratie hebben. Daar is het ook een systeem van uitsluiting en repressie van andere meningen en standpunten om de eigen democratie te beschermen. Creëer een vijand en stel een verdeel en heers tactiek, dan is alles te rechtvaardigen. Laat de MSM meedoen en je schakelt je tegenstander uit, om je eigen democratie te "beschermen". Ook die tactiek wordt in vele landen uitgevoerd. Het begint met het onterechte superioriteitsgevoel van de heersende macht dat zij de enige goede macht zijn, dan volgt wantrouwen richting andersdenkenden en dissidenten. Waarna uitsluiting wordt ingevoerd en de staats instituten worden gebruikt om het behoud van macht uit te voeren. Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut en langdurige macht zorgt voor misbruik. Er zijn genoeg voorbeelden in de samenleving te zien en het gebrek aan oplossingen om die voorbeelden op te lossen. De gevestigde macht belooft beterschap, maar voert die niet uit. De huidige overheid kiest selectief, biedt geen alternatieven en weinig perspectief. De democratie wordt op een selectieve manier ingevuld door deze regering en je kunt je afvragen of eens in de zoveel tijd stemmen voldoende is om de democratie te beschermen. Zeker gezien de onwil om te luisteren naar andere meningen en standpunten en iets te doen.

Greendutch
Greendutch2 dec. 2022 - 10:36

eindelijk! goed idee, manier om erger te voorkomen

1 Reactie
Gimli1955
Gimli19553 dec. 2022 - 12:37

Dat klinkt als : operatie gelukt, patiënt overleden.

KritischKijken
KritischKijken2 dec. 2022 - 10:31

Wel typerend weer om (alleen) een fotootje van de boerenprotest toe te voegen. De rest was niet van toepassing?

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier2 dec. 2022 - 20:25

huiliehuili, zo gemeen! Waarom is de mensheid zi gemeen tegen extreem rechts. Huil huil huil /s

haarklover
haarklover2 dec. 2022 - 8:30

Als ik het goed begrijp, geldt dit alleen voor inwoners van Almelo. Dus een inwoner uit bijv. Zwolle die oproept om het gemeentehuis van Almelo te bezetten, zou er geen last van hebben. Ik denk dat dergelijke regelgeving niet bij een gemeente thuishoort.

Nejras
Nejras2 dec. 2022 - 6:42

Sinds wanneer moeten burgers digitaal bespioneerd worden? En sinds wanneer zijn we zo’n angstig volke geworden dat er mensen bestaan die dit goed praten? En sinds wanneer is een gemeente een opsporingsapparaat geworden? En bovenal: wat is een ongeregeldheid? Demonstreren is niet strafbaar en het is van de zotte dat gemeentes zich het recht toe-eigenen om je te bespioneren. Want dat is het. Een demonstratie is bijna altijd een verstoring van de openbare orde en daar heeft de overheid op een amdere manier mee te dealen dan op gemeente niveau spioneren en burgers intimideren. Om dreigingen te onderscheppen, hebben we in nederland speciale diensten. Dat is om onze democratie te beschermen. Wie had ooit gedacht dat de controle staat zich in almelo zou openbaren. Speciaal voor burgemeester Arjan Gerritsen: Bij deze roep ik allen op om u niet door angst te laten leiden, en deze spionage praktijken te veroordelen en te bestrijden.

Elberfeld
Elberfeld2 dec. 2022 - 6:35

Dus in het geval dat Almelo een PVV-FvD-college krijgt, staan daar de instrumenten al klaar voor de door FvD gewenste tribunalen. Dat vind ik wel zorgwekkend.

2 Reacties
Sonic2
Sonic22 dec. 2022 - 10:07

Dat PVV-Forum college zit er hooguit een paar weken/maanden. Dus dat zorgwekkende valt wel mee.

Hect0rro
Hect0rro2 dec. 2022 - 12:25

@Sonic2 Dus je vind PVB/FvD niet zorgwekkend? Waarom besteed je er doorgaans dan zoveel aandacht aan?

oproerkraaier
oproerkraaier1 dec. 2022 - 22:51

We moeten strijden voor het recht op anonimiteit.

oproerkraaier
oproerkraaier1 dec. 2022 - 22:51

We moeten strijden voor het recht op anonimiteit.

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens2 dec. 2022 - 7:57

@oproer Hé, ik ben het een keertje niet (helemaal) met je eens. Ik vind het prima hoor, dat jij anoniem bent, en zelf ben ik dat ook. Maar als jij of ik de democratie ondermijnen à la Van Meijeren, moeten wij herleidbaar zijn tot onze werkelijke naam (zoals op Joop) en daarop op zijn minst kunnen worden aangesproken. Ook anonimiteit kent zijn grenzen.

MG1968-2
MG1968-22 dec. 2022 - 8:47

Exact Eric.

Sonic2
Sonic22 dec. 2022 - 11:36

@ Eric Minnens In dat geval wel ja. In het geval van democratie ondermijnende zaken moet je mensen kunnen aanpakken. Voor de rest wil ik dat ik volledig anoniem blijf. Ik ga anders mezelf censureren, want je bent met bepaalde types zo 500 a 1000 bedreigingen verder. Voor de rest vind ik de term onruststokers nog erg mild. Ik zou terroristen een beter woord vinden. Vooral op Twitter en Facebook regent het super( vooral "rechts" van origine) agressief rechts volk. Het wordt tijd dat we ons tegen dit soort mensen gaan beschermen. Als je kijkt wat Kaag en Kuiken allemaal over zich heen krijgen. En ook de Jonge. Ik zeg niet dat links vrijuit gaat. Of dat bedreigingen aan Wilders en Baudet prima zijn. Die zijn ook verschrikkelijk. Maar we zijn tegen dit soort halve zolen veel te lang veel te tolerant gebleven. Al die types die ontzettend misbruik maken van de vrijheid van meningsuiting mogen veel harder worden aangepakt. En zeker als je "rechts" bent. Nationalisme is een fake stroming. Gebaseerd op leugens en onderbuik populisme. Die mogen extra hard worden aangepakt. Een soort van religie, maar dan nergens op gebaseerd

Mirzas
Mirzas1 dec. 2022 - 20:37

Heel dubbel. Want dat er online excessen plaatsvinden is een feit. Maar ik voel nu al aankomen dat er allerlei issues gaan ontstaan vanuit welwillende ambtenaren en hun managers die zaken gaan oppakken die ze wellicht zouden moeten laten liggen. En wat heeft een gemeenteambtenaar te zoeken op een profiel van een burger? Doet die dat dan met zijn eigen prive-account? Volgens mij is dit een idee richting slippery slopes. Maar we gaan het zien.

Tjeerd Meines
Tjeerd Meines1 dec. 2022 - 20:03

Prima zaak als overheden, of dat nu gemeentelijke, provinciale, of landelijke zijn, die stevig gaan optreden tegen oproepen om strafbare zaken te plegen door activisten, zoals die er in allerlei soorten zijn, of ook die afkomstig van allerlei andersoortige relschoppers. Rellen en andere strafbare zaken na oproepen en voorafgaand organiseren door extremisten van allerlei pluimage verdient wat mij betreft en vele andere Nederlanders al zolang ze voorkomen, en dat is in Nederland al ruim een halve eeuw, de aanpak die het verdient zonder enig onderscheid waarvandaan het komt.

1 Reactie
Nejras
Nejras2 dec. 2022 - 7:29

Oproepen tot geweld of andere strafbare zaken zijn natuurlijk niet de bedoeling en de wens om dat aan te pakken is begrijpelijk en deel ik. Maar zoals burgemeester Gerritsen het formuleert het als volgt: “ Online oproepen via apps, sociale media of internet kunnen leiden tot fysieke verstoringen van de openbare orde. ” Dat heeft niks te maken met extremisme of geweld. Niet eens per se met strafbare feiten. De beste man bepleit hier dat burgers gevolgd mogen worden omdat ze politiek geëngageerd gedrag vertonen of willen demonstreren. En dat mag in dat land, dat recht hebben we allemaal. Het gaat in het artikel dus helemaal niet om het bestrijden van online excessen, of oproepen tot geweld. En de gemeente is geen opsporingsdienst. Wat mij betreft is het enige goede van de uitspraken van gerritsen, dat hier maatschappelijke discussie over op gang komt. Alhoewel… de meesten leveren maar al te graag hun rechten en vrijheden in in ruil voor een stukje (fictieve) veiligheid.

Vervatte
Vervatte1 dec. 2022 - 18:52

Wat is een ongeregeldheid? In de ogen van een brave burgervader kan een oproep tot een demonstratie ook al als ongeregeldheid aangemerkt worden. Voor je het weet krijg je preventief (zie ander artikel op Joop) politie aan de deur.

3 Reacties
Zandb
Zandb2 dec. 2022 - 7:08

Vervatte Wat een gelul: Een oproep tot een demonstratie kan op zichzelf geen "ongeregeldheid" zijn: de wet staat zoiets immers toe. En het enige dat er verandert, is dat er nu meer op internet gespeurd gaat worden naar mensen die iets meer doen dan tot een demonstratie oproepen. Dat daarbij zaken fout kunnen gaan, dat is een feit. En dat hoe minder je zoekt, hoe minder fouten er gemaakt worden, dat lijkt mij ook duidelijk. Maar de kans dat je problemen voorkomt door eerder in te grijpen, na intensiever speurwerk, die is ook heel groot. Inderdaad zou het prettig zijn wanneer een "brave burgervader", in zijn streven om de openbare orde te handhaven, z'n verantwoordelijkheid terdege beseft en mogen we hopen dat die niet zo kort voor de kop denkt als u.

Vervatte
Vervatte2 dec. 2022 - 18:57

@zandb De wet staat zoiets toe, mits het aangevraagd wordt. Maar wat als u nog geen aanvraag hebt gedaan, maar al wel alvast wat mensen probeert te porren voor een demonstratie? Is dat dan wel strafbaar? Het is natuurlijk, van aangekondigde demonstratie, tot oproepen om een partijtje te knokken met de tegensupporters een glijdende schaal. Het is niet zwart wit en u bent pas schuldig tot er feiten zijn, die u als schuldige aanwijzen. En wat te doen ironie en satire? Ik zit net een stukje George Carlin te kijken https://www.youtube.com/watch?v=6Aph-MsNK_E waarin hij o.a. zegt 'they ought to beat them to death with a piece of heavy mining equipment' Een zieke geest die er vervolgens naar handelt, was dat een oproep of satire? Grenzen zijn vaag Zandb. en de overheid is niet zo capabel als ze misschien soms lijkt.

LaBou
LaBou 3 dec. 2022 - 10:24

"De wet staat zoiets toe, mits het aangevraagd wordt." En weer wordt hier de onwaarheid verteld dat een de o stratie moet worden aangevraagd. Nee vervatte, een demonstratie hoeft alleen maar gemeld te worden! Knoop dat nou eens in de oren.

Palipka
Palipka1 dec. 2022 - 16:18

Hoera voor een democratie die van zich afbijt!!

3 Reacties
Ontheemde
Ontheemde1 dec. 2022 - 18:45

Ik heb daar niet voor gestemd hoor

Eric Minnens
Eric Minnens2 dec. 2022 - 5:17

@Palipka "voor een democratie die van zich afbijt" Eens. Heb ik liever dan een 'dictatuur' die van zich afbijt. Kortom, alles doen om doen om onze democratie te beschermen. En het Poetinisme, Trumpisme, Orbanisme en Baudetisme verre van ons te houden. Beter op de grenzen van de democratie opereren, zoals deze burgemeester, dan op de grenzen van de dictatuur opereren, zoals de demonstranten in Iran en China. Beter voorkomen dan genezen.

Ontheemde
Ontheemde2 dec. 2022 - 14:07

Ja democratie afbreken om de democratie te beschermen, klinkt weer helemaal super!

Hect0rro
Hect0rro1 dec. 2022 - 16:12

" Er wordt voortaan gemonitord en vastgelegd wie op sociale media oproept tot ongeregeldheden. " Sociale media is een best wel breed begrip, ga je alleen mensen op facebook stalken of wordt twitter ook gecontroleerd? Tiktok? Instagram? Telt een site als deze of geenstijl ook mee? Als je dit grondig wilt aanpakken moet je toch wel een aantal mensen fulltime inzetten om al die sites en apps in de gaten te houden.

1 Reactie
Gimli1955
Gimli19551 dec. 2022 - 20:14

De politie en OM kan de gewone zaken al niet behappen, blijkt uit het seponeren vaan zaken van 2010-2016. Dat zal vast ook gevolgd worden door zaken van 2016 tot 2022, al moet daar nog even op gewacht worden. Leuk voor de slachtoffers en hun eisen tot mogelijke schadevergoeding. Bij seponering zal er niets toegekend worden. Als je nu aangifte wil doen, mag je het of digitaal doen of over 2 weken, waarbij de bewijzen of veiligheidsbeelden alweer vernietigd zijn. Zoals in het nabije verleden sprake van was.

Ontheemde
Ontheemde1 dec. 2022 - 16:10

Ik zou maar oppassen met dit soort zaken. Ten eerste betekend dit dat de burger dus in de gaten gehouden moet worden door de overheid. Ten tweede kan het wel eens heel ruim toegepast gaan worden. Stel iemand zegt "we moeten in verzet komen tegen de maatregelen van Rutte" wie weet is het woordje verzet al een reden om in de kraag gevat te worden. Oproepen tot demonstratie? Staking? Daarbij stel iemand doet een voorstel dat niet binnen de wettelijke kaders valt maar dat in feite een oproep is tot een vreedzame actie, ik denk hierbij bijvoorbeeld aan acties naar bedrijven toe en daarvan de ingang blokkeren wat al decennia een traditie is . Mocht u van plan zijn te applaudisseren zal ik bovenstaande toch in overweging nemen.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens2 dec. 2022 - 5:37

@Ontheemde "Ten eerste betekend dit dat de burger dus in de gaten gehouden moet worden door de overheid." Nee, dat doen ze in dictaturen. Je overdrijft de verkeerde kant op. In Nederland bestaat al een fatsoenlijk wettelijk kader. En anders creëren we er voor elk nieuw grensgeval een. En wel gezamenlijk, democratisch. Niet via de gedachtenkronkels van één man. PS Op welke school heb je toch geleerd dat 'betekend' met een 'd' moet? Het kan me niet echt héél veel schelen (spelling is een bijzaak), maar toch wel een beetje... Want je bent niet de enige d-speller... Ik maak me dus zorgen om ons onderwijssysteem...

Ontheemde
Ontheemde2 dec. 2022 - 11:49

@eric ah want met een D begrijp je er niks van sinds het groene boekje maar ik me niet meer druk om mijn spelfouten de taal is toch al naar de klote zie; geen hoofdletters en een puntkomma waar ie niet hoort - mooi hè?!

Hect0rro
Hect0rro1 dec. 2022 - 16:08

Ja tuurlijk, duw die mensen maar ondergronds, zodat je er helemaal geen zicht meer op hebt.

2 Reacties
Zandb
Zandb2 dec. 2022 - 7:11

Hect0rro Wanneer je er geen zicht meer op hebt, dan werkt de aanpak. Immers, dat is wat je wil: Dat oproepen tot ongeregeldheden niet voor iedereen zichtbaar zijn.

Hect0rro
Hect0rro2 dec. 2022 - 8:53

@zandb. De mensen voor wie deze boodschappen bedoeld zijn krijgen ze uiteindelijk toch wel te zien. Er is een minecraft server met een bibliotheek waar alle landen vertegenwoordigd zijn. Mensen van over de hele wereld kunnen daar nieuwsartikelen lezen die in hun land door beperkingen van persvrijheid onderdrukt worden. Terreurgroepen als isis hebben in het verleden online videospellen zoals call of duty gebruikt om informatie door te spelen. Daarbij schoten ze op een muur in het spel, waardoor de kogelgaten een boodschap uitspelde. Na enkele momenten verdwijnen die gaten en het is onmogelijk te traceren.

Y-Line
Y-Line1 dec. 2022 - 15:00

' Er wordt voortaan gemonitord en vastgelegd wie op sociale media oproept tot ongeregeldheden. ‘Een moderne overheid moet ook online kunnen optreden,’ aldus de Chinese President Xi Jingping .'

21 Reacties
LaBou
LaBou 1 dec. 2022 - 17:20

Y-lijn heeft er een probleem mee dat tot rellen oproepende terrorboeren worden "gemonitord en vastgelegd"? En als het nou kozp betreft die oproept om te demonstreren? Of een meisje van 16 dat aan een milieuaktie deelneemt, aangeeft dat vaker te gaan doen en dan door de politie thuis wordt opgezocht?

Y-Line
Y-Line1 dec. 2022 - 18:09

@labou Ik heb het niet zo op van die landen/staten die totale controle uitoefenen op hun inwoners, of het nou ideologische mee of tegenstanders zijn. Grens ligt bij mij persoonlijk bij het oproepen tot geweld.

Tjeerd Meines
Tjeerd Meines1 dec. 2022 - 21:30

Heeft LaBou soms het idee dat het hier over een signaleren en aanpak van de zeer recente maar bepaald hierin niet unieke "terrorboeren" gaat en niet gewoon algemeen om allerlei al zolang veel meer van dergelijke acties bekende groepen die daartoe oproepen en dit organiseren zoals die al ruim een halve eeuw bestaan? Dat zou toch gek zijn als dat zo was?

EenMening3
EenMening31 dec. 2022 - 22:16

Y-lijn Het mes snijdt aan twee kanten. Antifa, radicale dierenactivisten en door de SP geroyeerde zolderkamercommunisten zullen natuurlijk ook gemonitord gaan worden. Het is wel de opmaat voor meer staatscontrole.

LaBou
LaBou 1 dec. 2022 - 22:25

Mooi, heeft lijn hier toch een keer aangegeven niet achter de terrorboeren te staan. Overigens heb ik twijfels bij de eerste regel van zijn reactie. Dat krijg je nou eenmaal als je al wat langer bepaalde reacties leest.

Zandb
Zandb2 dec. 2022 - 7:15

Y-line Zo lang het gaat om strafbare boodschappen die in het openbaar gedaan worden en die op transparante wijze - als uitvloeisel van onze democratische rechtsstaat - gemonitord en vastgelegd worden, is er geen sprake van inbreuk maken op de privacy en dientengevolge Chinese toestanden.

Y-Line
Y-Line2 dec. 2022 - 11:31

@labou ‘ Mooi, heeft lijn hier toch een keer aangegeven niet achter de terrorboeren te staan. Overigens heb ik twijfels bij de eerste regel van zijn reactie. Dat krijg je nou eenmaal als je al wat langer bepaalde reacties leest.’ Je kunt lezen, toch?

Sonic2
Sonic22 dec. 2022 - 11:42

@ Y-Line Mensen zoals u hebben niets gedaan om dit soort excessen te laten dimmen. 0.0 stelling genomen. Alleen maar andere mensen afkraken. Nu is het monster in vol ornaat tot leven gekomen en nu verdedigt u de "vrijheid van meningsuiting". Alsof dat schreeuw volk voor klimaat demonstranten opkomt. Of KOZP. Die willen helemaal geen democratie. Geen vrijheid. Geen open debat. Ze willen hun zin krijgen. Zoals heel "rechts' hun zin wilt krijgen. Het is geen verwijt, maar velen hier die opkomen voor dit soort types komen op voor mensen die bedreigen. Mensen die snelwegen blokkeren. En mensen die vrijheid en democratie vooral voor zichzelf willen. Ook dat is vrijheid. Je kunt de democratie en vrijheden misbruiken voor een nationalistische heilstaat. Maar niet echt de vrijheid zoals het bedoeld is, toch? Al zit ik bij u niet erg aan het goede adres. Want u zie ik vooral heel erg opkomen voor uw eigen belangen. Voor uw eigen vrijheden. Voor uw eigen democratische rechten. Wat dat betreft zou u een rechtse nationalist kunnen zijn. Want iedereen weet wel dat die altijd alleen maar opkomen voor hun eigen belang. En dan helemaal.

Y-Line
Y-Line2 dec. 2022 - 12:37

@sonice '. Alleen maar andere mensen afkraken. ' Dat doe ik inderdaad, maar jij bent geen haar beter.

LaBou
LaBou 2 dec. 2022 - 13:35

Zekers lijn en dat doe ik dus ook. Maar als lijn bedoelt dat dat betekent dat ik naar bedoelingen moet raden dan weer niet. Lego: veel woorden maar ik snap daar geen hol van. Tenzij lego bedoelt dat boeren uitgezonderd moeten worden.

Sonic2
Sonic22 dec. 2022 - 14:07

@ Y-Line Ik breng voor sommige mensen een zeer ongemakkelijke waarheid en dat levert mij haat/ kritiek/controverse op. Mensen afkraken doe ik nooit. Ik maak analyses en zeker op basis van rechts nationalistische partijen de goede. Ik stond in 2018 a 2019 al vooraan om Forum af te kraken. Waar was u eigenlijk toen? Ik bedoel dat niet borstklopperig, maar meer dat ik in sommige dingen ongelijk heb. Met rechts nationalisme heb ik echter het gelijk aan mijn zijde. En dat wordt gestaafd door de realiteit. Van de afsplitsingen tot Gideon van Meijeren. Van de Forum App tot "minder minder". Als iemand gelijk heeft dan moet je hem of haar dat geven. Het is treurig dat "rechts" niet hun grote ongelijk erkent. En voor de rest klopt uw eigen analyse wel. Maar u bent niet de enige daarin. En van u kan ik het ook wel hebben. Loopt wel los. Ik typte dat eerder al in een reactie op iemand anders. Dit moeten niet eens discussies of debatten waard zijn. We voeren al tientallen jaren debatten over totale clowns in hun nationalistische circus. Die nooit voor oplossingen zorgen, maar alleen voor theater. Waarom is het nog een gespreksonderwerp?

WIE-o-W1E
WIE-o-W1E2 dec. 2022 - 14:38

Labou, “veel woorden” Zullen we het in plaatjes vertellen, net als in de Donald duck? Of hoeveel woorden vind je behapbaar.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 dec. 2022 - 15:28

@Y 'Grens ligt bij mij persoonlijk bij het oproepen tot geweld.' En als dat via sociale media gebeurt?

LaBou
LaBou 2 dec. 2022 - 17:25

Beste wie, op zo'n erudiete reactie als de jouwe past maar één antwoord: kwak!

Y-Line
Y-Line2 dec. 2022 - 17:32

@stockkickhuysen 'En als dat via sociale media gebeurt?' Dan moet er aangifte gedaan worden.

Y-Line
Y-Line2 dec. 2022 - 17:34

@labou Vriend, er staat letterlijk: 'of het nou ideologische mee of tegenstanders zijn'

WIE-o-W1E
WIE-o-W1E2 dec. 2022 - 19:04

Labou, “kwak” Je leest inderdaad teveel Donald duck.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 dec. 2022 - 19:19

@Y De politie kan alleen uw aangifte opnemen indien er al een misdrijf is gepleegd. Wanneer u bang bent dat er een strafbaar feit gepleegd zal gaan worden kunt u geen aangifte te doen.

LaBou
LaBou 2 dec. 2022 - 22:26

"Je leest inderdaad teveel Donald duck" Anderen daarentegen kunnen nauwelijks of helemaal niet lezen. Overigens, 6 reacties, waarvan 3 op mij, één op Ouwens en allemaal doelloos gekwaak? Ik krijg gewoon medelijden met deze zielige figuur. Dat is toch geen leven zo.

LaBou
LaBou 3 dec. 2022 - 7:43

Lijn weet best dat ik mijn indruk over zijn opstelling baseer op reacties die hij in de loop der tijd hier heeft geplaatst. Maar het komt hem nu beter uit om dat te negeren en te doen alsof het om één reactie gaat. Dat is een typisch domrechtse opstelling.

Y-Line
Y-Line3 dec. 2022 - 11:44

@stockkickhuysen 'De politie kan alleen uw aangifte opnemen indien er al een misdrijf is gepleegd. Wanneer u bang bent dat er een strafbaar feit gepleegd zal gaan worden kunt u geen aangifte te doen.' Dat is toch logisch? Je kunt geen aangifte doen van dingen die er niet zijn.

Gio Servas
Gio Servas1 dec. 2022 - 14:59

Ze zullen binnenkort wel veel oproepen krijgen die plotseling uit Taiwan, Amerika of Canada komen denk ik. Zo duur is VPN nu ook weer niet.

6 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman1 dec. 2022 - 16:46

En gebruik Signal.

Ontheemde
Ontheemde1 dec. 2022 - 16:52

VPN is niet waterdicht hoor

Eric Minnens
Eric Minnens2 dec. 2022 - 5:48

Of berichten nu 'normaal' of via VPN worden verstuurd... Als zij de democratie ondermijnen, moeten zij bestreden worden.

Zandb
Zandb2 dec. 2022 - 7:16

Gio Ook de boodschappen zelf kun je, als ze zich niet met de wet verenigen, verwijderen.

Gio Servas
Gio Servas2 dec. 2022 - 11:36

@Ontheemde, niets is waterdicht, het moet alleen handiger zijn dan b.v. de gemeente en dat is al vrij snel. @Eric Minnens, Mee eens... en nu? Bestrijden zoals Don Quichotte? @Zandb, waar vanaf dan? Facebook, Twitter, Instagram, Telegram, Signal Whatsapp om maar even een greep te nemen, dan krijgt de gemeente het nogal druk.

LaBou
LaBou 3 dec. 2022 - 10:36

" Ook de boodschappen zelf kun je, als ze zich niet met de wet verenigen, verwijderen." @zandb, ik zou er toch maar niet zo gemakkelijk vanuit gaan dat berichten zo eenvoudig te verwijderen zijn als jij lijkt te denken hier. Al zijn er meer hier die dat geloven aangezien ze rustig iets schrijven en later roepen dat nooit gedaan te hebben. Feit is dat berichten op het internet zo'n beetje het eeuwige leven hebben.