Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Internet geen vrijplaats meer voor rellen, online onruststokers krijgen in Almelo voortaan de gemeente op hun dak

  •  
01-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2381 keer bekeken
  •  
ANP-452406801

Het internet is voor relschoppers in Almelo voortaan geen vrijplaats meer voor ondermijnend gedrag. Er wordt voortaan gemonitord en vastgelegd wie op sociale media oproept tot ongeregeldheden. ‘Een moderne overheid moet ook online kunnen optreden,’ aldus burgemeester Arjen Gerritsen.

Voorbeelden van rellen en ongeregeldheden die online werden aangewakkerd zijn bijvoorbeeld de avondklokrellen, maar ook de boerenprotesten beginnen meestal op sociale media. Ook de gemeente Almelo heeft daar last van gehad. De burgemeester laat nu weten:

“Online oproepen via apps, sociale media of internet kunnen leiden tot fysieke verstoringen van de openbare orde. We moeten daarop voorbereid zijn. Ik vind het daarom van groot belang dat de bestuursrechtelijke bevoegdheden van burgemeesters aansluiten bij de elkaar snel opvolgende digitale ontwikkelingen."

RTV Oost verduidelijkt:

Door deze 'online openbare ordeverstoring' vast te leggen in de APV, kan Almelo de personen die opruiende oproepen plaatsen, verzoeken deze te verwijderen. 

Ook kan er nog een stap extra gezet worden: de burgemeester kan een dwangsom opleggen. In dat geval kan er een boete worden opgelegd als er geen gehoor wordt gegeven aan het verwijderen van de opruiende tekst.

Burgemeester Gerritsen laat weten dat het niet de gemeente zelf is die sociale media gaat monitoren, maar dat die taak bij de politie ligt. Wanneer die signalen ontvangt die wijzen op een verstoring van de openbare orde, wordt de gemeente ingelicht.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.