Joop

Internationale veetransport: onnodig lijden door systematische wetsovertredingen

  •  
21-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
CIz4OgzUcAAwKLr

© cc-foto: Dierenbescherming

Ieder jaar worden bijna 2 miljard levende dieren op vrachtwagens en schepen geladen. De internationale handel in levende dieren is de afgelopen 50 jaar verviervoudigd, maar door een gebrekkige regelgeving worden varkens, koeien en kippen tijdens zulke reizen vaak in gevaar gebracht en blootgesteld aan wreedheid.
Elke dag worden er minstens 5 miljoen dieren afgescheept naar andere landen. Die reizen kunnen dagen, soms zelfs weken duren. Naarmate de handel groeide, steeg ook de winst. In 1988 was de handel in levende varkens, kippen en koeien 716 miljoen dollar waard. In 2017 is dat volgens gegevens van Comtrade gestegen naar 21 miljard dollar.
Vooral in het Midden-Oosten is de invoer van levende dieren aanzienlijk gestegen: alleen al in 2016 importeerde Saoedi-Arabië voor bijna 1 miljard dollar aan levende dieren. De handel van Sudan met Saoedi-Arabië – waar het jaarlijks miljoenen schapen naartoe stuurt – is een van de belangrijkste sectoren. Roemenië exporteert meer dan 2 miljoen schapen per jaar. Maar ook Spanje, Denemarken en Australië hebben opbloeiende exportindustrieën.
Ruim 100 miljoen mensen in 140 landen consumeren dagelijks vlees van Nederlandse makelij. De Nederlandse vleessector vertegenwoordigde in 2016 een constante en stabiele productiewaarde van ruim 10,4 miljard euro.
De groeiende handel heeft geleid tot veel bezorgdheid over het gebrek aan toezicht tijdens de doorreis en wanneer ze hun bestemming bereiken. De erbarmelijke omstandigheden tijdens het transport, de verspreiding van ziekten en de inhumane slachtingen zijn de grootste ergernissen van dierenwelzijnsorganisaties. Zij pleiten voor een betere regulering van de industrie.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de getransporteerde dieren extreem lang moeten wachten in hete vrachtwagens, voor ze op schepen worden ingeladen. Tijdens het transport is er vaak geen toegang tot een dierenarts.
Walgelijke praktijken zoals het afsnijden van pezen om een koe tot stilstand te krijgen, of een dier herhaaldelijk in de nek steken, kwamen aan het licht in slachthuizen in Egypte, Libanon en Saoedi-Arabië. Stichting Eyes On Animals werkt nu samen met slachthuizen in Turkije om de omstandigheden daar te verbeteren.
De gegeven vergunningen voor veetransport zijn gedateerd en vaak niet meer geldig, constateerde the Guardian. In november kapseisde een schip voor de kust van Roemenië met bijna 15.000 schapen aan boord, waarvan maar 254 schapen de ramp overleefden. De gehele bemanning kon wel worden gered.
Ruim 100 miljoen mensen in 140 landen consumeren dagelijks vlees van Nederlandse makelij. De Nederlandse vleessector vertegenwoordigde in 2016 een constante en stabiele productiewaarde van ruim 10,4 miljard euro.
De Wereldorganisatie voor Dierenwelzijn (OIE) is verantwoordelijk voor het vaststellen van richtlijnen en regels voor dierenwelzijn. Maar deze organisatie heeft niet de verantwoordelijkheid om toezicht te houden op het naleven van deze regels. Die taak ligt bij individuele regeringen.
Nieuw-Zeeland en Australië gaan actie ondernemen om de export van levende dieren in te perken, en het toezicht op de transportsector te verbeteren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Paul250371
Paul25037123 jan. 2020 - 10:18

Walgelijk!!!!!

Gefaald
Gefaald22 jan. 2020 - 13:05

Dieren die als voedsel dienen zullen lijden, zowel in de natuur als in de bio-industrie. Ze moeten namelijk gedood worden ! En dat is nooit leuk. In de natuur heb je bepaalde roofdieren die al beginnen te eten als de prooi nog leeft. Dat is echt lijden in het kwadraat. Wat zijn wij mensen dan toch lief voor ons vlees !

Pensionada2
Pensionada221 jan. 2020 - 15:37

En we moeten hier de veestapel halveren zodat er meer vee in het buitenland is. Dan ook niet klagen over wantoestanden in buitenlandse slachthuizen.

8 Reacties
LaBou
LaBou 21 jan. 2020 - 17:20

Vergeet er ook niet bij te vermelden dat er aan dat vee in het buitenland ook geen cent wordt verdiend hier.

Erwin Schenk
Erwin Schenk21 jan. 2020 - 20:04

Alle veranderingen beginnen met een klacht; afschaffing slavernij, vrouwenkiesrecht, 8-urige werkdag, civil rights movement in US..........

Wilma3
Wilma321 jan. 2020 - 20:28

Tjonge jonge wat een opmerking. Als wij ze niet exporteren hoeven die dieren niet de halve wereld over te reizen in erbarmelijke omstandigheden. Laten wij hier opeten wat wij hier produceren en verder niet. Kunnen er een hoop veehouders gewoon stoppen! Mogelijk alleen leveren aan landen waar ze zelf (om goede reden die ik nu even niet kan verzinnen) geen vee hebben. Het is toch idioot dat wij koeien exporteren voor consumptie elders en zelf koeien importeren om hier te eten.

wegmetons
wegmetons21 jan. 2020 - 21:32

Nou Wilma, als ik zo de landen lees waar de problemen zijn geconstateerd dan gaat die vlieger dus op. Saudi Arabië staat niet bekend om haar grote grasvelden waar koeien op kunnen grazen zullen we maar zeggen en datzelfde geld ook voor Egypte en Libanon. Er zijn zat landen die verre van zelfvoorzienend zijn qua voedsel. Daarom ook dat het verkleinen van de landbouwsector in Europa, wat samen met Noord Amerika het meest ideaal geschikte continent is voor landbouw, simpelweg honger gaat veroorzaken in de wereld. Daar denken veel mensen niet bij na als ze brullen over boeren.

Jan Man
Jan Man22 jan. 2020 - 6:01

“Dan ook niet klagen over wantoestanden in buitenlandse slachthuizen.” Heb je het nieuws niet gevolgd? In Nederland worden varkens levend gekookt in slachthuizen. Voordelen bij het stoppen van diertransporten voor mensen die het dierenleed van ondergeschikt belang vinden: minder CO2 uitstoot en minder verspreiding van dierziekten.

Gefaald
Gefaald22 jan. 2020 - 13:08

@Erwin Schenk De petitie van de wilde zwijnen tegen de wolven heeft al vele hertenhandtekeningen inderdaad. Gek genoeg heeft geen enkele wolf getekend. Het leed in de natuur is echt vreselijk. En niemand die er ook maar iets tegen doet. Als ik prooidier was zou ik in de bio-industrie geslacht willen worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jan. 2020 - 16:34

In Saudi Arabië zijn ook schapenhouders en Saudi's hoeven al evenmin iedere dag grote porties vleesproducten naar binnen te schuiven. Zuivel ook niet.

wegmetons
wegmetons24 jan. 2020 - 19:15

@Danielle, gelukkig groeit sla ook enorm goed in zand... Wellicht wonen er gewoon teveel mensen in het Midden Oosten ten opzichte van de ecologische draagkracht, dat zou prima kunnen. In Egypte bijvoorbeeld wonen geloof ik 100 miljoen mensen terwijl er, behalve langs de nijl, voornamelijk zand is. Dus is Egypte een grote importeur van voedsel, ze kan nooit genoeg produceren om de bevolking te voeden.

Erwin Schenk
Erwin Schenk21 jan. 2020 - 12:00

Het is een gewelddadig, onderdrukkend en immoreel systeem op basis van de economische uitbuiting van dier, ecosysteem en mens. Totale uitputting tot gevolg. Groot respect voor bijvoorbeeld Caring Farmers die zich wel inzetten voor een kleinschalige en natuurinclusieve landbouw gebaseerd op behoefte en mogelijkheden. Dat zijn pas hardwerkende boeren!