Joop

Internationaal Strafhof Den Haag gelast de arrestatie van Vladimir Poetin wegens oorlogsmisdaden

  •  
17-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1612 keer bekeken
  •  
ANP-465050470

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Het strafhof houdt hem verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden in Oekraïne en de gedwongen deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland. Ook tegen Maria Lvova-Belova, de Russische Commissaris voor Kinderrechten, is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

De misdaden zijn begaan vanaf minstens 24 februari 2022 stelt het Hof, de dag waarop de Russische invasie van het buurland begon. Er is volgens het Hof voldoende reden om aan te nemen dat Poetin verantwoordelijk is voor de oorlogsmisdaden, alleen al omdat de troepen die de misdrijven uitvoerden onder zijn gezag staan en hij niets doet om ze te voorkomen. Datzelfde geldt voor medeverdachte Lvova-Belova.

Het Hof besluit het arrestatiebevel niet geheim te houden in de hoop dat openbare bekendmaking er wellicht toe leidt dat de oorlogsmisdaden afnemen, aldus een verklaring op de site.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (82)

Olav Meijer
Olav Meijer19 mrt. 2023 - 13:24

Het Internationaal Strafhof (ICC) vervult een belangrijke functie in de ontwikkeling van het volkenrecht. Zeker is het nog beperkt in zijn mogelijkheden. De nadruk in de vervolging heeft op Afrikaanse landen gelegen, wat tot de terugtrekking van enkele Afrikaanse landen heeft geleid. Op zich is het zeker belangrijk dat ook een internationaal crimineel als Poetin tot verdachte is verklaard. Dat heeft een politiek-psychologisch effect, ook al lijkt de kans dat hij daadwerkelijk voor het hof zal verschijnen voorlopig bijzonder klein. Ook Servische figuren als Milošević, Karadžić en Mladić hebben aan internationale berechting, i.c. door het Joegoslavië-tribunaal, moeten geloven. Dat andere politici die van oorlogsmisdaden kunnen worden beticht de dans tot nu toe hebben weten te ontspringen, doet niets af aan het belang van Poetins berechting. Het doel moet immers blijven dat oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, internationale agressie altijd vervolgd zullen worden. (Enkele tientallen landen hadden het statuut wel ondertekend maar (nog) niet geratificeerd, waaronder de Verenigde Staten, Rusland en Israël. Deze landen, en Soedan en de Filippijnen hebben hun handtekening onder het statuut inmiddels zelfs herroepen. Zij vrezen de consequenties, nl. arrestatie en berechting van hun eigen leiders).

∆
18 mrt. 2023 - 17:57

Hulde aan het ISDH, dat zulk voortreffelijk en belangrijk werk doet in de letterlijke en geestelijke zin, waarvoor het bestaat. Ieder aangeklaagde oorlogscrimineel is een overwinning op straffeloosheid.

GeenProbleem
GeenProbleem18 mrt. 2023 - 16:40

Bush en Tony Blair lopen nog steeds rond.

7 Reacties
∆
18 mrt. 2023 - 18:52

Het ISDH heeft voortreffelijk werk geleverd met het gelasten van de arrestatie van een oorlogsmisdadiger.

BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 20:20

dat ontkent hij ook niet. Jij ontkent dingen.

∆
18 mrt. 2023 - 20:55

@BrotherV Ik vind het gewoon fantastisch, dat het ISDH Poetin verantwoordelijk houdt voor zijn oorlogsmisdaden. Driemaal hulde voor het ISDH!

BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 22:19

Ik vind het jammer, want het is het morele faillissement van een in principe mooi instituut. Dubbele moraal roept bij mensen nu eenmaal weerzin op.

∆
19 mrt. 2023 - 9:25

@BrotherV Jij mag het jammer vinden dat het ISDH Poetin ter verantwoording roept. Ik prijs het ISDH voor hun heldere signaal aan deze oorlogsmisdadiger.

BrotherV
BrotherV19 mrt. 2023 - 14:25

Dat is wel duidelijk. Ik wijs slechts op de dubbele moraal die jij heel nadrukkelijk, als een soort robot, negeert.

∆
19 mrt. 2023 - 15:32

Het is inderdaad duidelijk, dat ik, tot jouw frustratie, het ISDH toejuich, omdat zij Poetin verantwoordelijk stellen voor zijn oorlogsmisdaden.

Jan de Witt
Jan de Witt18 mrt. 2023 - 16:09

Wat een schijnrechtbank is het ook... En de oorlogsmisdadigers Bush, Clinton, Obama die worden niet aangepakt met hun illegale invasies. Maar dat vind men hier prima wat een hypocriet bende ook!

18 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2023 - 16:57

@ Jan de Witt Jij schrijft: En de oorlogsmisdadigers Bush, Clinton, Obama die worden niet aangepakt met hun illegale invasies. Welke illegale invasies? Discussies veiligheidsraad niet gevolgd? En waar vonden die invasies plaats? Om dit soort beweringen zinvol te maken moet je eerst duidelijk maken waar invasies hebben plaatsgevonden vergelijkbaar met Rusland in Oekraïne. Vervolgens moet je aantonen dat het illegaal was, een dan moet je aantonen dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd vergelijkbaar met Rusland in Oekraïne. En dat kan je niet. En dat maakt jouw verwijt naar anderen op deze site erg hypocriet.

BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 22:27

Daan: over de veilgheidsraad: https://theintercept.com/2018/02/06/lie-after-lie-what-colin-powell-knew-about-iraq-fifteen-years-ago-and-what-he-told-the-un/ https://www.achievement.org/wp-content/uploads/2016/09/powell1-un.jpg Het leek erg veel op de leugens die Hitler gebruikte om Polen binnen te vallen. https://www.theguardian.com/commentisfree/2013/feb/27/bush-administration-sold-iraq-war Nav van geluiden dat deze rechtbank overwoog om amerika aan te klagen: https://en.wikipedia.org/wiki/American_Service-Members%27_Protection_Act Bombarderen van burgers: https://3.bp.blogspot.com/-YSRUp6aAnHo/UUk_auc3VgI/AAAAAAAAly4/KQlllr4VphU/s1600/Initial-Baghdad-bombing-IraqWar-19March2003.jpg Verder: De aanval op Irak was volgens alle internationale wetgeving illegaal: https://en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_the_Iraq_War Hou toch op met je fascistische propaganda!

BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 23:40

een amerikaanse blik op de oorlogsmisdaden van de Bush regering destijds: https://youtu.be/nlsnnhn3VWE?t=325

DaanOuwens
DaanOuwens19 mrt. 2023 - 9:49

@ BrotherV Jij schrijft: Het leek erg veel op de leugens die Hitler gebruikte om Polen binnen te vallen. Nee daar leek het niet op. De VS ging ten onrechte uit van massavernietigingswapens op grote schaal maar er is door Irak wel degelijk gifgas ingezet. Dus er waren veel meer motieven dan Hitler in Polen had. Verder lopen er overal mensen rond zoals jij. Je linkt naar wat je wil horen. Een illegale oorlog is al een onzinnige gedachte. Het gaat om de motieven van de strijdende partijen. Die legitimeren al dan niet de oorlog. En: Hou toch op met je fascistische propaganda! Fascistische propaganda is een boodschap uitdragen waarin de ene groep superieur is aan de andere en deze groep kan vanwege die superioriteit het absolute recht claimen op land of grondgebied en anderen daarvan uitsluiten ook is de eigen cultuur beter dan alle anderen en dat betreft ook vrijwel alle andere domeinen van menselijke activiteit. Ik heb nergens in mijn tekst ook maar iets opgeschreven dat in verband gebracht kan worden met fascisme. Om de logische reden dat het niet in mijn teksten te vinden is en ook niet in de motieven van de VS voor de aanval op Irak. Kortom je kletst uit je nek.

JohnVKR
JohnVKR19 mrt. 2023 - 10:07

@DaanOuwens Als je wilt weten wat er mis was met de invasie in Irak, luister naar de resignation speech van de Britse minister Robin Cook, die ik hieronder ook al heb gedeeld: https://www.youtube.com/watch?v=T9CqiiI2Irg

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mrt. 2023 - 10:28

Iraakse spionnen waaronder Rafid Ahmed Alwan al-Janabi en Maj Muhammad Harith droegen bij aan de desinformatie ("one of the biggest intelligence failures in living memory") omtrent Saddam Husseins massavernietigingswapens. https://www.bbc.com/news/uk-21786506

DaanOuwens
DaanOuwens19 mrt. 2023 - 10:42

@ JohnVKR Jij schrijft: Als je wilt weten wat er mis was met de invasie in Irak, Er was helemaal niets mis met die invasie. Of dat wel of niet mis is is een politieke afweging. Vond je dat geweld tegen Saddam een oplossing was of niet? Meer is het niet, het is niet een feit dat het wel of niet mis was. Inmiddels is naar aanleiding van de ervaring in Irak de VS en andere westerse landen veel minder geneigd tot dit soort acties. Dat leidt tot een afbouw van militaire interventies. Het verlaten van Afghanistan is daar een voorbeeld van. Het vertrek van Frankrijk uit Afrika ook. De bereidheid om militairen in te zetten neemt af. Het gevolg is wel dat de leefomstandigheden voor de burgerbevolking er niet beter op worden. Dit is de actuele politieke trend in het westen. En jij blijft maar hangen in oorlogsmisdaden in Irak terwijl je daarmee de misdaden van Rusland bagatelliseert of ontkent. De wereld verandert en jij loopt 20 jaar achter.

Martin van der Linde
Martin van der Linde19 mrt. 2023 - 12:02

Dat er wapens waren was een gefabriceerde leugen door de Irakezen zelf. Maar wel een die waar had kunnen zijn. De geruchten over de wapens gingen rond in hoge Iraakse kringen. Zelfs Saddam Hoessein dacht dat ze waar waren. Er waren twijfels aan onze kant maar die konden niet weerlegd worden. Vooral toen er meer aanwijzingen kwamen vanuit verschillende kanten besloot men aan te vallen. Dat het zonder toestemming van de VN gebeurde kwam omdat het westen dan zijn bronnen had moeten openbaren. En logischerwijs wilde men dat niet. Na de inval kwam men achter het dubbelspel dat gespeeld was. In de NYT verscheen een artikel dat verklaarde waarom Hoessein dacht dat er wapens waren. Hij had er zelf opdracht voor gegeven. Het probleem was dat men wel bezig was ze te maken maar ver achter op schema liep. Om dit voor hoessein verborgen te houden vertelde zijn geheime dienst dat ze wel operationeel waren. En dat laatste kwamen de Britten te weten en gaf de doorslag bjj de beslissing aan te vallen. De inval was dus terecht of beter de Irakezen hebben onbedoeld de aanval uitgelokt.

Daslief
Daslief19 mrt. 2023 - 12:48

'Fascistische propaganda is een boodschap uitdragen waarin de ene groep superieur is aan de andere en deze groep kan vanwege die superioriteit het absolute recht claimen op land of grondgebied en anderen daarvan uitsluiten ook is de eigen cultuur beter dan alle anderen en dat betreft ook vrijwel alle andere domeinen van menselijke activiteit.' Dat is dus precies wat de onvoorwaardelijke supporters van deze oorlog doen. Amerika is superieur, dus als een invasie vanuit Amerikaans oordeel gerechtvaardigd is dan mag het, als een invasie vanuit Russisch oordeel gerechtvaardigd is dan mag het niet.

JohnVKR
JohnVKR19 mrt. 2023 - 13:05

@DaanOuwens "En jij blijft maar hangen in oorlogsmisdaden in Irak terwijl je daarmee de misdaden van Rusland bagatelliseert of ontkent. De wereld verandert en jij loopt 20 jaar achter. " Als je me op dit platform zou volgen, zou je weten hoe ik denk over de Russische invasie in Oekraïne en de Russische oorlogsmisdaden. En zou je ook weten dat ik achter het arrestatiebevel voor Poetin sta. Ik hoef dat niet honderdduizend keer uit te legen. Maar de naïviteit dat de VS en de NAVO-landen alleen maar goede bedoelingen hebben en dat burgerslachtoffers onbedoelde 'collateral damage' zijn, die naïviteit heb ik inmiddels al lang achter me gelaten. Het gaat de VS en NAVO-landen - evenals China en Rusland - primair om macht, niets meer en niets minder. Mensenrechten tellen slechts als het in 'ons' verhaal past. Ook in "Onze man bij de Taliban" van Thomas Erdbrink konden we zien hoe onschuldige burgers door willekeurige drone-aanvallen om het leven kwamen. De Amerikanen hadden geen flauw benul waar hun bommen terecht kwamen. En we weten heel erg goed dat met de militaire steun aan Israël dagelijks oorlogsdaden worden gepleegd. Dat 'wij schoon' zijn en 'zij vuil' is een volstrekte simplificering van de werkelijkheid, een simplificering die het goed doet in Amerikaanse films, maar waar de meeste van ons in het echte leven al lang niet meer intrappen.

Daslief
Daslief19 mrt. 2023 - 13:07

@Martin, zou je (minstens) één bron kunnen vermelden bij deze analyse? Het is niet voor het eerst dat je Amerikaans handelen rechtvaardigt zonder bronvermelding. Zo heb je nog steeds niet verteld op welk VN-onderzoek je deze uitspraak baseerde: 'In 2014, na de inval van Rusland, heeft de VN een onderzoek laten uitvoeren waaruit blijkt dat 75% van de inwoners van de bezette Donbass bij Oekraïne wil blijven. Er is helemaal geen referendum nodig.' (https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/reflectie-op-het-onderhandelen-van-oorlog-naar-vrede) Ik ben oprecht geïnteresseerd, want ik heb het VN onderzoek zelf niet kunnen vinden en uit de polls in het Wikipedia-artikel kwam een ander beeld naar voren.

BrotherV
BrotherV19 mrt. 2023 - 14:30

"Kortom je kletst uit je nek. " Nee Daan jij klets uit je nek. Ik heb je genoeg informatie gegeven over de gruwelijke amerikaanse misdaden in Irak. Jij ontkent de werkelijkheid, een beetje zoals Goebels deed.

BrotherV
BrotherV19 mrt. 2023 - 14:44

Daan, je moet eens ophouden met te pretenderen dat dingen waar zijn omdat jij het zegt. Je verdediging van de criminele amerikaanse oorlogsmisdadigers tonen aan dat de aanklacht tegen Putin, op zijn zachtst gezegt, nogal hypocriet is.

DaanOuwens
DaanOuwens19 mrt. 2023 - 19:40

@ Daslief Jij schrijft: Amerika is superieur, Dat heeft nog niemand in deze discussie beweert. Jij bent de eerste.

DaanOuwens
DaanOuwens19 mrt. 2023 - 19:50

@ BrotherV Jij schrijft: Ik heb je genoeg informatie gegeven over de gruwelijke amerikaanse misdaden in Irak. Jij hebt alleen linkjes gegeven die niet relevant waren. Ik heb ze niet eens geopend. Het gaat niet over incidenten. Ik verdedig ook helemaal niets. Waar het om gaat is dat er een fundamenteel verschil is tussen Poetin in Oekraïne en Bush in Irak. Poetin wil Oekraïne zichzelf toe-eigenen. De VS wilde Irak zo snel mogelijk uit. De VS trachtten burgers te ontzien, Rusland richt doelbewust op burgers. Wat jij doet is beweren dat de VS, het westen de intentie had Irakezen te doden. Dat is niet waar. Rusland heeft die intentie wel. En als jij dat verschil niet ziet heeft het verzamelen van linkjes weinig zin. Want iedereen, ook ik, weet dat er door acties van westerse militairen duizenden slachtoffers zijn gevallen. Alleen gaat het daar hier niet om. Het gaat om de intentie en daarom is de aanklacht tegen Poetin terecht.

DaanOuwens
DaanOuwens19 mrt. 2023 - 19:53

@ BrotherV En: Jij ontkent de werkelijkheid, een beetje zoals Goebels deed. Ik ontken jouw werkelijkheid. Wellicht zou Goebels dat ook doen. Misschien Hitler ook wel. En Anne Frank ook. Het punt is echter dat jij kritiek op jouw verhaal voorziet van het etiket fascisme. En je hebt daar geen enkele onderbouwing voor. Een beetje dom schelden dus. Dat deed Hitler ook.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mrt. 2023 - 9:53

Als het om de situatie in Irak voor en na de inval gaat is "A Hundred and One Days: A Baghdad Journal" van de Noorse journaliste Åsne Seierstad wel zo interessant.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mrt. 2023 - 14:30

Wikipedia doet weliswaar aan kwaliteitscontrole, maar is niet als wetenschappelijke bron te gebruiken.

Olie Bol
Olie Bol18 mrt. 2023 - 14:58

''De misdaden zijn begaan vanaf minstens 24 februari 2022'' Kan iemand het Strafhof laten weten dat de oorlog in Oekraïne al in 2014 is begonnen? De strijdende partijen in Oekraïne erkennen het Strafhof zo wie zo niet en als je dan als strafhof ook nog meent weg te moeten kijken van alles wat voor 24 februari 2022 is gepasseerd wordt het helemaal een farce.

Jonathan2
Jonathan218 mrt. 2023 - 14:43

Mannen van de dubbele standaards, is er misschien niet iets mis met jullie standaards als jullie denken dat het Internationaal Strafhof dubbele standaards gebruikt m.b.t Irak, Afghanistan en de Oekraïne ? Want een democratie aanvallen lijkt mij ietsje anders dan een land onder leiding van Saddam Hoessein, moordzuchtige dictator welke met gifgasaanvallen tegen eigen bevolking plus andere landen aangevallen op zijn kerfstok had, en de sancties die honderdduizenden kinderen mogelijk de dood hebben ingedreven, konden dan worden opgeheven, aanvallen. Dus dat Putin bovenaan het prioriteitenlijstje staat, lijkt mij volkomen terecht. Of de Amerikanen ook misdaden hebben begaan is geen vraag, dat is zo, maar je moet wel volkomen blind voor de situatie zijn om die gelijk te stellen met die van Putin.

6 Reacties
BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 16:19

Wat de Amerikanen daar hebben gedaan is net zo beestachtig en crimineel.

Jan de Witt
Jan de Witt18 mrt. 2023 - 16:50

Oekraïene is een van de meest corrupte landen in de wereld dat wordt meer gezet als de hedendaagse vaandeldrager voor de liberale democratie... Wat een farce om de illegale invasies van het westen goed te keuren die het leven van miljoenen mensen kapot hebben gemaakt! Irak, Libië, Syrië etc. Waren beter af zonder onze bemoeienis. Wij hebben daar niks te zoeken en al helemaal niet onze liberale levenstijl daar door te drukken.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2023 - 17:00

@ BrotherV Jij schrijft: Wat de Amerikanen daar hebben gedaan is net zo beestachtig en crimineel. Kinderen ontvoerd? Standrechtelijke executies? Eigen militairen doodschieten als ze weigeren te vechten? Woningen van ongewapende burgers bombarderen? Ziekenhuizen en scholen bombarderen? Dreigen met kernwapens? Wordt lastig om het falen van de militairen van de VS gelijk testellen aan de Russen.

BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 19:02

Daan, ze hebben geen gevangenen gemaaakt. Iedereen vermoord, met buldozers loopgraven met daarin soldaten met witte vlaggen dicht gegooid etc etc. De bombardementen op Baghdad allemaal criminele feiten. https://www.counterpunch.org/2002/09/02/us-war-crimes-during-the-gulf-war/

DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2023 - 20:26

@ BrotherV Jij schrijft: . Iedereen vermoord, met buldozers loopgraven met daarin soldaten met witte vlaggen dicht gegooid etc etc. De bombardementen op Baghdad allemaal criminele feiten. Nee dat hebben ze niet. Zij hebben de loopgraven niet frontaal aangevallen. Verstandig dus. Zij hebben geen burgers aangevallen, wel industriële doelen die van belang waren voor het leger. Geen criminele feiten dus. En op geen enkele manier vergelijkbaar met de misdaden van de Russen in Oekraïne. Geen kinderen ontvoerd, Geen standrechtelijke executies. Niet eigen militairen doodschieten als ze weigeren te vechten. Geen woningen van ongewapende burgers gebombardeerd. Geen ziekenhuizen en scholen gebombardeerd en niet gedreigd met kernwapens. Dat doet Rusland wel en de VS deed dat niet. Dus je houdt een nogal hypocriet verhaal ingegeven voor de afkeer voor de VS en je trouw aan Poetin. Maar inhoudelijk gaat het nergens over.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mrt. 2023 - 12:25

Dat Oekraïene een groot corruptie probleem had/heeft wordt helemaal niet ontkend. Putin's invasie was niet bedoeld om dat op te lossen. Rusland heeft het zelfde probleem.

JohnVKR
JohnVKR18 mrt. 2023 - 11:09

Puur kijkend naar de oorlogsmisdaden van Poetin, is het uitstekend dat het strafhof tot deze stap overgaat. Tegelijkertijd zal dit de wereldvrede geen stap dichterbij brengen, ik vrees zelf integendeel. Dat heeft uiteraard alles te maken met het meten met twee maten. Want: - Waarom wel een arrestatiebevel voor de misdaden van Poetin tegen witte Europeanen maar niet voor zijn misdaden tegen Syriërs? - Waarom wel Poetin vervolgen maar niet Bush, Obama, Trump, Biden of andere leiders van NAVO-landen voor oorlogsmisdaden in onder meer Irak, Afghanistan, Syrië? - En uiteraard: wanneer worden de Israëlische oorlogsmisdaden aangepakt? - En waar blijft de vervolging van Xi Jinping, Assad, IS, en.... Ik weet, het is niet makkelijk en bewijs verzamelen is vaak ongelooflijk lastig. Aan de andere kant, bewijzen van willekeurige bombardementen en drone-aanvallen door de VS en andere NAVO-landen op Afghaanse dorpen, Iraakse stadswijken, Jemen, Pakistan en nog veel meer zijn er volgens mij al volop. Daar lijkt sprake van terughoudendheid om door te pakken als gevolg van zware politieke druk. Zo stelden de VS in 2020 sancties in tegen de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof en een medewerker vanwege onderzoek naar oorlogsmisdaden door Amerikaanse en andere NAVO-troepen in Afghanistan. Zie hier het dilemma: met het arrestatiebevel voor Poetin staat ook meteen de geloofwaardigheid van het Internationaal Strafhof op het spel.

12 Reacties
Jonathan2
Jonathan218 mrt. 2023 - 14:02

Je houdt er nogal vreemde standaards op na als je nu gaat klagen over dubbele standaards. Je vergeet trouwens de 2de Wereldoorlog. Laten we de Amerikanen daar ook voor gaan aanklagen, en ons eigen verzet ook. Want achter terroristen aangaan, een land onder van Saddam Hoessein of de Taliban aanvallen is natuurlijk precies hetzelfde dan een vreedzame democratie met een agressieve aanvalsoorlog binnenvallen. Zelfs met alle misdaden welke Amerikanen daar hebben begaan hebben, kan je nooit met droge ogen beweren dat de situatie zonder de Amerikanen daar nu beter zou zijn geweest. Dus dat dat iets lager op prioriteitenlijstje van het Strafhof staat, is volkomen terecht. In ideale wereld komen de Amerikanen daarna ook nog aan beurt Maar goed, je zal wel blij dat de Amerikanen weg zijn uit Afghanistan,veel en veel meer onschuldige mensen verliezen nu hun leven dan tijdens de aanwezigheid van de Amerikanen, en niet te vergeten het prachtige leven dat de meisjes daar nu leiden onder het bewind van de mensenrechtorganisatie de Taliban. Wat je doet is gewoon de Taliban gelijkstellen aan een democratie. Kijk, als je eigen vrouw en kinderen zijn afgeslacht mag je voor mij voor de rechter gaan klagen over dubbele standaards als de dader daarvoor wordt veroordeeld omdat andere mensenslachters nog vrij rondlopen, maar nu komt het over als een minachting voor het leven van de vele onschuldige Oekraïners welke daar zijn afgeslacht door drogredenatie van dubbele standaards op te voeren

Daslief
Daslief18 mrt. 2023 - 14:59

'Zo stelden de VS in 2020 sancties in tegen de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof en een medewerker vanwege onderzoek naar oorlogsmisdaden door Amerikaanse en andere NAVO-troepen in Afghanistan.' Klopt, dat was (ook?) in 2018 https://www.ad.nl/buitenland/amerika-dreigt-met-sancties-tegen-internationaal-strafhof-in-den-haag-br~a8b2c85e/

Jan de Witt
Jan de Witt18 mrt. 2023 - 16:11

Hypocriet bende ten top. Het is toch een schijnrechtbank. De VS erkend ze ook niet en terecht!

BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 16:28

Jonathan, veel tekst, veel goedpraterij, veel drogredenaties. Kortom, uitstekend voorbeeld van hypocrisie.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2023 - 17:13

@ BrotherV Jij schrijft: Jonathan, veel tekst, veel goedpraterij, veel drogredenaties. Loze kreten jouw reactie. Als je iemand iets verwijt moet je het ook onderbouwen. Dit is niet meer dan dom schelden. Kom zelf met wat tekst en laat drogredenaties zien. En daar wat er sprake is van goedpraterij. Jouw reacties zijn op dit thema alleen te duiden van goedpraterij van Russische oorlogsmisdaden en het ontkennen van de verantwoordleijkheid van Poetin. De oorlogsmisdaden praat je goed door te wijzen naar veronderstelde misdaden van Amerikanen, zonder die aan te tonen. En de verantwoordelijkheid van Poetin praat je goed door presidenten van de VS aan te wijzen.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2023 - 17:26

@ JohnVKR Jij schrijft: Zie hier het dilemma: met het arrestatiebevel voor Poetin staat ook meteen de geloofwaardigheid van het Internationaal Strafhof op het spel. Dat valt wel mee. In Oekraïne is een overvloed aan bewijs voor misdaden van Russische soldaten, overduidelijke misdaden tegen burgers en een glasheldere eindverantwoordelijkheid van Poetin. Hij heeft zelf op TV de opdracht tot deze oorlog gegeven. Dat ligt bij al je andere voorbeelden anders. Complexer en nog minder uitvoerbaar. De aanvallen van de VS zijn niet op burgers gericht en VS en NAVO landen zijn verantwoordelijk voor compensatie van slachtoffers. Het gaat dus om totaal verschillende zaken. In het Westen moeten politici en militairen zich verantwoorden. In Rusland niet. En dan kan het Strafhof zijn verantwoordelijkheid nemen. Je hebt dus geen echt dilemma. Jij hebt een dilemma, maar ik niet. Het is een privé dilemma. Jij wil iedere gewelddadige actie op dezelfde manier bestraft zien. En daarmee ontstaat jouw dilemma. Veroorzaakt grotendeels door je eigen politieke opvattingen. Ik heb ander politieke opvattingen en dus ook jouw dilemma niet. Als voorbeeld. De Nederlandse aanval op Hawija zie jij als een oorlogsmisdaad en ik als een actie die burgerslachtoffers heeft gemaakt als gevolg van slechte informatie en reden voor compensatie. Maar niet als een oorlogsmisdaad. Kortom jouw visie leidt je naar het dilemma. Niet een objectieve analyse.

JohnVKR
JohnVKR18 mrt. 2023 - 17:54

@Jonathan2 "Zelfs met alle misdaden welke Amerikanen daar hebben begaan hebben, kan je nooit met droge ogen beweren dat de situatie zonder de Amerikanen daar nu beter zou zijn geweest." Het gaat niet om de vraag of een land een democratie is of niet. En of de situatie daar zonder de invasie beter zou zijn geweest zullen we nooit weten. (Hoewel er voldoende deskundigen waren die m.b.t. Irak rampen hadden voorspeld als het tot een invasie zou komen, en zij hebben volledig gelijk gekregen.) Maar het gaat om de vraag of er oorlogsmisdaden zijn gepleegd. De invasie in Irak was illegaal, zoals voorafgaand aan de invasie de Britse minister Robin Cook al aangaf en daarom zijn ontslag indiende: https://www.youtube.com/watch?v=T9CqiiI2Irg Die invasie heeft geresulteerd in honderdduizenden doden en volgens sommige berekeningen zelfs miljoenen: https://www.commondreams.org/views/2018/03/15/iraq-death-toll-15-years-after-us-invasion#:~:text=But%20our%20calculations%2C%20using%20the,is%20still%20going%20on%20today. Neem Afghanistan: Via een soort computerspel lieten de Amerikanen bommen door hun drones afvuren, geen flauw benul hebbend wie er eigenlijk zouden worden getroffen. De vraag of een land een democratie is, is volstrekt irrelevant. Vertel de slachtoffers in Afghanistan en Irak maar dat de NAVO-landen hun familieleden hebben gedood omdat ze niet in een democratie leven. Daar zullen ze veel steun aan ondervinden.

JohnVKR
JohnVKR18 mrt. 2023 - 18:08

@Daan Ouwens "De aanvallen van de VS zijn niet op burgers gericht en VS en NAVO landen zijn verantwoordelijk voor compensatie van slachtoffers. " Oops, hier ga je toch echt de fout in met je redenatie. Ook Rusland zegt dat de aanvallen niet op burgers zijn gericht. Maar zelfs al zijn aanvallen niet op burgers gericht, dan heb je een grote verantwoordelijkheid om burgerslachtoffers te voorkomen. Maar de VS en andere NAVO-landen hebben die verantwoordelijkheid nou juist niet genomen. Ze zijn juist extreem onvoorzichtig geweest. (Zie ook mijn reactie op Jonathan2 hierboven). En vaak hadden ze geen flauw benul of ergens burgers woonden of niet. Nog los van de vraag: wie de agressor is (en in Irak waren de VS en een aantal bondgenoten de agressor) kan echt niet wegkomen met 'het was niet onze bedoeling om honderdduizenden mensen te doden'. En van schadevergoeding is maar zeer beperkt sprake en meestal niet. Je schrijft: "Het gaat dus om totaal verschillende zaken. In het Westen moeten politici en militairen zich verantwoorden." Wauw. Noem mij de regeringsleiders of militair leiders die zich hebben moeten verantwoorden voor misdaden tegen de burgerbevolking. Ik ken ze niet. En de VS erkennen het strafhof niet, omdat ze al decennialang menen in hun eentje voor rechter te kunnen spelen.

BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 19:08

."Als voorbeeld. De Nederlandse aanval op Hawija zie jij als een oorlogsmisdaad en ik als een actie die burgerslachtoffers heeft gemaakt als gevolg van slechte informatie en reden voor compensatie." Natuurlijk was het een oorlogsmisdaad. Het was niet voor niets dat de nederlandse staat het belachelijke bedrag van 1000 dollar per slachtoffer heeft betaald. Puur om vervolging te voorkomen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mrt. 2023 - 12:09

Xi Jinping? De inval in Tibet vond plaats in 1950. De motieven vertonen een gelijkenis met die van Putin. Na een bloedige periode van 9 jaar kwam er een einde aan het gewapende verzet. Volgens de BBC: "All fighting-age men who had survived the revolt were deported, and those fleeing the scene reported that Chinese troops burned corpses in [Lhasa] for 12 hours.” Het vervolgen van Mao Zedong heeft ook niet veel nut meer.

Daslief
Daslief19 mrt. 2023 - 13:25

@Jonathan, 'Zelfs met alle misdaden welke Amerikanen daar hebben begaan hebben, kan je nooit met droge ogen beweren dat de situatie zonder de Amerikanen daar nu beter zou zijn geweest.' Meen je dat echt? Lees anders dit even: https://www.greenpeace.org/static/planet4-netherlands-stateless/2018/06/oorlog-met-irak-verwoestende.pdf Of dit: https://vrede.be/nl/nieuws/irak-25-jaar-oorlog-bezetting-dood-en-vernietiging (ik hoop eigenlijk dat iemand de cijfers onder 'Nog meer cijfers over de catastrofe gevolgen van de Amerikaans/Britse bezetting tussen 2003 en 2013' kan debunken - graag met bronvermelding)

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mrt. 2023 - 13:45

Tim Dyson & Valerie Cetorelli, onderzoekers van de London School of Economics hebben geconcludeerd dat de cijfers over kindersterfte als gevolg van het embargo verstrekt door de regering van Saddam in de jaren 2000 frauduleus waren. Hun rapport is gepubliceerd in het British Medical Journal of Global Health.

PGS
PGS18 mrt. 2023 - 7:24

Leuk symboolpolitiek. Echter ik heb nog wel een lijstje van namen die schuldig zijn aan oorlogsmisdaden maar die met rust worden gelaten.

3 Reacties
∆
18 mrt. 2023 - 8:55

Het is toch goed nieuws, dat er nu 1 oorlogsmisdadiger minder staat op jouw lijstje?

BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 20:24

3hoekje: Mensen verbazen zich, geheel begrijpelijk over de dubbele moraal. Logisch toch?

∆
18 mrt. 2023 - 21:59

@BrotherV Ik vind het logisch dat het ISDH de oorlogsmisdadiger Poetin verantwoordelijk houdt voor zijn misdaden. Naast logisch vooral lofwaardig!

Molly Veenstra
Molly Veenstra18 mrt. 2023 - 1:15

Poetin bij verstek veroordeelt. Dat is heel mooi, rechtvaardig en eerlijk, dat de oorlogsmisdadiger Poetin nu weet wat hem te wachten staat als de oorlog voorbij is. Daarom zal de oorlog voorlopig niet voorbij zijn. Daar heeft Poetin geen enkel belang bij. Dankzij deze uitspraak: meer martelingen, meer bombardementen, meer kinderen die hun vader nooit meer zullen terug zien, meer dood en ellende. Rechtvaardigheid komt met een prijs.

2 Reacties
∆
18 mrt. 2023 - 7:48

Dit is juist de prijs van meer dan 20 jaar wegkijken van Poetin's van bloed overgoten ramkoers. De gesneuvelde Oekraïne burgers en militairen plus internationale vrijwillige strijders zijn hierdoor opgeofferd.

Jonathan2
Jonathan218 mrt. 2023 - 14:25

Tuurlijk, Putin zijn gang laten gaan werkt zo goed. Na Syrië, Tsjetsjenië en De Krim is het duidelijk beter geworden. Hij zou binnenkort een kinderboerderij gestart zijn zonder deze aanklacht.

RoepToeter
RoepToeter17 mrt. 2023 - 21:14

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

PVDB2
PVDB217 mrt. 2023 - 20:49

Ik vraag me af of onze eigen Poetin muppets Geert en Thierry daar wel mee eens zullen zijn. Al zal laatste wel schreeuwen dat een politiek proces is. Een complot gesmeed door het WEF, George Soros. En Geert, via Twitter uiteraard, de schuld geven aan Kaag of Groen Links. Of dat de aanhang gaat protesten voor de ingang.

1 Reactie
Zandb
Zandb18 mrt. 2023 - 6:57

PVDB Ik wacht maar even af tot Wilders zelf hier op reageert.

geitenbreier
geitenbreier17 mrt. 2023 - 20:19

Zinloze actie, ingegeven vanuit Westerse ideologie. Rusland erkend het Strafhof niet Pure verspilling van middelen. Meer een PR stunt voor hun zelf..

2 Reacties
Zandb
Zandb18 mrt. 2023 - 6:59

feitenbreier Ik erken onze rechters ook niet, dus dan kan ik ook niet voor moord veroordeeld worden.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk18 mrt. 2023 - 12:36

ZandB je bedoelt diezelfde rechters die ongestraft kinderen uit huis lieten plaatsen in de toeslagenaffaire?

Satya
Satya17 mrt. 2023 - 19:25

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 mrt. 2023 - 18:59

Leuke symboolpolitiek, dat nooit gaat gebeuren.

2 Reacties
Zandb
Zandb18 mrt. 2023 - 7:02

Gelijk Wanneer er maar genoeg mensen die iets niet doen omdat ze menen dat het geen zin heeft, dan zullen zulke mensen zeker gelijk krijgen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk18 mrt. 2023 - 12:38

Er zijn genoeg landen in de wereld die de sancties tegen Rusland niet steunen. Zo ook genoeg (rijke) landen die het Strafhof niet erkennen.

pahan
pahan17 mrt. 2023 - 18:54

Als je een staatsburger daar vasthoudt, rijden we het strand op. En dat waren Amerikanen, die dat stelden. Dus succes!

pahan
pahan17 mrt. 2023 - 18:54

Als je een staatsburger daar vasthoudt, rijden we het strand op. En dat waren Amerikanen, die dat stelden. Dus succes!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin17 mrt. 2023 - 18:53

Niet zo moeilijk, met een mooi bedrag op z'n hoofd komt een teleurgestelde rus hem in Den Haag afleveren

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk18 mrt. 2023 - 12:39

Wensdenken

Boning
Boning17 mrt. 2023 - 18:42

Wat Putin heeft veroorzaakt is een druppel op een gloende plaat in vergelijking met wat de Navo, Usa en het apartheid regime Israël hebben veroorzaakt en nog steeds doen. Het is net zoals een serial killer die een moord onderzoekt om de dader te pakken te krijgen.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2023 - 8:06

@ Boning Jij schrijft: Navo, Usa en het apartheid regime Israël hebben veroorzaakt en nog steeds doen. Lijkt me niet. Israël is geen lid van de NAVO, de NAVO valt geen landen binnen, executeert geen burgers en ontvoert geen kinderen. Je moet een hele vreemde gedachtekronkel hebben om Israël, de NAVO en de VS als één en dezelfde entiteit te zien. Het zijn totaal verschillende zaken met totaal verschillende fouten en achtergronden. Het is sowieso onzinnig de oorlog in Oekraïne gelijk te stellen aan de Israëlische onderdrukking van Palestijnen. Rusland heeft nog lang niet de militaire middelen om 40 miljoen Oekraïners tot tweederangsburger te maken. Al zouden ze het wel willen. Dus ook dat zijn totaal verschillende zaken. Dat soort overwegingen maken jouw tekst hopeloze flauwekul.

BrotherV
BrotherV18 mrt. 2023 - 16:47

Daan wat Israël uitvreet verschilt niet zoveel van wat Rusland uitvreet, ze doen het ook ak veel langer. De Amerikaanse oorlogsmisdadigers hebben een wet aangenomen waarin staat dat ze gevangen Amerikaanse militairen die vast zitten om voor het internationale gerechtshof, met geweld moeten worden bevrijd. Het is een grote hypocriete bende.

Grozny
Grozny18 mrt. 2023 - 17:10

"de NAVO valt geen landen binnen" wat een onzin. Ze hebben meerdere landen binnengevallen.

GMatth52
GMatth5217 mrt. 2023 - 18:11

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

BrotherV
BrotherV17 mrt. 2023 - 16:54

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Mathijsco
Mathijsco17 mrt. 2023 - 16:13

Wat een symboolpolitiek. Het is hetzelfde principe als Joe Biden die in Noord-Korea bij verstek wordt veroordeeld tot de doodstraf.

12 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman17 mrt. 2023 - 17:03

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

DaanOuwens
DaanOuwens17 mrt. 2023 - 17:25

@ Mathijsco Jij schrijft: Het is hetzelfde principe Heeft Noord Korea een internationaal strafhof? Onafhankelijk? En heeft Biden de verantwoordelijkheid voor de deportatie naar de VS van duizenden Noord Koreaanse kinderen? Ik heb daar nog niets over gelezen of gezien. Wat is jouw bron voor deze informatie?

Mathijsco
Mathijsco17 mrt. 2023 - 18:53

@Daanouwens, "Onafhankelijk". Beste Daan, je kunt mij heel veel vertellen maar niet dat dit strafhof 'onafhankelijk' is. Dit is een vervolg op de koude oorlog, waarbij inmiddels iedereen die er een beetje toe doet in de wereld betrokken is. Poetin is een KGB-hond, daar doe ik niks aan af. Maar waarom -en dit is ZEER relevant binnen de context- is Nixon destijds niet vervolgd voor oorlogsmisdaden in Vietnam?

Volrin
Volrin17 mrt. 2023 - 19:00

Want principes en normen en waarden zijn alleen belangrijk als je iemand te pakken kan krijgen....

DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2023 - 6:28

@ Mathijsco Jij schrijft: Beste Daan, je kunt mij heel veel vertellen maar niet dat dit strafhof 'onafhankelijk' is. Dat strafhof is onafhankelijk. Zoek uit en lees je in. Staat los van de VS. Nixon heeft er niets mee te maken. Er liggen voldoende bewijzen om een procedure te starten. Dus je uitspraken gaan helemaal nergens over. Met een koude oorlog heeft het ook niets te maken. Het gaat over oorlogsmisdaden ten opzichte van wellicht 100.000 Oekraïense kinderen. Dat jij de vervolgens van Nixon binnen de context vindt is merkwaardig. Nixon is in 1974 tot aftreden gedwongen. 50 jaar geleden. En jij vind dat relevant en een reden om niet strafvervolging in te stellen tegen de verantwoordelijken voor deportatie van kinderen? Leidt jij niet aan een nogal ernstige vorm van moreel ethisch verval? Het feit dat je het strafhof hetzelfde vindt als de Noord Koreaanse dictatuur en het Russisch handelen goedpraat met een foute VS-president van 50 jaar geleden duidt daar wel op.

Crunchy Frog
Crunchy Frog18 mrt. 2023 - 9:58

[Nixon destijds niet vervolgd voor oorlogsmisdaden in Vietnam? ] Hoe zou een instelling die in 2002 is opgericht iemand moeten vervolgen die in 1994 is overleden?

Mathijsco
Mathijsco18 mrt. 2023 - 11:31

Goedemiddag Daan en Crunchy. De vorm waarin je het giet -een Strafhof, een tribunaal, een volksbeslissing- het is allemaal niet boeiend. Partij 1 en partij 2 zijn in oorlog met elkaar. Partij 1 wil gewichtig overkomen, en veroordeeld of vervolgd partij 2. Op eigen terrein en onder eigen condities. Nixon is relevant omdat hij in deel 1 van deze koude oorlog vergelijkbare en nog veel ergere misdaden heeft uitgehaald in Vietnam.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2023 - 15:14

@ Mathijsco Jij schrijft: Partij 1 en partij 2 zijn in oorlog met elkaar. Nee er is geen partij 1. Er is slechts Russische agressie. En daardoor oorlog. Tussen Rusland en Oekraïne. En Oekraïne krijgt steun van een aantal Westerse landen. Niet van de Navo. Er zijn ook geen Navo militairen betrokken bij de gevechten. En de oorlog kan simpel beëindigd worden als Rusland zijn militaire terug trekt. Oekraïne heeft niet de middelen Rusland aan te vallen en de Navo heeft geen enkele belngstelling. en: Nixon is relevant omdat hij in deel 1 van deze koude oorlog vergelijkbare en nog veel ergere misdaden heeft uitgehaald in Vietnam. Nixon is 50 jaar geleden. En al alleen daarom niet meer relevant. De man is dood en begraven. Zijn denkbeelden ook. De koude oorlog was dood, en de NAVO ook. Maar die zijn tot leven gewekt door Rusland. Je moet je sowieso afvragen als de gebeurtenissen van 50 jaar geleden van belang acht in het heden. En het feit dat je moet teruggrijpen op Nixon had je tot nadenken moeten stemmen.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2023 - 15:16

@ Crunchy Frog Slimme vraag. Logisch ook ik daar nog niets eens aan gedacht. Maar ik snap sowieso niet hoe iemand in deze context een dooie VS-president kan opvoeren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mrt. 2023 - 16:10

Poetin leeft en begaat zijn oorlogsmisdaden niet op eigen terrein. Een "ideale" kandidaat voor het Internationale Strafhof.

Mathijsco
Mathijsco18 mrt. 2023 - 17:06

@Daanouwens. Wat ik oprecht jammer vind, is dat u het grotere geheel niet ziet of niet wilt zien. Dit is -na een pauze van 30 jaar- gewoon de hervatting van de koude oorlog. Met aan de ene kant een KGB'er die de pest heeft aan de Westerse invloedssfeer die zich steeds verder opdringt over 'zijn' territorium. En aan de andere kant het arrogante Westen onder leiding van de States. Nieuw is de rol van het eveneens communistische China, die -even gechargeerd- dit keer een iets grotere vinger in de pap heeft.

Crunchy Frog
Crunchy Frog18 mrt. 2023 - 17:19

[Maar ik snap sowieso niet hoe iemand in deze context een dooie VS-president kan opvoeren.] Tja, het ja-maar-hullie is een soort Pavlovreactie. En als je ze erop wijst gaan ze achteloos doen over 'de vorm die niet zo belangrijk is'.

∆
17 mrt. 2023 - 16:09

Hij heeft het er zelf naar gemaakt. Na ruim twintig jaar wegkijken van hoe hij telkens de grens van de internationale rechtsorde opzocht en overschreed is die nu bereikt. Hij ziet de Westerse democratie als een intrinsiek zwak en inferieur systeem in contrast met zijn naar totalitariteit afglijdende autocratie. In zijn verlangen naar een Russische imperium dat strekt van Lissabon tot Vladivostok is de NATO maar een lastige dwarsligger. Met deze genocide-achtige oorlog heeft hij zichzelf definitief tot volstrekt onbetrouwbaar onberekenbaar ondoordringbaar ongewenst persoon gemaakt.