Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Internationaal Strafhof Den Haag gelast de arrestatie van Vladimir Poetin wegens oorlogsmisdaden

  •  
17-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2820 keer bekeken
  •  
ANP-465050470

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Het strafhof houdt hem verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden in Oekraïne en de gedwongen deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland. Ook tegen Maria Lvova-Belova, de Russische Commissaris voor Kinderrechten, is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

De misdaden zijn begaan vanaf minstens 24 februari 2022 stelt het Hof, de dag waarop de Russische invasie van het buurland begon. Er is volgens het Hof voldoende reden om aan te nemen dat Poetin verantwoordelijk is voor de oorlogsmisdaden, alleen al omdat de troepen die de misdrijven uitvoerden onder zijn gezag staan en hij niets doet om ze te voorkomen. Datzelfde geldt voor medeverdachte Lvova-Belova.

Het Hof besluit het arrestatiebevel niet geheim te houden in de hoop dat openbare bekendmaking er wellicht toe leidt dat de oorlogsmisdaden afnemen, aldus een verklaring op de site.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.