In Griekenland dreigt een zogenaamde braindrain , een leegloop van hoger opgeleiden, als gevolg van de financiële crisis in het land. Sinds 2013 hebben meer dan 427 duizend Grieken hun heil gezocht in het buitenland. Dat maakt het de derde grote emigratiegolf in een eeuw tijd. Dat schrijft De Morgen op basis van een onderzoek van de Griekse Centrale Bank.
In tegenstelling tot de eerdere twee grote emigratiegolven, gaat het dit keer om een kennisvlucht: academici en vakmensen vluchten de grens over op zoek naar een beter leven. En het eind van die vlucht is nog niet in zicht, voorspelt het rapport.
Dat heeft een goede reden: de jongerenwerkloosheid is inmiddels boven de 50 procent. In totaal zit een op de vier Grieken zonder werk. Hoog opgeleide jongeren die wel een baantje hebben kunnen vinden, werken vaak voor een schamel loon en ver onder hun niveau; in de horeca, vaak zwart uitbetaald. De meesten van hen verdienen niet meer dan 400 euro per maand, een groot aantal jongeren werkt slechts voor fooien.
In Griekenland zijn inmiddels hele families afhankelijk van de gaarkeukens van kerken en gemeenten. Veel gezinnen leven gezamenlijk van het karige pensioen van grootvader of –moeder. ‘Wie kan, vertrekt,’ zegt Giorgos Tagaris, een 52-jarige arts uit het stadje Patras. Bij hem in het ziekenhuis zijn in vier jaar tijd maar liefst zeventien artsen naar het buitenland vertrokken. Daarvoor kreeg het ziekenhuis er slechts vier terug. ‘De staat moet besparen en wij werken het dubbele of drievoudige,’ aldus Tagaris. De enige reden dat hij niet ook is vertrokken, is dat hij schoolgaande kinderen heeft.
De meerderheid van de vertrokken hoog opgeleide Grieken heeft een onderkomen gevonden in Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook zijn veel van hen vertrokken naar Groot-Brittannië. Bij een definitieve Brexit zullen zij hoogstwaarschijnlijk opnieuw moeten verkassen.