Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Integriteit blijft moeilijk voor Van Haga, VVD ziet geen probleem

  •  
08-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
Kamer debatteert met Rutte over vluchtelingen
Update 9 augustus:
De BNNVARA webserie #BOOS beschikt over geluidsopnames waarop te horen is hoe VVD-Kamerlid Wybren Van Haga huurders uit een van zijn panden probeert te krijgen. De redactie schrijft:
"Zo vertelt Van Haga de bewoners op de opnames onder andere dat iedere andere woonvorm dan wonen in gezinsverband ‘woonfraude’ is en er door de gemeente een dwangsom tussen de 6.000 en 50.000 euro aan hem –of zoals hij verderop zegt- de huurders opgelegd kan worden als ze niet vertrekken. ‘Onzin’ volgens een huurjurist, als we de opnames laten horen. Ook weidt Van Haga zelf later op de opnames uit over hoe hij procedeert tegen een van de bewoners uit hetzelfde pand. Deze weigert te vertrekken. ‘Die situatie wil je gewoon niet hebben.’ Vervolgt Van Haga tegen de bewoners. ‘Pure intimidatie’ volgens de huurjurist. Ook Van Haga: ‘Ik heb op de ***straat ook gevraagd, haal in godsnaam die 5 namen van je bel af, begin daarmee. Laat niemand binnen en check of er niet mensen zich uit kunnen schrijven want dan heb je al minder kans.’ Jurist: ‘Hiermee vraagt hij huurders of zij een illegale handeling willen plegen.’"
Lees het hele artikel hier.
Eerder: Het VVD-Kamerlid Wybren van Haga raakte eind vorig jaar in opspraak na onthullingen van het Parool over hoe hij als vastgoedbeheerder de gemeentelijke verhuurregels overtrad. Van Haga mocht aanblijven nadat hij plechtig had beloofd zich niet meer te bemoeien met zijn vastgoedbedrijven, maar volgens het Parool is dat geenszins het geval. De Amsterdamse krant schrijft :
"In de praktijk blijkt Van Haga nog altijd dicht bij zijn bedrijven te staan, als eigenaar en enig aandeelhouder. Dat zit zo: naast zijn privébezit van ruim 50 panden zitten 81 panden van Van Haga in Sjopperdepop BV, zijn belangrijkste vastgoedbedrijf.Sjopperdepop BV heeft één aandeelhouder en één bestuurder: de vennootschap Van Haga Invest, die ook maar één aandeelhouder telt: Wybren van Haga. Van Haga is dus, via zijn vehikel, nog altijd de baas bij Sjopperdepop, draagt als eigenaar de ­risico’s en heeft recht op de winsten van het vastgoedbedrijf. Wel blijkt Van Haga een directeur te hebben ­benoemd bij Van Haga Invest, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken: de Amsterdamse Bianca Jut (45)."
Jut is een goede bekende, oud-werknemer en tevens huurder van Van Haga. Daarnaast trad Jut op 1 januari 2017 zowel aan als af, in de rol van directeur bij Sjopperdepop BV. Hoogleraar Jaap Koelewijn, gespecialiseerd in regelgeving en integriteit in de financiële sector, noemt het handelen van de VVD’er ‘niet uitlegbaar’:
"Dit is een zoektocht naar het juridische minimum geweest. Hier is een marionet neergezet, terwijl het geld en de zeggenschap bij Van Haga blijven. Dit is een gedrocht. In de financiële wereld is er een naam voor een directeur die op deze manier wordt neergezet. Die noemt men een smurf."
Wybren van Haga stelt in een schriftelijke reactie dat hij weliswaar de enige aandeelhouder is, maar dat hij opdracht heeft gegeven om de aandelen onder te brengen in een Stichting Administratiekantoor. Die overdracht zou volgens Van Haga deze maand moeten worden voltooid.
De VVD zegt bij monde van fractievoorzitter Klaas Dijkhoff evenmin een probleem te zien:
De kabinet Rutte III, dat een meerderheid van slechts één zetel heeft, gaat na het zomerreces een spannende tijd tegemoet. Naast debatten over de racistische uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (eveneens VVD), zal ook de kwestie Van Haga ongetwijfeld een staartje krijgen als het aan de oppositie ligt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.