Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Integreren doe je zo: scholier als buddy voor een vluchteling

  •  
15-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-11-15 om 20.43.48
Jonge asielzoekers die onderwijs volgen in Nederland helpen integreren, hoe doe je dat eigenlijk? Op middelbare scholen is een pilot van start gegaan waarin scholieren als buddy worden ingezet voor vluchtelingen. EenVandaag volgt Jesse en Laura, van middelbare school Adriaan Roland Holstschool in Bergen. Zij hebben beiden een vluchteling toegewezen gekregen: Abdiresaag uit Somalië en Maram uit Syrië. Het doel: integratie bevorderen, maar ook tolerantie en begrip vergroten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

DeKist
DeKist16 nov. 2016 - 12:34

Vuurrood goed dat je Elias bevestigt in zijn constatering dat deze mensen het predikaat vluchteling niet toekomt, want dat is precies wat je doet.

Okke2
Okke216 nov. 2016 - 10:59

Goed initiatief vind ik, kan wel zien hoe deze heel jonge vluchtelingen hier baat bij zullen hebben.

1 Reactie
Earl Johnson
Earl Johnson16 nov. 2016 - 17:52

Wat dacht je van de Nederlandse kinderen? Die zullen er misschien ook veel baat bij hebben.

Elias De Hij
Elias De Hij16 nov. 2016 - 9:45

Iemand uit Somalie doorkruist tig veilige landen eer ze in Nederland aankomen. Hoezo is dat een vluchteling? Technisch gezien reizen deze lieden door veilige landen als Frankrijk en Belgie. Zijn mensen die uit Frankrijk en Belgie komen vluchtelingen? Valt me ook op dat er totaal geen initiatief komt van bestaande immigranten om nieuwe te steunen. Zien ze de nieuwe immigranten als concurrentie? Er zijn in Florida bijvoorbeeld veel latino's die op Trump hebben gestemd, om te voorkomen dat meer illegale vluchtelingen Amerika binnenkomen.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood16 nov. 2016 - 10:02

Wat hebben latino's in Florida van doen met vluchtelingen in Nederland?

Politiek Incorrect
Politiek Incorrect16 nov. 2016 - 12:46

@ Vuurrood. In eerste instantie natuurlijk weinig. Maar het gaat om een bepaalde mindset. De gedachte dat eerdere generatie`s migranten staan te springen om nieuwe migratie is een beetje raar. Laaggeschoolde arbeid is er bijna niet te vinden, dus die mensen zullen hun baantjes willen behouden en niet nog meer concurrentie willen zien voor die laatste laaggeschoolde arbeidsplaatsen. Het is niet per definitie dat men met een migranten achtergrond automatisch links stemt of progressief is.

Oemmukke
Oemmukke16 nov. 2016 - 15:01

Europa verdeelt de vluchtelingen, wel zo eerlijk. En wat intatieven van bestaande vluchtelingen betreft, omdat het nieuws er geen aandacht aan besteedt wil niet zeggen dat het niet bestaat. Zelf werk ik in het onderwijs en er zijn massas intiatieven van migranten om vluchtelingen te helpen.

Sgt. Pepper
Sgt. Pepper16 nov. 2016 - 9:21

Ja goed plan!

Joop den Uil
Joop den Uil16 nov. 2016 - 9:08

eenrichtingsverkeer is geen integratie; daar helpt geen buddy aan, behalve dan een leuk verhaal in je klas.

DeKist
DeKist16 nov. 2016 - 8:34

Dat ik dat nog eens mag meemaken. Zowaar een inburgeringsinitiatief dat niet doordrenkt is van een utopische waarheid. Mijn complimenten.

jahoor2
jahoor216 nov. 2016 - 8:05

Als ze PVV' ers nou eens verplicht laten buddyen dan komen ze er misschien een keer achter dat moslims ook gewoon mensen zijn. Grenzen dicht prima maar wel op basis van feiten ipv angst.en op een menswaardige manier.

Working Class Hero
Working Class Hero16 nov. 2016 - 6:58

Wees nu eens consequent in het gebruik van termen, joop. Iemand die meerdere veilige landen doorkruist op zoek naar de grootste zak met gratis geld noemen we een asielzoeker, of beter nog een (economische) immigrant. De term vluchteling vervalt wat mij betreft bij het verlaten van het eerste veilige land.

5 Reacties
jahoor2
jahoor216 nov. 2016 - 8:04

Je beeld van vluchtelingen is nogal vertroebeld door angst en onzin verhalen. Luister niet te veel naar de PVV die wil je gewoon bang maken zodat je op ze stemt.

Oemmukke
Oemmukke16 nov. 2016 - 8:07

Turkije en Libanon zijn verzadigd met vlichtelingen. Griekenland hoort bij Europa en het lijkt mij dat jij je dochters ook niet daar op een bankje in het park laat slapen. Het egoïsme wat van je reactie afdruipt vind ik stuitend. Dat ik nu de behoefte voel om jou uit te leggen door wat voor hel deze mensen zijn gegaan en dat het menselijk is om mededogen te tonen is waarschijnlijk paarlen voor de zwijnen. Geen opa gehad die je iets had kunnen vertellen van te tweede wereld oorlog?

WillemdeGroot
WillemdeGroot16 nov. 2016 - 10:02

1956. Hongaarse opstand. Vluchtelingen. Hadden, in lijn van jou bijdrage, ook niet naar Nederland moeten komen?

Working Class Hero
Working Class Hero16 nov. 2016 - 11:11

Oemukke, als u al het leed in de wereld, dat van alle tijden is, op uw schouders wilt nemen, be my guest. U bent tenslotte een veel beter mens dan mij. Willem, wat hebben de Hongaren hier mee te maken? En waar heb ik geschreven dat iemand niet naar Nederland zou mogen komen?

Oemmukke
Oemmukke16 nov. 2016 - 17:22

Dan ik....

Machielse932
Machielse93215 nov. 2016 - 20:45

Mooi initiatief maar misschien een tikkeltje naïef met alles dat er europawijd gebeurd. Dan bedoel ik met name het grootschalig liegen over leeftijden. Het lijkt me niet zo een top idee om een scholier te koppelen aan een 20+ jarige migrant/vluchteling. Het idee vind ik erg goed maar ik hoop oprecht dat dit punt wel in gedachte speelt. We willen natuurlijk geen Alexandra Mezher situatie hier.

10 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen16 nov. 2016 - 4:52

Ojee, ja hoor. Het is niet goed of het deugt niet. Vluchtelingen zijn opeens weer grootschalige leugenaars. Linkje naar de onafhankelijk vastgestelde cijfers aub! Het zorgelijke is tegenwoordig dat als je genuanceerd naar zaken kijkt je opeens naïef bent ipv nadenkend over de gevolgen van stellingen. Dat is het nieuwe politieke correct. Daar komen ongelukken van, van die nieuwe politieke correctheid, daar kun je klok op gelijk zetten.

Mostafa
Mostafa16 nov. 2016 - 5:48

''We willen....'' Wie zijn dat ge ''We'''van u ? met hoeveel mensen zijn jullie ? Ik is een hele andere koek dan we !

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 nov. 2016 - 7:51

Mostafa 16 november 2016 at 06:48 Bedoelt u nou dat u het wel toppie vindt wat er met Alexandra Mezher is gebeurd?

FactChecker
FactChecker16 nov. 2016 - 9:14

Mostafa 16 november 2016 at 06:48 - Wie zijn dat ge ”We”’van u ? met hoeveel mensen zijn jullie ? Ik is een hele andere koek dan we ! - Dus u bent een groot voorstander van Alexandra Mezher situaties hier? Alexandra werkte als vrijwilliger in een Zweeds AZC voor minderjarige vluchtelingen, totdat ze werd doodgestoken door een vluchteling uit Somalië die claimde 15 jaar te zijn. Later werd echter vastgesteld dat hij minstens 18 jaar was. Ik behoor tot de 'we' die dit soort situaties niet wil in Nederland. Behoort u ook tot deze 'we'? Zo nee, waarom niet?

Mostafa
Mostafa16 nov. 2016 - 9:52

Nick, daar had ik het niet er over, hed geen tijd voor zijn en je Alexandra, ik was druk bezig met zijn ge'' We'' ! Kunt u het volgen nog ?

Grozny
Grozny16 nov. 2016 - 10:15

er wordt maar 1 keer we in het stukje van machielse93 gebruikt en dat is in relatie met mehzer. Dus dat machielse93 daar we gebruikt om te generaliseren dat niemand een dood persoon wilt is toch compleet normaal...

Earl Johnson
Earl Johnson16 nov. 2016 - 10:37

@Factchecker "Dus u bent een groot voorstander van Alexandra Mezher situaties hier?" Nee dat is hij niet. Met uw logica moeten wij uw mond ook snoeren, want we willen toch geen Andre Breivik situatie hier.

DeKist
DeKist16 nov. 2016 - 12:32

Ik denk dat hij niet de enige zal zijn die het niet kan volgen maar dat ligt er meer aan het niveau van de spelling en grammatica. Wat ik wel kan volgen is dat je een schijnbeweging maakt. Doen alsof je een punt en discussiemateriaal hebt maar wanneer FactChecker wel met argumenten komt het aapje uit de mouw komt en je het opeens druk hebt..

Machielse932
Machielse93216 nov. 2016 - 13:24

@Alfred Blokhuizen, Goed lezen Alfred. Ik schreef namelijk dat het wél goed is en dat het wél deugd. Uiteraard zijn niet alle migranten/vluchtelingen leugenaars. Wel wordt er ontzettend veel over het land van afkomst, leeftijd en andere omstandigheden die kansen vergroten. Denk bijvoorbeeld aan de 'kinderen' uit Calais of aan de 'minderjarige' asielzoekers in Zweden: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3850840/Third-batch-child-migrants-begin-journey-Calais-Jungle-UK-Home-Office-admit-two-thirds-past-children-lied-age-officials.html http://www.dailymail.co.uk/news/article-3422000/Just-old-think-migrant-children-Alarming-pictures-shed-light-growing-scandal-amid-asylum-crisis.html Cijfers zijn er niet of nauwelijks omdat gelijkdenkende personen als jij het niet willen horen en zien maar verder weet haast iedereen het. Bovendien is het ook niet zo eenvoudig om iemands ware leeftijd vast te stellen. Als deze gedachte niet meespeelt bij de organisatoren dan vind ik ze inderdaad naïef en dan zouden er ongelukken van kunnen komen. @Mostafa Lees anders de hele zin voordat je reageert. "wie zijn dat we" Ik dacht aan iedereen, alle Nederlanders in ieder geval. Denk dat geen enkele Nederlander wil dat een scholier iets overkomt als in het voorbeeld dat ik gaf. Dus vandaar 'we'. Tenzij je me gaat vertellen dat jij niet bij deze 'we' hoort..?

FactChecker
FactChecker16 nov. 2016 - 17:01

Earl Johnson 16 november 2016 at 11:37 - “Dus u bent een groot voorstander van Alexandra Mezher situaties hier?” Nee dat is hij niet. Met uw logica moeten wij uw mond ook snoeren, want we willen toch geen Andre Breivik situatie hier. - Ik geef een beschrijving van de situatie die Machielse93 aanhaalde. Deze heeft raakvlakken met het artikel want het gaat over vluchtelingen, vluchtelingen helpen en hun leeftijd. Ik beschrijf die situatie omdat Mostafa nogal geprikkeld reageert op het woordje 'we', en hij zich niet lijkt te realiseren dat 'we' slaat op de groep mensen die situaties zoals beschreven niet willen in Nederland. En vraag of hij wel of niet tot de 'we' behoort. Die vraag is tot op heden nog niet beantwoord. Wat Breivik er mee te maken heeft moet je me even uitleggen.