Tofik Dibi (GroenLinks) presenteert manifest 'Zeau 2001' … integratiedebat is herhaling van zetten ... tegen harde, oppervlakkige toon … wil nieuwe fase forceren
Het integratiedebat van nu is “zeau 2001”, schrijft Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks in een pamflet dat hij samen met acht andere Nederlanders opstelde. Ze protesteren ook tegen de oppervlakkige wijze waarop de politiek over integratie praat.
Door redactie Joop Dibi ontvouwde zijn plannen maandagavond in Pauw & Witteman. Vandaag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over integratie.
Hij zegt over het integratiedebat van nu:
Het integratiedebat is een bodemloze put. Het debat over de multi-culturele samenleving leek aan het begin van deze eeuw nog veelbelovend. Maar wat eens een verademing leek, is omgeslagen in een diepe verzuchting. Dat debat gaat niet over de kansen van een nieuwe generatie Nederlanders, maar over apocalyptische angstbeelden van politici die in steeds hardere bewoordingen over elkaar heen buitelen om de gunst van de kiezer. Het wordt tijd voor een nieuwe fase in het integratiedebat.
Volgens Dibi bestaat het debat zoals dat nu gevoerd wordt uit een herhaling van steeds dezelfde zetten.
De bittere realiteit is niet dat we ‘zeggen waar het op staat’, maar dat we vastgelijmd zitten voor een buis, starend naar een beeld dat stilstaat. Gepauzeerd op 5 voor 12. Het integratiedebat is een herhaling van dezelfde doembeelden zonder vooruitgang.
Het grote nadeel daarvan volgens Dibi is dat er geen enkel oog is voor de grote groep welwillenden. “Dat is geen bedreigde diersoort maar een grote groep die gewoon onder de politieke radar zijn ding doet. Het beeld dat het nergens naar toe gaat is pertinent onjuist.”
Hoe het debatmechanisme in Nederland werkt werd ter plekke gedemonstreerd. Kijk hoe actrice Anna Drijver ingrijpt als presentator Paul Witteman “weer ingaat op dat negatieve” (vanaf 07:30).
Dibi stelt dat er drie voorwaarden zijn om het debat een andere richting uit te forceren en de voorhoede van welwillenden te doen groeien. (vanaf 10:30):
1. “Dat we de ongekende potentie van onderwijs, sport, werk, kunst en cultuur op de voorgrond plaatsen en niet langer in de aftiteling.” 2. “Dat mensen worden behandeld als karakteristiek en niet als statistiek. Dat de invididu centraal staat.” 3. “Dat we voorbij de hypes gaan. Dat niet iedere scheet van moslim of allochtoon wordt verheven tot nationaal debat.”
Volgens Dibi leiden alle lijntjes in het politieke debat voortdurend naar Geert Wilders. “Iedereen reageert op wat Geert Wilders zegt.”
De media jagen dat proces aan volgens Dibi, voor de nuance is weinig oog maar de harde toon krijgt alle aandacht. “Als ik hier zou zeggen dat Wilders een Hitler is dan sta ik morgen in alle kranten.” (vanaf 14:50).
Hij doet na een suggestie van Paul Witteman een oproep aan collega-politici om niet meegaan in de hype en zelfbeheersing te tonen. Hij opent daarmee de aanval op D66 dat electoraal garen spint bij de aanval op de PVV (vanaf 17:20). “Pechtold wordt er beter van en Wilders wordt er beter van maar de vraag is of Nederland er beter van wordt.”
Laten we het doemscenario in het integratiedebat nu inruilen voor een nieuw scenario. Een scenario waarin de ongekende potentie van onderwijs, werk, jeugdzorg, kunst, cultuur en sport op de voorgrond staat in plaats van in de aftiteling. Een scenario dat kwaliteit boven kijkcijfers plaatst. Een beeldend verhaal dat inspireert in plaats van frustreert. Wij hebben een begin gemaakt, maar kunnen alleen een succesverhaal van dit scenario maken als iedereen meedoet. De tijd is aangebroken om de politiek wakker te schudden. De tijd is aangebroken voor een volgende fase in het integratiedebat.