Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Instagram verwijdert foto's PKK-strijders

  •  
18-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pkk.jpg
Portretten van Canadese fotograaf zouden tegen regels indruisen 
De Canadese fotograaf Joey. L die voor National Geographic en het Amerikaanse leger werkt doet een project over Koerdische guerillastrijders in de Syrische oorlog. De foto’s die hij van PKK-strijders op Instagram plaatste zijn door het sociale medium verwijderd omdat het de gebruikersvoorwaarden zou schenden.
De foto’s druisen tegen het Instagram reglement in omdat ze van een terroristische organisatie zouden zijn. De PKK staat niet alleen zo in Europa bekend maar ook in de VS. Andere portretten van de fotograaf – zoals die van de YPG, een andere Koerdische verzetsgroep in Syrië – mochten wel blijven staan. 
De portretfoto’s zijn – volgens Joey L. – verwijderd nadat bezoekers bij Instagram geklaagd hebben en zijn persoonlijke account bleven spammen met doodsbedreigingen en foto’s van lijken. Op Twitter stelt de fotograaf:
Instagram heeft het recht te verwijderen wat het wil, en ik verwacht niet dat zij zelf bepalen wie een terrorist is en wie niet. “Maar ik stel me wel vragen bij diegenen die mijn foto hebben aangegeven. Fotografie zou net een gesprek, een dialoog en een debat op gang moeten brengen, maar nooit stilte. Stilte is voor lafaards.
Joey L. protesteert tegen de actie van Instagram door een van zijn verwijderde foto’s als geprint beeld te posten, wat volgens de gebruikersvoorwaarden wel mag. De desbetreffende foto staat binnenkort ook in het National Portret Gallery in Londen. 

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.