Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Inspectie informeerde patiënten en apotheken niet over vervuilde medicijnen

  •  
10-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
medicijnenpillen

© cc-foto: Pexels

De Inspectie Gezondheidszorg heeft patiënten en apotheken niet op de hoogte gebracht van de te hoge concentratie schadelijke stoffen in diabetes-2-medicijnen. Dat melden Zembla en NRC Handelsblad.
Uit onderzoek dat het RIVM in opdracht van de Inspectie uitvoerde, bleek eerder dit jaar dat er in twee van de twaalf onderzochte metforminepillen te veel van het kankerverwekkende N-nitrosodimethylamine (NDMA) zit.
De Inspectie Gezondheidszorg was daarvan sinds 1 mei op de hoogte, maar deed vervolgens niets met de uitkomsten van het onderzoek. De toezichthouder erkent dat er te veel NDMA in de metformine kan zitten, maar spreekt van een “verwaarloosbaar risico”.
Daarbij speelde mee dat de test van het RIVM “een onzekerheidsmarge van 15 procent” had, waardoor niet duidelijk is of de hoeveelheid NDMA daadwerkelijk de limiet overschreed. De onzekerheidsmarge kan echter ook betekenen dat de gevonden concentraties nog 15 procent hoger zijn dan wat het RIVM nu heeft gemeten.
In Nederland gebruiken 655.000 patiënten metformine, een middel voor de behandeling van diabetes type 2.
cc-foto: Pexels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

adriek
adriek10 sep. 2020 - 14:30

Albert Heijn heeft recentelijk duizenden pakjes kaasblokjes uit de handel gehaald en/of teruggeroepen. Omdat er heel misschien salmonella in zat. Voor verreweg de meeste mensen betekent salmonella in het ergste geval een paar dagen dicht in de buurt van de WC blijven. Kankerverwekkende stoffen vergroten de kans op kanker over vele jaren. Nauwelijks meetbaar en bij kleine invloeden zoals deze nooit met zekerheid te herleiden. Wel dodelijk in veel gevallen. De inspectie kan in zo'n geval dan ook niets anders doen dan de betreffende medicijnen terughalen en vernietigen. Medicijndoosjes zijn keurig genummerd en apotheken bereken forse sommen geld aan hun klanten om hun vermeende zorgvuldigheid te financieren, dus de adressen waar die doosjes terechtgekomen zijn moeten bekend zijn. Terughalen is daarom een fluitje van een cent. De inspectie heeft gruwelijk geblunderd.

ton14024
ton1402410 sep. 2020 - 10:24

Misschien is die vervuiling wel gunstig. Ik las net in de Telegraaf dat de levensverwachting van pasgeborenen nu rond de 90 jaar ligt.

1 Reactie
gimli55
gimli5511 sep. 2020 - 6:01

@Ton Sinds wanneer slikken pasgeborenen metformine? Hun leeftijds prognose heeft niets met het levensverwachting van de huidige gebruikers te maken.