Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Insectenapocalyps: 80 procent minder dode insecten op voorruit

  •  
13-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1200 keer bekeken
  •  
insectenvoorruit

© cc-foto: Hans Braxmeier

Veel minder insecten vliegen zich te pletter tegen de ramen van rijdende auto’s. En nee, dat is niet omdat insecten zich zo hebben geëvolueerd dat ze rijdende objecten nu beter kunnen ontwijken, maar omdat er simpelweg veel minder insecten zijn. Wetenschappers spreken zelfs van een ‘insectenapocalyps’, meldt The Guardian.
Uit Deens onderzoek blijkt dat het aantal insecten dat in de zomer dood op een autoruit eindigt, tussen 1997 en 2017 met 80 procent is afgenomen. Vogels die leven van insecten, hebben het daardoor ook zwaar. Zo hield de krimp van de zwaluwenpopulatie gelijke tred met de afname van het aantal insecten.
In het Engelse Kent stelden onderzoekers met behulp van een zogeheten ‘splatometer’ vast dat er vorig jaar de helft minder insecten uiteenspatten op auto’s dan in 2004. Om er zeker van te zijn dat een en ander niets te maken heeft met het ontwerp van nieuwe, aerodynamische auto’s, reden de wetenschappers ook rond met oude wagens. Opmerkelijk: moderne auto’s raken net iets meer insecten dan oudere voertuigen.
Ook bij andere onderzoeken is de afgelopen jaren vast komen te staan dat de insectenpopulaties wereldwijd achteruitgaan. Het gebruik van pesticiden, de klimaatcrisis, lichtvervuiling en de monocultuur van de moderne landbouw worden genoemd als redenen voor de insectenapocalyps.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.