Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Insectenapocalyps: 80 procent minder dode insecten op voorruit

  •  
13-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
insectenvoorruit

© cc-foto: Hans Braxmeier

Veel minder insecten vliegen zich te pletter tegen de ramen van rijdende auto’s. En nee, dat is niet omdat insecten zich zo hebben geëvolueerd dat ze rijdende objecten nu beter kunnen ontwijken, maar omdat er simpelweg veel minder insecten zijn. Wetenschappers spreken zelfs van een ‘insectenapocalyps’, meldt The Guardian.
Uit Deens onderzoek blijkt dat het aantal insecten dat in de zomer dood op een autoruit eindigt, tussen 1997 en 2017 met 80 procent is afgenomen. Vogels die leven van insecten, hebben het daardoor ook zwaar. Zo hield de krimp van de zwaluwenpopulatie gelijke tred met de afname van het aantal insecten.
In het Engelse Kent stelden onderzoekers met behulp van een zogeheten ‘splatometer’ vast dat er vorig jaar de helft minder insecten uiteenspatten op auto’s dan in 2004. Om er zeker van te zijn dat een en ander niets te maken heeft met het ontwerp van nieuwe, aerodynamische auto’s, reden de wetenschappers ook rond met oude wagens. Opmerkelijk: moderne auto’s raken net iets meer insecten dan oudere voertuigen.
Ook bij andere onderzoeken is de afgelopen jaren vast komen te staan dat de insectenpopulaties wereldwijd achteruitgaan. Het gebruik van pesticiden, de klimaatcrisis, lichtvervuiling en de monocultuur van de moderne landbouw worden genoemd als redenen voor de insectenapocalyps.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

pietjansen
pietjansen15 feb. 2020 - 13:59

Dat er zich nu minder insecten stuk vliegen op de voorruiten van auto's hoeft niet onmiddlijk te betekenen dat er minder inscten zijn. Het kan namelijk ook zijn dat insecten in de afgelopen jaren hebben geleerd om auto's te ontwijken. Ook dieren kunnen leren namelijk.

1 Reactie
LaBou
LaBou 15 feb. 2020 - 17:19

Dieren misschien wel maar jij duidelijk niet.

Gandalf2
Gandalf214 feb. 2020 - 23:46

Wij de mens zijn continu bezig met het manipuleren van de natuur, onze omgeving. We zullen in balans met haar moeten komen, anders zullen wijzelf uiteindelijk ook uitsterven. Of je nu geloofd dat Co2 de oorzaak is van global warming of de precessie van de aarde. Wij mensen moeten ophouden met het vernietigen van onze omgeving.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout14 feb. 2020 - 13:44

Voor de vogelstand is het dramatisch. https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=23854 Ik ken een op zich mooi bos even buiten Antwerpen, vlakbij de petrochemische industrie aan de overkant van de Schelde waar al jaren geen enkele vogel te horen en te zien is. Want er is daar nauwelijks een vlieg of tor te bekennen als onderdeel van de voedselketen.

Max6
Max614 feb. 2020 - 9:49

Ik herken wel de 'insectenapocalyps'... er vliegt veel minder rond Alleen heb ik nog nooit zoveel last gehad van buxusmotten, processierupsen, wantsen en mieren als de laatste paar jaren. Ik weet nog niet hoe ik dit moet rijmen met pesticiden, luchtvervuiling en monocultuur...

3 Reacties
Samuel Dormits
Samuel Dormits14 feb. 2020 - 12:36

Buxusmotten en processierupsen zijn "berm" insecten die weinig van doen hebben met pesticiden. Daar zijn er heel veel van omdat de bermen en plantsoentjes heel fanatiek gemaaid worden en alle dieren en andere insecten die ze normaalgesproken opeten weg zijn. Mieren en wantsen doen het gewoon heel goed bij mensen, ongeacht klimaat of gif.

Max6
Max614 feb. 2020 - 18:21

@Samuel Thanks voor de uitleg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 feb. 2020 - 21:54

De buxusmot is ook een exoot afkomstig uit Oost-Azië. Gelukkig lusten de rupsen ook (voorlopig) niets anders en buxus komt niet in de natuur voor. Koolmezen schijnen ze inmiddels wel ontdekt te hebben als eetbaar.

evertjan1
evertjan113 feb. 2020 - 19:53

deze bevindingen zijn in lijn met eerdere onderzoeken, waaruit bijv. blijkt dat zelfs in natuurgebieden in Nederland en Duitsland het aantal insecten in een reeks van jaren af is genomen met 70%. Wat de percentages uit verschillende onderzoeken precies zijn ( 50, 60, 70 of 80%) is niet zo belangrijk. Het toont allemaal aan dat er een grote teruggang over een reeks van jaren te zien is. Het ligt voor de hand dat die achteruitgang niet bij deze percentages ophoudt, maar de komende jaren verder zullen doorzetten. Het lijkt mij reëel om ervan uit te gaan dat over 20 jaar nog maar 20% van die 80% resteren zal. Dus bij ongewijzigd landbouw en gifbeleid hehben we in 2040 nog maar 4% van de insectenaantallen in 1997!!

1 Reactie
ton14024
ton1402414 feb. 2020 - 12:28

En als Maya straks wil daten en de liefde vindt ze niet? ????

Gandalf2
Gandalf213 feb. 2020 - 19:04

We leven ook te schoon. We injecteren de mest direct in de grond, dus ook daar hebben de insecten niks aan. Dan de windmolens, zonnepaneel parken helpen ook niet. Kadavers worden snel opgeruimd. Het is allemaal en, en, en.

7 Reacties
Marinus C.
Marinus C.14 feb. 2020 - 8:29

De redenen die u noemt lijken me vrij onzinnig, en hebben denk ik meer te maken met uw persoonlijke ideeën rond het stikstofbeleid en klimaatbeleid, dan met de realiteit van de degradatie van het ecosysteem. Maar u ben vrij e.e.a. te onderbouwen.

Frank van der Laar
Frank van der Laar14 feb. 2020 - 8:34

Klopt, als er meer mensen komen is er minder ruimte voor andere organismen. Ik mis vooral de mammoet.

Joe Speedboot
Joe Speedboot14 feb. 2020 - 9:27

'Het is allemaal en, en, en.' Het is bij jou vooral zonder. Zonder kennis wel te verstaan. De effecten van stikstof uitstoot, tegeltuintjes, pesticiden etc zijn je blijkbaar onbekend.

vdbemt
vdbemt14 feb. 2020 - 10:09

@Frank van der Laar. Toen is het al begonnen. Zie je het voor je, al die destructie door de mens sinds die tijd?

Gandalf2
Gandalf214 feb. 2020 - 20:20

@marinus C. Leg maar eens wat koeienmest in je tuin, in een mum van tijd heb je insecten. Hetzelfde bij kadavers. Kijk eens naar zonnepanelen weide, er groeit niks meer onder. Daarnaast bestrijd ik niet wat de schrijver aangeeft, het komt er allemaal nog extra bij. Er zijn nog veel meer acties die ervoor zorgen dat er minder insecten zijn. Dat bedoel ik met en, en en.

Marinus C.
Marinus C.15 feb. 2020 - 8:44

@Gandalf Oh, u onderbouwt een en ander met uw boerenverstand. Anyway, in de echte wereld zijn de coprofagen onderdeel van de natuurlijke cyclus. Je helpt die natuurlijke cyclus niet als je het land vol pompt met stront, sterker nog het is zonder een schaduw van twijfel bewezen dat dit de natuurlijke kringloop dusdanig verstoord dat veel dingen dood gaan. Het is inderdaad een goed idee om kadavers te laten liggen, en behalve agrarische kadavers, gebeurd dat ook gewoon. Of denk je werkelijk dat boswachters dode konijntjes en vossen opruimen? Planten groeien niet zonder zonlicht, dat klopt, maar dat betekent niet dat er geen andere dingen een plekje vinden in een zonneweide, en dat betekent ook niet dat het de enige mogelijkheid is. Dit probleem kun je goeddeels oplossen door zonnepanelen op daken te gooien, dat is sowieso een betere plek, en een beter bestemming voor weiden te vinden. We hebben een stikstofprobleem, en u vervuilt deze discussie met onzinnige en irrelevant beweringen. In uw verbeelding is dat ongetwijfeld nuance, maar ik denk dat het meer is dat u in het reine komt met uw cognitieve dissonantie.

LaBou
LaBou 15 feb. 2020 - 17:24

Gandalf onderbouwt niets. Er bestaat een wereld van verschil tussen echte koeiemest en de drijfmest die wordt geinjecteerd. Dat laatste komt geen insect opaf, integendeel.

ton14024
ton1402413 feb. 2020 - 18:11

En elders hebben ze een sprinkhanenplaag. Geniet er maar van zolang het kan.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander13 feb. 2020 - 17:17

Slaap Nederland Slaap Redenen samengevat: duurzame ecologische crisis. Nog een voorbeeld: Kanoeten krimpen door opwarming klimaat.https://www.lc.nl/friesland/Help-de-kanoeten-krimpen-25298721.html Nou en? Nou dat gaat richting uitsterven van weer een diersoort. Nou en? Dat gaat richting krimpende geesten, totale vervreemding en uiteindelijk - na een lang verblijf in een wereldomvattend ziekenhuis - richting uitsterven van ons eigen soort. Nou en? Stem dan maar FvD, kan jou het schelen. Hier nog een nieuw lied ( Sleep- Australia- Sleep) van de aldaar zeer bekende muzikant en Aboriginalvriend Paul Kelly met nog wat eenvoudige indrukwekkende beelden. https://www.youtube.com/watch?v=-hY1w_c7nO4 ' ... it's only a matter of degrees.'

7 Reacties
Audio
Audio13 feb. 2020 - 20:21

@Sjoerd Als ik jouw posts lees word ik wel erg somber. Er zijn 7,3 miljard mensen op aarde en het gaat richting 10 miljard. Op de postzegel die Nederland is, leven 17,3 miljoen mensen en we gaan richting 20 miljoen. Al die mensen moeten eten, wonen, zich kleden en nog zowat zaken. Het is niet meer dan logisch dat de natuur daardoor in het gedrang komt en er helaas soorten uitsterven. Het uitsterven van soorten is trouwens niet iets van vandaag of gisteren. De mammoet en de sabeltandtijger zijn al uitgestorven in de steentijd en in Australië (!) zijn ook zoogdieren zoals de reuzenwombat al duizenden jaren geleden uitgeroeid. Grote roofdieren, olifanten, neushoorns, nijlpaarden, gorilla's etc. zullen waarschijnlijk door stroperij uitsterven. Daar hebben wij nauwelijks of geen invloed op. Ik kan me goed voorstellen dat mensen terugverlangen naar de idyllische jaren van voor de oorlog. Toen de boeren nog met paarden werkten en hun personeel met de hand molk en allerlei andere zaken zoals maaien, binden en dorsen handmatig werden gedaan. Toen woonden er maar 9 miljoen mensen in dit land, die veel soberder leefden dan wij nu.

Joe Speedboot
Joe Speedboot14 feb. 2020 - 9:30

'Het is niet meer dan logisch dat de natuur daardoor in het gedrang komt ' Die natuur komt vooral in gedrang door economisch gewin boven welzijn te stellen. Van alle geld wat verdiend wordt slechts ca 20% terug geïnvesteerd in nuttige zaken. De rest verdwijnt in het wereldwijde casino genaamd de financiële sector.

vdbemt
vdbemt14 feb. 2020 - 10:15

@Audio "Het is niet meer dan logisch dat de natuur daardoor in het gedrang komt en er helaas soorten uitsterven." Daar kun je op 2 manieren mee om gaan. Bij dat dringen volstrekt geen rekeninghouden met wat je verdringt en totaal niet overwegen of het ook iets minder kan. Of daar wél bij nadenken en de gevolgen beperken en liefst compenseren. 'Gewoon' omdat je respect hebt voor ander leven en het nageslacht ook nog een leefbare omgeving na wilt laten.

Audio
Audio14 feb. 2020 - 11:46

@vdbemt Begrijp mij niet verkeerd. Natuurbehoud is een goede zaak. Ik ben persoonlijk erg blij met de Veluwe, Utrechtse Heuvelrug, Waddenzee, Drentse Aa, Foxloër Veen, de diverse Duinreservaten etc. Maar het grote en nog steeds groeiende aantal mensen met de bijbehorende levensstandaard zijn niet bevorderlijk voor de natuur.

vdbemt
vdbemt14 feb. 2020 - 13:48

@Audio. Helemaal mee eens.

OlavM
OlavM14 feb. 2020 - 14:10

@ Audio: [Grote roofdieren, olifanten, neushoorns, nijlpaarden, gorilla’s etc. zullen waarschijnlijk door stroperij uitsterven. Daar hebben wij nauwelijks of geen invloed op.] Wie bedoel je met "we"? Nederlanders of de mensheid? We kunnen natuurlijk wel degelijk invloed hebben op het tegengaan van het uitsterven van diersoorten door stroperij e.d. Als we maar willen. Wat dit betreft groeit het bewustzijn wel. Er moet nog wel veel werk hiervoor verzet worden. Maar dat kan dus wel.

Audio
Audio14 feb. 2020 - 18:51

Als bepaalde insecten zoals bijen, hommels en vlinders verdwijnen, hebben we er een enorm probleem bij. Dan worden planten niet meer bestoven en zullen de oogsten dramatisch afnemen. Het lijkt me vrijwel onmogelijk om het bestuiven handmatig te gaan doen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart13 feb. 2020 - 17:05

Da's nog een reden waarom we 80% van de wegen kunnen dichtkwakken: ze zijn voor het vermoorden van insecten overbodig, d'r zijn te weinig van. Economen hebben becijferd dat 't werk van 80% van de Nederlanders bestaat uit het administratief rondpompen van dozen met spullen. Dat kan in het vervolg dus makkelijk van huis uit; - of nog beter: helemaal niet. Een klein, piep klein deel van de beroepsbevolking slechts hoeft de weg op, die hebben voldoende aan de A1 die wordt omgetoverd tot tolweg. Wegen en auto's (en de trein, het vliegtuig etc) zijn, zoals bekend, uitgevonden voor de fotografie: om elders kiekjes te kunnen maken; - een bezigheid die nu wel voor een eeuw of twee, drie opgeschort kan worden: er is inmiddels geen zandkorrel te vinden die niet al vanuit alle hoeken miljoenen keren is gefotografeerd. Kortom, kwak ze dicht die wegen.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart13 feb. 2020 - 17:24

,, d'r zijn 'r te weinig van....

[verwijderd]
[verwijderd]13 feb. 2020 - 16:49

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Marinus C.
Marinus C.14 feb. 2020 - 10:05

(een groei van 1 naar 7 miljard mensconsumentjes binnen 200 jaar heeft er kennelijk niks mee te maken want anders hadden de onderzoekers dat toch zeker wel vermeld ?) Goed, u hebt blijkbaar nog nooit van "De Club van Rome" gehoord, en dat was enkel de bekendste kudde wetenschappers die het over overbevolking had. Dan verbaasd het me niets dat u in de illusie leeft dat U een van de weinigen bent die van overbevolking weet en/of overbevolking durft te benoemen. In werkelijkheid is het meer zo dat u achter de feiten aanhobbelt. En niet een beetje, maar een halve eeuw of zo. Jezus, in de 18e eeuw waarschuwde Malthus al voor de potentiële gevolgen van overbevolking.

4Vier!
4Vier!14 feb. 2020 - 19:22

Ikzelf 13 februari 2020 at 22:42 "Ik hoop dat u dat sarcastisch bedoelde. Anders zou ik moeten vragen of u werkelijk zó weinig opgestoken heeft van school." Dat lijkt me wel, al is het natuurlijk wel zo dat nogal wat Nederlanders, ook degenen die zich "groen" wanen, mierenpoeder neerzetten als ze 1 mier ontwaren, slakkenpoeder tegen slakken "blehh wat vies!!", hysterisch worden als ze een wesp of bij tegenkomen ed. De praktijk loopt nogal eens uiteen met idealen.

4Vier!
4Vier!14 feb. 2020 - 19:26

Marinus C. 14 februari 2020 at 11:05 "Goed, u hebt blijkbaar nog nooit van “De Club van Rome” gehoord, en dat was enkel de bekendste kudde wetenschappers die het over overbevolking had." Klopt, maar tegenwoordig hoor je die geluiden wat minder. Wellicht omdat er een aanzienlijke groep mensen is die je dan beticht extreem rechts te zijn en/of een andere groep mensen die dan bezorgd wordt over de economische gevolgen. Want krimp is ondenkbaar.

Marinus C.
Marinus C.15 feb. 2020 - 9:18

@Rob S. Ik zou een groot voorstander zijn van bevolkingspolitiek. Bijna "alles is beter" dan de free for all die het nu is. Het is gewoon debiel dat iedereen gewoon een kind op de wereld kan zetten, en bij bewezen onbekwaamheid mag je gewoon nog een keer; of vijf. Maar ik heb geen idee hoe e.e.a. op een ethische wijze ingevoerd kan worden. Niemand heeft dat, want niemand brand zijn handen eraan. Nu ja, niemand die andere ideeën heeft dan genocide, bedoel ik. Zat mensen die van de gelegenheid gebruik willen maken om bijvoorbeeld de moslims op te ruimen. Verder gaat u ervan uit dat politiek correct links de boosdoener is, terwijl we al sinds de Club van Rome door christelijk-liberalen worden geleidt. U weet wel, de mensen van de "onbegrensde economische groei" (en dus bevolkingsgroei) en de mensen van "gaat heen en vermenigvuldigt u" U weet wel, de mensen die als geen ander iedere groene hobby traineren tot het twintig over één op de klok is. Tenslotte is de bevolkingsgroei zo sterk aan het teruglopen, dat het te betwijfelen is of het nog zin heeft dergelijke maatregelen uit te rollen. Het lijkt erop dat we gaan pieken rond de 10 miljard in 2075 of zo. Maar goed, u lult over bevolkingspolitiek, laat je ideeën maar horen. Ik ben vrijdenker genoeg dat alles iig bespreekbaar is.

barendsnoot
barendsnoot13 feb. 2020 - 15:37

Eindelijk eens positief nieuws ;-)

Sam V
Sam V13 feb. 2020 - 15:08

Hier is inderdaad te weinig aandacht voor. Niet aaibaar genoeg. Tegelijkertijd speelt hier wel weer het punt van de overdrijving vanuit de media (vooral als je een paar keer doorklikt in de verwijzigingen in The Guardian). We hebben potentieel inderdaad een probleem, maar hoe groot en zelfs of het daadwerkelijk een probleem is dat we niet later kunnen oplossen, is gewoonweg niet bekend. De “drammer” tegen de “ontkenner”. Beide niet waar, maar enige nuance is vaak ver te zoeken. Overeenstemming dan ook.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt14 feb. 2020 - 10:19

"“We hebben potentieel inderdaad een probleem, maar hoe groot en zelfs of het daadwerkelijk een probleem is dat we niet later kunnen oplossen, is gewoonweg niet bekend.” Je zou de planeet kunnen vergelijken met een mens, die kanker heeft. Als jij kanker hebt en ze stellen een therapie voor die nieuw is, maar waarvan ze goede hoop hebben dat die aan zal slaan, dan zeg jij: nee, want het resultaat is niet bekend. ????

Sam V
Sam V15 feb. 2020 - 0:39

@Ikzelf en vdbemt Leer toch eens lezen. Telkens weer kan ik weer reageren op dingen die ik niet gezegd heb. Ik zeg helemaal niet dat we niets moeten doen. Ik geef aan dat de nuance zoek. De ene kant zegt ‘niets aan de hand’, de andere kant zegt ‘1 voor 12’ of steeds vaker nog later. Beide kanten hebben beperkte onderbouwing. Dat insecten sterven klopt, dat dit niet goed is voor het huidige natuurlijk evenwicht lijkt mij evident. Maar zowel de natuur als wij kunnen daaraan aanpassen. Geen reden tot doemdenken, geen reden tot ongebreideld doorgaan en signalen negeren. Wel reden om verstandig te bekijken wat nodig is. Zou overigens ook niets doen kunnen zijn.

Marinus C.
Marinus C.15 feb. 2020 - 9:29

"De “drammer” tegen de “ontkenner”. Beide niet waar, maar enige nuance is vaak ver te zoeken. Overeenstemming dan ook." Er zijn mensen die terecht vinden dat de bevindingen van klimaatwetenschapper zeer alarmerend zijn, en dan zijn er ook nog anti-intellectuelen die zodanig vertrouwen op hun boerenverstand, dat ze het idee hebben dat het in ieder geval kan concurreren met decennia uitgekristalliseerde klimaatwetenschap. Er is geen controverse, er is de realiteit van klimaatverandering, en hordes domme idioten die een gevaar zijn voor de mensheid door iedere poging iets aan het probleem te doen te traineren.

Sam V
Sam V15 feb. 2020 - 12:45

@ Marinus C Hier klein voorbeeldje: https://www.nature.com/articles/d41586-020-00177-3 Ja, er is klimaatverandering en daar moeten we aandacht voor hebben. Maar dan wel op basis van risico's en waarschijnlijkheid. Dat gedram werkt averechts.

Marinus C.
Marinus C.15 feb. 2020 - 14:35

@Sam V Gezien het feit dat de uitkomst van worst case scenario's, ondanks het relatief kleine risico, onaanvaardbaar zijn, lijkt het me dat we wel degelijk moeten uitgaan van de ergste voorspellingen. Voor de rest mag het ook wel eens inzinken dat de 2 graden opwarming, waar iedereen op hoopt, ook al behoorlijk problematisch zal zijn.

Audio
Audio13 feb. 2020 - 15:03

Sprinkhanen zijn er dan wel weer meer dan genoeg.

3 Reacties
4Vier!
4Vier!14 feb. 2020 - 19:28

Audio 13 februari 2020 at 16:03 "Sprinkhanen zijn er dan wel weer meer dan genoeg." Een goede bron van proteïnen, heb ik me laten vertellen. Inslaan!

Gandalf2
Gandalf214 feb. 2020 - 23:22

Ik vind het vreemd, dat wij de mens, niet in staat zijn om een zwerm springhanen snel te vernietigen....

Marinus C.
Marinus C.15 feb. 2020 - 14:41

@Gandalf De zwermen kunnen tot wel 1200 vierkante kilometer groot zijn. Dan nog zou je zo'n zwerm wel kunnen vernietigen, maar dat is hoogstwaarschijnlijk verwoestender voor het land dan de zwerm zelf. Verder zijn dit soort zwermen gewoon een normaal natuurverschijnsel dat vooral een probleem is, omdat er mensen in de weg lopen.