Joop

'Innovatiegeld vooral voor vijf sectoren'

  •  
20-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
creatief-test-300pz.jpg
Pleidooi Innovatieplatform om helft budget te steken in water, hightech, voeding en bloemen, chemie en creatieve industrie
Minimaal de helft van het geld dat de rijksoverheid uitgeeft aan innovatie moet terechtkomen bij de sectoren water, hightech, voeding en bloemen, chemie en creatieve industrie.
Deze koerswending in het innovatiebeleid wordt bepleit in het maandag gepubliceerde slotrapport van het Innovatieplatform, zo meldt NRC. Het Rijk subsidieert innovatie jaarlijks met ongeveer 2 miljard euro.
Door scherp te kiezen voor sectoren met goede internationale kansen, extra investeringen in onderwijs en innovatie kan volgens het Innovatieplatform de economische groei hoger uitvallen dan de 1,75% die het Centraal Planbureau heeft voorspeld. Uitvoering van het plan leidt tot een extra groei van 0,5 tot 1% per jaar. Daarmee zou het bruto binnenlands product in 2020 extra groeien, van 35 tot 70 miljard euro.
Om terug te keren in de top van kenniseconomieën moet zo’n 3% van het bbp naar onderzoek en ontwikkeling gaan. Nederland komt nu net boven het OESO-gemiddelde van 1,5% uit.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Irmaatje
Irmaatje20 apr. 2010 - 12:46

Het innovatieplatform opheffen brengt meer op. Sinds het platform (olv Balkenende) er is, zijn we van plek 3 naar plek 10 gezakt op de ranglijst. Het enige wat helpt voor een echte kennisland is stoppen met bezuinigen op onderwijs en zorg (met name geestelijke gezondheidszorg)

hylke14
hylke1420 apr. 2010 - 12:46

Irma, je hebt gelijk. Het innovatieplatform is bestookt door lobbygroepen, onder andere LTO om vooral voeding en agri in de groep te krijgen. Maar is richten op kostenbesparing en schaalvergroting de vernieuwing waar we op wachten? Eerst maar eens praten over wat we als leidraad willen, een kaal bnp of zaken als welzijn, goede zorg, onderwijs en voldoende vrije tijd, inclusief goed invulling. Daarvoor moet je niet iedereen harder laten werken, maar vooral heel slim. Kortom nog meer automatiseren en alleen die producten maken met een absolute meerwaarde, die anderen niet binnen enkele maanden kunnen namaken.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 apr. 2010 - 12:46

Het zijn geen slechte voorstellen die het innovatieplatform doet, al wordt hun rapport hier en daar ontsierd door in dit verband merkwaardige mededelingen, als zouden de Nederlanders te weinig uren werken. Ja, ja, terwijl wij aan het strand liggen, doen de Chinezen uitvindingen dat werk. Toch zal die investering weinig uithalen, als niet het particuliere bedrijfsleven zijn steentje bijdraagt en net zo hard investeert in research and development. Haal dan niet slechts AKZO of Philips voor je geestesoog, maar net zo hard en net zo goed het MKB. Dat zou dan een hele mentaliteitsomslag zijn voor deze koopmansnatie. Nederland heeft vergeleken met industrienaties als Duitsland nooit buitengewoon veel in R&D geïnvesteerd. Kijken of dat nu wel gebeurt.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort20 apr. 2010 - 12:46

Is niet waar. Nederland is op Agri, voeding, cleantech en vele andere gebieden een echte innovator. Delft en Eindhoven dragen wel degelijk bij aan 'hollandsche' ontwikkeling. Om nog maar te zwijgen over onze second to none infratructurele kennis. op naar de 3% BBP zou ik zeggen. Dan komen we nog eens ergens. Onze reputatie op tolerantie, intelligentie, en international business hebben we allemaal al verkwanseld. Laten we eens wat gaan doen.

harryo2
harryo220 apr. 2010 - 12:46

Een verdubbeling in tien jaar tijd betekent een jaarlijkse stijging van 7%. Als ik me niet vergis...

1 Reactie
Biff Everwood
Biff Everwood20 apr. 2010 - 12:46

het bruto binnenlands product is geen 35 miljard euro. De groei groeit met 35 miljard, van 35 naar 70.