Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Initiatief 'Stem op een vrouw' succesvol: aantal vrouwen in bestuur stijgt

  •  
26-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
STEMOPEENVROUW-130
Het initiatief om meer vrouwen verkozen te krijgen als volksvertegenwoordiger, heeft zijn vruchten afgeworpen: dankzij voorkeursstemmen wisten 42 vrouwen die vaak op een anders onverkiesbare plek op de lijst stonden, toch een zetel te winnen bij de Provinciale Staten- en Waterschapverkiezingen. Dat maakt de organisatie achter het intiatief, Stem op een vrouw, bekend.
Met de extra vrouwen die nu tot het provinciebestuur toetreden, stijgt het percentage vrouwelijke Statenleden van 31,5 naar 33,2 procent. Of, in aantallen: 191 van de 570 Statenleden zijn nu vrouw. Stem op een vrouw weet te melden dat voor het eerst het aantal vrouwelijke bestuurders in het Waterschap boven een kwart uitkomt, namelijk 25,1 procent. Dat was 20,7 procent. Oftewel: van de 577 bestuurders zijn er nu 145 vrouw.
De tactiek die Stem op een vrouw hanteert is, zo legt voorzitter Devika Partiman uit, om op een vrouw te stemmen die lager op de kieslijst staat dan het aantal zetels dat voor die partij gepeild is. Dat is relatief makkelijk bij verkiezingen voor de Tweede Kamer en de Gemeenteraad, maar voor de Provinciale Staten en de Waterschappen een stuk ingewikkelder. Judith Stevens, hoofd datacollectie van de stichting, licht toe:
"Er is ontzettend veel op vrouwen gestemd. Bij het doorspitten van de proces-verbalen kwamen we bij vrijwel alle partijen buitenproportioneel veel voorkeurstemmen op vrouwen tegen. Echter zijn deze stemmen zeer verspreid uitgebracht. Wij vermoeden dat dit te wijten is aan het gebrek aan goede lokale peilingen. Dat maakt dat veel vrouwen het net niet gehaald hebben. Gelukkig haalden 42 vrouwen het wel! Dat zijn 42 nieuwe vrouwelijke rolmodellen."
De stichting Stem op een vrouw zegt de focus nu te richten op de aankomende verkiezingen voor het Europees Parlement. Behalve stemcampagnes traint de stichting ook vrouwelijke kandidaten en organiseren zij verkiezingsdebatten zodat de vrouwelijke kandidaten meer zichtbaar worden.
Foto © Stem op een Vrouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

Freek3
Freek327 mrt. 2019 - 10:59

Of de actie wel of niet succesvol was zal blijken als we het functioneren van de gekozenen kunnen beoordelen, niet daarvoor.

1 Reactie
Ozon
Ozon27 mrt. 2019 - 20:20

Freek; dan nog weten we niet of de kerels die ze omzeild hebben het beter gedaan zouden hebben.

Sam V
Sam V26 mrt. 2019 - 18:27

Ik blijf maar hopen dat het een keer overwaait. Deze drang naar vertegenwoordiging op basis van een uiterlijk kenmerk. Of het nou in het bedrijfsleven, overheid of politiek is, ik blijf het een raar fenomeen vinden om mensen te kiezen op basis van één kenmerk. Alsof het niet uitmaakt of het Margaret Thatcher, Florence Nightingale of Ma Flodder kiest, zolang ze maar aan dat ene kenmerk voldoet.

9 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper26 mrt. 2019 - 21:03

[ Of het nou in het bedrijfsleven, overheid of politiek is, ik blijf het een raar fenomeen vinden om mensen te kiezen op basis van één kenmerk. ] Klopt helemaal. Decennia lang zijn bezitters van een piemel in bedrijfsleven, overheid en politiek voorgetrokken. Hoog tijd dat dat nou eindelijk eens overwaait.

Ozon
Ozon26 mrt. 2019 - 21:27

Sam V Dat hoop ik ook. Dan betekent het dat het automatisme voor een penis-voorkeur er eindelijk van af is.

Sam V
Sam V26 mrt. 2019 - 22:25

@ Nick de Stripper, Ozon, Dus het gaat niet om gelijke kansen, maar om het met gelijke munt terugbetalen. Sterk verhaal hoor.

Nick the Stripper
Nick the Stripper27 mrt. 2019 - 10:15

Sam V 26 maart 2019 at 23:25 Nee, het gaat om gelijke behandeling.

Ozon
Ozon27 mrt. 2019 - 10:48

SamV Het gaat wel degelijk om gelijke kansen. Vrouwen staan nog steeds op achterstand omdat ze vrouw zijn; hogere eisen aan gesteld, moeten zich meer bewijzen (net als allochtonen trouwens) voor hetzelfde werk. Vertel, hoe vaak ben jij aangezien voor de secretaresse? En er is niets mis met secretaresses, maar als een senior projectleider in een vergadering wordt aangezien voor secretaresse begint ze dat overleg al met een “achterstand” en dat alleen omdat ze tieten heeft. Zo ook hier: in dit geval gaat het om het omwisselen van bv een plek 8 met plek 7; en iedereen begint te krakelen over incompetentie. Moet je eens indenken dat we dus eigenlijk kunnen stellen dat partijen niet teveel stemmen moeten krijgen omdat anders de incompetentie oprukt. Men twijfelt simpelweg aan de competentie omdat het vrouwen zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 mrt. 2019 - 14:35

Nick & Ozon mee eens, al vrees ik dat "anatomy is destiny" nog lang blijft rondzoemen.

Bennie van de Potgerukt
Bennie van de Potgerukt27 mrt. 2019 - 17:06

@Nick, Ach je weet hoe ze bij de geboorte toch het geslacht bepalen? Een tik op de billen en bij de dommen valt het piemeltje eraf.

Ozon
Ozon27 mrt. 2019 - 20:57

Bennie van de Potgerukt 27 maart 2019 at 18:06 Ik kan dat wel waarderen, een man die ruiterlijk toegeeft dat zijn enige intelligentie in z’n piemeltje zit ????. Wat ik ook kan waarderen is je inzet voor het gender neutrale toilet.

Nick the Stripper
Nick the Stripper27 mrt. 2019 - 23:59

@Bennie Tsjonge, ik lach me de ballen uit mijn broek.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander26 mrt. 2019 - 17:55

Dit is een goed initiatief. Ik stem, als ik stem, niet op een persoon maar op een goed toekomstbestendig idee of systeem en laat mij niet afleiden door populisme, framen of erger. En als je dan ergens toch een persoon moet kiezen kies ik altijd voor een vrouw. Dat zorgt in het algemeen voor meer evenwicht en een beter 'leefklimaat'.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 mrt. 2019 - 16:44

Ik stem op degenen waarvan ik denk dat die het vak het beste verstaan ( zo ik het al van iedereen zou weten). Ik stem echt niet op een vrouw omdat ze vrouw is. Je wil niet weten hoe slecht vrouwen kunnen zijn.

1 Reactie
Ozon
Ozon26 mrt. 2019 - 18:08

Minoes&tuin 26 maart 2019 at 17:44 “Je wil niet weten hoe slecht vrouwen kunnen zijn.” Oh, dat weet im wel hoor, ze kunnen net zo slecht zijn als mannen. “Ik stem op degenen waarvan ik denk dat die het vak het beste verstaan ( zo ik het al van iedereen zou weten). Ik stem echt niet op een vrouw omdat ze vrouw is.” Aangezien ik het van maar weinigen weet; moeizaam CV’s vindt, geen referenties kan inzien, zelden terug vindt waar iemand (persoonlijk) voor staat concludeer ik dat ik toch op de gok op iemand stem of in de maag gesplitst krijg; want ook bij mijn stem op de no1 die ik wel ken, eindigt mijn stem ergens anders op de lijst de onbekende no 6 (m) of de onbekende no 7 (v), waarom zou ik dan niet zelf stemmen op de no 7 zodat mijn sekse eindelijk eens een beetje vertegenwoordigd wordt. Overigens, als ik van iemand weet/vind dat het een natte dweil is (m/v) zal ik er inderdaad niet op stemmen. Ik zou dus niet op een type als S. Palin stemmen, ook al is ze vrouw..

Nick the Stripper
Nick the Stripper26 mrt. 2019 - 12:02

[ stijgt het percentage vrouwelijke Statenleden van 31,5 naar 33,2 procent. ] Het is vooruitgang, maar echt snel gaat het niet.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 mrt. 2019 - 14:46

om niet te zeggen tergend langzaam! Wedden dat er weer lui beginnen over gebrek aan qualificaties?

Nick the Stripper
Nick the Stripper26 mrt. 2019 - 15:51

@Danielle Onvermijdelijk als muggen in een moeras. Sommige van die lieden die vooroordelen dat vrouwen wel minder gekwalificeerd zullen zijn, vinden het dan weer dikke prima om op een partij te stemmen die niet eens voldoende kandidaten heeft om alle gewonnen zetels in te nemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 mrt. 2019 - 17:09

"That's just the way it is Some things will never change.." Geen zin om dat in het latijn te vertalen

Nick the Stripper
Nick the Stripper26 mrt. 2019 - 22:47

Eheu, sed eheu... (jammer, maar helaas.)

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 mrt. 2019 - 11:09

Takk!

Xa4vier
Xa4vier26 mrt. 2019 - 11:55

Ik denk dat dit niet de manier is om meer vrouwen aan de macht de te krijgen. Want er word niet over kwalificaties gesproken en dat lijkt mij nu juist het belangrijkste of de enige rede waarop je moet oordelen. Gelukkig trainen ze ook vrouwen. Iets waarvan ik dan wel weer positief worden.

1 Reactie
Ozon
Ozon26 mrt. 2019 - 15:07

Xa4vier 26 maart 2019 at 12:55 “Want er word niet over kwalificaties gesproken en dat lijkt mij nu juist het belangrijkste of de enige rede waarop je moet oordelen.” Van nogal wat (of de meeste) mensen op de lijst weet ik weinig tot niets over hun kwalificaties. Ik mag hopen dat in ieder geval de landelijke partijen zelf al gekwalificeerde mensen op de lijst zetten. Kortom, het blijft voor mij een gok, ongeacht of ik nu op een man of een vrouw stem. En ik stem dan toch liever op een vrouw. Maar gelukkig krijgen wij vrouwen nu training zodat we ook zindelijk zijn.

Cor Nelissen
Cor Nelissen26 mrt. 2019 - 10:30

Zou het ook zo kunnen zijn dat ondanks dat veel vrouwen, ook hoger opgeleide, het bij een deeltijdbaan houden of geen baan hebben, er langzaamaan steeds meer wél een volledige baan hebben en daardoor de kans dat een van hen verkozen wordt toeneemt? Meer stemmen op vrouwen zonder dat het aantal te verkiezen vrouwen die voldoende participeren voor een dergelijke functie toeneemt levert op zich nog geen stijging op.

EchtWaar?
EchtWaar?26 mrt. 2019 - 9:41

Mooi resultaat. Maar toch bekruipt mij een raar gevoel. Zou het niet zo moeten zijn dat je stemt op de beste? En als dat dan een vrouw is, is dat mooi. Nu is het toch een beetje van, ze zijn gekozen omdat ze vrouw zijn. Lijkt mij niet de juiste weg.

2 Reacties
rvb2
rvb226 mrt. 2019 - 12:30

wie een voetbalteam vult met de top-11 beste voetbalspelers krijgt een team van Messi's en Ronaldo's zonder keeper.

Ozon
Ozon26 mrt. 2019 - 15:16

EchtWaar? Ja, en hoe weet jij dat je stemt op de beste? Doe je echt enorm CV-, stemming- en nieuwsberichten-onderzoek naar de kandidaten? Of stem je simpelweg op de eerste kandidaat van de partij die je het meest trekt in de hoop dat het een niet al te grote idioot is? Bovendien, als je al stemt op de eerste kandidaat zegt het nog weinig over wie er door jou stem de job krijgt: met genoeg voorkeursstemmen komt gewoon de volgende aan de beurt... hoe weet ik niet dat dat niet een totaal idioot is? Nee hoor, ik stem lekker op een vrouw omdat ik mezelf graag vertegenwoordigd zie. De wereldwijde eeuwendurende ongelijke rechten mogen weer wat meer in balans komen. Dus voor mij is het beter als een vrouw mij vertegenwoordigd.