Joop

Inheemse volken omarmen Avatar

  •    •  
27-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Avatar-jungle_300.jpg

'Het gebeurt ook hier op aarde'

De organisatie Survival International heeft bij inheemse volken verhalen verzameld die lijken op wat de Na’vi in de film Avatar overkomt.
Dat staat op de website van BNR te lezen. Zo komt onder andere een vertegenwoordiger van de Penan, een volk uit het Maleisische deel van Borneo, aan het woord:
Het bos verzorgt ons, en wij verzorgen het bos. We begrijpen de planten en de dieren omdat we daar al vele, vele jaren leven, sinds de tijd van onze voorouders. Het Na’vi volk in Avatar huilt omdat hun bos is vernietigd. Datzelfde geldt ook voor de Penan. Houtkapbedrijven vellen onze grote bomen en vervuilen onze rivieren, en de dieren waar we jacht op maken sterven uit.
Davi Kopenawa Yanomami:
Mijn Yanomami volk heeft altijd in vrede geleefd met het woud. Onze voorouders hebben ons geleerd het land en de dieren te begrijpen. We hebben deze kennis zorgvuldig gebruikt omdat ons bestaan ervan afhangt. Mijnwerkers zijn mijn Yanomami land binnengedrongen. Een vijfde van onze mensen zijn gestorven door ziektes die we nooit hebben gekend.
En Jumanda Gakelebone uit de Kalahari-woestijn:
Wij Bosjesmannen zijn de eerste inwoners van zuidelijk Afrika. Het recht dat we hebben op ons land wordt ons ontzegd en we doen een klemmend beroep op de wereld om ons te helpen. De film Avatar maakt me blij omdat het de wereld laat zien hoe het is om een Bosjesman te zijn, en wat ons land voor ons betekent. Land en Bosjesmannen zijn dezelfden.
De directeur van Survival International Stephen Corry waarschuwt dat de laatst overgebleven inheemse volken opgejaagd worden als de Na’vi uit Avatar. Ze worden bedriegd met uitsterven, omdat hun land vanwege de natuurlijke rijkdommen wordt toegeëigend, aldus Corry.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

JANEA
JANEA27 jan. 2010 - 13:06

Niets vreemds aan deze film, leef zelf al jaren op de planeet aarde bevalt uitstekend jullie zijn een beetje vreemder dan wij aliens maar ook dat wend. Jaren later zullen jullie ons dankbaar zijn we redden het samen. Een Alien mede bewoner janea (alien)!!.

scofelder
scofelder27 jan. 2010 - 13:06

Guttie, wat weten we het allemaal weer beter. Als die mensen nou zéelf zeggen dat ze zich erin herkennen, wie zijn wij hier dan allemaal die dat zo nodig onderuit willen praten? Besef dat dit de eerste film is waarbij de kijker bewust tegen de aliens (de mensen dus in dit geval) partij kiest. Dat zet de kijker al genoeg aan het denken. Intellectuele films in het filmhuis voor een beperkt intellectueel (ahum) publiek zijn misschien inhoudelijk interessanter, maar de film Avatar heeft zo´n groot bereik dat de impact bij de mensen best eens groter zou kunnen zijn dan we nu denken. En geen boodschap is duidelijker dan die er duimendik bovenop ligt. Zelfs ik dacht na afloop dat ik toch maar eens aan de Prius moest. Maar ja, de grom van mijn Maserati deed die gedachte al snel verstommen.

[verwijderd]
[verwijderd]27 jan. 2010 - 13:06

Bokito kapitalisme....wie wil dat nog verdedigen?

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen27 jan. 2010 - 13:06

In onze woorden zouden we het willen afwijzen, in onze daden versterken we Bokito-kapiatlisme, we hebben toch recht op 'leuk' en 'plezier'? Zoals ik in Amerika altijd zeg: Hey babe, we're in it, all the way, you and me, and my dog named Gee. Really! Ja, Zjen, jij en ik door ons koopgedrag en de manier waarop we leven.

leftyloosyrightytighty
leftyloosyrightytighty27 jan. 2010 - 13:06

Mooie film hoor. Maar het kitscherig simplistisch verhaal heeft nul argumentatieve waarde. Het lijkt me een naief en ontactisch plan dat Survival International de indigious people kwesties hiermee associeert. Alsof je jagers wil stoppen met het vertonen van Bambi.

1 Reactie
bobbono
bobbono27 jan. 2010 - 13:06

Je reactie laat zien dat je ook maar niet de geringste moeite doet om deze volken te begrijpen laat staan dat je bereid bent om je/je consumptiepatroon aan te passen aan hun leefwereld !!! Jou reactie laat zien hoe consumptie gericht en kortzichtig/egoistisch de zogenaamde rijke westerse landen zijn. Ga eens eerlijk na hoe we aan al die rijkdom zijn gekomen dan ontkom je niet aan het gebruiken van woorden als stelen, slavernij en anders maar doden van mensen die wij toen niet eens zagen als mensen !! De valkuil is dat wij de arrogantie hebben om te menen dat wij alles beoordelen & wie beoordeeld ons / onze leefwijze !!??