Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Inheemse bevolking Amazone bezet stuwdam

  •  
28-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
Brazilie_lady.jpg
Barrage in hart van tropisch regenwoud is genadeklap voor ecosysteem
De inheemse omwonenden van de Xingu rivier in de Braziliaanse Amazone protesteren tegen de komst van de Belo Monte-dam. Ze zijn met ruim vierhonderd man naar de bouwplaats van de mega stuwdam gekomen om de bouw te blokkeren. De dam in het hart van het tropische regenwoud is een genadeklap voor het ecosysteem in de Amazone.
De demonstranten komen uit verschillende regio’s rondhom de Xingu rivier. Ze willen dat de regering de bouw stil legt. Ze stellen dat de barrage al het leven in het het omliggende gebied zal vernietigen. Vele diersoorten zullen door de dam een andere woonplek moeten zoeken.
Het federaal gerechtshof in Brazilië maande de regering eind september al om de bouw van de dam stil te leggen. De rechters oordeelden dat de stuwdam de visserij van de plaatselijke Indiaanse stammen zal verstoren.Terwijl er een hoger beroep loopt tegen deze uitspraak, bouwt de regering gewoon door. Ze meent dat de dam cruciaal is om Brazilië in de toekomst van voldoende energie te voorzien. Ook zou de bouw de werkgelegenheid in het gebied stimuleren.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.