Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Ingrijpen Syrië kwestie van dagen

  •  
27-08-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
aftellenklein.jpg
Update: VN-raad niet eens over beslissing ... Russen lopen weg bij overleg ... VN vindt bewijzen gifgasaanval... Nederland moet snel kleur bekennen... Donderdag debat met Timmermans... Buitenlandwoordvoerders vanmiddag al bijeen... Amerikaanse en Britse troepen in gereedheid ... Obama beslist deze week over aanval Syrië ... Frankrijk klaar om Syrië te straffen ... VS niet uit op val Assad
Hoewel het onderzoek naar de inzet van gifgas in Syrië nog niet is afgerond, zijn Amerikaanse en Britse troepen al volledig gereed voor militair ingrijpen. De Amerikaanse president Obama heeft aangekondigd nog deze week de knoop te zullen doorhakken. De Amerikaanse media verwachten dat de VS op zijn vroegst donderdag zullen toeslaan, omdat woensdag in het teken zal staan van het 50-jarige jubileum van de historische ‘I have a dream’ speech van Martin Luther King.
Updates onderaan artikel
Naast de Amerikanen en de Britten, zijn ook de Fransen klaar voor de strijd. President Hollande gaf vandaag aan dat Frankrijk er klaar voor is de schuldigen van de gifgasaanval in Syrië ‘ te straffen ‘.
De VS hebben aangegeven niet uit te zijn op ‘regime change’ in Syrië. Volgens Witte Huiswoordvoerder Jay Carney gaat het erom dat:
Er een antwoord komt op de schending van het internationale verbod op het gebruik van chemische wapens.
Dat de wapens zijn ingezet door Assad zou bewezen worden gesprekken binnen het Syrische leger, die door Israël werden afgeluisterd. In Israël bereidt men zich ondertussen voor op een mogelijke vergeldingsactie waarmee het regime van Assad gedreigd heeft, mocht de aanval op Syrië doorgaan. 
Een ruime meerderheid van de Nederlanders steunt internationaal ingrijpen in Syrië. Ruim 70 procent van de ondervraagden gaf dat aan in een gezamenlijk onderzoek van RTL Nieuws en EditieNL , uitgevoerd door DVJ insights. Die meerderheid verdween echter als sneeuw voor de zon, wanneer het ging om Nederlandse militaire betrokkenheid. Slechts 38,2 procent is daar voorstander van. Over de uitkomst van een mogelijke aanval zijn de ondervraagden ook eensgezind. 97,5 procent denkt dat ingrijpen zal leiden tot escalatie in de regio.
Update: Nederland moet snel met standpunt komen
Terwijl de VN-inspecteurs in Syrië hun onderzoek naar de mogelijke gifgasaanval in Damascus weer hebben hervat, zo meldt de BBC , worstelt politiek Den Haag met de vraag: wel of geen steun aan en westerse interventie? Naar verwachting zal Nederland binnen 48 uur met een duidelijk standpunt moeten komen. Niet uitgesloten is dat premier Rutte zelfs al een telefoontje uit het Witte Huis gehad heeft, zo schrijft de Volkskrant.
Zowel kabinet als Tweede Kamer heeft grote twijfels bij militair ingrijpen. Een kamermeerderheid wil, net als minister Timmermans, eerst het onderzoek naar de gifgasaanval afwachten.
SP, ChristenUnie, GroenLinks, D66 en PvdA willen deze week nog een debat met de minister. Of dat debat er komt, wordt vanmiddag duidelijk in een procedurevergadering van de buitenlandwoordvoerders die live te volgen is. SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel wil van Timmermans weten of de Amerikanen al gebeld hebben met een verzoek om zich aan te sluiten bij de coalition of the willing . En hij wil duidelijkheid over de Nederlandse Patriot-rakketen in Turkije, een land dat al heeft laten weten militaire actie tegen Syrie te steunen. Van Bommel:
Eerder is gezegd dat de Patriot-raketten terugkeren naar Nederland als Turkije betrokken raakt bij het conflict in Syrië, dus de vraag is of dat nog steeds het standpunt is van de Nederlandse regering is of dat de raketten een paar honderd kilometer worden verplaatst richting Syrië.
Tot nu toe heeft alleen GroenLinks zich duidelijk uitgesproken voor ingrijpen. Volgens fractievoorzitter Bram van Ojik is dat ‘onvermijdelijk’, zo zei hij zaterdag in TROS Kamerbreed. Hij vindt dat zijn partij niet op voorhand afwijzend moet staan tegen de inzet van militaire middelen om de chemische wapens van Assad onschadelijk te maken. Politiek.blog.nl spreekt van een ‘verrechtsing’ en vraagt zich af of de achterban van GroenLinks, die normaal weinig op heeft met wapengekletter, daar ook zo over denkt.
Als de leider van GroenLinks onomwonden blijft pleiten voor militair ingrijpen, waarbij hij de mogelijkheid open laat dat dit kan gebeuren zonder VN-mandaat, zou dat een definitieve breuk met het pacifistische verleden van de partij zijn.
Update 13.20
De VN-inspecteurs die vandaag hun onderzoek in Damascus hervatten, hebben een çhemische substantie’ aangetroffen die honderden mensen heeft gedood. Dat heeft Lakhdar Brahimi, gezant voor de Verenigde Naties in Syrië, woensdag verklaard tegenover persbureau AP.
Update 20.15
Rusland houdt voet bij stuk: de vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad zijn het niet eens geworden over een Brits plan om in militair in te grijpen in Syrië. Rusland wil wachten tot het VN-onderzoek is afgerond. De Russen zijn woensdagavond weggelopen bij een hoog overleg van de VN over de Britse resolutie. De resolutie zou toestemming geven voor ‘onder artikel 7 van het VN-verdrag alle noodzakelijke maatregelen om de Syrische burgers te beschermen tegen chemische wapens’.
Update 21.00 Donderdag vindt in de Tweede Kamer het debat met minister Timmermans over mogelijk ingrijpen in Syrië plaats. Naast Timmermans is ook minister van Defensie, Jeanine Hennis aanwezig. Hennis schuift aan op verzoek van verschillende partijen en is wenselijk in verband met de Patriot-raketten die Nederland in NAVO-verband heeft gestationeerd in Zuid-Turkije.
De Britten willen toch wachten met een militaire actie tot het inspectierapport van de VN-inspecteurs er is. Dat meldt onder meer de Volkskrant. Ook de leden van de Veiligheidsraad zouden eerst het rapport van de inspecteurs mogen inzien, voordat militaire actie wordt overwogen.
cc-foto: Marines  / Britse HMS Edinburgh draait rondjes op de oceaan / Dan Rosenbaum

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (69)

Moogle
Moogle27 aug. 2013 - 22:34

ongelooflijk dat de wereld er na Irak WEER intrapt en de leugenachtige propaganda van de verenigde staten,WEER niet controleerd kunnen ze in de docu over 10 jaar weer zeggen dat ze eigenlijk hadden moeten berichten hoe het echt zat,zodat oorlog voorkomen was de meeste daden die Assad in de schoenen geschoven krijgt,zijn in werkelijkheid CIA acties onder een valse vlag. dammit ,hoe dom dat we ons nu na lybie en de petro dollars ,WEER laten beetnemen

Rootman
Rootman27 aug. 2013 - 22:34

We hebben inderdaad kamerbreed propaganda gehad de afgelopen dagen, hoewel er ook nuance was, bv, de discussie in Nieuwsuur tussen de genatigde verslaggever en die fanatieke Syrische. Het blijf moeilijk te begrijpen hoe zoveel mensen met open ogen in propaganda trappen: Israel tovert een tape, maar de bekende pro oorlogs leiders waren al overtuigd voordat de aanval plaatsvond. Dan wordt het verwijderen van RT op de kabel en de semi-blokkade op het internet duidelijker: tegenspraak wordt niet langer geduld.De meeste mensen gaan niet zelf op zoek naar nieuwsbronnen; effectief geweest dus. Hopelijk volgen hierover kamervragen, hoewel velen daardoor de SP meteen als pro-Rusland (Sovjet, Mao, blabla bla) zullen framen; een heet hangijzer dus...

kingfishererik
kingfishererik27 aug. 2013 - 22:34

https://sphotos-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/q71/s720x720/1240569_10151895641788185_1877184222_n.jpg

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 aug. 2013 - 22:34

En wie gaat dat allemaal betalen? Saoudi Arabie naturlijk, de ECHTE opdracht gever!

Bernie2
Bernie227 aug. 2013 - 22:34

Griezelig. Erg griezelig. Ik hoop dat (in elk geval) Nederland het fatsoen heeft en vooral ook toont de grootste afstand te nemen van deze persoonlijke actie van Obama die klaarblijkelijk zijn eigen smoel denkt te redden met de op handen zijnde bombardementen. Nederland moet dit grondig afwijzen. En niet opnieuw als doodsbang en laf hondje (Balkenende - Irak) lijdzaam achter een VS-leider aanhobbelt. Dit gaat om een laffe strafexpeditie waarvan niemand eigenlijk precies weet wat er aan de hand is.

meijerlahn
meijerlahn27 aug. 2013 - 22:34

Misselijk word ik bij het zien van westerse "leiders" die elkaar in oorlogsretoriek voor de camera's proberen te overtreffen. Het lijkt wel of ze ervan genieten. Onze zogenaamde westerse beschaving is maar schijn. :((((

neutralist
neutralist27 aug. 2013 - 22:34

Een symbolische aanval die tot niks leidt of hooguit escallatie in de regio. VN is machteloos, een tandeloze tijger.

Meta Foor
Meta Foor27 aug. 2013 - 22:34

zoals in de Bijbel al staat: je andere wang toekeren , of, zoals Kerrie dat goed begrepen heeft , gewoon gif terugspuien met woorden . maar zoals het er nu op uit draait is het weer terug naar Middeleeuwen en Kruistochten

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder27 aug. 2013 - 22:34

Terrorisme loont.

FransF2
FransF227 aug. 2013 - 22:34

Ik ben benieuwd naar de bewijzen waarmee de VS komen. Als hun informatiesysteem werkelijk gericht is op de veiligheid van hun burgers en niet om die burgers af te luisteren, dan zou dat systeem dus iets significants hebben moeten opleveren. Zo niet, dan is dit alweer het volgende bewijs van de nutteloosheid van dergelijke systemen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 aug. 2013 - 22:34

Gaan ze nou schieten of hoe zit het nú precies??!

Zjenny
Zjenny27 aug. 2013 - 22:34

The Wall Street Journal reveals that the US is citing claims from Israel's Mossad intelligence agency fed to the Central Intelligence Agency (CIA), a repeat of the fabrications that led up to the Iraq War, the Libyan War, and have been used now for 3 years to justify continued support of extremists operating within and along Syria's borders. http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324906304579039342815115978.html

Laroi
Laroi27 aug. 2013 - 22:34

Een ding is zeker: de wapenindustrie gaat weer een goed jaar tegemoet. Ik neem althans aan dat wat er straks allemaal ontploft nog dit jaar vervangen wordt. Geweldig al dat ethische gedoe..., en toevallig nog lucratief ook, maar daar gaat het vast niet om. Zou Obama echt geen provisie krijgen?

sjaakie2
sjaakie227 aug. 2013 - 22:34

Wat is eigenlijk nog het nut van de VN als we toch zomaar andere landen gaan binnenvallen?

MichelReiziger
MichelReiziger27 aug. 2013 - 22:34

@Sylvia Stuurman, do 29 augustus 2013 07:14 Veel 'Henk & Ingrids' zijn tegen elke vorm van inmenging, onder het mom "ze lossen het zelf maar op, en niet mijn oorlog" Maar de situatie zoals nu kan niet doorgaan. Niet alleen voor Syria zelf, maar evenzo voor de buurlanden. Bashar zal elke vorm van onderhandeling blijven wegliegen totdat de laatste Syrische sunni en import extremist uit 'zijn' land is weggevlucht of uitgeroeid. Dat kan nog jaren duren, wat de regio niet aan kan. Helaas komt de interesse voor het conflict voor veel mensen pas op gang als de brandstof prijzen weer verhoogd gaan worden.

HrDeKadt
HrDeKadt27 aug. 2013 - 22:34

Dit is een fiasco. Dit is een MAJEURE vergissing. Op deze manier ingrijpen in een burgeroorlog is vragen om nog grotere problemen. Syrie is een wespennest. Eigenlijk het hele Midden Oosten. Syrie heeft een ontstaansgeschiedenis van clans en sectarische verdeling. Zomaar bommen gooien om 'het Syrische regiem ten val te brengen' is werkelijk baarlijke nonsens. En gevaarlijk. Punt 1 is natuurlijk de vraag: moet er uberhaubt bemoeienis zijn met een land in een burger oorlog? Mijn stelling en vaste overtuiging is: nee. Dat moet je nooit doen. Daarmee maak je het alleen maar erger. Een burgeroorlog moet gevochten worden door de burgers zelf van dat land. Als dat jarenlang bloedvergieten en destructie van de infrastructuur betekend, dan moet dat maar. Als dat veel humanitaire misere betekend, dan moet dat zijn beloop vinden. Je dient je NIET te bemoeien met een intern conflict, punt. Punt 2 is: wie gebruikte gas/chemische wapens? De hele westerse wereld is er zeker van: Assad natuurlijk! Lekker makkelijk zo'n kop van jut. Wie anders? De 'rebellen' soms? Nou, dat wordt dan een ingewikkeld verhaal. Wie zijn de rebelle? Een ratjetoe van goed en slecht bedoelenden, van vijheidsvechters tot islamisten en alles wat daar tussen zit. En alles ook nog eens onderling verdeeld in verschillende sectes en families. Kom daar maar eens uit om de beschuldigende vinger naar te wijzen. De gretigheid waarmee Obama & Co zo graag willen ingrijpen grenst aan het waanzinnige. De gevolgen van gewelddadig ingrijpen kan desastreuse gevolgen voor de hele regio. Sterker nog, het ZAL desastreuse gevolgen hebben, daar ben ik zeker van. Dat hele gebied is gebouwd op een berg buskruit en de kans dat nog meer vuile bommen gebruikt gaan worden is levensgroot. De golfoorlog in 91 was een collectieve aanpak tegen 1 agressor zijnde Irak/Saddam. De latere aanval op Irak en Saddam was ideologisch gebaseerd. De aanval op Afghanistan was een reactie op 9/11. Maar Syrie? Dat wordt een gigantische vergissing. Vooral omdat Obama in zijn eigen zwaard is gevallen met z'n rare 'rode lijn' verhaal. Nu heeft deze grote man van de vrede zichzelf hopeloos klem gezet en Amerika wederom betrokken in iets waar ze eigenlijk niks te zoeken heeft (Europeanen ook niet trouwens).

MichelReiziger
MichelReiziger27 aug. 2013 - 22:34

@Roelf Turksema, wo 28 augustus 2013 22:10 Alleen het regime verwijderen of uitschakelen zal Syria alleen maar veranderen in 1 of meerdere andere regimes. Bovendien zal alles wat christelijk/allawite of niet religieus extremistisch is een risico lopen, Een UN humanitaire interventie na een uitschakeling van het regime zal noodzakelijk zijn om dit te voorkomen. Ik zie een gedeeltelijke herhaling van Yugoslavia Hier kreeg 'het westen' in eerste instantie ook geen toestemming van de Veiligheidsraad om Servische doelen aan te vallen en hiermee verdere humanitaire tragedie te voorkomen in Kosovo. ****stel, we zouden het regime verwijderen, uitschakelen. Ik bedoel dat Amerikaanse regime, zou er dan meer of minder oorlogen in de wereld zijn denk je? Noem mij 3 conflicten, brandhaarden in de wereld waar Amerika niet bij betrokken is. De Belgische taalstrijd telt mee.***

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder27 aug. 2013 - 22:34

Als de VS gaat bombarderen kan je er op rekenen dat er straks in nog veel meer landen 'gifgas' aanvallen zullen plaatsvinden. Israël zou dan ook een goede dader kunnen zijn. En Rusland. En natuurlijk de Verenigde Staten. Dat zal echt een dilemma worden. Hoe dan ook. Er valt straks weer veel te juichen voor onze Jihad strijders. Een bloemenhulde en feestelijke boottocht zou toch op zijn plaats zijn.

JoopSchouten
JoopSchouten27 aug. 2013 - 22:34

9:35 uur - 'Bewijs VS tegen Assad niet spijkerhard' De informatie die de Verenigde Staten hebben over de betrokkenheid van de Syrische president Assad of diens naaste medewerkers bij de gifgasaanval van vorige week is 'niet spijkerhard' ('no slam dunk'), zeggen anonieme bronnen van de Amerikaanse regering tegenover persbureau AP. Volgens hen is het nog steeds niet duidelijke wie er precies de controle heeft over een aantal opslagplaatsen van chemische wapens, en bovendien vragen zij zich af of Assad zelf de opdracht tot de aanval heeft gegeven. President Obama heeft eerder te kennen gegeven dat hij de Syrische regering verantwoordelijk acht, en is gestart met het voorbereiden van een militaire aanval. De term 'slam dunk' is een verwijzing naar voormalig CIA-directeur George Tenet, die in 2002 volhield dat de bewijzen dat Irak massavernietigingswapens 'a slam dunk' (dus spijkerhard) waren. Dat bleek later niet het geval. Bron.: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/13828/Burgeroorlog-in-Syrie/article/detail/3500392/2013/08/29/Liveblog-Syrie-Bewijs-VS-tegen-Assad-niet-spijkerhard.dhtml Kortom, de wereldgemeenschap wordt indirect een oorlog ingerommeld die desastreuze gevolgen zal hebben. Arme kinderen.

JoopdeJong
JoopdeJong27 aug. 2013 - 22:34

Gerwin van Eersel, do 29 augustus 2013 00:33 [Huh? Ik weet toch héél zeker dat er in de strijd om Fallujah witte fosfor is gebruikt en ik weet echt héél zeker dat de Israëli's in Gaza witte fosfor hebben gebruikt. ] "Inderdaad, en door de VS is in Irak ook nog een depleted uranium gebruikt. Pure leugenachtige retoriek. Maar helaas vertelt ons die wetenschap helemaal niets over de wenselijkheid of onwenselijkheid van ingrijpen in Syrie." Zo, en jij kent die "Pure leugenachtige retoriek." ook onderbouwen? Dat er in Irak Depleted Uranium is gebruikt staat als een paal boven water, hoeveel onderbouwing wil je van mij zien?

[verwijderd]
[verwijderd]27 aug. 2013 - 22:34

De WMD in Irak truc wordt weer eens uit de kast gehaald om het volk achter wéér het bezorgen van een hel aan een ander volk goed te laten keuren. Wat als het aftellen was voor zo'n helse vernietigende aanval op ons land, op uw stad? Alles in puin gebombardeerd, inclusief uw vrienden en familie, en mogelijk uw kinderen en uzelf? En u wist dat de mensen in het buitenland dat goedkeurden? Er zijn verkiezingen gepland voor volgend jaar in Syrië. Gewoon de mensen laten stemmen, en zo nodig waarnemers sturen om te zien of ze eerlijk zijn. Vorig jaar waren er parlementaire verkiezingen, en de niet gewelddadige oppositie kreeg zo vertegenwoordigers in het parlement: (Zie vooral na 2de minuut) "Syrian parliamentary elections today! Syrian Girl" http://www.youtube.com/watch?v=j8CUgy8bhGY De verkiezingen voor volgend jaar zijn voor een president. Maar omdat nu 70% van de Syriërs hem steunen wil de Westerse "elite" die verkiezingen niet door laten gaan, en moet hij gevangen worden gezet of gedood worden, en zijn volk vreselijk gaan lijden, met het vooruitzicht geregeerd te zullen worden door koppensnellende jihadisten-huurlingen-terroristen. Wat als u het vooruitzicht had onder het bewind van al-Nusra te komen in ons land? "NATO data: Assad winning the war for Syrians’ hearts and minds" http://www.worldtribune.com/2013/05/31/nato-data-assad-winning-the-war-for-syrians-hearts-and-minds/

2 Reacties
Jonas DeRidder
Jonas DeRidder27 aug. 2013 - 22:34

Weer een heel nuttige bijdrage van je.

hundun
hundun27 aug. 2013 - 22:34

"De WMD in Irak truc wordt weer eens uit de kast gehaald om het volk achter wéér het bezorgen van een hel aan een ander volk goed te laten keuren. " Die 'truc' is een militaire strategie, genaamd 'casus belli valse vlag'.

[verwijderd]
[verwijderd]27 aug. 2013 - 22:34

Waar het om gaat: "De stormloop op olie en gas in de Middellandse Zee De ontdekking eind 2010 van een enorme hoeveelheid gas voor de Israëlische kust aan de Middellandse Zee, zorgde ervoor dat de buurlanden van Israël hun eigen kusten ook begonnen te onderzoeken. Men ontdekte zo dat de hele oostelijke Middellandse Zee zwemt in gigantische ongerepte olie- en gasvoorraden. Voorlopige exploraties voor de kusten van Griekenland, Turkije, Cyprus en potentieel ook SYRIË, hebben bevestigd dat er daar ook imponerende reserves aan gas en olie te vinden zijn. Deze ontdekking heeft enorme politieke, geopolitieke en economische consequenties. En ze zou ook wel eens militaire consequenties kunnen hebben. (...)" http://www.vrede.be/nieuws/per-thema/globalisering/1031-de-stormloop-op-olie-en-gas-in-de-middellandse-zee "Syria’s proven oil reserves Syria’s proven oil reserves, amounting to 2.5 billion barrels, are greater than those of all neighboring countries except Iraq: according to the U.S. Energy Information Administration’s estimation of its oil reserves. This makes Syria one of the largest producers and exporters of crude oil in the Middle East. The country also has large reserves of natural gas, hitherto used for domestic consumption, especially for conversion to gas-fired power plants. But there is a problem, the U.S agency reported that since 1964 the license for the exploration and exploitation of mineral deposits has been reserved for Syrian government agencies." http://www.democraticunderground.com/10023525307

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 aug. 2013 - 22:34

[Syria’s proven oil reserves, amounting to 2.5 billion barrels, are greater than those of all neighboring countries except Iraq: according to the U.S. Energy Information Administration’s estimation of its oil reserves. This makes Syria one of the largest producers and exporters of crude oil in the Middle East. ] Wat een heerlijke onderbouwing weer. Syrie's oliereserve is altijd groter geweest dan dat van al haar buurlanden behalve Irak, simpelweg omdat die buurlanden steeds dezelfde zijn. Syrie's oliereserves stellen geen fluit voor, het is bijvoorbeeld nog geen 10 keer de Nederlandse olievoorraad. En ja het klopt, Syrie's bewezen winbare olievoorraad is groter geworden, dat komt door de hogere prijs, dat maakt meer olie winbaar. Wereldwijd is deze bewezen winbare voorraad al sinds de jaren 80 continu aan het toenemen. Dus, wat er in deze onderbouwing gesteld wordt klopt allemaal best, het heeft alleen geen relatie met een noodzaak om nu in Syrië in te grijpen.

[verwijderd]
[verwijderd]27 aug. 2013 - 22:34

Wie ga je helpen, als beide partijen even goor zijn? Scenario1: De gealieerden gaan Syrie bezetten om vrede te brengen. Hezbolla steunt Assad vanuit libanon, dus ook Libanon gelijk maar aanvallen. Met alle buuurlanden uitgeschakeld hebben USA en Israel vrij spel in de regio. denkbaar is dan: - Israel gaat troepen inzetten en kolonisten plaatsen om de "vrede" te handhaven en zijn grenzen te verdedigen. - Israel verovert nu onder onze bescherming westbank definitief en versnelt ethnisch zuiveringsacties om alle palestijnen te verdrijven en/of uit te roeien. Er zal wel weer iets gebeuren, dat Israel daartoe "dwingt", zoals altijd toevallig als Israel oorlog wil. Scenario2: Het westen gaat Chemische fabrieken en munitieopslagplaatsen vernietigen. Omdat daarbij vrijwel zeker gifgas vrij kan komen, worden gasmaskers af geworpen. Toch kan niet voorkomen worden, dat veel burgers slachtoffer worden, mede omdat geschenken uit het westen niet echt vertrouwd worden. Heeft iemand een ander scenario?

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten27 aug. 2013 - 22:34

Al je genoemde scenario's verergeren de situatie Piet. 'De gealieerden gaan Syrie bezetten om vrede te brengen.' Dit is onmogelijk. Dan je honderdduizenden troepen nodig in een vijandig gebied en is logistiek een nachtmerrie. 'Hezbolla steunt Assad vanuit libanon, dus ook Libanon gelijk maar aanvallen. Met alle buuurlanden uitgeschakeld hebben USA en Israel vrij spel in de regio.' Zelfde argument als voorgaande. 'Israel gaat troepen inzetten en kolonisten plaatsen om de "vrede" te handhaven en zijn grenzen te verdedigen.' Zelfde argument als voorgaande. 'Israel verovert nu onder onze bescherming westbank definitief en versnelt ethnisch zuiveringsacties om alle palestijnen te verdrijven en/of uit te roeien. Er zal wel weer iets gebeuren, dat Israel daartoe "dwingt", zoals altijd toevallig als Israel oorlog wil.' Massamoord en deportatie dus. 'Het westen gaat Chemische fabrieken en munitieopslagplaatsen vernietigen. Omdat daarbij vrijwel zeker gifgas vrij kan komen, worden gasmaskers af geworpen. Toch kan niet voorkomen worden, dat veel burgers slachtoffer worden, mede omdat geschenken uit het westen niet echt vertrouwd worden.' Niemand weet waar het spul precies is opgeslagen behalve Assad en zijn henchmen. Als je een derde wereldoorlog wilt schets je de perfecte voorwaardes. Ik neem aan dat jouw gedachtespinsels cynisch bedoeld zijn.

MichelReiziger
MichelReiziger27 aug. 2013 - 22:34

Waarschijnlijk scenario1b: Westerse landen vallen Syria aan in vergelding op de Syrische gifgas aanval. Schakelen daaarbij belangrijke militaire installaties uit (gifgas locaties/raketinstallaties/vliegvelden) als reactie zal Syria iets terug doen al dan niet richting Israel. Wat voor het westen en Israel het excuus is om zich verder met de strijd in Syria te bemoeien. Deze strijd zal zich voortzetten totdat Bashar danwel dood/gevlucht of gevangen genomen is. UN/Arabische Liga beginnen tijdens/daarna onderhandelingen over een opdeling van Syria, waarbij UN/AL zich zal inzetten voor ht inrichten van veilige zones voor de diverse facties tot een officiele opdeling van Syria.

[verwijderd]
[verwijderd]27 aug. 2013 - 22:34

Maar we hebben toch nu Obama? De man van change, de grote messias met zijn democratische gezicht. Raar toch dat deze man bekroond is met de vredesprijs (hoi Arafat). Dwepend en bejubeld ontvangen nog voordat er iets gepresteerd was. Wat een enorme afgang, niet alleen voor Obama zelf, maar nog meer voor de ophemelende en kritiekloze journalistiek. Emo-PR met huilende meisjes, vlaggetjes en balonnen.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny27 aug. 2013 - 22:34

Je ziet nu dan ook dat zelfs de president van de VS een stroman is voor de verborgen macht achter elk staatshoofd. Toch?

Rode druppel
Rode druppel27 aug. 2013 - 22:34

Het ingrijpen lijkt aanstaande. Maar waarom. Is dat werkelijk om die gifgasaanval ? Of is het een poging tot afleiding van iets ? Is het de rente die op obligaties stijgt ? Is het de munt van India die al 20% van zijn waarde is verloren ? Die vraag probeer ik te beantwoorden voor mijzelf.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger27 aug. 2013 - 22:34

***Het ingrijpen lijkt aanstaande. Maar waarom.*** Westerse belangen. Bashar moet gewoon weg. Bashar vormt voor het westen niet alleen een dreiging voor elke soort van oplossing in Syria zelf (hij zal namelijk nooit uit zichzelf vertrekken of toegeven aan aftreden) maar voor de hele regio. Kijk naar Iraq, kijk naar Libanon, ook in Jordanie en Turkije vormt het regime (niet alleen door inmense aantallen vluhtelingen) een probleem voor de stabiliteit. ***Is dat werkelijk om die gifgasaanval ?** Nee, het is het excuus voor het uitschakelen van het regime, met dat dus Bashar. ***Of is het een poging tot afleiding van iets ? Is het de rente die op obligaties stijgt ? Is het de munt van India die al 20% van zijn waarde is verloren ?*** Het is de poging om volgens westerse maatstafen de belangen en politieke stabiliteit in die landen te bewaren die zijn geinfecteerd door dit conflict. Met name Iraq en Libanon.

JoostdeV
JoostdeV27 aug. 2013 - 22:34

Er is onlangs olie ontdekt in die regio onder de Middellandse zee. Syrië is een bondgenoot van Iran en de de olie van Iran gaat naar China. Verder is het een publiek geheim dat de productie van de olievelden in Saudi Arabië over zijn top heen is. Binnen 5 dagen een land aanvallen is onzin, de doelen voor de kruisraketten zijn afgelopen maanden zorgvuldig voorbereid. De VS hopen de strijdgroepen een overmacht te geven in het conflict door het belangrijke infrastructuur van Assad te vernietigen. Wat nog ontbrak was het incident dat verkocht kon worden als de noodzaak om in te moeten grijpen. Het belang van de VS bij het aan de macht helpen van extreem fundamentalisten, is mij niet duidelijk. Misschien hebben ze het, als gewoonlijk, op een akkoordje gegooid. Jullie de zieltjes wij de olie en militaire aanwezigheid. Wie na de onthullingen van Manning en andere klokkenluiders nog denkt dat de VS opereren vanuit humanitaire overwegingen is op het medeplichtige af naïef. Waarom gaat de NOS klakkeloos mee in de oorlogspropaganda? Waarom moeten we weer naar het oorlogsgespin van medewerkers van clingendaal luisteren? Bij de Irak oorlog zaten ze er toch ook 100% naast?

Nadiana
Nadiana27 aug. 2013 - 22:34

Over tien jaar, wanneer Saoedi-Arabië en Qatar aan de beurt zijn, zullen we met z'n allen uitroepen "Maar hebben we dan niets van Syrië geleerd?"

1 Reactie
Rootman
Rootman27 aug. 2013 - 22:34

Het is dat de heilige steden er zijn. Het koningshuis opruimen en een bezettingsmacht van een gematigd moslimland zoals Indonesie lijkt me veel zinvoller dan Syrie tot puin schieten. Bovendien woont er haast niemand.

Pineaux
Pineaux27 aug. 2013 - 22:34

Tijd om de straten op te gaan. Deze beslissing wordt door een minderheid van de bevolking gesteund, laten we de rangen sluiten, ons nu even niet blindstaren op onderlinge verschillen en het Binnenhof bestormen. Het is tijd voor een ommezwaai. Weg van symboolpolitiek, weg van geloof in magische middelen zoals bezuinigingen, weg van oorlogsretoriek. Oh wacht, we geloven in Nederland niet meer in de democratie. Demonstraties zijn zinloos.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch27 aug. 2013 - 22:34

==Tijd om de straten op te gaan...=== Waar ben je de laatste 70 jaar geweest? Sinds het einde van WOII is er op de hele aarde links en rechts continu oorlog gevoerd. Als we de straat op zouden gaan, kunnen we eerst volgende eeuwen wel aan de gang blijven De wereld zonder ergens een oorlogje is gedoemd ten onder te gaan.

TheRealHandyman
TheRealHandyman27 aug. 2013 - 22:34

Amerika heeft de laatste oorlogen toch duidelijk laten zien dat een land aanvallen zeker zorgt voor de stabiliteit. Irak is een toonbeeld van rust en iedereen is daar vrij en vrolijk. Afghanistan is nog een mooier voorbeeld. De grote boze slechterik is verslagen en de nieuwe bewindslieden zijn gevrijwaard van corruptie en het volk is blij en rijk. De oorlogen waren ook allemaal makkelijk en hebben bijna geen geld gekost en gelukkig ook geen levens.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch27 aug. 2013 - 22:34

Bespeur ik hier enig cynisme in je bijdrage.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 aug. 2013 - 22:34

[Als de leider van GroenLinks onomwonden blijft pleiten voor militair ingrijpen, waarbij hij de mogelijkheid open laat dat dit kan gebeuren zonder VN-mandaat, zou dat een definitieve breuk met het pacifistische verleden van de partij zijn.] Ha ha, zand in de ogen. Die definitieve breuk vond plaats bij de politietrainingsmissieleugen van Kunduz. Die definitieve breuk heeft zich ondertussen al vertaald in het huidig aantal kamerzetels van GroenLinks en is onherstelbaar.

1 Reactie
toshiba
toshiba27 aug. 2013 - 22:34

De conclusies van een auteur zijn niet !! de uitspraken van Bram van Oijk. Er wordt enorm gespind op zijn uitspraak die niet meer inhield dat Groenlinks niet bij voorbaat afwijzend staat tegenover interventie.[let op het woordje - bij voorbaat] Dat betekent geenzins dat GroenLinks voor ingrijpen is, noch dat Groenlinks dat zonder VN mandaat wil doen. Het uitgangspunt is dat als Assad daadwerkelijk en bewust chemische wapens inzet tegen onschuldige burgers [ wat een schending van de mensenrechten is] dat Europa niet willoos langs de kant kan blijven staan. Dat betekent dus vooreerst dat bewijs van chemische wapens geleverd moet worden en dat bewezen moet worden dat Assad ze ingezet heeft. Zover is het nog lang niet. De rest zijn speculaties.

[verwijderd]
[verwijderd]27 aug. 2013 - 22:34

Volgens de Arabische Liga heeft Assad de chemische wapens laten gebruiken. Is die Arabische Liga nu ook al door Israël geïnfiltreerd?

1 Reactie
Nadiana
Nadiana27 aug. 2013 - 22:34

Nee, als u een beetje op de politieke intriges in het Midden-Oosten van de afgelopen tien jaar had gelet, dan had u kunnen merken dat Saoedi-Arabië en Qatar altijd vanuit de schaduwen wel in zekere zin betrokken zijn. Maar het is voor sommigen makkelijker om meteen Israël erbij te slepen. Turkije is zo'n beetje kampioen wat dat betreft.

JoopSchouten
JoopSchouten27 aug. 2013 - 22:34

Er bewijs van een gifgasaanval. Door wie precies is nog steeds onduidelijk. Maar Henk & ingrid vinden het o.k..

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten27 aug. 2013 - 22:34

'Er IS bewijs ...'

RaymondenJoop
RaymondenJoop27 aug. 2013 - 22:34

Ik vind het niet ok! Indien de VS tot het besluit komt aan te vallen moet het 'bewijs' openbaar worden gemaakt. Dit is meer dan gerechtvaardigd gezien de (recente) ervaringen met de USA en het gegeven dat een escalatie van dit conflict vele vele doden meer tot gevolg zal hebben dan de gifgasaanval zelf. Het leidt wel lekker af van de economische problematiek, dat dan weer wel....wordt ook al zo lekker aangepakt.

Bernie2
Bernie227 aug. 2013 - 22:34

"...Er moet iets gebeuren. Kennelijk was er een gifgasaanval nodig en is het blijkbaar erger dat er doden door chemische wapens vallen dan door 'normale' omstandigheden. Ik heb daar moeite mee..." De woorden van Kristel Verdel vandaag in de VK (http://bit.ly/17jIDya) Geen woord teveel. De wereld is onder bitse leiding van Obama en de zijnen druk aan het struisvogelen. Want waar waren de wereldse protesten toen Obama met zijn drones een veelvoud aan burgerdoden genereerde. En nog illegaal ook. Merkwaardig, maar er kwamen nauwelijks protesten en de man kan tot op de dag van vandaag gewoon doorgaan met zijn terreurpraktijken. Kan iemand mij het verschil uitleggen? We moeten ons schamen. Diep schamen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger27 aug. 2013 - 22:34

***...Er moet iets gebeuren. Kennelijk was er een gifgasaanval nodig en is het blijkbaar erger dat er doden door chemische wapens vallen dan door 'normale' omstandigheden. Ik heb daar moeite mee..." De woorden van Kristel Verdel vandaag in de VK (http://bit.ly/17jIDya) Geen woord teveel. De wereld is onder bitse leiding van Obama en de zijnen druk aan het struisvogelen. Want waar waren de wereldse protesten toen Obama met zijn drones een veelvoud aan burgerdoden genereerde.*** Daar gaat het niet om. Door zowel de VS als Rusland wordt gelukkig wel begrepen dat een aanval door strijdgassen een 'trend' in werking kan zetten, van gifgas vergelding op gifgas vergelding. Daar zit geen enkele partij op te wachten. Dat de gifgas aanval van het Syrische regime wordt gebruikt als excuus om Bashar weg te werken, tja dat is duidelijk. ***We moeten ons schamen. Diep schamen.*** Inderdaad, dat we als internationle gemeenschap niet tot overeenstemming kunnen komen door allerlei nationale belangen om zowel het Syrische regime als de opstandelingen (militair) te dwingen de strijd te stoppen en ruimte te maken voor een UN vredes interventiemacht.

techneutje2
techneutje227 aug. 2013 - 22:34

Als je, zoals Assad, aan de macht wil blijven, waarom zou je dan gifgas inzetten tegen je eigen bevolking?

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger27 aug. 2013 - 22:34

@john de jong, wo 28 augustus Hij ziet de opstandelingen niet als zijn eigen bevolking. Het is een sectarische oorlog, Een oorlog tussen alawiten (Assadi's zijn alawites) en sunni's. Dat geeft voor een groot gedeelte ook de betrokkenheid van andere landen aan in dit conflict en de aanwezigheid van religieus extremistische strijders. Gemixed met westerse, russische en chinese belangen is het nu uitgegroeid tot een regionaal conflict. In Libanon en Iraq is de situatie ook al maanden aan het escaleren.

JoopSchouten
JoopSchouten27 aug. 2013 - 22:34

De bevolking is etnisch en religeus verdeeld. De slachtoffers waren mensen in de wijk waar de opstand tegen zijn regime begon. Hij ziet ze niet als 'eigen bevolking' maar als vijanden. ... Ik wacht nog steeds op harde bewijzen. ... Barbaarse wraakrecht van het zogenaamde 'westen' als reactie op een barbaarse lost niets op. En 'oliedom'. ... Assad's macht is zeer groot. Mede hierdoor denkt hij anders dan jij en ik. Het is een brute dictator met een onnozel vriendelijk gezicht maar kan een tegenaanval inzetten met zijn enorm wapenarsenaal die de hele regio in de fik kan zetten.

Meta Foor
Meta Foor27 aug. 2013 - 22:34

een wereldwijde financiel een economische crisis wordt na jaren wachten voorzichtig en verkeerd beoordeeld en niets aan gedaan. In eenincident in een burgeroorlog , waar ondertussen al + 100.000 mensen zijn omgekomen, wordt binnen een week de zaak geforceerd. nivo neanderthaler

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger27 aug. 2013 - 22:34

@Meta Foor, wo 28 augustus Het probleem is ook niet alleen meer Syria. Het is Iraq en Libanon en op kleinere maar niet mindere humanitaire rampschaal Turkije en Jordanie als wel. Jordanie heeft afgelopen lente al aangeven, dit conflict kan niet meer een jaar duren. Het regime moet weg, het gifgas gebruikt en in bezit van dit regime is het perfecte excuus voor het westen om in ieder geval te helpen dit te versnellen. Zou Bashar werkelijk Israel als reactie gaan aanvallen, dan is het des te sneller afgelopen. Met het regime. De ellende van de extremistische groepen zal ook nog moeten worden opgelost.

JoopdeJong
JoopdeJong27 aug. 2013 - 22:34

Hebben wij aartsleugenaar Willam Hague gezien? "Syrië is het eerste conflict in de 21st eeuw waar chemische wapens worden gebruikt." Huh? Ik weet toch héél zeker dat er in de strijd om Fallujah witte fosfor is gebruikt en ik weet echt héél zeker dat de Israëli's in Gaza witte fosfor hebben gebruikt. Probeert die William Hague ons te hersenspoelen, of zo? Is hij lid van het Ministerie van Waarheid? Is hij een karakter die uit het boek "1984" is gestapt?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 aug. 2013 - 22:34

[Huh? Ik weet toch héél zeker dat er in de strijd om Fallujah witte fosfor is gebruikt en ik weet echt héél zeker dat de Israëli's in Gaza witte fosfor hebben gebruikt. ] Inderdaad, en door de VS is in Irak ook nog een depleted uranium gebruikt. Pure leugenachtige retoriek. Maar helaas vertelt ons die wetenschap helemaal niets over de wenselijkheid of onwenselijkheid van ingrijpen in Syrie.

meijerlahn
meijerlahn27 aug. 2013 - 22:34

Kan iemand mij uitleggen waarom gifgas moreel obsceen is en een clusterbom niet?

1 Reactie
denmol
denmol27 aug. 2013 - 22:34

Als lieden begrippen als "moreel obsceen" in de strijd gooien om hun voornemens kracht bij te zetten kan je dat beschouwen als schelden, wat op dit forum ook zo vaak gebeurt, want dan ontbreekt het de opponent niet zelden aan valide argumenten om te doen wat deze van plan is te doen.

[verwijderd]
[verwijderd]27 aug. 2013 - 22:34

Ook hier de oorlogstrom op volle sterkte...Groen Links voor ingrijpen? Christenen die hopen op een paar dagen oorlog? Ik wordt zo langzamerhand knettergek geloof ik.......morgen Pino van Sesamstraat en Donald Duck ook nog voor het platbombarderen van onschuldige burgers???

1 Reactie
Bakoe
Bakoe27 aug. 2013 - 22:34

O ja hoor, morgen schrijft de o zo onafhankelijke media dat Pino en Donald Duck voor ingrijpen in Syrië zijn. Ze hebben namelijk een enquête in Sesamstraat en Duckstad gehouden. En iedereen is daar ook voor het koningshuis, en ze houden van onze Mark.

[verwijderd]
[verwijderd]27 aug. 2013 - 22:34

Ik mag toch echt hopen dat we er niet naartoe gaan om oorlog te voeren. Wat een zieke mensen wonen er toch op deze aarde. Waarom moet iedereen elkaar toch altijd afslachten? Wat begrijpt men niet aan leven en laten leven? Waarom moeten sommige toch altijd de vrijheden van anderen beperken?

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten27 aug. 2013 - 22:34

Waarom? Geld, dus macht.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen27 aug. 2013 - 22:34

Weet je, als het antwoord maar niet kan vinden gaat het altijd om macht of geld. Dat zijn de drijfveren van moord en doodslag. Dan is een mensenleven niets meer waard. Het is zo primitief als wat. Daar komen we maar niet van los.

[verwijderd]
[verwijderd]27 aug. 2013 - 22:34

Waarom zijn de Palestijnen zo stil?

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten27 aug. 2013 - 22:34

Ga d'r ff naar toe. Dan weet je het zeker. Of ben je afhankelijk van de media? Ik ga daar op vakantie (...).

denmol
denmol27 aug. 2013 - 22:34

Wat dacht je van die oorverdovende stilte uit Tel Aviv.

[verwijderd]
[verwijderd]27 aug. 2013 - 22:34

@ Joop de Jong: Door het westen wordt het niet gezien als een chemisch wapen, dat wil niet zeggen dat het geen chemisch wapen is. Het blijft een chemische verbinding, Buskruit is ook een chemische verbinding....

1 Reactie
JoopdeJong
JoopdeJong27 aug. 2013 - 22:34

Dank voor de bevestiging!

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman27 aug. 2013 - 22:34

Wat me opvalt is dat vrijwel iedereen tegen die inval is, dat vrijwel iedereen er aan twijfelt aan dat bewijs dat Assad chemische wapens zou hebben gebruikt. Ik zou zegge: laat dat weten aan de partij waarop je hebt gestemd.

1 Reactie
Bernie2
Bernie227 aug. 2013 - 22:34

De partij die het grootste belang heeft met de val van het Assad regime is Israël. Een vurige wens haast. Laat het nu toevallig zo zijn dat naar het schijnt de Mossad een babbeltje in Syriè zou hebben afgeluisterd waarin iets over chemische wapens zou zijn gezegd. Dat zou voor de VS het doorslaggevend bewijs moeten zijn... Ik denk dat de wereld opnieuw een oorlog in wordt gelogen. En dat Luther King vanaf zijn wolk beschaamd denkt: dromen jullie nog maar even door..!