Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik ben blij dat eindelijk eens iemand dit opmerkt en beter nog hier ook onderzoek naar doet. Veel Nederlanders hadden uiteraard al het gevoel dat de echte inflatie veel hoger is dan dat het CBS ons doet geloven. Als je naar de hele westerse wereld als geheel kijkt kloppen er inderdaad dingen niet. Economen moeten mij eens uitleggen hoe een enorme kredietcrisis kan ontstaan zonder dat er in de periode voorafgaand enorme inflatie heeft plaats gevonden.
klopt, core-inflation ligt al eeuwen onder de GDP deflator in Engeland schrijft krant de Daily Telegraph al geruime tijd over hoe verschillende inflatie-indices iedereen om de tuin leiden
Het CPI totaal onbetrouwbaar als indicatie voor inflatie, het is makkelijk te manipuleren door het 'mandje' goederen te veranderen, t' houdt geen rekening met verandering van kwaliteit van die goederen, en het verhult de onderlinge prijsverschillen tussen producten als gevolg van inflatie. Nu is het natuurlijk waar dat deze manipulatie negatief uitpakt voor eenieder die een inflatiecorrectie op zijn of haar loon beoogd, maar dit is niet het primaire doel van diegenen de het officiele inflatiecijfer (CPI) bepalen. Het verhullen van inflatie gebeurt om de verwoestende effecten van het expansionaire monetair beleid van de centrale banken ism overheden te verbergen, als we weten hoeveel van ons geld werkelijk verdampt als gevolg van de inflatie zouden we er misschien wel een stokje voor steken. Laten we hopen op een spoedig einde van de DNB, ECB, en de FED, hoeven we ons hier ook geen zorgen meer over te maken.
"Willen de werkenden, waar de FNV voor staat, echt hun koopkracht behouden, dan moeten de lonen jaarlijks met een veelvoud van 2 procent stijgen." Inderdaad, alleen blijven er dan nog maar weinig werkenden over, ben ik bang.
Bedankt voor deze heldere uiteenzetting. (Marcel van Dam heeft hier al vaker op gewezen in zijn columns.) Bestaat er eigelijk een mogelijkheid de verantwoordelijken bij het CPB én hun politieke neoliberale trawanten te ontslaan en voor een rechter te slepen voor verspreiden van deze manipulatieve leugens omdat het als doel heeft de desastreuze gevolgen voor de bevolking te verdoezelen teneinde hun neoliberale afbraakpolitiek te forceren?
Overigens is het niet alleen het inflatiecijfer waarmee wordt gesjoemeld. Je ziet dit overal terug. Dit is ook een van de oorzaken van de enorme kloof die is ontstaan tussen de burger en bestuurders. Bestuurders sturen op cijfers die worden geproduceerd door instituten als het CBS en het CPB. Waarbij nooit de vraag wordt gesteld of deze cijfers ook kloppen.
Het debat dat de VVD en de PvdA de afgelopen dagn in de 2e kamer voerden was een lachertje. Plasterk zat daar met wat de nieuwe ster aan het economisch PvdA firmament zou moeten worden. De PvdA, zowel tegenover het demissionair kabinet als tegenover het nieuwe kabinet in de oppositie, praatte mee in hetzelfde stramien als de VVD en het demissionair kabinet. Dat is geen oppositie voeren. Zwagerman heeft heel wat onzin verkondigd de afgelopen dagen, het begrip 'gevoelde inflatie' is echter zo'n ding voor de gewone mensen op straat. Met dit begrip werken is een heel stuk eerlijker dan de CPB en CBS formules hanteren. Je kunt mensen maar zolangbedonderen, en daarmee bedoel ik mensen ontzeggen dat wat ze zelf beleven als waar, ook reeël mag zijn in politieke discussies, zeker als wetenschappers hiervoor hanteerbare modellen hebben gepresenteerd. Een heroriëntatie op in de economie gehanteerde formules en definities waarbij niet kapitaal en bedrijven centraal staan maar het belang en begrip van burgers zou een goede oppositietaak van de PvdA kunnen zijn. De kans dat dit gebeurt is klein, de media in nederland werken niet erg mee.
Natuurlijk is inflatie een concept waarover discussie mogelijk is. Maar om gelijk zulke complottheorieën erbij te slepen zonder enige argumentatie of onderbouwing is natuurlijk een gotspe. Het is zelfs één van de belangrijkste problemen van de huidige maatschappij. Dat tegenwoordig iedereen zomaar van alles kan roepen en dan ook nog een podium krijgt... Helaas mist de 'elite' de kracht om de onzin van al deze pseudo-wetenschappers de kop in te drukken. Het is het failliet van onze ooit zo pretentieuze 'kenniseconomie'.
Overigens besef ik dat mijn voorgaande commentaar net zo pretentieus is; dat is al heel wat, toch? :D
Edin, jouw bewering is correct. In Amerika zijn de cijfers ook gemanipuleerd. Een bekende onderzoekssite die dit onder de aandacht brengt, is: www.shadowstats.com.
Ik had graag een wat concreter stuk gezien, want nu weet ik niet veel meer dan de kop me moet doen geloven...
In het boek 'Als De Dollar Valt' van Middelkoop wordt de werkelijke inflatie ook al keurig uitgelegd. En in het filmpje 'money is debt' wordt een en ander ook simpel uitgelegd. Het kapitalistisch systeem kan enkel werken bij inflatie. Dat is er juist zo gevaarlijk aan.
Is dit artikel serieus bedoelt? Wel lekkere verkapte reclame voor je boekje.
+++ Wat velen niet weten is dat de gevoelde inflatie ook na de introductie van de euro behoorlijk hoger ligt dan wat het CBS elke maand rapporteert. Dat verschil is het directe gevolg van minstens 15 jaar opzettelijke manipulatie van de officiële inflatiecijfers. +++ >>> Volgens mij moet u iets minder van die groene tabak roken.
Dat de werkelijke inflatie een stuk hoger is dan wat het CBS ons wil laten geloven, weet iedereen die zijn financiën een beetje in de gaten houdt.
Raar is ook dat in een kredietcrisis krediet juist gooedkoop is (de rente is laag) en niet duur (hoge rente). Wie kan mij de logica daarvan uitleggen? Moeten spaarders en pensioenfondsen de crisis gaan betalen?
Klinkt leuk, maar is wel wat simpel bekeken van CBS. Zolang overheidsheffingen, milieubelastingen, accijnzen etc niet worden meegenomen in inflatie, terwijl die al jaren ruim boven de inflatie stijgen, zullen de meeste mensen de gevoelde inflatie die Edin Mujagic bedoelt, merken. Je zou dan ten minste de extra stijging van die tarieven en heffingen moeten meenemen. Maar ja, dat is ‘verplichte aanschaf’, dus telt niet mee voor het CBS. Het uithollen van de overheidsdienstverlening door o.a. verlaging van subsidies, zoals huursubsidie, is net zo goed inflatie, maar telt voor het CBS ook niet mee. Wat betreft gezondheidszorg: Die basispremie stijgt echt niet alleen door inflatie, dat heeft met dubbeltellen dus weinig te maken, zoals enkelen hier zeggen. Nog afgezien van de hieronder al aangegeven eigenrisico’s die prijsverhogend werken. Maar ja, die premie telt niet mee voor het CBS, want is ‘verplichte aanschaf’. Bovendien is de uitholling van de dekking die de basispremie geeft net zo goed te omschrijven als inflatie. Ook die wordt niet meegerekend door het CBS. Maar iemand die afhankelijk is van de medicijnen of behandelingen die uit het basispakket zijn geknikkerd, merkt dat direct in zijn portemonnee. Een zelfde soort inflatie is de steeds grotere aanbieding van lagere kwaliteit producten voor minder geld in supermarkten. Dat komt tot uiting in een lager inflatiecijfer, maar de daling van de kwaliteit zit daar niet in berekend. Terwijl die kwaliteitsinflatie bijna overal doorwerkt. Volgens het CBS zijn dit ‘vrije keuze’ producten, maar voor veel mensen is die keuze er niet, omdat ze geen geld hebben voor betere kwaliteit. Zoals ze ook geen geld hebben voor uitgebreide extra keuzepakketten in hun zorgverzekering. En dus zijn aangewezen op plofkippen met water, Euroshopper toastjes als luxe, en meer van dat soort. Het door het CBS gehanteerde inflatiecijfer is daarom een weinig zinvol cijfer. Daar zet Vergeer dan ‘een kooopkrachtplaatje’ tegenover. Maar dat is zo gevarieerd, zo verschillend, zo weinig doorzichtig, dat ook hij zich wel realiseert dat dat weinig zoden aan de dijk zet. Uiteindelijk zou het inflatiecijfer de inflatie van de kwaliteit van leven horen weer te geven, niet alleen een deel van de kosten. Ik ben er van overtuigd dat het voor grote groepen mensen dan negatief uitpakt. Maar dat is voor het CBS niet van belang. Dus kunnen nu ook weer Rutte, Verhagen en Wilders hun gang. Want het valt allemaal reuze mee, toch?
Inflatie is zo erg nog niet. Het is de motor achter de economische groei en het betaalt je schulden af. En bij een inflatie van 0% en daaruit voortvloeiend een rente 0% is geld niets waard. Nu over de manier van meten. Als je de inflatie over een langere tijd wilt meten zul je dus een index van producten moeten kiezen. Het is dan ondoenlijk om hier uitputtend in te zijn en elk produkt hierin op te nemen. Neem nou de hoogte van ziektekosten verzekeringen. Die zijn sterk afhamkelijk van politieke keuzes en daarmee een onbetrouwbare maatstaf voor de inflatie. Een casino witbrood is een veel betere graadmeter en uiteindelijk zal de bakker zijn gestegen ziektekosten in de prijs van het brood doorberekenen en wordt deze toch in de CBS cijfers meegenomen.
Zou het zo kunnen zijn dat de inflatie in Nederland voor een groot deel verborgen ' zit' in de gemiddelde verkoopprijs van een huis?
gemiddelde verkoopprijs van huizen zegt niets over de waarde van huizen. Het zegt iets over de waarde van verkochte huizen. De vraag is of de populatie waaruit de gemiddelde verkooprpijs bepaald wordt representatief is voor de woningvoorraad in nederland. Indien dat wel het geval is, dan is de gemiddelde verkooprpijs nog steeds slechts een indirecte indicator.
Nee het zit in meerdere dingen verborgen. De manier waarop het mandje wordt samen gesteld. Welke producten stop je in dat mandje. En daar kan je mee sjoemelen. Een ander probleem is denk ik het feit dat sommige zaken goedkoper worden wat compenseert dat andere zaken duurder worden. Met name techniek wordt goedkoper. Een DVD speler kost bijvoorbeeld nu een fractie van wat deze speler 10 jaar geleden kostte. Dan is de vraag laat je de DVD speler in het mandje zitten of stop je een blu ray speler in het mandje. Of wat de schrijver van het artikel ook al terecht schrijft neem je ook de zorgpremies mee of niet. Allemaal manieren om het cijfer bewust of onbewust te drukken.
Ik heb de sterke indruk dat mijn beurs de laatste maanden veel sneller leeg is dan bijvoorbeeld vorig jaar rond deze tijd. Ik merk dat ik anders moet inkopen om de maand rond te komen. Heel anders.
Ik merk dat ik juist meer geld te besteden heb. Omdat ik meer werk, betere arbeidsvoorwaarden heb weten te bedingen en omdat ik weet hoe ik min of meer succesvol op de beurs moet beleggen. Tja, het kan verkeren hè?
Grappig hoe een potentieel anti-overheidsstuk (Staat print geld bij via Centrale Bank) voor het linkse vakbondskarretje wordt gespannen. Anders zou de Volkskrant het nooit accepteren natuurlijk. De geldsector is vrijwel overal in handen van de Staat. De Staat heeft namelijk een monopolie op de uitgifte. Bepaald geen marktwerking. Jammer dat Edin Mujagic niet vertelt dat inflatie het gevolg is van geld bijdrukken (bepaald niet neoliberaal). http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=1499
Het bijdrukken van geld is juist één van de doelen waartoe het neoliberalisme leidt: veel, meer, meest! Door het bijdrukken van geld door de staat wordt er nieuw reëel geld geschapen dat een seconde daarvoor nog niet bestond. De banken bemachtigen dit o zo gewilde nieuwe geld simpelweg doordat de staat dit verse geld op bankrekeningen stort om het te kunnen beheren. Deze (verruimde) kasvoorraden vormen mede de onderpanden van de door de banken verstrekte leningen. Grof genomen is deze ratio 1:9. Eén euro mag dus door een bank maar liefst negen keer worden uitgezet. En dat zullen de banken zeer zeker ook doen, want leningen verstrekken, betekent rente-inkomsten genereren en dus winst maken. Bovendien is elke verstrekte lening ook zelf weer onderworpen aan de 1:9 ratio, nog meer potentiële winstmogelijkheden dus. De banken bulkten van het geld, geld dat haar exorbitante waarde pas echt ontleent door het uit te lenen daarvan. Vandaar dat de banken van gekkigheid niet meer wisten wat ze met hun megawinsten moesten doen, dan het te beleggen in dusdanig risicovolle avonturen zoals de speciale voor dit doel ontworpen subprimes. De gevolgen hiervan kennen wij allemaal: de bankencrisis en de daaruit ontstane economische crisis. Kijk voor het antwoord op deze crises naar het regeer- en gedoogakkoord van onze vaderlandse PVC-coalitie, maar niet naar de bankiers want die zijn blijkbaar immuun en dus de echte bazen. Deze bazen bakken de koeken die onder de Haagste stolp worden opgeslagen en die door de politici aldaar verder verdeeld mogen worden over de Nederlandse bevolking.