Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Inflatie door het dak

  •  
01-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1896 keer bekeken
  •  
kalverstraat

De oorlog in Oekraïne heeft de prijsstijgingen verder opgejaagd. De inflatie is in maart gestegen tot bijna 12 procent, blijkt uit een raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook andere landen in Europa hebben te maken met een snelle geldontwaarding.

Voor mensen met een klein inkomen wordt het door de gestegen prijzen lastiger om rond te komen. Een hoge inflatie is daarentegen gunstig voor bedrijven en mensen met schulden, zoals huiseigenaren met een hypotheek. Door de geldontwaarding wordt immers ook de schuld minder waard.

De inflatie wordt onder meer veroorzaakt door de snel gestegen prijzen voor energie en brandstof. Om de gevolgen daarvan te dempen verlaagt de overheid de accijns op brandstof: benzine is vanaf vrijdag 17,3 cent per liter goedkoper. Diezelfde overheid slaagt er vanwege IT-problemen niet in om de btw op groente en fruit te verlagen.

Een lagere belasting op energie en brandstof speelt Poetin in de kaart. Omdat de Russische economie voor een groot deel draait op de export van olie en gas is het land gebaat bij maatregelen die ervoor zorgen dat de consumptie op peil blijft.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.