Joop

Indrukwekkend protest Rotterdam stelt geweld tegen vrouwen aan de kaak

  •  
29-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Stille tocht voor vermoorde Humeyra

© 2018-12-29 20:28:18 ROTTERDAM - Belangstellenden lopen mee in de stille tocht om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. De aanleiding is de recente dood van de 16-jarige Humayra. ANP R

In enkele weken werd Rotterdam opgeschrikt door moorden op drie jonge Rotterdamse vrouwen: een 29-jarige vrouw in Zuidwijk, een studente in Kralingen en vorige week de moord op de 16-jarige Hümeyra Öz. Voor de organisaties Dona Daria, SPIOR, Emancipator en RADAR/IDEM is de maat nu meer dan vol. Daarom hielden ze zaterdagavond een stille tocht door de stad ter nagedachtenis aan recente dodelijke slachtoffers en medeleven met hun nabestaanden. En als een oorverdovend stil protest tegen geweld tegen vrouwen. Aan de mars namen bijna 2000 mensen deel.
“Rotterdam heeft in korte tijd een aantal dochters verloren”, aldus Patricia Ooms directeur Stichting Dona Daria. “Het wordt nu tijd dat Rotterdammers op staan en hun stem laten horen om dit soort geweld tegen vrouwen te stoppen en hun steun te betuigen aan hun nabestaanden”.
Deelnemers tooiden zich onder meer met een witte sjaal, als een ‘white ribbon’, een internationaal symbool tegen geweld tegen vrouwen. De White Ribbon Campagne roept mannen op om zich uit te spreken tegen geweld tegen vrouwen, en te beloven dat zij nooit geweld tegen vrouwen zullen plegen, het nooit zullen goedpraten en het nooit zullen verzwijgen.
Jens van Tricht van Emancipator : “Geweld tegen vrouwen wordt vooral gepleegd door mannen, mannen moeten deel zijn van de oplossing, dat doen ze door te beginnen zich uit te spreken en te laten zien, daarom is het zo belangrijk dat zij ook meelopen.”
In een verklaring stellen de organisaties:
"Volgens onderzoek heeft 45% van de vrouwen en meiden boven de 15 jaar in Nederland te maken gehad met fysiek of seksueel geweld. In ruim 90% van de gevallen is de dader een man. In 25% van de gevallen is de dader hun partner of ex-partner. Dat wil niet zeggen dat mannen geen slachtoffer kunnen worden van geweld, of dat alle mannen dader zijn, maar wel dat dit geweld nauw samenhangt met dominante en rigide verhoudingen tussen mannen en vrouwen, die dwars door alle lagen van de bevolking voorkomen. Een probleem dat door onder andere de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie gezien wordt als één van de grootste problemen van deze tijd en van epidemische proporties."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Meta Foor6
Meta Foor631 dec. 2018 - 19:06

- dank Joop en redactie voor een aangenaam 2018 ... hoewel in principe het nooit eens met jullie komen we ons aan het eind van elk artikel weer uit in goede harmonie (af en toe wel even 24 uur afkoelen) ... Houdt de discussie gaande - met graag respectvolle bijdrages zonder plat gescheld- jullie hebt een uniek en prettig platform. Gaan door in 2019 !!

M7
M731 dec. 2018 - 18:09

Overigens, de grote foto is van vorig jaar tijdens de stille tocht ter nagedachtenis van Graciella Gomes Rodriques : ook vermoord door haar ex vriendje. Tevens op die foto mijn held : Shirin Musa van Femmes for Freedom

1 Reactie
VladimirK
VladimirK31 dec. 2018 - 18:43

Shirin altijd +1. Hoog tijd, dat die iedere dag aan mag schuiven bij de moraalbabbelaars in Hilversum.

Mostafa
Mostafa31 dec. 2018 - 11:20

We roepen politie op om niet meer te zwijgen als een vrouw na bedreiging aangifte bij de politie doet, niet zwijgen maar meteen de dader opsporen, oppakken, aanpakken en opsluiten Trouwens, .bedreiging is toch een zware misdrijf ?!

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter31 dec. 2018 - 18:33

Heeft de politie gezwegen dan ?

Me4
Me431 dec. 2018 - 10:40

Tsja, er is nog een wereld te winnen! https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/12/28/omstreden-clip-van-rapperscollectief-hier-zullen-ze-mee-thuis-k/

1 Reactie
M7
M731 dec. 2018 - 12:27

Inderdaad: de rapwereld staat bol van de vrouwonvriendelijke teksten en beelden. In mijn geheugen zit nog gegrifd de onsmakelijke tekst van rapper Boef , toen hij het had over " kechs ": een drietal jonge dames die hem 's nachts een keer een lift gegeven hadden en die als dank weggezet werden als " hoer / kechs " En toen hij weerwoord daarover kreeg antwoorde met een tweet ; " "Ik heb een paar mensen boos gemaakt omdat ik kech zeg, maar wat doen jullie in een club met alcohol, met korte rokjes, om acht uur ’s ochtends, met jongens? Wat ben je aan het doen? Je bent gewoon een kech." " Hij is nog steeds een held voor veel jonge mensen : wat een sprankelend voorbeeld.

Keilstra
Keilstra31 dec. 2018 - 9:27

De gedachte dat vrouwen moeten doen wat mannen willen (of anders ...) is voor een flink deel cultureel bepaald. In een multicultureel land moet je durven kijken naar cultuurverschillen. De neiging om ALLE mannen CATEGORISCH schuldig te verklaren is niet alleen op een verkeerde manier politiek-correct, zij verhindert ook nog eens het vinden van de oplossing omdat ze oorzaken miskent en onder het tapijt schuift. Cultuurverschillen. Ze zijn er, maar worden aan de ene kant verheerlijkt en aan de andere kant taboe verklaard. Dat is de schizofrenie van onze tijd.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jan. 2019 - 7:55

'De gedachte dat vrouwen moeten doen wat mannen willen (of anders …) is voor een flink deel cultureel bepaald. ' Menig autochtoon droomt daar ook van. Zie dagelijks de reacties op bijv Dumpert.

DaanOuwens
DaanOuwens2 jan. 2019 - 10:08

@ Keilstra Jij schrijft; Cultuurverschillen. Ze zijn er, maar worden aan de ene kant verheerlijkt en aan de andere kant taboe verklaard. Dat is de schizofrenie van onze tijd. De meest belangrijke cultuurverschillen die taboe zijn, zijn de cultuurverschillen tussen de autochtone Nederlanders onderling. Te vaak wordt nog gesproken over het Volk terwijl de sociale en culturele verschillen enorm zijn. De tolerantie is een kenmerk van de hoger opgeleide middenklasse maar vaak geclaimd door alle gelededingen. Ook door gesloten zwaar gelovige christelijk gemeenschappen waar seksuele onderdrukking en misbruik vaak jarenlang ongestraft kan plaatsvinden. In geslote laagopgeleide gemeenschappen waar vrouwen slecht als seks-symbool dienen tot de studentenverenigingen waar meiden ook slechts beoordeeld worden op hun prestaties in bed. Maar ook het jodendom legt vrouwen veel meer beperkingen op dan mannen. Landelijk zijn er trouwens ook grote regionale verschillen. Terwijl in de randstad de breed gedragen norm is dat vrouwen net zoals mannen kostwinner kunnen zijn, is dat in veel perifere regio's helemaal niet. Als vrouwen al werken betreft dit een slecht betaalde parttime baan. In dat licht is er maatschappelijk veel minder een taboe op het bekritiseren van de beperkte rechten van de vrouw in de islam. Het lijkt mij dus dat jij wat beter zou moeten nadenken over wat je nu precies verstaat onder de schizofrenie.

tempest
tempest31 dec. 2018 - 8:48

Goed dat er aandacht voor het probleem wordt gevraagd. Hoe je het moet oplossen zou ik ook niet weten. Het kan vermoedelijk niet anders, maar vraag we wel af hoe nuttig het is om over daders te generaliseren. Je ziet het tegenwoordig overal: mannen, blanken, Marokkanen, moslims, joden, feministen, Amerikanen, asielzoekers, rechtse mensen, linkse mensen etc. Ik snap heus dat je met een statistiekje kan komen om je argument kracht bij te zetten, maar strikt genomen is negatief generaliseren een vorm van seksisme, racisme of een naar stereotype. Zolang men het enkel gebruikt om een probleem te belichten zie ik er niet zoveel kwaad in, maar je moet er niet echt in gaan geloven en mensen nog steeds als individu beoordelen.

2 Reacties
Mostafa
Mostafa31 dec. 2018 - 11:27

Je hebt alle gemeenschappen geciteerd behalve de christenen en de SGP vrouwenonvriendelijk... Bescherm de vrouwen door vrouwenhandel aan te pakken, ook tegen hun ex-en...tegen radicalen en sekten.... aangiftes voor bedreiging door de mannetjes meteen te behandelen......ect....er is wel iets te doen om vrouwen te beschermen.

tempest
tempest31 dec. 2018 - 13:29

Ik heb enkel een paar voorbeelden genoemd. En mijn reactie ging over algemeen “dader-generatisatie” of eigenlijk de trend om een groep tot “slecht” te duiden op basis van vooroordelen, generalisaties en stereotypen. Uw reactie geeft ook al de moeilijkheden aan van de definities. Voor velen staat het aanpakken van vrouwenhandel bijvoorbeeld gelijk aan het verbieden van alle vormen van prostitutie. Voor de PVV staat het beschermen van vrouwen tegen radicalen gelijk aan “de-islamiseren” etc. En anderen denken over deze onderwerpen weer heel anders. Misschien is het zo simpel om aan aangiftes van bedreiging meer prioriteit te geven, maar dat gaat ook ten koste van andere zaken, dus misschien ligt ook dat complexer. De overheid, de politie en de maatschappij doen heel veel om veiligheid van alle inwoners te verzorgen. Is het genoeg? Er gaan nog steeds dingen fout, maar dat zal altijd blijven. En zo niet, wat moet dan beter? Meer politie op straat? Meer opsporing? Meer camera-toezicht? Strenger straffen? Sneller straffen? Ook weer zaken met vele meningen.

Auke2
Auke231 dec. 2018 - 8:13

Ik zou het een idee vinden om de wetenschap meer te raadplegen; waarom mannen vooral fysiek geweld plegen en hoe dit te beteugelen. Als de statestieken zo duidelijk zijn, moet daar iets aan te doen zijn. Dan houd het 'vriendelijk / dringend' vragen op.

1 Reactie
Zeven2
Zeven231 dec. 2018 - 10:50

Waarom mannen sneller tot fysiek geweld overgaan is een kwestie van biologie, hormonen. Het valt niet honderd procent te voorkomen, de mens is nu eenmaal een dier. Het beste wat je kunt doen is een cultuur van vriendelijkheid, beleefdheid, zelfbeheersing en verantwoordelijkheidsbesef aanmoedigen. Ik ben bang dat het met al die vier zaken bergafwaarts gaat in Nederland.

geronimo3
geronimo330 dec. 2018 - 19:05

In Rotterdam vermoordde een man een vrouw van 16 jaar ondanks dat zei de politie om hulp vroeg en gestalkt werd, ook in Spanje gebeurd veel geweld en moorden voor en ook daar zie je veel protesten,er is nog veel werk te doen als het om gedrag van mannen tegen vrouwen gaat,soms schaam ik mij diep voor die mannen,respecteer de mening van de vrouw en laat hen verder met rust,triest hoeveel doden er vallen onder vrouwen door mannengeweld.

1 Reactie
geronimo3
geronimo330 dec. 2018 - 19:06

zij tegen de politie zei dat hij haar stalkte,fout van mij

Arne Lucassen
Arne Lucassen30 dec. 2018 - 16:23

Men "roept mannen op om zich uit te spreken tegen geweld tegen vrouwen, en te beloven dat zij nooit geweld tegen vrouwen zullen plegen, het nooit zullen goedpraten en het nooit zullen verzwijgen." Als je dan geen bezwaar maar zelfs een prè ziet groepen burgers naar sekse daartoe op te roepen een soort van verantwoordelijkheid te nemen door zich ertegen uit te spreken dan ook geen bezwaar dit nog meer specifiek naar hierin ook een duidelijk hogere vertegenwoordiging in te hebbende culturen, religies, en etniciteiten.

2 Reacties
koffieleut2
koffieleut230 dec. 2018 - 17:58

Arne, helemaal mee eens, en daarmee is dit dus een heel goed argument gehoor te geven aan deze oproep. Dit kan geen argument zijn om hetzelfde gedrag ten toon te stellen en je te verschuilen achter allemaal non redenen.

M7
M731 dec. 2018 - 8:43

Maar enig begrip voor die mannen met die culturele/ etnische / religieuze achtergrond mag ook: wanneer je niets anders weet dan dat je als man superieur bent tov vrouwen , dat de vrouwen op allerlei terreinen volgens je religie ondergeschikt en minderwaardig zijn , dan zal dat niet helpen om normaal met vrouwen om te gaan. Daar is nog een wereld te winnen middels onderricht , voorlichting en handhaving

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren30 dec. 2018 - 15:13

Mannen die vrouwen mishandelen en doodmaken zijn grote lafaards, de meeste vrouwen kunnen zich helaas minder goed verdedigen tegen geweld.

2 Reacties
koffieleut2
koffieleut230 dec. 2018 - 18:01

Jammer maar helaas zijn ze te bang om de tegenpartij schade te berokken, inderdaad. Ik kan zo een paar trucjes aanleren die elke man doet kruipen. Maar bijvoorbeeld een oog uitpikken vinger ontwrichten doet veel vrouwen huiveren. Eigenlijk zijn deze vrouwen niet te zwak, maar te lief, dat maakt het nog triester.

Komtgoed
Komtgoed30 dec. 2018 - 18:24

Mannenmishandeling door vrouwen is ook een probleem.

Peter-G
Peter-G30 dec. 2018 - 12:10

Uitermate tragisch natuurlijk, 3 moorden. Ik vind het wel zorgwekkend dat "men" maar 1 dwarsdoorsnede in de maatschappij wil zien, die van man/vrouw, en daar alles aan op wil hangen. De Amerikaanse studente werd gedood door iemand die, afgaande op de nieuwsberichten, ernstig psychisch gestoord was. Je kunt afvragen of het geslacht van de dader relevant was. En je kunt je afvragen waarom psychisch gezonde mannen zich verantwoordelijk moeten voelen voor wat een geesteszieke doet.

3 Reacties
Satya
Satya30 dec. 2018 - 14:16

Ik denk niet dat het gaat om het feit dat jij je verantwoordelijk zou moeten voelen, wat inderdaad idioot zou zijn maar dat je meer spreekt over hoe het volgens jou zou moeten zijn. 45% is natuurlijk een hoog aantal.

koffieleut2
koffieleut230 dec. 2018 - 17:54

Peter-G je hoeft je niet verantwoordelijk te voelen om aan te geven dat je het onacceptabel vindt.

doron
doron31 dec. 2018 - 20:09

Peter-G, Wat denk je van al die eerwraakmoorden elk jaar maar weer? En dat zijn er flink wat meer dan drie.

Bouwman2
Bouwman230 dec. 2018 - 11:38

In elke demonstratie, hoe stil ook, wordt ook altijd een schandpaal meegedragen door de demonstranten die hun machteloze onschuld willen bewijzen. Zo lang dat dubbele bestaat - en dat is tot in de oneindigheid - doe ik daar enkel in uiterste noodzaak aan mee.

Auslander
Auslander30 dec. 2018 - 10:40

Deze mannen zwijgen niet, ze handelen zoals een “man” hoort te handelen: luid en krachtig. Die mannen moet juist zwijgen opgelegd worden.

koffieleut2
koffieleut229 dec. 2018 - 22:25

We roepen mannen op om niet meer te zwijgen, te zwijgen? geweld tegen wie dan ook is never nooit goed. Wat een uitspraak. Een man is die denkt dat hij een goeie reden heeft om geweld te verheerlijken te normaliseren of acceptabel te vinden is er in deze samenleving geen plek, en in een ander trouwens ook niet. Het lijkt mij vanzelfsprekend dat mannen zich hierover uitspreken en dit niet accepteren. Het is in mijn ogen dan ook vanzelfsprekend dat mannen zich hier dus ook laten zien. Een ieder die vindt dat mannen zich, om wat voor reden dan ook, zich niet hoeven uit te spreken krijgt van mij alleen een dikke middelvinger.

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens30 dec. 2018 - 10:14

@ koffieleut Jij schrijft: Het lijkt mij vanzelfsprekend dat mannen zich hierover uitspreken en dit niet accepteren. Als je het artikel had gelezen wist je : Volgens onderzoek heeft 45% van de vrouwen en meiden boven de 15 jaar in Nederland te maken gehad met fysiek of seksueel geweld. In ruim 90% van de gevallen is de dader een man. In 25% van de gevallen is de dader hun partner of ex-partner. Het is dus helemaal niet zo vanzelfsprekend.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2018 - 11:11

Geweld gebruiken om gehoorzaamheid af te dwingen ligt in het verlengde van de diepgewortelde conventie dat de man de leider/baas/eigenaar is van zijn vrouw(en) en kinderen. Daar komen we niet zo gemakkelijk vanaf.

koffieleut2
koffieleut230 dec. 2018 - 17:52

inderdaad Daan, dat het niet vanzelfsprekend is is mij ook wel duidelijk. Waar jij op uit bent in jou reactie is mij een raadsel. Is dat dat een reden om niet uit te spreken dat je er , lees krachtterm, klaar bent met dit achterlijk gedrag. Tuurlijk kan er wel eens een klap vallen, doen vrouwen ook. Een actie uit onmacht, een actie uit onmacht is zwakte. Dit zal denk ik altijd zo blijven, helaas. Wat niet wil zeggen dat je kan en moet zeggen dat het niet acceptabel is. En bovenal bij constatering hulp moet aanbieden, adviseren, vragen. Danielle, ik denk meer omdat dit het de laatste is waar een man , door zijn spiermassa, nog denkt controle over een situatie denkt te houden. Als je gaat slaan ben je na mijn mening de controle al kwijt. Met slaan wordt je dus nooit de baas, alleen een slechte echtgenoot/partner. Als je dat niet inziet dan verwijs ik diegene door naar de laatste regel van mijn reactie op die van Daan.

DaanOuwens
DaanOuwens30 dec. 2018 - 19:52

@ koffieleut Jij schrijft: Als je dat niet inziet dan verwijs ik diegene door naar de laatste regel van mijn reactie op die van Daan. Ik reageerde op de eerste regel van jouw reactie. En je schrijft: E bovenal bij constatering hulp moet aanbieden, adviseren, vragen. Danielle, ik denk meer omdat dit het de laatste is waar een man , door zijn spiermassa, nog denkt controle over een situatie denkt te houden. Het ging mij mede om infantiele toon die je hanteert in deze discussie. En het bagatelliseren van het probleem. Beweren dat een probleem er niet zou mogen zijn draagt nogal weinig bij aan de oplossing. Het is grootschalig, vele mannen zijn dader, bijna de helft van de vrouwen is slachtoffer. Het erkennen van de enorme omvang van het probleem moet gebeuren voordat het hulp aanbieden, adviseren en vragen kan beginnen. Simplisme draagt niets bij aan de oplossing.

koffieleut2
koffieleut230 dec. 2018 - 21:09

Daan, Ik dacht ik reageer, maar dat zou meer vanuit infantiele beweegreden komen dan dat ik daadwerkelijk denk dat het nut heeft. Dus laat ik het hier maar bij.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2018 - 21:54

Ik bagatelliseer niets. Ik ken de cijfers. Huiselijk geweld is een wijdverbreid probleem en de schade is enorm ook economisch. Zsm ingrijpen in individuele gevallen is absoluut noodzakelijk, maar het geweld is zelden eenvoudig te stoppen. Om geweld tegen vrouwen effectief te bestrijden is echter ook preventie gewenst, daarbij hoort ook het bestuderen van daders. Voor effectieve preventie is het nodig om oorzaken op te sporen die beinvloedbaar zijn. Een coherente verklaringstheorie is voorlopig echter nog niet voorhanden. Dat de al dan niet cultureel ingebedde machtsverschillen m/v niet de enige oorzaak zijn is wel duidelijk maar het speelt wel een rol. Het lijkt er op dat vrouwen in Nederland ook (iets) vaker slachtoffer worden dan in omringende landen (EU-28 33%).

DaanOuwens
DaanOuwens31 dec. 2018 - 4:29

@ DanielleDefoe Jij schrijft: Ik bagatelliseer niets. Mijn reactie was niet aan jou gericht.