Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Indonesische president: Geen behoefte aan onderzoek oorlogsmisdaden

  •  
16-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-16-om-11.14.27
Nederland hoeft geen nieuw onderzoek te verrichten naar oorlogsmisdaden in Indonesië in de periode 1945 tot 1949. Tenminste, als het aan de Indonesische president Joko Widodo ligt. Dat zegt hij in een interview met NRC.
Widodo reageert met die uitspraak op een oproep van minister Bert Koenders die na een bezoek aan Indonesië zei dat nieuw onderzoek goed zou zijn. Eind jaren veertig zou Nederland zich op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan massamoorden op de Indonesische bevolking. Maar volgens Widodo leeft dat nauwelijks onder zijn bevolking en is het dan ook niet nodig er nader onderzoek naar te doen. Beter is het volgens hem om ‘vooruit te kijken’ en te streven naar een ‘gelijkwaardige relatie’ tussen de twee landen.
Met die uitspraak lijkt Widodo overigens vooral zijn eigen agenda te dienen. In eigen land is er veel kritiek op de regering, de huidige en ook de vorige regeringen, omdat die veel te weinig onderzoek zou doen naar kwesties uit het verleden. Critici zijn van mening dat Indonesië weinig trek heeft in onderzoek naar de gepleegde misdaden, omdat daarmee ook de eigen mensenrechtenschendingen onder een vergrootglas komen te liggen.
Widodo is momenteel in Nederland voor onder meer een gesprek met Mark Rutte, maar zal ook op audiëntie gaan bij koning Willem-Alexander. Het is voor het eerst in zestien jaar dat een Indonesische president Nederland bezoekt. Het bezoek is onderdeel van een rondreis door Europa en langs diverse instellingen van de Europese Unie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.