Indonesië rookt zich dood met goedkeuring van de
overheid
Je mag overal roken en hoeft met niemand rekening te houden. Bijna 70 procent van de mannelijke bevolking boven de 15 jaar rookt en dat percentage blijft maar stijgen. Indonesië is het enige land dat de Internationale overeenkomst over tabak van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) niet heeft ondertekend.
Sigaretten zijn er goedkoop omdat er maar 40 procent belasting op zit (voor minder dan 80 cent heb je al een pakje met 20 sigaretten), maar het is meer dan genoeg om te zorgen voor een jaarlijkse belastingopbrengst van 5,5 miljard euro voor de Indonesische schatkist. Daarnaast betaalt de tabaksindustrie jaarlijks een onbekend bedrag aan politici en ambtenaren om te zorgen dat de tabakswetgeving niet wordt verscherpt. Gezondheidsactivisten wijzen erop dat de tabaksindustrie verschillende malen in staat was om het woordje verslaving buiten de regelgeving te houden. De overheid ontkent dat echter. In hun eigen woorden: “Bewijs het eerst maar eens.” Het grootste sigarettenmerk in Indonesia Sampoerna is in handen van Philip Morris en het vierde merk Bentoel werd in 2009 gekocht door British American Tobacco. In Indonesië valt immers nog altijd iets te verdienen aan nicotineverslaving. De strategieën zijn bekend. Hoogleraren die in de rechtbank komen verklaren dat er geen enkel bewijs is voor schadelijkheid voor de gezondheid is, marketing op kinderen gericht en fraude op elk niveau.
Roken met roken bestrijden Veruit het wonderlijkste verschijnsel is de Griya Balur kliniek in Jakarta, waar Gretha Zahar met een PhD in nanochemie van de Padjadjarang Universiteit van Bandung mensen die van hun nicotineverslaving af willen komen behandelt met….. goddelijke sigaretten die met nanotechnologie behandeld zijn om de vrije radicalen eruit te halen. In elk ander land van de wereld zou het al lang verboden zijn, maar mevrouw Zahar wordt geen strobreed in de weg gelegd en mag zelfs beweren dat ze longkanker met succes kan behandelen. Al 60.000 mensen hebben van haar diensten gebruik gemaakt. Indonesië rookt zich dood met goedkeuring van de overheid. Jaarlijks overlijden 400.000 Indonesiërs aan de gevolgen van het roken. Daar komen elk jaar nog eens 25.000 mensen bij die overlijden ten gevolge van passief roken.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: ‘Door dik en dun’
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek