Joop

Indonesië krijgt andere hoofdstad

  •  
29-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Jakarta_slumlife15
De zojuist herkozen Indonesische president Joko Widodo heeft besloten dat zijn land een nieuwe hoofdstad nodig heeft. Het enorme Jakarta, op het dicht bevolkte eiland Java, kent een van de grootste verkeersdruktes ter wereld en tijdens de spits komt de stad nagenoeg tot stilstand. Welke stad het stokje over gaat nemen is nog niet bekend, maar er wordt gesproken over een locatie in het oosten van het uitgestrekte eilandenrijk.
Volgens de Indonesische regering kan het nog wel een decennium duren voor de knoop is doorgehakt. Duidelijk is in ieder geval wel dat Jakarta niet langer wordt gezien als een toekomstbestendige regeringszetel. De stad kampt voortdurend met overstromingen, zakt weg doordat grondwater wordt opgepompt en de tientallen miljoenen mensen die in de grotere agglomeratie wonen zorgen voor een enorme milieulast die amper nog valt te controleren. Ongeveer de helft van de totale bevolking van het land woont op Java.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Extra belegen
Extra belegen30 apr. 2019 - 9:29

typerende foto bij dit topic.

webmaatje
webmaatje30 apr. 2019 - 8:18

Her verplaatsen van de hoofdstad zal het probleem niet oplossen, alleen verplaatsen. Vele eilandstaten in die regio worden door dezelfde problemen getroffen. Eeen indrukwekkend reisverslag over eilandstaten die onderlopen, verzilte mangrobossen en verzilte landbouwgronden vond ik van de vice-president van de Duitse bondsdag, Claudia Roth, die met 2 andere parlementsleden naar die regio was afgereisd om de gevolgen van klimaatopwarming voor de kleine eilandstaatjes met eigen ogen te zien Er werd gesproken met bewoners, maar ook met ministers. Het indrukwekkende verslag is te lezen in: https://claudia-roth.de/globale-verantwortung-fuer-existentiell-durch-die-klimakrise-bedrohte-menschen-und-regionen-reise-nach-bangladesch-kiribati-und-fidschi/ Onder aan het artikel staat een link naar het uitgebreidere officiële verslag voor het Duitse parlement. Over het nu al wereldwijde tekort aan (bouw)zand nog maar niet te spreken.

W2
W229 apr. 2019 - 22:17

Door de hoofdstad te verplaatsen verlicht je de problemen iets op de wat kortere termijn op langere termijn is het stoppen van de enorme bevolkingsgroei de enigste remedie voor alle millieu en overbevolkings problemen!

Rechtse Bal2
Rechtse Bal229 apr. 2019 - 20:13

ik ken het daar …. niet alleen het verkeer maar meer het water : drinkwater buitenwater …. dusdanig vervuild dat het geen water meer mag heten. Nogal rigoreus om dat te negeren en ergens anders de nederzetting te plaatsen. Typisch iets om internationale hulp bij te accepteren.

2C
2C29 apr. 2019 - 18:36

Dit zie je tegenwoordig wel meer. Nigeria verplaatste de hoofdstad van Lagos naar Abuja en Egypte is bezig om een nieuwe regeringszetel te bouwen ver buiten Cairo. Allemaal overbevolkte hoofdsteden. En nu dus Indonesie. Misschien ook geen slecht idee voor ons land, om de (naar onze maatstaven) overbevolkte Randstad te ontlasten en de regeringszetel te verplaatsen richting het oosten van het land, dus van Den Haag naar bijvoorbeeld Apeldoorn of Zwolle.

3 Reacties
M7
M729 apr. 2019 - 19:26

Nee joh, naar Groningen !

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 apr. 2019 - 7:30

Hengelo/ Eenschede.

Joe Speedboot
Joe Speedboot30 apr. 2019 - 16:46

'de regeringszetel te verplaatsen richting het oosten van het land' In een stad als Jakarta wonen 40-50 x zoveel mensen als in Den Haag. Dat is wel andere koek dan de 'problematiek' waar NL mee kampt.

Colby
Colby29 apr. 2019 - 17:54

Het oosten? Wie spreekt daarover dan? Ik lees overal dat het waarschijnlijk zou gaan om Palangkaraya, op Kalimantan.

wesley4
wesley429 apr. 2019 - 16:29

achjah weetje ik verhuis ook gewoon als mijn huis een rommel is. Of koop nieuwe kleding als mijn oude vies zijn. is gewoon wat makkelijker

JohnVKR
JohnVKR29 apr. 2019 - 14:10

"Een van de drukste verkeersdruktes ter wereld" Wat een stilistisch mooie zin... of zullen we er toch maar van maken: "Een van de ergste verkeersdruktes ter wereld" of "Een van de grootste verkeersdruktes ter wereld" of "Een van de drukste verkeersspitsen ter wereld"?

1 Reactie
Redactie Joop
Redactie Joop29 apr. 2019 - 16:19

Dank, gecorrigeerd.

KlaasPizza
KlaasPizza29 apr. 2019 - 13:11

Een symptoom van overbevolking dit alles natuurlijk.

Sam V
Sam V29 apr. 2019 - 13:02

Helaas dan wel weer ten koste van het kappen van nog meer bossen om ruimte te creeëren. Vluchten voor milieuvervuiling ten koste van het klimaat. Daar kan geen warmtepomp in Nederland tegenop.

2 Reacties
Quibus2
Quibus229 apr. 2019 - 15:37

Gelukkig is was Indonesië doet jouw verantwoordlijkheid niet. Wat jij doet daarentegen...

Joop Sidiman
Joop Sidiman30 apr. 2019 - 6:32

Wat jij doet daarentegen.......maakt inderdaad geen klote uit. Het is slechts melken van de Nederlandse bevolking en de waterspiegel stijgt vrolijk verder. Wellicht heeft het ook te maken met de grondstoffen onder de kappen. Of leeft u in de gedachte dat de lucht boven Nederland nu schoon blijft? Overigens ben ik voorstander van de plastic berg en alles, maar laten we eerlijk zijn. Het is toch onbegonnen werk. Als je alleen al in Nederland ziet hoe het vuil erbij licht in de slechte wijken van Nederland. Men interesseert het gewoon niet. Er is namelijk ook geen corrigerende instantie.