Joop

Indiase variant in verzorgingshuis, ingeënte bewoner overleden

  •  
10-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
verzorgingshuisbelgie

© Screenshot VRT

De Indiase variant van het coronavirus gaat rond in een Belgisch verzorgingshuis waar alle bewoners volledig zijn gevaccineerd. Vijf bewoners in woonzorgcentrum Compostela in Borsbeek zijn besmet, een is overleden. Een medewerker is opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt de VRT.
De geïnfecteerde bewoners zitten in isolatie, en het verzorgingstehuis laat geen bezoekers toe. Ondertussen worden alle bewoners getest.
Vaccinaties bieden geen 100 procent bescherming, maar zorgen er bij de klassieke coronavarianten doorgaans wel voor dat er geen ernstige complicaties zijn. Dat de Indiase variant nu tot een sterfgeval heeft geleid, is daarom zorgelijk, al waarschuwt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, voor overhaaste conclusies:
"“Het is niet de eerste keer dat we een uitbraak zien in een woonzorgcentrum waar al gevaccineerd was. Ook van andere varianten zien we sporadisch kleine uitbraken optreden. Ook hier is de uitbraak beperkt, al zorgt de Indiase variant voor ongerustheid, omdat we daar maar weinig van weten. We moeten hier ook wel bij blijven vermelden dat we in een oudere doelgroep zitten waar overlijdens helaas vaker voorkomen. Dus het is niet uit te sluiten dat deze persoon niet door de Indiase variant overleden is.”"
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

The Apple
The Apple10 mei 2021 - 17:03

Het wordt elke keer duidelijker dat de voorstanders van "containment" vanaf het begin gelijk hadden, maar blijkbaar was het percentage doden nog niet hoog genoeg. Of moet het gaan om een virus dan niet vooral de mensen boven de 70 dood, maar de kinderen onder de 10. Je vraagt je af waar de grenzen van de hebzucht liggen. Waarschijnlijk bij het punt dat het buitenland de grenzen sluit voor Nederlanders.

3 Reacties
Jozias2
Jozias210 mei 2021 - 20:38

@apple Natuurlijk maakt het uit of het virus de leeftijd 70 plus raakt of kinderen van 10. Maatschappelijk maakt dat heel veel uit omdat het aantal verloren levensjaren sterk zal verschillen. Voor de mens als soort maakt dat uit omdat daarmee het voortbestaan bedreigd wordt. Economisch maakt het uit het maat de jongeren uiteindelijk het geld moeten verdienen waar de ouderen mee verzorgd kunnen worden. Sociaal en emotioneel maakt het uit of kinderen sterven of ouderen in de laatste levensfase Etc etc.

LHTJ
LHTJ11 mei 2021 - 10:31

Hebzucht? Wat een schandalige egoïstische domme opmerking. Vertel jij aan die honderdduizenden ondernemers, zzp'ers, flexwerkers en hun gezinnen maar dat het willen openen van de samenleving zodat ze kunnen voorzien in eten voor hun gezin en continuïteit van hun huisvesting gestoeld is op hebzucht. Deze mensen raken beetje bij beetje alles kwijt waar vaak decennia voor geknokt is, weinig perspectief, voor vele geen tot weinig steun en dan worden ze door Apple ook nog moreel aangevallen en beschuldigd van hebzucht. We doen het allemaal samen in dit land, ahum......

The Apple
The Apple11 mei 2021 - 17:32

LHTJ - Ja hebzucht. En bovenal "penny wise and pound foolish" Als de voorstellen van de voorstanders van “containment” waren gevolgd, dan zou ook de economische schade uiteindelijk beduidend minder zijn geweest.

GHS
GHS10 mei 2021 - 13:14

Mijn Amerikaans zegsman (wetenschapper bij de Farmacie): De variant is gevaarlijk en zorgt er waarschijnlijk voor dat we moeten blijven vaccineren.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot10 mei 2021 - 16:50

'Mijn Amerikaans zegsman' Daar heb ik geen Amerikaanse 'zegsman' voor nodig. Je kan het gewoon overal lezen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 mei 2021 - 12:40

Er wordt in het artikel niet vermeld met welk vaccin die bewoners zijn gevaccineerd. Dat is erg relevant om te weten.

10 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗10 mei 2021 - 14:04

« Dat is erg relevant om te weten. ».......uiteraard, vooral voor mensen die er verstand van hebben en over meer gegevens beschikken.....en die immuun zijn voor het trekken van voorbarige conclusies.

Jozias2
Jozias210 mei 2021 - 14:32

@Sylvia, Voor wie? Voor de deskundigen zoals het Lareb en het RIVM of voor paniekzaaiers die maar wat roepen op basis van onbetrouwbare data en slechte kennis van statistiek en kansberekening? Bij de deskundigen is het bekend.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 mei 2021 - 16:21

Voor iedereen. Het moet goed bekend worden welke vaccins beschermen tegen welke variant. Vinden jullie echt dat dat geheim moet blijven???

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mei 2021 - 19:41

Juppé???? 10 mei 2021 at 16:04 [ .. ..en die immuun zijn voor het trekken van voorbarige conclusies.] Ook dat.

Juppé🎗
Juppé🎗10 mei 2021 - 20:09

« Vinden jullie echt dat dat geheim moet blijven??? »….geenszins, maar de ervaringen in één verpleegtehuis zijn geen maat voor de hele wereld, dus ik kan er niet veel mee.

Jozias2
Jozias210 mei 2021 - 20:44

@sylvia Stel dat deze ouderen zijn gevaccineerd met vaccin x. Wat zegt dat dan? Zegt dat dat vaccin x niet beschermd tegen de Indiase variant? Of zegt dat dat van de 88 bewoners er 83 wel beschermd waren en 5 niet zodat het vaccin 94% van de bewoners heeft beschermd? En wat zegt dat over vaccin x ten opzichte van vaccin y of z? Zonder goede context en duiding is die informatie niet nuttig en alleen maar geschikt misbruik om de eigen agenda te onderbouwen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mei 2021 - 22:29

Voor geen enkel vaccin wordt geclaimd dat het 100% beschermt tegen besmetting.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 mei 2021 - 5:50

Of het wel of niet iets zegt, dat zeg ik niet. Maar het moet *wel* gezegd worden. Dit is één bericht. Wat als er méér komen?

Jozias2
Jozias211 mei 2021 - 7:47

@sylvia Met als gevolg dat het vertrouwen in dat vaccin daalt terwijl dat niet op goede cijfers onderbouwd is en verkeerd wordt uitgelegd. De gevolgen van een lagere vaccinatiebereidheid zijn qua slachtoffers vele malen groter. Het is goed deze informatie te verzamelen en te delen met Laren. Aan de hand daarvan kan het CBG beoordelen of er reden voor ongerustheid is. Als je op het Corona dashboard kijkt naar de cijfers bij verpleeghuizen, 90+, 80+ etc dan zie je het effect. Dan moet je niet paniekeren bij elk van incident.

LHTJ
LHTJ11 mei 2021 - 10:34

Er wordt in dit artikel ook niet vermeld hoeveel bewoners er in totaal wonen, wat de leeftijd is van de overleden bewoner, wat de onderliggende ziektes mogelijk waren van de overleden bewoner, wat de klachten zijn van de overige besmette bewoners. Ook allemaal erg relevant om te weten en te kunnen beoordelen in hoeverre dit zorgwekkend is.

Jozias2
Jozias210 mei 2021 - 12:00

Voordat iedereen zoals Bert en Joost in de paniek schieten, er zijn nog wel wat nuances te maken. 1. Dit is een verzorgingstehuis. Er gaan voortdurend mensen dood in een verzorgingstehuis. In Nederland is de gemiddelde levensverwachting van de mensen in een verzorgingstehuis 7 maanden. 2. Bij de eerste golf was dit verzorgingstehuis ook al zwaar getroffen. Toen werden er 72 van de 88 bewoners ziek. Nu 5 van de bewoners. 3. De persoon die nu is overleden was hoogbejaard en had onderliggend lijden. 4. In het artikel is gesteld dat niet is uit te sluiten dat deze persoon niet door de Indiase variant is overleden. Sterker in de GZA wordt het andersom gesteld: het is überhaupt nog te vroeg om aan te nemen dat de persoon aan COVID overleden is. 5. Niemand stelt dat een vaccin 100% beschermd. Maar als er maar 5 mensen ziek worden van bijna 100 dan is dat een positieve ontwikkeling. Kijk ook naar het verloop in de Nederlandse verzorgingstehuizen. Hieronder de citaten uit de Gazet van Antwerpen: "Tijdens de eerste coronagolf werd woonzorgcentrum Compostela zwaar getroffen. Op een bepaald moment testten 72 van de 88 bewoners positief." Zorg en Gezondheid stelt dat het nog te vroeg is om aan te nemen dat het overlijden rechtstreeks aan Covid-19 te wijten is. Eén van hen, een hoogbejaarde man met onderliggende aandoeningen, is intussen overleden.

4 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries10 mei 2021 - 13:01

Jozias, 1 dat het kwetsbare mensen zijn, zegt niets. Vijf sluit toeval uit. 2 het effect van de eerste golf zegt ook niets. Wèl als er toen niemand was overleden. 3 zie 1. 4 heeft relevantie als de Indiase variant wordt uitgesloten. 5 eerst moeten de contacten binnenhet huis in beeld worden gebracht.

Jozias2
Jozias210 mei 2021 - 14:29

@Bert, Dat het kwetsbare mensen zijn zegt alles. De kans om dood te gaan ook zonder Corona is sowieso al vele malen groter en de kans om dood te gaan bij besmetting met corona is ook vele malen groter, opbouw met afweerstoffen gaat ook minder goed. Welk toeval wordt uitgesloten? Ik heb het niet over toeval. In de eerste golf waren er 72 van de 88 bewoners besmet nu 5 van de 88 bewoners. Een conclusie zou kunnen zijn dat er een zeer positief effect waarneembaar is door de vaccinatie. Door dit voorval is er absoluut geen indicatie dat er in algemene zin een probleem is.

The Apple
The Apple10 mei 2021 - 19:51

Jozias gelooft het pas nadat hij er zelf aan dood is gegaan.

Jozias2
Jozias210 mei 2021 - 21:59

@apple, Wat geloof ik nu niet? Ik geloof best dat mensen ook na vaccinatie opnieuw ziek kunnen worden. En wellicht zijn er varianten waar vaccins iets minder tegen beschermen. Ik breng alleen de nuance aan dat als er een paar mensen risico lopen en heel veel niet meer dat dat positief is. En als een vaccin iets minder beschermd maar de sterftecijfers en IC opnames dalen sterk dan is er geen reden tot paniek.

Aulii
Aulii10 mei 2021 - 9:32

"Dus het is niet uit te sluiten dat deze persoon niet door de Indiase variant overleden is" Hey, dat is nieuw, een disclaimer! Dat geldt natuurlijk voor alle overledenen zonder vaccinatie en met infectie, waar geen autopsie op is uitgevoerd. Autopsies zijn duur, rond de 20.000 euro. En bij oudere mensen weinig ingezet, want ouderdom speelt een te grote rol bij een directe doodsoorzaak aanwijzen. En pathologen waren eerst terughoudend met het uitvoeren van autopsies bij corona vanwege besmettingsgevaar. "Inmiddels bijna 25.000 doden", lees ik in comment hieronder. De toon direct gezet, met informatie die niet te weten valt. Trek vooral geen overhaaste conclusies...

1 Reactie
JoostdeV
JoostdeV10 mei 2021 - 18:00

Als je was geïnformeerd had je die bijna 25000 doden uit de laatste cijfers van het CBS kunnen halen. Verder waarschuwen deskundigen al enige tijd dat we niet kunnen terugkeren naar normaal met de huidige manier van vaccineren. Je had ook kunnen weten dat dit niet de eerste keer is dat het virus toch weer opduikt in een groep die al was gevaccineerd.

Bert de Vries
Bert de Vries10 mei 2021 - 9:19

Over en uit. Vijf volledig gevaccineerde leden van een groep opnieuw besmet, dat heeft met toeval of uitzondering niets te maken.

JoostdeV
JoostdeV10 mei 2021 - 7:43

Inmiddels bijna 25.000 doden en nog steeds geen beleid om in te dammen. De virusvarianten komen nog steeds onbelemmerd Europa en Nederland binnen. Het is een enorm risico om te gokken we met alleen vaccineren weer kunnen terugkeren naar een vrije samenleving. Zou de luchthaven nog open zijn als er afgelopen jaar 2000 vliegtuigen waren neergestort op Schiphol?

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2021 - 9:14

@ JoostdeV Jij schrijft: Zou de luchthaven nog open zijn als er afgelopen jaar 2000 vliegtuigen waren neergestort op Schiphol? Natuurlijk niet. Dan zou vliegen onveilig zijn. En moet iedereen met de trein of boot. Maar dat is niet het zelfde als alle grenzen sluiten. De Nederlandse samenleving is verbonden met alle landen om Nederland heen en maakt deel uit van de mondiale samenleving. Het sluiten van grenzen is een maatregel uit het begin van de vorige eeuw maar nu niet meer uitvoerbaar.

JoostdeV
JoostdeV10 mei 2021 - 13:23

In januari vorig jaar had je een lockdown ook naar het rijk der fabelen verwezen en er zijn veel landen die ook in 2021 de grenzen hebben gesloten. Alle landen zijn met elkaar verknoopt en maken deel uit van de mondiale samenleving. Dat neemt niet weg dat het een goed idee is om een internationale groene zone in te stellen waarbinnen vrij reizen mogelijk is. Personen uit een rode zone moeten in quarantaine om de groene zone binnen te komen. Vliegen op Schiphol is aantoonbaar onveilig want het heeft door de constante instroom van virus geresulteerd in duizenden doden.

LHTJ
LHTJ11 mei 2021 - 10:44

@Joost Ja dat zal best een risico zijn, maar wat stel je dan voor? Eeuwig in deze situatie blijven? Naar een 0% risico maatschappij toewerken? Gewoon accepteren dat mensen op den duur doodgaan, wie wil er nu zonder volledige vrijheid en in armoede 90 worden?