Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Indiase minister wil dat vrouwelijke toeristen geen rokken dragen

  •  
29-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
skirt
Mahesh Sharma, de Indiase minister van Toerisme heeft gezegd dat het maar beter is als vrouwelijke toeristen geen rokken dragen of ’s avonds alleen over straat lopen in dorpen en kleine steden in India. Hij vertelde tijdens een persconferentie dat het volgens hem beter zijn zou voor de veiligheid van vrouwen.
De minister stelt sinds vorig jaar ‘welkomstpakketten’  samen voor toeristen wanneer zij op het vliegveld aankomen. Daarin staat onder andere het volgende: ze moeten in het donker niet alleen over straat gaan, of rokken dragen en ze moeten een foto maken van het kenteken van een voertuig waarin ze reizen en deze naar een vriend sturen.
Sharma heeft veel kritiek ontvangen vanwege zijn uitspraken maar verdedigt zichzelf door te stellen dat hij vrouwen niet wil voorschrijven wat zij moeten dragen maar dat men zich op religieuze of traditionele plekken anders moet kleden dan in de publieke ruimte, omdat de ‘Indiase cultuur nu eenmaal anders is dan de westerse’.
Ranjana Kumari, de directeur van een sociaal onderzoeksbureau zegt dat de minister niet begrijpt hoeveel schade hij aanricht met zijn opmerkingen. De verantwoordelijkheid wordt –  door vrouwen aan te spreken – bij het slachtoffer gelegd in plaats van de dader. Dat terwijl het niet uitmaakt of je naakt bent of van top tot teen bedekt bent, je vraagt er nooit om om verkracht te worden.
India is het afgelopen jaar veelvoudig in het nieuws gekomen vanwege de gewelddadige groepsverkrachtingen die hebben plaatsgevonden. Uit onderzoek is gebleken dat er 92 vrouwen per dag verkracht worden en bijna tachtig procent van de vrouwen last heeft van straatintimidatie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.