Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Finland vraagt lidmaatschap NAVO officieel aan

Russische dreigementen maken geen indruk
Joop

Indiase liefdadigheidsinstelling verzorgt maaltijden arme Britse kinderen

  •  
28-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
soup-soup-kitchen-full-hungry
Een liefdadigheidsinstelling die miljoenen arme kinderen in India van maaltijden voorziet, richt zich nu op Engeland. Volgens een systeem waarmee kinderen in steden als Mumbai en Ahmedebad worden gevoed, zorgt de Akshaya Patra stichting er nu voor dat arme kinderen in Londen te eten krijgen op school.
‘Wanhoopsmaatregelen in wanhopige tijden’, zegt Kate Bass tegen The Guardian. Ze is het hoofd van een basisschool in Cricklewood, in Noord-Londen. Ook de gezinnen die voor de coronacrisis nog rondkwamen, redden het nu niet meer, laat ze weten. En zo kan het gebeuren dat een toenemend aantal kinderen zonder eten of geld voor in de kantine naar school gaat.
De door Akshaya Patra verzorgde maaltijden zijn goedkoop: voor zo’n 2 euro per kind wordt er een volwaardige maaltijd neergezet. Vegetarisch, wederom volgens het Indiase model. De helft wordt bekostigd door de staat, de andere helft door sponsoren. ‘Het klinkt misschien gek dat we dit model vanuit India importeren’, zegt Bhawani Singh Shekhawat, directeur van Akshaya Patra. ‘Maar het is een beproefd concept uit een land dat ervaring heeft met dit probleem en er snel en grootschalig mee uit de voeten kan.’
Volgens hulpverleners is het tekenend voor de staat van het Verenigd Koninkrijk, dat een hulpprogramma ontwikkeld voor de sloppenwijken in India nu wordt ingezet op scholen in Londen. En Akshaya Patra is niet de enige die zich inzet om het snelgroeiende probleem van Engelse armoede aan te pakken. Profvoetballer Marcus Rashford is een campagne begonnen om tussen Kerst en Pasen voedselbonnen te verstrekken aan 1,5 miljoen kinderen uit arme gezinnen. Zijn campagne leidde uiteindelijk tot een door de Labour-partij ingediende motie in het Britse Huis van Afgevaardigden. De motie haalde het niet omdat de Conservatieven, inclusief premier Boris Johnson, het plan massaal wegstemden. Rashford is inmiddels op grote schaal bedrijven en gemeenteraden aan het mobiliseren die het plan wel steunen.
Vorig jaar leefden er naar schatting 4,2 miljoen Britse kinderen onder de armoedegrens , oftewel 30 procent van alle kinderen. Ruwweg betekent dit dat in een klaslokaal met dertig kinderen, er negen zijn die in armoede leven. Zwarte kinderen of kinderen uit migrantengezinnen leven het vaakst in armoede: 46 procent, ten opzichte van 26 procent in witte Britse gezinnen.
cc-foto: pxfuel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2020 - 13:03

Sinds Bartje is het enthousiasme voor bruine bonen niet gestegen. Veel westerse overheden zullen ook niet op het idee komen goedkoop vegetarisch voedsel te verstrekken. Schoolmaaltijden komen bij kinderen terecht. Bij voedselbonnen is het afwachten wat er gekocht gaat worden.

Paulus3
Paulus329 okt. 2020 - 10:04

Als liefdadigheidsinstellingen de diensten moeten uitmaken, betekent het dat de overheid het vertikt haar baan uit te voeren, en dat de overheid genoegen neemt als iemand anderr maar een tiende van doet.

PVDB2
PVDB228 okt. 2020 - 17:33

Ja onze conservatieve vrienden kunnen er wat van. Jarenlang van austerity. Bakermat van het Angelsaksische model. De vrije markt als heilige graal. Zo weinig mogelijk belastingdruk. En daardoor minder mogelijkheden om te investeren in sociaal economische plannen. De economie groeit wel omdat er veel minder werknemersrechten zijn en de arbeidsmarkt zeer flexibel is. In de tijd dat men in de EU zat is de economie verdubbelt. En toch leven er erg veel mensen onder de armoedegrens. Men heeft een staatschuld van 102 procent ten op zichtte van het GDP. En daar zal wat komen de komende paar jaar als Brexit zijn sporen achter zal laten. Men wil geen Oost Europeanen of personen uit de Gemenebest die in de zorg, landbouw, bouw en horeca werken. Meer dan 60 bedrijven hebben inmiddels een brandbrief geschreven dat BJ c.s. écht actie moet gaan ondernemen om een No Deal te voorkomen. Want dat gaat de UK economische schade bezorgen en de mensen die voor de Brexit gestemd hebben. En dat boven op de COVID-19 perikelen. Dat men een plan van de oppositie weg stemt is geen verassing. Want niet de achterban, dat zijn de werkgevers en de financieel beter gesitueerden. Maar de toekomst zal het leren wie er van profiteert. In de VS waren de conservatieven dat, met name de welvarenden. Niet de sloebers die DJT kozen.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -28 okt. 2020 - 17:20

beetje scheve voorstelling van zaken : de Indiase gemeenschappen in GB zijn goeddeels geintegreerd met wederzijds respect. Vanuit historisch oogpunt maar ook vanwege gelijkheid. (en , als persoonlijke note: hun beider gevoel van humor is identiek , wat eveneens tot verbroedering heeft geleid). Daarom verbaast het mij niet dat er een voedsel initiatief is gestart. Alleen in Europa wordt er een etnisch stempel op gezet; in GB heeft niemand er problemen mee.

1 Reactie
Karingin
Karingin28 okt. 2020 - 21:03

Zo, jij kent zeker weinig Engelsen...

White Knight
White Knight28 okt. 2020 - 17:17

Wat interessant dat de Indiase stichting dit nu in Engeland gaat doen. Uit vrij betrouwbare bron heb ik begrepen dat ze in India zelf nog heel wat meer werk te verzetten hebben voordat de honger onder de kinderen/bevolking daar is opgelost.

1 Reactie
Karingin
Karingin28 okt. 2020 - 21:02

Het zal je misschien verbazen, maar dat kan gewoon naast elkaar bestaan

Bouwman2
Bouwman228 okt. 2020 - 11:30

Liefdedigheid riekt naar charitas, naar diaconie en de ouderwetse vincentiusvereniging en heel licht een vleugje moderne Voedselbank. Men deelt,niet uit liefdadigheid meer, maar uit goed begrepen eigen belang. Want water stroomt altijd naar het laagste punt. Blijkbaar is dat Engeland. Wie niet deelt past zich niet aan en uitsterven is dan onvermijdelijk. Een peroonlijke noot als mag: : er staat wel veel op de Joop over een basisinkomen en hoger loon dat iemand dat graag wil hebben, maar nooit schrijft iemand erbij dat ie dat zo graag wil delen. BVolns mij begrijpen veel mensen zichzelf niet zo goed.

1 Reactie
LaBou
LaBou 28 okt. 2020 - 17:34

Hoe staat bouwman zelf tegenover eerlijk delen? Want uit eerdere reaguursels komt hij naar voren als iemand die vooral graag heeft dat mensen dankbaar en nederig hetgeen hen ten deel valt aanvaarden. Hij toont zichzelf daarbij nou niet diirect als een gever, laat staan een gulle.

Greendutch
Greendutch28 okt. 2020 - 11:15

conservatieven, die achter Bo-jo staan, gaan in veel gevallen wél naar de kerk! maar zijn tegen het helpen van arme kinderen! om hun eigen kapitaal of dat van anderen te beschermen? tegelijkertijd praten zij over goedertierenheid en naastenliefde?? vooropgesteld dat het lief is om kinderen in eerste instantie eten te geven voordat er plannen worden gemaakt is geweldig. dat Engeland (voormalig heerser in India) nu een lesje geleerd krijgt door India is ook wel een mooie afdroger voor de conservatieven. het idee dat een prof-voetballer (grote jongetjes die een spelletje spelen en hobby-en i.p.v. werken) oproept om arme gezinnen voedselbonnen te geven is ook abject. meer gelijkwaardigheid, minder excessieve verschillen in beloningen en salarissen zijn een beter idee. gewoon meer respect voor mensen, voor leven, i.p.v. voor geld.

Miss Piggy
Miss Piggy28 okt. 2020 - 11:09

Ai, wat is er gebeurd met deze trotse natie? Dit is wel heel schrijnend. En ook een overheid die bijna gewetenloos hier geen oog voor heeft. De situatie in Nederland is voor veel gezinnen ook niet rooskleurig, maar hopelijk gaat het niet die kant op.

5 Reacties
Bouwman2
Bouwman228 okt. 2020 - 11:41

Heb je het over India? Als trotse natie? India en Pakistan en Bengalen zijn geen natie, maat drie staten die op de schouders staan van wat eens het Brtish empire was. Het Britse kolonialisme is de moeder van deze landen. Het zijn geen naties, maar een conglomeraat van diversiteiten bijeen gehouden door een religie. In Pakistan en voormalig oost Pakistan is.dat de islam, aan de Indiase kant door de religie van het Hindoe nationalisme. En beide zijn niet echt vredelievend.

Miss Piggy
Miss Piggy28 okt. 2020 - 12:09

@Bouwman Over het VK natuurlijk. In India is de armoede natuurlijk nog schrijnender dan in Groot-Brittannië. India zou dé supermacht op aarde kunnen zijn, als het land zelf er niet zo'n zooitje van zou maken. Maar goed, dit artikel gaat over de armoede in het VK.

JoepJos
JoepJos28 okt. 2020 - 12:47

@Bouwman: ik denk dat Miss Piggy met 'trotse natie' de Britten bedoeld.

poeslief
poeslief28 okt. 2020 - 13:53

Die zijn hun kolonies kwijt Miss Piggy. "The empire where the sun never goes down" is ingehaald door de tijd. Is nu weer gewoon "that shity island where it rains cats an dogs". Oftewel; dat wat ons laagland beschermt tegen de Atlantische oceaan.

Bouwman2
Bouwman228 okt. 2020 - 14:35

Goed dat je het schrijft. Ik dacht dat je vanuit Delhi schreef, maar "hier" is dus Engeland. Maar Piggy, mag ik zo huiselijk zijn en je eens vragen , waarom wil het VK dan zo noodzakelijk uit de EU verkassen? Het lijkt me niet logisch, Engeland is immers verpauperd? En hier in Nederland wonen alleen maar rijken naar men zegt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 10:54

Overal in Europa hetzelfde, Nederland niet uitgezonderd.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman228 okt. 2020 - 14:53

Wat dan? Ik zie wel overal dezel de jeans, maar wat is nog meer? Je bedoelt, misschien dat iedereen dezelfde mening heeft? Nou, ik kan je verzekeren dat dat niet zo is. Het lijkt wellicht zo, als iedereen ïn "Han" is. en dat is natuurliujk even fijn als legaal. Maar ik weet zo goed als zeker dat er op Sicilië maar heel weinig mensen zijn die "Han" kennen. Ik vroeg laatst nog iemand in Palermo "conosci Han?" "Mai sentito", zei ie. En dat terwijl er nog zo veel geschiedenis ligt op dat mooie eiland,