Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Indiase autoriteiten doen inval bij BBC na docu over massamoord op moslims

  •  
14-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1215 keer bekeken
  •  
indiamodi

De Indiase autoriteiten hebben invallen gedaan bij de kantoren van de BBC in Delhi en Mumbai, schrijft The Guardian. Hoewel het officieel een belastingonderzoek betreft, gaat iedereen ervan uit dat de invallen een reactie zijn op een kritische BBC-documentaire over de hindoe-nationalistische premier Narendra Modi.

De tweedelige documentaire ‘India: The Modi Question’ gaat over de rol die Modi speelde bij zeer bloedige rellen in de deelstaat Gujarat. Daarbij kwamen in 2002 meer dan duizend mensen om het leven, voornamelijk moslims.

Uit inlichtingendocumenten van de Britse overheid blijkt dat het geweld “alle kenmerken had van genocide”, meldt de BBC in de documentaireserie. Modi, die destijds ‘chief minister’ was in Gujarat, greep niet in bij de anti-islamitische pogroms. Hij was daarmee “direct verantwoordelijk”, aldus de Britse overheid.

De Indiase autoriteiten zetten alles op alles om verspreiding van de documentaire in India te voorkomen. Met een beroep op noodwetgeving is het delen van links of beelden verboden. Linkse en islamitische studenten die desondanks toch vertoningen organiseren, worden opgepakt.

De regering-Modi verwijt de BBC een “koloniale manier van denken”. Een minister noemt de omroep “de meest corrupte organisatie in de wereld”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Jansen7
Jansen715 feb. 2023 - 13:24

Als er nu weer aanslagen zouden komen in Mumbai, even los van wat er in de 10 eeuwen daarvoor is gebeurd, dan is er in elk geval een recente reden voor. Voor de duidelijkheid: ik ben tegen terrorisme.

Volrin
Volrin15 feb. 2023 - 5:12

Modi en de Indiase regering laten zich goed kennen.

Pater
Pater15 feb. 2023 - 3:28

Modi, Poetin, Xi, Erdoğan ...

1 Reactie
Norsemen
Norsemen15 feb. 2023 - 7:38

De natte droom van Baudet

Boning
Boning14 feb. 2023 - 16:10

Modi is de motor van het Hinduva terrorisme.. - dagelijks worden mensen door hinduva terroristen afgeslacht omdat ze een stukje biefstuk bij zich hebben..

5 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 feb. 2023 - 17:17

"Modi is de motor van het Hinduva terrorisme.. - dagelijks worden mensen door hinduva terroristen afgeslacht omdat ze een stukje biefstuk bij zich hebben.. " Waar is deze bewering op gebaseerd?

Boning
Boning14 feb. 2023 - 22:30

Als je de berichtgeving uit India volgt dan weet je dat. Hindutva haters is een mega probleem. Daar waarschuwt de amnesty international ook voor: https://www.milligazette.com/news/12-special-reports/33975-amnesty-international-genocide-watch-experts-say-modi-pushing-india-to-massacre-of-muslims/

Pater
Pater15 feb. 2023 - 3:32

Of het klopt met die biefstukjes weet ik niet, wel weet ik dat het fascistoïde terroristen zijn die duizenden moorden op hun geweten hebben.

Adaestuo
Adaestuo15 feb. 2023 - 8:52

@IkHebAltijdGelijk "Waar is deze bewering op gebaseerd?" Het is enorm opvallend hoe vaak jij zogenaamd een vraag stelt met daarin een duidelijke ondertoon van verdenking. Je hebt blijkbaar nog nooit gehoord waar je het internet zoal voor kan toepassen. Ik heb mij lang geleden laten vertellen dat het internet een universum aan informatie is en dat je op eigen initiatief al deze informatie kan vinden wanneer je het nodig hebt of gewoon graag even wil zien. En warempel joh, het werkt echt. Probeer jij het nou even uit, en vraag aan je moeder of ze met een hand op je schouder door middel van bemoedigende woorden jou je eerste stapjes daartoe laat nemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 feb. 2023 - 16:39

Geen vlees eten is waarschijnlijk wel zo veilig.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen14 feb. 2023 - 15:13

"Modi verwijt de BBC een “koloniale manier van denken” " Modi is natuurlijk geheel verantwoordelijk voor zijn eigen doen en laten, maar het is zeker dat de Britten in India veel onheil hebben aangericht. Het zal ook niet eenvoudig geweest zijn met al die religies. Fricties tussen Hindoes en Moslims maakten het koloniaal bewind soms lastig. Ik moet denken aan een passage uit A Passage to India van E.M. Forster: "Mohurram was approaching, and as usual the Chandrapore Mohammedans were building paper towers of a size too large to pass under the branches of a certain pepul tree. One knew what happened next; the tower stuck, a Mohammedan climbed up the pepul and cut the branch off, the Hindus protested, there was a religious riot, and Heaven knew what, with perhaps the troops sent for. There had been deputations and conciliation committees under the auspices of Turton, and all the normal work of Chandrapore had been hung up. Should the procession take another route, or should the towers be shorter? The Mohammedans offered the former, the Hindus insisted on the latter. The Collector had favoured the Hindus, until he suspected that they had artificially bent the tree nearer the ground. They said it sagged naturally. Measurements, plans, an official visit to the spot. But Ronny had not disliked his day, for it proved that the British were necessary to India; there would certainly have been bloodshed without them." En zo overtuig je jezelf ervan dat je op het juiste spoor zit.

oproerkraaier
oproerkraaier14 feb. 2023 - 14:57

Modi zal wel veel steun hebben hier in Nederland aangezien de PVV de 2e partij van het land is.

4 Reacties
Adaestuo
Adaestuo14 feb. 2023 - 16:38

Dat zal vast ja. onlangs nog verhaalde die gore blonde laffe kwijlende over het paard getilde klaploper uit het achterlijke Limburgse achterland op Twitter vol bewondering over een door Portugal gepleegde massale genocide op moslims ergens in de middeleeuwen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 feb. 2023 - 17:16

"Modi zal wel veel steun hebben hier in Nederland aangezien de PVV de 2e partij van het land is." Waarom zouden Nederlanders binding moeten hebben met een buitenlands regering? Bovendien is India nog steeds het land met het één-na-grootste aantal moslims.

E w T
E w T14 feb. 2023 - 22:04

Zal de PVV niets uitmaken , daar zijn ze wars van alles wat niet van vreemden schmetten vrij is. Trouwens Adaestuo, om nu heel limburg achterlijk achterland te noemen is net zo achterlijk discriminerend als waar jij de PVV van beschuldigd. Ga je mond spoelen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 feb. 2023 - 10:29

En de mensen in de achterhoek? Zijn die ook achterlijk? En Muslims, zijn die ook achterlijk? Zien ze er ook ander uit, bruiner van huidskleur? Check yourself.