Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Inderdaad, het is racistisch om Marokkanen te weren van de voetbalclub

  •  
13-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De oplossing voor zich misdragende jongens is de spelregels handhaven zonder aanzien des persoons
Racisme en voetbal-Marokkanen
“Ik zal wel worden weggezet als racist”, aldus Johan Derksen bij tv-programma Voetbal Inside toen hij stelde dat voetbalclubs “naar de klote gaan omdat er teveel Marokkanen spelen”.
Inderdaad. Het is racistisch om Marokkanen te weren van de voetbalclub.
Maar mag hij dan niet benoemen dat er problemen zijn met teams met Nederlands-Marokkaanse spelers? Jawel, dat mag. Korte lontjes, schelden. Opgefokt gedrag. Zo gaat de lol er wel vanaf, van het amateurvoetbal. Het is niet nieuw, het was er al toen ik als sierlijke rechtsbuiten over de Amsterdamse velden dartelde.
Het is niet exclusief voor teams met veel Nederlands Marokkaanse spelers. Bepaald niet (Schellingwoude uit was toen een veldslag). Maar het komt te vaak voor om te negeren.
Gedrag Zullen we naar het probleem kijken? Dat is het gedrag, en het gebrek aan adequate reactie. Jongens die zich slecht gedragen op het voetbalveld hebben blijkbaar niet meegekregen dat dat niet hoort. Teamgenoten die het laten gaan – of zelfs meedoen – snappen niet dat ze medeverantwoordelijk zijn. Clubs die hen laten begaan laten hun naam verpesten. Een KNVB die spelers niet verwijdert laat het dooretteren.
Bij wangedrag wegkijken verergert het probleem. En daar hebben heel veel mensen last van: de andere teams en spelers wiens plezier vergald wordt. De vele, vele Nederlands-Marokkaanse jongens die zich wel normaal gedragen en die nog meer gewantrouwd en gediscrimineerd zullen worden. Die gewoon willen genieten van voetbal in het weekend.
De oplossing voor zich misdragende jongens is de spelregels handhaven zonder aanzien des persoons. Niet wegkijken dus.
Vooroordelen Het probleem zelf ongemoeid laten en clubs aansporen geen Marokkaanse jongens aan te nemen is het probleem afwentelen op Anass of Mouad, lieverds die ik ken uit de Fjes. Jongens die al zo vaak last hebben van vooroordelen over Marokkanen.
Niet alleen mis je mogelijk de volgende Boussatta of Ziyech, ook geef je de boodschap af dat we bij onrecht niet optreden tegen de boosdoeners, maar het afreageren op de groep.
Samen sporten, dat helpt. Spelregels voor iedereen. En niet beoordeeld worden op je groep, maar op je gedrag – en je voetbalkwaliteiten!
P.S En wat dat douchen betreft? Het lijkt mij nooit zo praktisch dat douchen met onderbroek, maar leef en laat leven. Niet zeuren als iemand met onderbroek doucht, ook niet zeuren als iemand dat zonder onderbroek doet.
Dit stuk werd eerder geplaatst op de Facebookpagina van minister Asscher.

Meer over:

politiek, opinie, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (152)

remmerik2
remmerik220 apr. 2016 - 15:39

Meneer Ascher, ik weet niet of u die uitspraak nog kunt herinneren 'ik mag eindelijk weer zeggen wat ik zeggen wil', dat was ongeveer de aankondiging van de verhitte integratiediscussie voordat de crisis begon. Voor laten we zeggen 2000 hebben we inderdaad in een multiculturele dictatuur geleefd waardoor de autochtone Nederlander zich gepasseerd voelde en dit soort absurde uitspraken de media passeerde (mijn tante zei het letterlijk 'die buitenlanders pakken ons alles af' ik kan u verzekeren dat ze niet uit Marokko komt). Hoe heeft de politiek dit opgepakt en waar staan we nu? Kijkt u nu zelf eens drie weken lang voetbal inside en ik verzeker u dat u over u nek gaat omdat het cynisme wat daar tentoongesteld wordt voor ieder mens ondraaglijk is, behalve voor een grote groep Nederlanders. En zo moet het ook gezegd kunnen worden dat immigranten uit moslimgebieden vaak een onhebbelijke mentaliteit meenemen waar we als Nederlanders niet op zitten te wachten en dat los je niet op met een taal- of integratiecursus. Ik zou toch willen veronderstellen dat er meer voor nodig is om dit probleem op te lossen dan op het gedrag aanspreken alleen. Mentaliteit benoemen en veranderen. maar dat geldt voor Marokkanen alleen, maar dat suggereerde ik al, we leven zo langzamerhand in een oceaan van cynisme en gekwetstheid!

rbakels
rbakels20 apr. 2016 - 11:40

Discriminatie staat voor "ten onrechte onderscheid maken". Als Derksen gelijk heeft dat sommige clubs verziekt worden door een overmaat aan Marokkanen dan wordt niet ten onrechte een onderscheid gemaakt. Twee vragen daarom 1) is het waar, en 2) zo ja, is er niets aan te doen? Als het antwoord op beide vragen bevestigend is, dan is het niet raar dat clubs Marokkanen weren. Kortom het komt allereerst aan op de feiten. Ik zag dezer dagen een bestuurslid van een amateurclub klagen dat Marokkaanse ouders helemaal geen bijdrage leverden aan de club - terwijl een amateurclub toch op vrijwilligers moet draaien. Oplossing: hij heeft die Marokkanen daarop aangesproken, en nu doen ze wel mee. Lang geleden was er een programma op de radio waar je je relatieproblemen kon bespreken. En iedere keer weer kon je wachten op het moment dat de wijze dame aan de telefoon zei: "hebben jullie er al over gepraat?", waarop steevast een langdurige stilte volgde. Soms zijn oplossingen heel eenvoudig.

ToBeOrBecome
ToBeOrBecome20 apr. 2016 - 5:12

Ach Lodewijk; Zoals Rob Oudkerk ooit iets zei tegen Job Cohen over Marokkanen zeg jij nu dit. Probleem met jullie politici is dat hetgeen wat er voor de bühne of 'en petit comité' gezegd wordt simpelweg haaks op elkaar kunnen staan. Mag ik ondertussen wel concluderen dat van je woorden wederom weinig daadkracht uitgaat? "De oplossing voor zich misdragende jongens is de spelregels handhaven zonder aanzien des persoons. Niet wegkijken dus." .....

il viaggiatore
il viaggiatore18 apr. 2016 - 20:49

Was ik er toch bijna weer ingetrapt. Bijna weer besloten om de volgende verkiezingen te gaan voor de PvdA. Ik vind U en Aboutaleb integere politici en als een Jood en een Moslim in 1 partij samen tot de wereldvrede kunnen komen dan zal ik jullie zeker steunen. Het probleem is dat de PvdA al jaren zijn idealen verkwanseld aan de Neo-cons van de VVD. Dat verlies moeten jullie een keer nemen, en dat betekent dan 4-8 jaar niet regeren. Liever afgerekend worden op idealen dan op daden.

Dantes040
Dantes04018 apr. 2016 - 17:54

hoi Lodewijk, heb je werk voor me ?

Ulltrafox
Ulltrafox17 apr. 2016 - 8:13

Meneer Asscher zou eens in z'n familie album mogen graven hoe zijn grootvader dacht over het weren van zijn eigen ras uit Amsterdam richting Auschwitz. Inmiddels zijn de mensen die het betrof, of althans de geëmigreerde overlevenden van de holocaust zelf inmiddels bezig met het uitroeien van een ander ras, die de pech hadden op het stukje land te leven wat volgens een stoffig religieus boek niet aan hen zou toebehoren. Het land Israël heeft het vermogen om allerlei VN resoluties maast zich meer te leggen en het internationale recht te schenden omdat geldschieter VS alles af kan poeieren met een VETO. Ik hoop dat Asscher en consorten daar eens een keer werk van kan maken.

Johan Stavers
Johan Stavers14 apr. 2016 - 16:47

Marokkanen zijn vormen geen ras. Einde discussie

panterarosso65
panterarosso6513 apr. 2016 - 17:06

eigenlijk geeft hij derksen gelijk de problemen zijn bekend, de oplossing ook, namelijk niet te veel bij 1 club maar als je dat zegt ben je dus racist

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods13 apr. 2016 - 17:40

Inderdaad, dan ben je een racist. En als je jouw redeneertrend volgt ben je een tokkie.

RationeleBurger
RationeleBurger13 apr. 2016 - 16:58

Wat ik mis in de reactie van Dhr Asscher, en overigens ook bij Dhr Derksen, is het feit dat de contributie (en regelmatig ook schoenen en kleding ) bij betreffende groep, niet zelden door de gemeente betaald wordt. Omdat de ouders het niet kunnen (of willen) betalen, en om de jongeren van de straat te houden. Voor een club is het daarom soms lastig om zo'n gastje weg te sturen of te straffen, omdat het vanuit de gemeente gestuurd wordt. Zo'n gastje kan daarom met wat meer wegkomen dan een normaal lid. Wat voor het gedrag ook niet ideaal is. Bovendien verklaart het ook waarom de ouders met enige regelmaat helemaal geen interesse tonen, ze zijn er ook daadwerkelijk niet bij betrokken.

5 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 7:16

En als dat dan weer het zoveelste voorbeeld moet zijn van iets waar een Marokkaanse afkomst volkomen irrelevant is, dan schaart u zich gewoon tussen al die andere mensen die liever discrimineren dan doorpakken.

RationeleBurger
RationeleBurger14 apr. 2016 - 9:58

@Zandb, Ik heb werkelijk waar geen flauw benul wat u daar nu weer mee wilt zegen. Legt u dat nou eens uit, behalve een soort one-liner waarbij u niet op de inhoud ingaat maar liever op de persoon reageert. Het gaat hier om (alweer) een overlast gevende groep Marokkanen, waarbij ik aangeef dat het wegsturen van die gasten niet altijd even makkelijk is, omdat er meer instanties bij betrokken zijn dan alleen de club. Iets dat ik zowel Asscher als Derksen niet heb zien benoemen. Heeft u daar wellicht ook nog iets inhoudelijks over te zeggen?

Zandb
Zandb15 apr. 2016 - 7:59

Ik reageer op wat u beweert: Wat u beschrijft, dat heeft niets met welke afkomst dan ook te maken. Maar gewoon met het onvermogen om door te pakken. Als u dit als voorbeeld aanhaalt om de, zoals u het noemt "de betreffende groep" te beschrijven, DAN, beweer ik, discrimineert u (ook) liever dan dat u doorpakt. Is het wat duidelijker zo? En begrijpt u nu wat beter, dat dit een discussiesite is, waar ik iets lees, iets interpreteer en u de kans geef om te reageren? En dat het mij niet om u, als persoon te doen is maar om wat (ik denk dat) u beweert?

RationeleBurger
RationeleBurger15 apr. 2016 - 12:08

@Zandb, U zoekt spijkers op laag water. De discussie gaat over overlast van Marokkanen in de voetballerij. Dus dat is ook de groep waar ik mij op richt, aangezien de betreffende groep het onderwerp van deze discussie. Dat lijkt mij vrij logisch toch? En onder deze groep komt het regelmatig voor dat de gemeente de contributie en kleding/schoenen betaald, wat ik al eerder genoemd hebt. Dus ik zal het even voor u samenvatten; 1) Het onderwerp van deze discussie zijn de overlastgevende Marokkanen in de voetballerij. Ik verzin het onderwerp niet. Derksen heeft het opgebracht, en vervolgens gaat dit opiniestuk over hetzelfde onderwerp. 2) Ik stel vast dat het niet altijd makkelijk is om de overlastgevers weg te sturen omdat niet zelden het lidmaatschap betaald en geregeld is door de gemeente. En er dus meerdere partijen bij betrokken zijn. Op welke manier is het ingaan op het onderwerp van de discussie dan discrimineren? Legt u me dat nu eens stap voor stap uit, hoe u tot deze hersenkronkel komt?

Zandb
Zandb15 apr. 2016 - 17:09

Ik zeg niet dat ik gelijk heb; ik maak duidelijk hoe ik uw woorden lees. En u maakt mij nu duidelijk dat ik dat verkeerd doe. Nou. Dan is het probleem toch opgelost; niets hersenkronkeligs meer aan.....

Felix-Arnhem
Felix-Arnhem13 apr. 2016 - 16:37

Er bestaatniet zoiets als "ras" bij de mensheid dus racisme bestaat niet.

3 Reacties
Buzzer
Buzzer13 apr. 2016 - 18:53

Net zoals Islamofobie ook niet bestaat, nu maar hopen dat de mensen die dit gebruiken het ook door krijgen.

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 7:19

Is wel een knap, natuurlijk dat mensen racistisch en islamofobisch zijn terwijl zulke zaken niet eens bestaan!

Felix-Arnhem
Felix-Arnhem14 apr. 2016 - 20:32

@Zandb Racisme is de leer dat het ene ras biologisch superieur is tegeniver andere rassen. Rassen bestaan niet dus bestaat racisme niet. Verzin maar een nieuwe term.

Meta Foor
Meta Foor13 apr. 2016 - 15:55

bepaalde mensen ''komen je thuis wel eens opzoeken...'' als je langs de lijn wat corrigerende opmerkingen maakt. Dus houd je je mond maar. Derksen heeft daar geen last van , maar ik vrees dat zijn opmerkingen hem wel eens zullen bezuren.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus14 apr. 2016 - 1:54

"Dus houd je je mond maar. Derksen heeft daar geen last van , maar ik vrees dat zijn opmerkingen hem wel eens zullen bezuren." Het verschil tussen jouw anonieme zelf en Derksen is dat het bij hem niet meteen dun door de broek loopt. Derksen is door een tribune met duizenden mensen toegezongen dat zijn moeder een hoer is. Derksen heeft op parkeerplaatsen bij stadions voor zijn leven moeten rennen. Derksen kon niet meer zonder beveiliging naar voetbalwedstrijden. Bij Derksen zijn thuis en op kantoor de ramen ingegooid. Derksen heeft dronken meutes op de stoep gehad. En toch zal Derksen nooit zeggen dat je maar beter je mond kunt houden. Of dat je je mening lekker vrijblijvend anoniem moet geven en angst moet zaaien. Zijn bijna dwangmatige neiging om vijanden te maken en zich botter te uiten dan hij bedoelt neemt daardoor alleen maar toe. Omdat hij geen onverschillige lafbek is die wegduikt.

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 7:26

Maar als we Marokkanen van voetbalclubs weren, dan is dat probleem natuurlijk opgelost.

Opperrechter
Opperrechter14 apr. 2016 - 10:15

Gewoon minder minder minder dan wordt hert probleem ook minder, logisch toch!!

Buzzer
Buzzer13 apr. 2016 - 15:50

Asscher gaat er vanuit dat mensen regels willen volgen, maar wat wanneer ze lak hebben aan regels? En dan teamgenoten die hun (Marokkaanse ) mede voetballers op hun gedrag aanspreken zijn geen lang leven beschoren binnen de club, want je moet wel tegen kritiek kunnen hè?

5 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 7:34

Hebt u nu enig idee, wat van een redenering als u er op nahoudt het gevolg is? U zegt met zoveel woorden, dat we machteloos staan als mensen de regels niet willen volgen omdat bepaalde mensen - laten we ze Marokkanen noemen - niet tegen kritiek kunnen. Ten eerste gaat u er al vanuit, dat anderen dan Marokkanen daar geen last van hebben. Ten tweede vertaalt u de zwakte van Nederland in een beschuldiging aan Marokkanen. Ten derde: Waarom zouden dit soort verdorven mensen, als ze van voetbalclubs geweerd worden, niet toch naar die voetbalclubs toegaan; ze kunnen immers niet tegen kritiek? Ten vierde - en dat vind ik de ergste - is dit een type redenering als Wilders er op nahoudt: De islam is een gewelddadige ideologie: In principe is er geen andere oplossing dan uitroeien!

Buzzer
Buzzer14 apr. 2016 - 8:30

@Zandb laat nu net dit stuk gaan over een uitspraak van Derksen mbt Marokkaanse voetballers.

Buzzer
Buzzer14 apr. 2016 - 8:41

@Zandb ik heb helemaal niets met geen vrijwel enkele religie. Van mij mag elke religie van de aardbodem verdwijnen. De Islam echter kenmerkt zich de laatste tijd wel als een zeer gewelddadige expansionistische club waar extremisten tegenwoordig de dienst lijken uit te maken, die dwingend mensen voorschrijft hoe ze moeten leven. Ik kijk uit naar een Islam waar dit soort figuren per direct uit de "kerk"gezet worden. Dat uitroeien zijn uw woorden. Ik gebruik dat soort woorden niet en laat ze me ook niet in de mond leggen. Maar in uw wereldbeeld is iemand met kritiek op deze islam club direct een PVVer en dat beste meneer ZandB zegt meer over u dan u misschien lief is.

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 10:22

Buzzer; ik vergelijk slechts de wijze van redeneren, als u tenminste goed leest. En wat voor mij daarin vergelijkbaar is, dat het gevolg van dergelijke denkwijzen moet zijn, als je consequent bent, dat de oplossing is dat je de oorzaak (= Marokkanen in het ene en de islam in het andere geval) te "verwijdert" (= uitroeit). Dat zijn mijn woorden omdat het mijn kritiek is op een dergelijke redeneertrant. Dat is dan ook de reden, dat ik mijn reactie begin met: "Hebt u nu enig idee, wat van een redenering als u er op nahoudt het gevolg is?" Om u nu juist geen woorden in de mond te leggen.

Zandb
Zandb15 apr. 2016 - 8:01

Kijk Buzzer. En dan blijft het weer stil......

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten13 apr. 2016 - 15:49

''De vele, vele Nederlands-Marokkaanse jongens die zich wel normaal gedragen en die nog meer gewantrouwd en gediscrimineerd zullen worden.'' Hoogste tijd dus dat de marokkaanse gemeenschap hun eigen rotte appels eens aanpakt als ze er zoveel last van hebben. Anderen zijn het zat en weren marokkanen. Dat is geen discriminatie, dat is gezond verstand. Jammer dan!

5 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 7:24

En, waarde Van Heupscheuten, als ze dat niet doen, dan kunnen we met een gerust hart discrimineren? Heerlijk moet dat zijn, van die redeneringen die het eigen gelijk onomstotelijk aantonen.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten14 apr. 2016 - 8:21

Dat is geen discriminatie meneer Zandbergen. Dat is zoals ik al zei gezond verstand. Ik neem aan dat ook u niet geblinddoekt de A2 oversteekt tijdens de spits. Gedrag heeft nu eenmaal consequenties.

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 10:34

Voordat u zich altijd zo laat voorstaan op "het laten spreken van de feiten" vind ik dat u er wel een zeer wonderlijke opvatting t.a.v. "feiten" er op nahoudt: Feit is dat als je Marokkanen niet tot een club toelaat omdat andere Marokkanen zich misdragen, dat je dan discrimineert in een zin die de wet niet toestaat. Feit is dat als je beweert, dat zolang er nog Marokkanen zijn die zich misdragen je andere Marokkanen daarvoor verantwoordelijk houdt, en dat je die andere Marokkanen daarom benadeelt, dat je discrimineert in een zin die de wet niet toelaat. Feit is dat "gezond verstand gebruiken" niet garandeert dat je niet discrimineert in zin der wet. Zeer juist merkt u dan ook vreemd genoeg wel weer terecht op: "Gedrag heeft nu eenmaal gevolgen".

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten14 apr. 2016 - 10:48

Discrimineren op gedrag is niet verboden.

Zandb
Zandb15 apr. 2016 - 8:06

Discrimineren op grond gedrag is inderdaad niet verboden. Maar zoals ik al zo overduidelijk aantoon, is dat hier gewoonweg niet aan de orde. Dat gedrag van DIEGENE die dan geblinddoekt oversteekt heeft slechts gevolgen voor DIEGENE die geblinddoekt oversteekt (en eventueel diegenen die betrokken raken bij eventuele ongelukken o.i.d.). Dat is een totaal andere kwestie dan dat je het over bv over Marokkanen hebt.

Moeder Pietje
Moeder Pietje13 apr. 2016 - 15:47

Beetje dom mister Asscher. Meestal worden zelfs Arabieren ingedeeld bij het blanke ras.

1 Reactie
ton14024
ton1402419 apr. 2016 - 16:52

Dat ´meestal´, ´zelfs´, ´ingedeeld´, ´blank´ en ´ras´ duidt op racistisch gedachtegoed.

DeDikkeVandaal
DeDikkeVandaal13 apr. 2016 - 15:46

Hier een artikel van 20 jaar geleden. Het speelt nog steeds en wordt van kwaad tot erger:http://www.nrc.nl/handelsblad/1996/03/07/sportclubs-klagen-over-allochtonen-7301916

[verwijderd]
[verwijderd]13 apr. 2016 - 15:42

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 7:35

Inderdaad; en dat probleem is: Marokkanen worden gediscrimineerd.

Opperrechter
Opperrechter14 apr. 2016 - 10:21

Sorry, niet scheiden, ja ze scheiden zich wel af maar bedoel natuurlijk Schijthekel n:)

Juppé🎗
Juppé🎗13 apr. 2016 - 15:39

Het probleem is veel verder en erger dan dhr Ascher wil begrijpen. De door hem voorgestelde banadering heeft het 20 jaar geleden al uit de hand laten lopen. Bij spugen maand weg. Tweede keer royement. Asociaal gedrag uit de groep. Wij wisten wel raad met teamgenoten die niet douchten omdat ze hun piemel niet durfden te laten zien. Hebben ze naderhand heel veel plezier van gehad

WJansen2
WJansen213 apr. 2016 - 15:27

"De oplossing voor zich misdragende jongens is de spelregels handhaven zonder aanzien des persoons. Niet wegkijken dus." Lijkt een prima insteek maar het gevolg zou zo maar kunnen zijn dat deze keiharde handhaving van regels extreem vaak de Marokkaanse jongens zal gaat treffen omdat ze (volgens Samsom) een 'etnisch monopolie hebben op overlast'.

5 Reacties
Zandb
Zandb13 apr. 2016 - 16:35

Als mensen zich aantoonbaar misdragen moeten ze de gevolgen dragen. Dus ik zie dat probleem niet zo.

Dale S
Dale S13 apr. 2016 - 18:23

Nou het probleem dat Derksen heeft aangehaald sluit aan op een uitspraak van Samsom dat Marokkanen een etnisch monopolie op geweld hebben. Het is een uitspraak die niet strafbaar is en dus een legitieme constatering is van een kopstuk van de PvdA. Als Samsom het zegt hoor ik Links niet klagen maar nu doet Derksen het en is het land te klein. Derksen baseert zich op zijn eigen ervaringen en spreekt op eigen titel. Het feit dat er gelijk als door een wesp gestoken op wordt gereageerd door bijvoorbeeld de heer Azarkan, die er hijgerig op duikt om ook nog te dreigen met een rechtszaak, zegt toch wel dat er wel degelijk iets aan de hand is. Gelijk wordt bijna hysterisch de racisme kaart getrokken, omdat het Marokkanen betreft. Dit terwijl die Derksen elke week wel iets roept waar je aanstoot aan zou kunnen nemen. Ik vind dus ook dat de verontwaardiging zeer selectief is.

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 7:39

Dale, ze hèbben die alleenheerschappij toch al veroverd: Ze leveren toch de meeste overlast? Maar dat is nog geen reden om de regels NIET te handhaven en zeker niet om te discrimineren. En Derksen discrimineert wel en Asscher en Samson doen dat niet. Wat je ook van die mensen vindt.

Dale S
Dale S14 apr. 2016 - 13:41

Nee nee niet verdraaien nu; iedereen is het er over eens dat Marokkaanse jeugd en met name jongens elke onwenselijk lijstje aanvoeren. Of dit komt door hun religie of de heersende cultuur is er een voor een andere discussie maar het feit blijft overeind dat er wel degelijk iets aan de hand is met juist die specifieke groep. En elke keer wanneer er dus over die specifieke groep gesproken wordt zonder de dekking van politiek correct denken wordt de racisme kaart getrokken. Nu dus ook weer. Je kunt het proberen recht te praten maar heel Nederland zit vol met voetballertjes en prompt dat die ene specifieke groep overal voor overlast zorgt. En Derksen flapt dit er redelijk ongenuanceerd uit. Tja zo is die man en hij neemt nergens een blad voor de mond, over geen enkel onderwerp. Maar nu betreft het Marokkaanse jongens en dient hij voor de rechter gesleept te worden. Be-lache-lijk. Begrijp wel dat als men wil dat deze jongen hun plek in de maatschappij innemen de fluwelen handschoentjes eens uit moeten. Want wanneer men zo op de tenen moet lopen rondt deze groep en het vraagstuk daaromtrent, wanneer er geen grapjes meer gemaakt mogen worden, wanneer zelfs de waarheid altijd maar doodgezwegen moet worden omdat men bang is om als racist te worden weggezet zal de kloof tussen hen en ons alleen maar groter worden. Dus kijk maar eens of het wel zin heeft om deze groep zo krampachtig te verdedigen en goed te praten. Volgens mij werkt het namelijk averechts.

Zandb
Zandb15 apr. 2016 - 8:11

Daarom beweer ik dan ook: Als mensen zich aantoonbaar misdragen moeten ze de gevolgen dragen. Wie zou ik de hand boven het hoofd houden? Ik toon ook aan waarom Samson niet en Derksen wel discrimineert. Daarmee verdraai ik niets, verdedig ik niets, daarmee stel ik vast: Fluwelen handschoentjes moeten inderdaad uit maar zonder dat je discrimineert.

Mark Gh
Mark Gh13 apr. 2016 - 15:20

Het instellen van een quotum om een bepaald probleem op te lossen schijnt tegenwoordig te mogen. Denk aan de vrouwen-in-topfuncties-discussie. Een minimum percentage aan niet-Marokkanen op je vereniging of in je team lijkt me dus ook prima te verantwoorden.

2 Reacties
OlavM
OlavM13 apr. 2016 - 16:33

@ Mark Gh; Onzinnige vergelijking. die dingen hebben niets met elkaar te maken. Wat betreft vrouwen gaat het niet om discriminatie, maar om emancipatie. Wat jij voorstelt is rechtuit (rassen)discriminatie.

Opperrechter
Opperrechter14 apr. 2016 - 10:26

Dat met die vrouwen is geen emancipatie. Dat is pure discriminatie. Net als dat bij de politie de vrouwen en minderheden niet aan de eisen behoefte te voldoen om te worden aangenomen. En wat was het gevolg, ze werden met de nek aangekeken, en het beleid had een averrechts gevolg.

truusbeek2
truusbeek213 apr. 2016 - 15:10

Als ze op het veld de fout ingaan moet je ze vernederen.

7 Reacties
truusbeek2
truusbeek213 apr. 2016 - 15:11

Zijn niet mijn woorden, ik citeer alleen maar.

OlavM
OlavM13 apr. 2016 - 16:30

@ truusbeek: Met herhaling kan je net zo goed in de fout gaan. Zodra je de woorden bezigt, zijn het je ook eigen woorden.

Zandb
Zandb13 apr. 2016 - 16:37

Dat zijn wel uw woorden. Bij mijn weten heeft niemand dat ooit geopperd.

Hank Nozemans
Hank Nozemans13 apr. 2016 - 20:29

Serieus Zandbergen? http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/pvdaers-samsom-en-spekman-niet-vervolgd-om-marokkanen-uitspraken

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 7:47

Ik heb nergens gelezen, heer Nozemans, dat uit uw link blijkt dat er ook maar iemand gezegd heeft: "Als ze op het veld de fout ingaan moet je 'ze' vernederen". U lijkt er op gespitst om uw antipathie jegens mij bot te vieren en het lijkt dat u onvoldoende nadenkt over wat ik beweer en wat ik bedoel en daarom zelden reageert op de inhoud; dit is in mijn opvatting een discussiesite voor mensen die nadenken over wat ze zeggen en daar verantwoordelijkheid voor willen nemen.

Hank Nozemans
Hank Nozemans14 apr. 2016 - 12:17

Er zijn twee opties hier U begrijpt werkelijk niet dat Truus aan de uitspraak van Spekman refereerde omdat het niet helemaal letterlijk is overgenomen. Dat zou getuigen enorme domheid. U weet dondersgoed dat Truus naar de uitspraak verwees, maar u gaat heel zielig uw gelijk halen omdat het niet letterlijk is overgenomen. Dat zou getuigen van onvoorstelbare miezerigheid. Beide opties zijn diep triest.

Zandb
Zandb15 apr. 2016 - 8:23

Hank: Dat is uw mening die onderbouwd is met wat u vindt. U denkt dat ik niet begrijp dat Truus refereert. Fout. Als ze het alleen bij die eerste reactie had gehouden, was er wat mij betreft weinig aan de hand geweest. Maar met de tweede reactie gaat ze fout in: Niet alleen haalt ze de uitspraak van Spekman uit de context. Die had het over criminele Marokkanen. En hier gaat het nota bene om regels bij een partijtje voetbal; rechtvaardigt dat "vernederen"? Ten tweede zei Spekman dat je ze binnen de eigen groep moet vernederen, terwijl het hier in het openbaar plaats zou vinden. Ten derde hééft Spekman dat eenvoudigweg nooit gezegd en nooit bedoeld en zou hij dat nooit zeggen of bedoelen. Tot slot: U VINDT dat wat ik hier doe getuigt van miezerigheid. En dat is ook precies wat het is: U VINDT dat. Maar, misschien wel helaas voor u, VINDEN andere mensen weer heel andere dingen: Zo VIND ik de opmerking van Truus getuigen van kwaadaardigheid. En VIND ik uw reactie niet getuigen van veel inzicht.

Herculaan
Herculaan13 apr. 2016 - 14:49

Mijn oplossing is dat mijn kinderen gaan hockeyen of rugbyen. Ik heb namelijk niet het gevoel dat mijn leven rijker is geworden door mijn negatieve ervaringen met agressieve voetbalclubs (helaas meestal maar niet altijd allochtone teams). Bovendien is de professionele tak ook aardig verziekt met al die clubs die overgenomen worden door rijke buitenstaanders.

Dunya2
Dunya213 apr. 2016 - 14:48

Wijs gesproken vicepremier Asscher! Dit soort uitspraken heb we nodig.

1 Reactie
Buzzer
Buzzer13 apr. 2016 - 15:52

U bedoelt nog meer loze woorden mag ik aannemen, dhr. Asscher blinkt uit in loze woorden, problemen oplossen is wat hem nu net niet lukt. Kijk naar de werkloosheid, neemt totaal niet af, terwijl het toch tot zijn takenpakket behoort om daar wat aan te doen.

BasVV
BasVV13 apr. 2016 - 13:45

"De oplossing voor zich misdragende jongens is de spelregels handhaven zonder aanzien des persoons. Niet wegkijken dus." Een zeer voor de hand liggende oplossing. Ware het niet dat dat in de praktijk dus blijkbaar te vaak niet lukt. Een probleem dat Derksen aankaart en onderkent wordt door onze vicepremier. Hoewel ik totaal geen verstand heb van voetballen kan ik me niet voorstellen dat amateur voetbalclubs niet hun uiterste best doen om te spelen volgens de spelregels. De trainers en alle vrijwilligers van deze clubs willen, neem ik aan, ook gewoon genieten van hun sport in het weekend. Er is dus waarschijnlijk meer aan de hand. En om dat meer lopen we met een grote boog heen. Derksen heeft het lef om in ieder geval eens zijn ervaringen weer te geven. Vervolgens wordt hij verketterd en gebeurt er niets met zijn ervaringen. Ja. De spelregels handhaven. Was het leven maar zo simpel.

5 Reacties
Zandb
Zandb13 apr. 2016 - 15:08

Wat wilt u nu? Wie zich misdraagt in het voetbal - op welk vlak dan ook - die moet tot de order geroepen worden. Als dat in de praktijk niet lukt, is dat dan zonder meer de schuld van Marokkaanse voetballers? Wat een onzin. Juist als je wilt genieten van je sport moet je die serieus nemen en bijvoorbeeld duidelijke regels stellen.

KnorretjeBig
KnorretjeBig13 apr. 2016 - 15:24

@Zandb "Als dat in de praktijk niet lukt, is dat dan zonder meer de schuld van Marokkaanse voetballers?" U bent voorstander van duidelijke regels. Wanneer Marokkaanse voetballers deze duidelijke regels overtreden, de sancties die op deze overtredingen niet accepteren en overgaan tot al dan niet verbaal geweld? Heeft u zich nooit afgevraagd waarom deze duidelijke regels niet worden gehandhaafd?

Zandb
Zandb13 apr. 2016 - 16:46

Tja. als we onze eigen regels niet meer serieus kunnen, willen of durven handhaven......

Donostia2
Donostia213 apr. 2016 - 17:26

Degene die het lef heeft de regels hand te haven belandt steevast in het ziekenhuis. De situatie rond de Nederlandse voetbalvelden, maar ook in bijvoorbeeld het openbaar vervoer of in de zorg is volkomen uit de hand gelopen. Er is de facto geen sprake meer van een rechtstaat wanneer het onmogelijk is regels en afspraken te handhaven. Dat is waar Johan Derksen het over heeft. Bestuur en vrijwilligers van voetbalverenigingen proberen er nog wat van te maken, maar wanneer autochtoon of allochtoon tuig de club overnemen is er niemand die hen bijstaat. De ene regel na de ander wordt verzonnen en ingevoerd, door de KNVB én de overheid, maar er kan niet meer worden opgetreden. Vanwege het risico op geweld tegen de handhavers.

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 7:52

Donostia: Johan Derksen discrimineert. Misschien dat hij daar tussen door ook nog wel hier en daar wat verstandigs zegt. Verder kunnen we niemand verantwoordelijk stellen voor het feit dat we onze regels niet kunnen, willen of durven handhaven dan onszelf. Dit is geen dictatuur; dit is een rechtsstaat. Als we dat geloof hebben verloren zijn we verloren. En dan zijn we inderdaad overgeleverd aan maatregelen die zich - laten we het voor u begrijpelijk maken - OOK buiten de rechtsstaat vallen: Nood breekt namelijk wet! En dan komen we waar de PVV ons wil hebben.

MarcoG
MarcoG13 apr. 2016 - 13:37

Ik ben het niet eens met de makkelijke manier waarop de heer Asscher over het douchen met onderbroek heenstapt. Ja, leef en laat leven. En het is iemands goed recht om te douchen met onderbroek. Maar het is wel gedrag dat niet "past" in onze samenleving zoals we die door de jaren hebben opgebouwd en we moeten wel degelijk afvragen waarom een persoon in een land woont waar hij/zij zich niet kan vinden in een algemeen geaccepteerd gedrag.

8 Reacties
Zandb
Zandb13 apr. 2016 - 15:11

Marco; dat duiden we aan met een raar begrip: "vrijheid". Vandaar dat iemand beweert dat het iemands goed recht is om te douchen in een onderbroek. Wat wel of niet past in de samenleving, dat is een zeer vaag begrip om te handhaven. Het is een probaat middel om uit te sluiten.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*13 apr. 2016 - 15:15

Dag MarcoG. Dat heet wederzijds respect, van elkaars verschillen in cultuur achtergronden. Dat snapt veel inwoners van landen zoals Amerika of Canada al, inmiddels, zover ik weet, om niet elkaars cultuurverschillen door elkaars strot te duwen, maar juist om, inderdaad, meer om een *leven en laten leven* manier, naast elkaar te leven, of net zoals de heer Lodewijk Asscher blijkbaar hierboven probeert te vertellen, in zijn opiniestuk. Een keuze hebben ze ook niet, met name beide landen, met name Amerika en Canada, hebben inmiddels meer dan 100 verschillende nationaliteiten, of net zoals die twee grootste steden van Nederland dus, met name Amsterdam en Rotterdam, die beide rond 180 nationaliteiten hebben. Guess what, de heer Derksen kan zijn debat op een heel andere toon voeren, volgens mij, vanaf het begin al, b.v. om niet het woord *Marokkanen* te gebruiken maar juist *Nederlanders van Marokkaanse komaf* te gebruiken. Al die wat jongere Nederlanders van Marokkaanse komaf die blijkbaar heel erg veel van voetbal houden, zijn ze in eerste instantie, bijna allemaal in Nederland geboren en getogen, Nederlanders dus, net zoals Danny Blind, b.v.. Maar dan wie ben ik?. Een fijne avond aan u.

hugo bergveen
hugo bergveen13 apr. 2016 - 16:15

Zouden we ook zo'n punt van dat douchen hebben gemaakt in de tijd dat het hele gezin gezellig op zaterdagavond in één tobbe voor de kachel ging? En in sommige gemeenschappen die tobbe met een laken werd afgedekt?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon13 apr. 2016 - 16:42

@ Peacelove etc. " Nederlanders van Marokkaanse komaf" Nog beter zou zijn " tweede en derde generatie immigranten van Noord-Afrikaanse origine"

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon13 apr. 2016 - 16:51

Aanvulling:"Nederlanders behorend tot de tweede en derde generatie immigranten van Noord-Afrikaanse origine".

Haastig
Haastig14 apr. 2016 - 0:40

PeaceLoveNamasteuitMokum 13 april 2016 at 17:15 "Dat snapt veel inwoners van landen zoals Amerika of Canada al, inmiddels, zover ik weet, om niet elkaars cultuurverschillen door elkaars strot te duwen, maar juist om, inderdaad, meer om een *leven en laten leven* manier, naast elkaar te leven" Precies, leven leven volslagen langs elkaar. De joodse gemeenschap doet van alles met de joodse gemeenschap, de amish met de amish, de gays met de gays in de gay tolerante wijk. Wij maken het ons wat moeilijker, wij willen "samenleven" en niet "langsleven"; gezien de grootte van ons land is dat laatste ook wat moeilijker. Daarnaast zijn er op bepaalde gebieden wat meer vrijheden. Vrijheden waar u van zou gruwelen. U heeft immers al moeite met Geert Wilders, terwijl in de VS neo-nazi's/white power dingen kunnnen/mogen zeggen waar zelfs het haar van GW nog zou verbleken!

MarcoG
MarcoG14 apr. 2016 - 7:51

Zandb & PLNM Dat zal allemaal wel maar het helpt het integreren niet. Zoals Haastig zegt, het zorgt er alleen maar voor dat men naast elkaar gaat leven inplaats van met elkaar.

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 10:38

Zeer juist Marco: Als we niet verder komen dan eenzijdig vaststellen wie zich aan wie aan moet passen dan levert dat weinig op. Dat is dan ook mijn kritiek op uw eerste reactie.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon13 apr. 2016 - 13:33

Het cynische is dat juist de voetbalverenigingen die in het verleden altijd ruimhartig leden met een allochtone achtergrond hebben geaccepteerd, kampen met een enorme scheefgroei in hun ledenbestand. Het ontbreekt deze verenigingen aan instrumenten om dit bij te sturen teneinde een evenwichtige gemengde samenstelling zeker te stellen. Dat is volgens mij het punt dat Johan Derksen wilde maken.

6 Reacties
Zandb
Zandb13 apr. 2016 - 15:17

Dat zal dan wel, Gadfly, maar discrimineren kan nooit een te accepteren middel zijn. Redelijke, duidelijke, algemeen geldende regels stellen is dat wel. En dat is helaas niet makkelijk. Zeker niet om te handhaven, als je met veel vrijwilligers werkt.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon13 apr. 2016 - 16:27

@ Zandb Met regels stellen en handhaven verander je niet een onevenwichtige samenstelling van het ledenbestand.

Haastig
Haastig14 apr. 2016 - 0:46

OlavM 13 april 2016 at 18:33 "Wat betreft vrouwen gaat het niet om discriminatie, maar om emancipatie." Nee hoor, dat gaat ook om discriminatie.

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 8:05

Gadfly; ik kan me maar zo voorstellen dat je als voetbalclub wilt dat de mensen voetballen. En daartoe stel je binnen de regels die de wet toelaat regels op. Als je een bepaalde samenstelling wenst wat afkomst en opleidingsniveau of rijkdom wilt, dan ben je zeer bedenkelijk bezig omdat het doel is: Gezamenlijk de sport bedrijven. En de idee dat afkomst of rijkdom of opleidingsniveau daarvoor een waarborg is, kan naar mijn idee niet aangetoond worden. Zie de discussie, een tijd terug, bij een visvereniging die geen vrouwen toeliet.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon14 apr. 2016 - 9:30

@ zandb 10.05 Met een evenwichtig ledenbestand bedoel ik dat dit een redelijke afspiegeling van samenleving moet zijn.

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 10:42

Okay, dat was mij niet duidelijk. Ik kan me eerlijk gezegd niet zo goed voorstellen hoe dat in de praktijk moet - of dat wel kan? - en of het werkt. Maar als we daar met z'n allen wat in zien, dan vind ik is dat naar mijn idee geen discriminatie.

Cees Groninger
Cees Groninger13 apr. 2016 - 13:13

Er bestaat geen Marokkaans ras; je zou het weren van personen ook anders kunnen zien, nl. dat je een quotum instelt om problemen te voorkomen. Dat kan je altijd negatief benaderen door het nog als discriminatie te betittelen. Dit overigens natuurlijk los van het feit dat je probleemmakers - welke kleur/ras dan ook - onherroepelijk uit je club moet gooien; tenzij dat dat natuurlijk ook weer als racisme of discriminatie betitteld wordt als het om allochtonen gaat.

8 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud13 apr. 2016 - 13:49

Jij beweert dat geen Marokkaanse ras bestaat, dat will ik dolgraag geloven. Maar we hebben wel telkens weer over het Marokkaanse probleem. nou mijn vraag. Als er geen Marokkaanse ras bestaat, hoe herkent u iets als Marokkaan? ik als leek ga van uit dat al deze jongens gewoon Nederlands zijn maar als Marokkaan worden bestempeld. U laat me denken als de meneer die ooit zei ' we hebben een probleem met bijtende buldog, maar buldog is geen ras dus hebben we een probleem met honden.

MarcoG
MarcoG13 apr. 2016 - 14:04

Appi Mohamud. Misschien kan je ze herkennen omdat ze ook een Marokkans paspoort hebben en zichzelf meer Marokkaan dan Nederlander voelen?

Zandb
Zandb13 apr. 2016 - 15:21

Cees, ik vind dat u als een kip zonder kop kakelt. Een quotum instellen om problemen te voorkomen is niet rechtmatig. Mensen, met duidelijk aantoonbare redenen de club uit gooien, daar is niets op tegen. Zelfs niet als het om allochtonen gaat.

Cees Groninger
Cees Groninger13 apr. 2016 - 16:24

@Appi: een nonsensbewering blijft een nonsensbewering, ook al meent u deze te kunnen legitimeren middels een drogreden

OlavM
OlavM13 apr. 2016 - 16:24

@ Cees Groninger: Nogmaals voor jou: Bij “rassendiscriminatie” gaat het erom of een onderscheid wordt gemaakt, dan wel uitsluiting, beperking of voorkeur plaatsvindt op grond van ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming. (Art. 1 IVUR). Als dit onderscheid enz. inderdaad gebeurt op grond van het behoren tot de etnische groep Marokkaanse Nederlanders is er dus wel degelijk sprake van rassendiscriminatie. Lodewijk Asscher heeft volkomen gelijk.

Dantes040
Dantes04013 apr. 2016 - 17:52

Dan wordt je in elkaar geslagen, of door een groep die in de meerderheid is bedreigd. Iets wat je trouwens in alle bevolkingsgroepen ziet. Een nette manier om dit te omschrijven is 'natuurlijk overwicht.' Waarbij 'natuurlijk' een ander woord is voor Darwinisme.

Appi Mohamud
Appi Mohamud13 apr. 2016 - 18:31

Fantastisch MarcoG. Jij kan voelen wat andre mensen voelen, dat noemen we nou empathie. Sterker nog jij weet door wat hun voelen wat voor paspoort ze hebben. Das een geheel ander niveau. Mischien beter om voor de regering of schiphol te werken? Haal je zonder problemen uit wie foute gevoelens heeft en wie de verkeerde paspoort mee heef.

MarcoG
MarcoG14 apr. 2016 - 7:49

Waar heb je het over Appi? Jij vraagt hoe je een Marokkaan herkent. Ik geef een simpel antwoord door te zeggen dat ze een Marokkaans paspoort hebben en zichzelf Marokkaan voelen en geen Nederlander. Al dat andere wat je er bij haalt is een beetje ver gezocht. Maar de toon van je antwoord geeft blijkt dat er iets niet helemaal lekker zit. Ik kan he adviseren even wat rust te nemen. Dat helpt.

Nick the Stripper
Nick the Stripper13 apr. 2016 - 13:06

[De oplossing voor zich misdragende jongens is de spelregels handhaven zonder aanzien des persoons. Niet wegkijken dus.] Eigenlijk is dat de oplossing voor heel veel problemen. Maar regels handhaven, daar houden we niet van in dit land. Dus dat gaat niet gebeuren, hoe vaak de minister ook zegt dat het wel zou moeten. De enkele keer dat het wel gebeurt - zoals met dat jongetje dat de laatste marathonmeters met zijn papa meeholde - krijgt de persoon die zonder aanzien des persoons de spelregels handhaaft ongenadig de wind van voren. Befehl ist befehl hoor je dan. Oftewel: die official is in de ogen van de leunstoelcritici net zo erg als een nazi.

3 Reacties
Zandb
Zandb13 apr. 2016 - 15:23

U hebt een punt. Maar daar kunnen we toch hoop ik de Marokkanen niet en masse de schuld van geven?

Nick the Stripper
Nick the Stripper13 apr. 2016 - 17:49

Zandb 13 april 2016 at 17:23 In mijn tekstje komen de woorden 'Marokkanen' en 'schuld' niet voor. Enig verband met wat ik schrijf en wat u vraagt is zoek. Ik krijg wel eens de indruk dat u reageert om het reageren.

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 8:11

Omdat u daar in uw reactie niet duidelijk in bent, daarom formuleer ik dan ook bewust "..... hoop ik......" omdat hier het onderwerp van discussie is "Marokkanen weren is discriminerend". Uit uw antwoord NU maak ik op, dat dat niet uw bedoeling was. Dank voor uw toelichting. Jammer dat u ook nog meent te moeten opmerken, dat u wel eens een indruk krijgt. Ik probeer inhoudelijk te reageren en neem verantwoordelijkheid voor wat ik schrijf. Misschien zou u dat eens kunnen waarderen ook al zijn we het niet altijd eens.

Nick Ros
Nick Ros13 apr. 2016 - 13:02

Heeft Lodewijk Asscher die uitzendingen wel gezien ? Ik denk het niet.

Ria4
Ria413 apr. 2016 - 12:54

Nu gaat Asscher er vanuit dat de clubs nooit iets gezegd hebben en de jongens maar hun gang hebben laten gaan. Weer de schuld bij iemand anders leggen: de clubs hebben het gedaan. Deze jongens zijn niet aan te spreken ze minachten niet-moslims, ze spuwen je in je gezicht! Hoe kun je dan in hemelsnaam dit samen oplossen? Als je jezelf buiten de westerse maatschappij zet, zet je jezelf buitenspel. Aan wie ligt dat dan? Ria (al 8 jaar voetbalmoeder)

3 Reacties
Zandb
Zandb13 apr. 2016 - 15:26

Hanteert de club dan geen regels? Accepteren we dan elk gedrag? Als kinderen zich misdragen en aanspreken helpt niet, wie moet dan een beslissing nemen? Asscher? Johan Derksen? U?

Haastig
Haastig14 apr. 2016 - 6:05

Zandb 13 april 2016 at 17:26 "Hanteert de club dan geen regels? Accepteren we dan elk gedrag? Als kinderen zich misdragen en aanspreken helpt niet, wie moet dan een beslissing nemen? Asscher? Johan Derksen? U?" Los van regels bestaat er (subtiel) gedrag. 1 of 2 mensen in een team kunnen al de sfeer bepalen, laat staan dat er meer van dergelijke negatieve sfeerbepalers in je team zitten: variërend van agressie, niet luisteren naar/respecteren van de (vrijwillige) trainer etc. Uiteraard is het niet zo dat dergelijk gedrag is voorbehouden aan Marokkanen, uiteraard zijn er heel veel leuke sportieve Marokkanen, maar kennelijk is de klacht dat Marokkanen ook met negatieve invloed op voetbal verenigingen oververtegenwoordigd zijn. Uiteraard mag je geen discriminatie aan de poort houden. Maar mensen hebben geen "blijf-plicht". Als je sportieve ontspanning dat niet meer levert, veranderd in onsportieve ergernis gaan mensen weg. Als vrijwilligers te weinig of niets terugkrijgen voor hun werk (waardering, voldoening etc), houden ze er mee op. Zo houden verenigingen op te bestaan. Een constatering. En aanspreken op? Veel sfeer bepalend gedrag is zo subtiel dat je er nauwelijks iemand op aan kan spreken. Net even 1 tandje te hooghartig, 1 tikkie te agressief, 2 sec te lang of op verkeerde moment door de trainer heen praten, net wel zeiken maar zelf weinig doen: dat is al sfeer bepalend. Houding. Het gaat nog niet eens over regels. Mensen voetballen/sporten voor hun lol. Als die lol ervan af gaat omdat de team/clubgenoten niet leuk zijn houden mensen er mee op. Wie heeft er zin in eindeloze moeizame "correcties", zware gesprekken of geweld? Als dit gedrag ontstaat door de thuis situatie waar meer geweld is, is het aan een maatschappelijk werk er mee aan de slag te gaan. Daarnaast misschien nog aan scholen, kinderen spenderen daar immers nogal wat uur, maar het is toch niet aan de gemiddelde voetbalmoeder dit soort (opvoedkundige) zaken op te lossen bij de ettertjes in het team van zoonlief of bij de tegenspelers, toch?

Zandb
Zandb14 apr. 2016 - 8:19

Haastig: Helemaal met u eens. Ik reageer dan ook op wat zij Asscher in de mond legt: "De clubs hebben het gedaan". Hetgeen ik opvatte als "De eigenlijke boosdoeners blijven buiten schot".

Patrick Faas
Patrick Faas13 apr. 2016 - 12:47

"Inderdaad. Het is racistisch om Marokkanen te weren van de voetbalclub." Dank, minister Asscher, voor die duidelijke taal. Als iemand wil meedoen met de voetballende kinderen hier in Amsterdam-West mag dat altijd van hen. Zo hoort voetbal te zijn, inclusief en sportief.

Donostia2
Donostia213 apr. 2016 - 12:40

Minister van Sociale zaken: "De oplossing voor zich misdragende jongens is de spelregels handhaven zonder aanzien des persoons. Niet wegkijken dus". Dit gaat echter niet meer. De spelregels handhaven is levensgevaarlijk, en bestuurders, trainers, scheids- en grensrechters kijken lijdzaam toe. De lijst van geweldsincidenten op en rond het voetbalveld is eindeloos, en niet alleen door Marokkaans/Nederlandse spelers en hun familie.. De tekst van de minister is een schoffering van alle vrijwilligers die in het weekend naar het ziekenhuis moeten vanwege het handhaven van de spelregels. Ook amateurvoetbal kan kennelijk niet zonder politie beveiliging. Dit stuk van de minister getuigt van het leven onder een kaasstolp.

Machielse93
Machielse9313 apr. 2016 - 12:39

Maar wat zegt Ascher nou echt? Ik begrijp nou niet wat zijn aanpak is. Het probleem is duidelijk de cultuur en bar slechte opvoeding die leiden tot dit soort gedrag. Oftewel, het Marokkanenprobleem dat we hebben in Nederland. Vervelend gedrag als resultaat van culturele aspecten waaronder de macho cultuur. Als je de cultuur niet kan aanpassen en dat kan Asscher niet, dan zullen de goeden onder de slechten inderdaad nog meer gediscrimineerd worden.

Mostafa
Mostafa13 apr. 2016 - 12:26

Geachte meneer de racist, Zidan was ooit de beste speler ter wereld en door hem schopte Frankrijk tot wereld kampioen wat Nederland nooit werd, toch gaf hij een klap met zijn kop tegen de racist Italiaan. Er is racisme meneer de racist!

2 Reacties
Herculaan
Herculaan13 apr. 2016 - 14:50

Wat bedoel je? Ik denk dat iedereen wel weet dat er zoiets als racisme bestaat. We hebben er immers een woord voor.

trotsopnederland
trotsopnederland13 apr. 2016 - 15:01

Het is Zidane.. En ja ook die zorgde voor problemen...

Tokoloshe
Tokoloshe13 apr. 2016 - 12:22

Dus, wat moet je dan als club? Zodra er een lid over de streep gaat buiten de selectie zetten? Of royeren als lid? Waarna zijn vriendjes wraak gan nemen? Hoe zorg je ervoor dat Marokkaanse ouders eens interesse tonen in het welzijn van hun kroost en meegaan naar de training en wedstrijden? Hun jongens corrigeren zodra ze overtredingen maken die niet kunnen? Gaan schelden, spugen en vechten? Er zijn veel Marokkaanse jongens die zich wel kunnen gedragen, zij zijn de dupe van de slechte uitstraling van hun misdragende soortgenoten. Spreken zij hen daarover aan? Of zijn zij bang dat zij dan als "verkaasd" worden bestempeld, zodat ze hun mond maar houden? Blood is thicker than water, je kan een boel regels opstellen maar de wil zal echt uit de Marokkaanse gemeenschap moeten komen. En die wil niet integreren, niet verbeteren. Dus succes, maar ik denk dat Geert toch een betere oplossing heft.

jellevwal
jellevwal13 apr. 2016 - 12:17

Natuurlijk is het racistisch om mensen op grond van afkomst of wat dan ook ergens te weren. Maar als een groep mensen relatief veel problemen veroorzaakt kan het wel verstandig zijn. Douchen met onderbroek, in zo'n natte broek rondlopen lijkt me niet verstandig. Buikgriep.

Arvidos
Arvidos13 apr. 2016 - 12:12

Er zijn ontiegelijke problemen binnen de Marokkaanse gemeenschap. De statistieken zijn echt onthutsend. Ik denk dat dit berekende politiek-correcte stukje van Asscher weinig gaat helpen. Ik lees geen woord over de absentie van zelfreflectie binnen die gemeenschap, geen woord over het racisme aan de Marokkaanse Nederlanders (ja ook Marokkanen kunnen racistisch zijn), geen woord over het gebrek aan Marokkaanse vrijwilligers, etc.

Neill Page
Neill Page13 apr. 2016 - 12:04

Ja van de zijlijn is het makkelijk praten..

rbakels
rbakels13 apr. 2016 - 12:03

Discriminatie (in juridische zin) betekent: onderscheid maken op ongerechtvaardigde gronden. Of het hier gerechtvaardigd is hangt af van de feiten. Ik zou geneigd zijn het met Asscher eens te zijn, ware het niet dat ik niet weet of Derksen misschien toch gelijk heeft dat sommige voetbalclubs totaal van karakter veranderen als de meerderheid van de spelers van Marokkaanse afkomst is. De Marokkanen die ik ken zijn trouwens doodgewone Nederlanders, zij het dat ze vaker zwart haar en donkere ogen hebben. En een paar muurtjes bij het douchen voorkomen (blijkbaar Oerhollandse) "wie heeft de langste" wedstrijden. Het zou me niet verbazen als Marokkanen daarom neerkijken op de Nederlandse cultuur.

1 Reactie
OlavM
OlavM13 apr. 2016 - 15:00

@ Frits Jansen: In deze is de definitie van "rassendiscriminatie" in art. 1 IVUR leidend. Ook afkomst of nationale of etnische afstamming is relevant waar het betreft ongerechtvaardigd onderscheid maken. (Nl. louter op grond hiervan). Alle verenigingen, clubs enz. veranderen na verloop van tijd, om allerlei redenen, zeker niet alleen de komst van mensen met een "niet-autochtone" afkomst. Dat is op zich ook heel normaal. Waar het om gaat is deze processen goed te laten verlopen, en daarvoor is openheid, begrip, de wil om samen te werken enz. nodig. En het zou zo maar kunnen dat mensen die oorspronkelijk van verre oorden komen van huis uit een andere schaamtecultuur kennen, dan die, welke -overigens ook pas in de laatste decennia- zich in Nederland zich heeft ontwikkeld. Geen ramp; met acceptatie van elkaars eigenheid is al veel in goede banen te leiden. Waar ik, net als Azarkan bij "Pauw" en Asscher over val, is de grove generalisaties die mensen als Derksen debiteren.

Lester2
Lester213 apr. 2016 - 12:00

Welk ras is Marokkaan?

msj_meijerink
msj_meijerink13 apr. 2016 - 11:55

In alle gevallen geldt: opvoeden is primair een taak van de ouders en op de sportclub is hiertoe het kader de plaatsvervangende ouder. Helaas zijn veel vrijwilligers net de echte ouders, ze kijken weg bij wangedrag van het 'eigen kroost'.

taylor
taylor13 apr. 2016 - 11:52

maar erger.

taylor
taylor13 apr. 2016 - 11:52

Natuurlijk kijk maar weeeeeeeeeer weg, pas je maar weer aan aan een minderheid die er een zooitje van maakt. Ik begrijp er helemaal niks van. Als je een slecht huwelijk hebt ga je scheiden dit is het zelfde. Het botst en het zal blijven botsen en het word alleen masr erge.

omaoeverloos
omaoeverloos13 apr. 2016 - 11:49

"De oplossing voor zich misdragende jongens is de spelregels handhaven zonder aanzien des persoons" Tip: Wel eerst even de verzekeringspolissen checken.

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje13 apr. 2016 - 11:46

Eerlijk gezegd laat het me koud wat Lodewijk Asscher racistisch vindt of niet. Hij mag dan een mooie titel hebben "vice president", maar heeft eigenlijk nog nooit laten blijken dat hij de wijsheid in pacht heeft. Neem als voorbeeld maar de financiële puinhopen die hij heeft achtergelaten in Amsterdam. Hij hoeft mij dus niet te vertellen wat ik moet vinden van bepaalde zaken. Ik vindt het trouwens hoogst eigenaardig dat amateurs, in dit geval een amateur op het gebied van een ethische kwesties als racisme, op basis van een bepaalde openbare functie verstand menen te hebben van alles en nog wat en dat menen te moeten etaleren. Zo ga ik ook geen boek lezen die bijvoorbeeld wordt aangeprezen door Femke Halsema of naar een muziekstuk luisteren omdat Paul Witteman dat goed vindt. Wie denken deze mensen wel wie ze zijn.

Robles
Robles13 apr. 2016 - 11:30

Natuurlijk ga je geen Marokkaanse Nederlanders weren. Dat is bespottelijk. Maar clubs zoals GSC Esdo is toch echt weer het andere uiterste en je moet je afvragen of dit wenselijk is. http://www.gscesdo.nl/

1 Reactie
poeslief
poeslief13 apr. 2016 - 17:40

@sjoerdv Sjoerd ik heb die site bekeken en nog ff google gecheckt, maar wat bedoel jij?

Kees Apollo
Kees Apollo13 apr. 2016 - 11:23

Heel goed dat PvdA Asscher het opneemt voor Johan Derksen. Johan Derksen mag van de vice premier benoemen dat er problemen zijn met voetbalteams met veel Nederlands-Marokkaanse spelers. - Maar zeg dan ook dat het behoorlijk goor is om met onderbroek aan te gaan douche. Zou alleen al uit oogpunt van hygiene verboden moeten worden. Kijk niet weg svp PvdA Asscher, anders komt er van die integratie van gastarbeiders/asielzoekers etc. niks terecht.

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje13 apr. 2016 - 20:00

Hygiene is idd een belangrijke reden . Zo ben ik ook voor mannen die met een kokosmat op hun rug en borst zwemmen te eisen dat ze er een tondeuse overheen halen. Badmuts ook goed. Haartjes op het lichaam laten namelijk , heel natuurlijk, voortdurend los. Is minder erg als een t shirt draagt en je traint in een sportschool of je rent over een grasveld bij het voetbal. Smerig om zo rond te zwemmen. Geldt overigens voor allochtoon en autochtoon. Laatste verzoek : als je uit het zwembad stapt op weg naar de sauna DOUCHEN svp. Nu negeert men dat vaak en die chloorwalmen slaan keihard op je ogen.

Tirieur
Tirieur13 apr. 2016 - 11:21

Het is helemaal niet racistisch om Marokkanen te weren want Marokkanen zijn geen ras, daarm\naast worden ook vak ouders geweerd bij voetbalclubs vanwege hun gedrag, dan zou dat ook racistisch zijn naar deze groep. In Nijmegen zijn ze bij Quick1888 zo ver moeten gaan dat ze de hele ploeg maar hebben opgeheven omdat met het gedrag niet kon corrigeren omdat de gehele jeugd Marokkaans sprak op het veld en de Nederlandstalige geen scheldwoorden konden verstaan in die taal. "Spelregels voor iedereen" is een utopie, want de leefregels voor Marokkanen en Autochtonen verschillen nu eenmaal en de opvoeding is anders, dus zouden die spelregels eerst thuis moeten beginnen. Helaas worden andere spelregels van thuis meegenomen. En als we "spelregels voor iedereen" hanteren, waarom dan die uitzondering in de douche, want dat is dan toch ook gewoon racisme?

4 Reacties
OlavM
OlavM13 apr. 2016 - 16:39

@ Tirieur: Het Marokkaan zijn is wel degelijk relevant voor de definitie van "rassendiscriminatie", zoals vermeld in het hierover maatgevende Internationaal Verdrag inzake de Uitbanning van alle vormen van Rassendiscriminatie (IVUR), art. 1. (Zie mijn reactie aan aburrido hieronder). Dat je douchen al of niet met een slipje of onderbroek aan onder "spelregels voor iedereen" vat is op z'n minst tamelijk bizar te noemen.

Moeder Pietje
Moeder Pietje13 apr. 2016 - 20:02

Olav Weleens van hygiene gehoord? Sport je weleens?

OlavM
OlavM13 apr. 2016 - 22:54

@ Moeder Pietje: Vroeger heb ik vrij veel gesport. Tegenwoordig moet ik het vanwege een wat meer gevorderde leeftijd wat kalmer aan doen. Maar ik ga nog wel eens naar fitness en de sauna. Nooit en te nimmer heeft het een probleem opgeleverd als sommigen liever een slipje of zwembroek aanhielden tijdens het douchen. Het douchewater verdwijnt in de putjes, niet? En echt waar, hoor: bij het aankleden wordt gewoon een ander slipje aangetrokken.

Tirieur
Tirieur14 apr. 2016 - 15:46

@Olav, Ik raad je aan het hele verdrag te lezen ipv alleen de definitie. Artikel 1 punt 4; Bijzondere maatregelen die uitsluitend zijn genomen voor de behoorlijke ontwikkeling van bepaalde rasgemeenschappen, etnische groepen of personen die bescherming behoeven om hun een gelijk genot of de gelijke uitoefening van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden te verzekeren, worden niet als rassendiscriminatie aangemerkt, mits deze maatregelen niet tot gevolg hebben dat voor verschillende rasgemeenschappen afzonderlijke rechten in stand worden gehouden en zij niet van kracht blijven nadat de oogmerken waarmede zij zijn genomen, zijn bereikt. Daarnaast hebben deze mensen een Nederlandse nationaliteit en zijn ze voor de wet Nederlander. Die laatste zin laat zien dat je geen Militaire dienstplicht hebt vervuld, anders zou je beter weten.

Johannes Partikulier
Johannes Partikulier13 apr. 2016 - 11:21

De enige manier om hier mee om te gaan is duidelijke grenzen stellen. Zeker in het amateurgebeuren kan je experimenteren met alternatieve straffen die misschien niet in spelregels te vatten zijn, maar wel de sfeer verpesten. Denk aan een strafbank; Schelden, kk-ziekten toewensen: 5 minuten op de bank. Dupeer je team en zit voor schut. De sleutel zit in handhaving. Consequent en streng handhaven. Niet toegeven aan groepsdruk. Regels worden gevolgd, overtreding heeft consequenties. Fysiek geweld heeft zware consequenties voor de dader. Groepsgeweld heeft zware consequenties voor het hele team. Ook als dat van de zijlijn komt. Zie de sporters en de supporters maar als één geheel. Ongeacht wat er aan poppetjes in zitten.

Verlichte Liesbeth
Verlichte Liesbeth13 apr. 2016 - 11:19

Grappig... als ik sport, dan maak ik alleen maar vijanden. Tja.. het zal wel weer aan mij liggen...

Acid Prune
Acid Prune13 apr. 2016 - 11:19

Ik denk dat juist Asscher met zijn etnisch registreren en dergelijke racistische ideeën mede verantwoordelijk is voor het klimaat waarin die lelijke meneer niet onmiddellijk ontslagen wordt wegens racisme. Ook hier kijkt ie weg .

Ozzy622
Ozzy62213 apr. 2016 - 11:14

Wat fijn dat er mensen als Lodewijk Asscher zijn. Prima stuk!

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus13 apr. 2016 - 11:14

Inderdaad. Het is racistisch om Marokkanen te weren van de voetbalclub. Dat kan. Hoeft niet. (het is blijkbaar zelfs moeilijk voor een minister om zich precies uit te drukken) Racisme zou zijn als je vermeende inferieure groepskenmerken toeschrijft aan pure genetische kenmerken. Maar inferieure of zo je wilt negatieve groepskenmerken kunnen ook gewoon een sociaal, of cultureel bepaalde oorzaak hebben die samenvalt met een groep die men pleegt aan te duiden als Marokkanen. Het hier zo verfoeide GeenStijl doet een veel betere poging om onder woorden te brengen wat er aan de hand is. Wat ze daar zeggen kan je wat van vinden, het mee eens zijn of oneens. Maar ze duiden het veel nauwkeuriger dan ooit hier op Joop. Dat is nog tot daaraan toe. Maar een gelijksoortige uebercorrectheid van 's lands minister??? Wat ben ik blij dat ik reeds lang geleden genezen ben van de Linkse persuasie.

3 Reacties
OlavM
OlavM13 apr. 2016 - 14:36

@ Gluteus Maximus: Bij "rassendiscriminatie" gaat het erom of een onderscheid wordt gemaakt, dan wel uitsluiting, beperking of voorkeur plaatsvindt op grond van ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming. (Art. 1 IVUR). Als dit onderscheid enz. inderdaad gebeurt op grond van het behoren tot de etnische groep Marokkaanse Nederlanders is er dus wel degelijk sprake van rassendiscriminatie. Lodewijk Asscher heeft volkomen gelijk.

Moeder Pietje
Moeder Pietje13 apr. 2016 - 20:04

Olav Ik kan mij voorstellen dat je hier genoegen uit put, daar het op zwart/wit staat. Vraagje : ben je het met alles eens wat op die manier opgeschreven/vastgelegd wordt?

OlavM
OlavM13 apr. 2016 - 22:47

@ Moeder Pietje: Ik "put nergens genoegen uit". Ik geef alleen aan dat het geheel onjuist is te roepen, dat het bij discriminatie van mensen vanwege het behoren tot de etnische groepen die uit Marokko afkomstig zijn NIET om rassendiscriminatie zou gaan. Dat is niet alleen juridisch zo, maar voor mij ook vanuit moreel en humanitair gezichtspunt.

Paul250371
Paul25037113 apr. 2016 - 11:03

Prima commentaar.

aburrido
aburrido13 apr. 2016 - 10:59

Hoe een discussie steeds infantieler wordt. Marokkanen zijn geen ras. Wanneer houdt dit toch eens op? Benoem het probleem eens zonder het woord racisme uit de la te trekken.

4 Reacties
OlavM
OlavM13 apr. 2016 - 14:28

@ aburrido: Je zit ernaast. De regelgeving op het gebied van rassendiscriminatie is geënt op de definitie zoals die staat vermeld in art. 1 van het Internationaal Verdrag inzake de Uitbanning van alle vormen van Rassendiscriminatie (IVUR), luidende: "“In dit verdrag wordt onder “rassendiscriminatie” verstaan: elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur op grond van ras, huidskleur, AFKOMST OF NATIONALE OF ETNISCHE AFSTAMMING die ten doel heeft de erkenning, het genot of de uitoefening, op voet van gelijkheid, van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel gebied, of op andere terreinen van het openbare leven, teniet te doen of aan te tasten, dan wel de tenietdoening of aantasting daarvan ten gevolge heeft.” (Kapitalen van mij, OM). Lodewijk Asscher is dus geheel to the point.

Moeder Pietje
Moeder Pietje13 apr. 2016 - 20:08

Olav Je kunt iets wat onzin is wel blijven herhalen. Maar ik durf erop te gokken dat een meerderheid het mij eens is dat wat jij maar blijft herhalen een onzinnige regel is. Geen flauw idee welke mafkezen dit bedacht hebben. Totaal onlogisch en gespeend van gevoel voor taal. Het op deze manier te veel in stelling brengen van woord heeft geleidt tot inflatie van het woord.

OlavM
OlavM13 apr. 2016 - 22:41

@ Moeder Pietje: Je kan wel "onzin!" blijven roepen, maar je zal toch ook zelf wel beseffen (mag ik hopen) dat dat geen enkel argument is. Net zo min is relevant of "de meerderheid" het hier wel of niet met je eens is. Ik geef (als jurist) aan wat het essentiële, bindende verdrag over dit onderwerp behelst, en hoe de rechtspraak daarover luidt. Je kan hoog of laag springen, dat zal je niet helpen.

Moeder Pietje
Moeder Pietje16 apr. 2016 - 10:31

Olav Ik dacht dat je socioloog was . Maakt niet uit :) Ik vroeg je of je elke wet/regel valide noemt omdat ze in jouw ogen juridisch "geregeld" is. Ik kan mij nl niet voorstellen dat je het met alle regels eens bent. En ik constateer heel weinig draagvlak/instemming voor de door jou, daarom veronderstelde ik een bepaald gelijkhebberig genoegen bij jou. ondersteunde definitie van wat racisme nu eigenlijk is. Mvg.

DaanOuwens
DaanOuwens13 apr. 2016 - 10:58

Mooi tekstje. En inderdaad zo simpel is het. Gewoon op een integere manier de normen handhaven.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 apr. 2016 - 10:55

[Inderdaad. Het is racistisch om Marokkanen te weren van de voetbalclub.] Zo is dat, maar dat maakt Derksen nog geen racist. Derksen beschreef wat er op veel clubs gebeurt en waarom. Don't shoot the messenger. Dat zou een minister wel even expliciet mogen vermelden in plaats van met de gequote zin de indruk te laten bestaan dat hij Derksen als racist bestempelt zonder dat hij dat daadwerkelijk uitspreekt.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*13 apr. 2016 - 10:55

Wauw, uiteindelijk wijze en sterke woorden van de heer Lodewijk Asscher!. Dat heb ik de laatste tijd ontzettend gemist, gerustellende en mooie woorden van onze vice-MP en ooit, wie weet, misschien nog steeds, PvdA kroonprins. Ik hoop dat hij sowieso opnieuw in een toekomstig kabinet terugkomt, hopelijk samen met de heer Ahmed Aboutaleb, de heer Ahmed Marcouch en mevrouw Khadija Arib, namens ruidenkend, tolerant, weldenkend en goedwillend Nederland.

6 Reacties
truusbeek2
truusbeek213 apr. 2016 - 12:18

Die een niet ruimdenkend intolerante subgroep zonder enige kritische kanttekening een thuis bied.

Alessandro2
Alessandro213 apr. 2016 - 12:45

Het komt mij voor dat een PvdA-kroonprins met het te verwachten aantal kamerzetels in 2017 meer tot de straatarme PvdA-adel behoort.

marco rap
marco rap13 apr. 2016 - 13:12

Ja prachtig weer die zalvende woorden. Ik zal je even uit je droom halen. De pvda staat op luttele 10 zeteltjes vandaag de dag. Misschien moet je je afvragen waarom? Misschien wel door al die geweldige tolerantie voor een groep die duidelijk grote delen van Nederland gewoon terroriseert. Gelukkig staat de PVV op 33 zetels. Als iemand constant op je tenen staat te trappen en je vraagt het niet meer te doen en de persoon blijft maar doorgaan. Dan houdt de tolerantie wel een keer op, of niet?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*13 apr. 2016 - 15:01

Dag marco rap. Tot en met 15 maart 2017, kan Geert Wilders zijn 33 of zelfs 39 virtuele zetels, nog altijd niet incasserenen gelukkig maar. :) Wie weet wat er gaat gebeuren in politiek Den Haag het komende jaar, tot en met de volgende verkiezingsdag, over ongeveer één jaar. Trouwens in politiek Den Haag, één jaar is heel erg lang. Wat betreft virtuele zetels, wat goes up comes down. Vraagt u maar aan de heer Emile Roemer van de SP. In 2012, had de SP toen ook heel veel virtuele zetels, op een bepaald moment. Maar op verkiezingsdag toen, in 2012, kreeg de SP slechts 15 zetels. Een fijne avond aan u. *** Dag Alessandro. De PvdA heeft nog altijd een laatste joker in haar hand, met name de heer Ahmed Aboutaleb. Als hij ooit PvdA lijsttrekker zal worden, a.s. oktober, rond 30 zetels op 15/3/2017 is wel haalbaar hoor, volgens mij. Onderschat u niet, het zogenaamde PvdA bolwerk in het oosten en in het westen van het land: dat bestaat nog wel, volgens mij. Een fijne avond aan u.

Moeder Pietje
Moeder Pietje13 apr. 2016 - 20:09

Hippie uit Mokum Ik heb je al eerder gevraagd waarom je zo verliefd ben op een politicus die gewoon een hardvochtige neo liberaal is als linksdenkende zijnde.

Buzzer
Buzzer14 apr. 2016 - 8:28

Loze woorden zijn geen daden, blabla zeggen kunnen we allemaal.