Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Inderdaad, het is racistisch om Marokkanen te weren van de voetbalclub

  •  
13-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
563 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De oplossing voor zich misdragende jongens is de spelregels handhaven zonder aanzien des persoons
Racisme en voetbal-Marokkanen
“Ik zal wel worden weggezet als racist”, aldus Johan Derksen bij tv-programma Voetbal Inside toen hij stelde dat voetbalclubs “naar de klote gaan omdat er teveel Marokkanen spelen”.
Inderdaad. Het is racistisch om Marokkanen te weren van de voetbalclub.
Maar mag hij dan niet benoemen dat er problemen zijn met teams met Nederlands-Marokkaanse spelers? Jawel, dat mag. Korte lontjes, schelden. Opgefokt gedrag. Zo gaat de lol er wel vanaf, van het amateurvoetbal. Het is niet nieuw, het was er al toen ik als sierlijke rechtsbuiten over de Amsterdamse velden dartelde.
Het is niet exclusief voor teams met veel Nederlands Marokkaanse spelers. Bepaald niet (Schellingwoude uit was toen een veldslag). Maar het komt te vaak voor om te negeren.
Gedrag Zullen we naar het probleem kijken? Dat is het gedrag, en het gebrek aan adequate reactie. Jongens die zich slecht gedragen op het voetbalveld hebben blijkbaar niet meegekregen dat dat niet hoort. Teamgenoten die het laten gaan – of zelfs meedoen – snappen niet dat ze medeverantwoordelijk zijn. Clubs die hen laten begaan laten hun naam verpesten. Een KNVB die spelers niet verwijdert laat het dooretteren.
Bij wangedrag wegkijken verergert het probleem. En daar hebben heel veel mensen last van: de andere teams en spelers wiens plezier vergald wordt. De vele, vele Nederlands-Marokkaanse jongens die zich wel normaal gedragen en die nog meer gewantrouwd en gediscrimineerd zullen worden. Die gewoon willen genieten van voetbal in het weekend.
De oplossing voor zich misdragende jongens is de spelregels handhaven zonder aanzien des persoons. Niet wegkijken dus.
Vooroordelen Het probleem zelf ongemoeid laten en clubs aansporen geen Marokkaanse jongens aan te nemen is het probleem afwentelen op Anass of Mouad, lieverds die ik ken uit de Fjes. Jongens die al zo vaak last hebben van vooroordelen over Marokkanen.
Niet alleen mis je mogelijk de volgende Boussatta of Ziyech, ook geef je de boodschap af dat we bij onrecht niet optreden tegen de boosdoeners, maar het afreageren op de groep.
Samen sporten, dat helpt. Spelregels voor iedereen. En niet beoordeeld worden op je groep, maar op je gedrag – en je voetbalkwaliteiten!
P.S En wat dat douchen betreft? Het lijkt mij nooit zo praktisch dat douchen met onderbroek, maar leef en laat leven. Niet zeuren als iemand met onderbroek doucht, ook niet zeuren als iemand dat zonder onderbroek doet.
Dit stuk werd eerder geplaatst op de Facebookpagina van minister Asscher.

Meer over:

politiek, opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.