Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

IND wil Syrische Tina (31) en Jacob (13) deporteren naar Armenië

  •  
05-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
_uploads_d5fda3fa-c131-41c6-8576-e13a7d1c621f_Jacob.jpg20210405-2891500-1ozbw4c
De Syriërs die Nederland bereikten op de vlucht voor het geweld van dictator Assad hebben vrijwel allemaal asiel gekregen. Op enkele opmerkelijke uitzonderingen na, waaronder Christina Lenian (Tina) en haar zoon Jacob. Zij staan op het punt uitgezet te worden. Niet naar Syrië, maar naar Armenië. Een land waar Tina in totaal niet meer dan vier dagen is geweest, Jacob was er zelfs nog nooit. Een land waar ze niets mee te maken hebben, maar de IND die elke mogelijkheid iemand uit te zetten benut, heeft daar geen boodschap aan.
Het is een absurd verhaal. In 2015 vluchtten moeder – dan 26 jaar oud – en zoon voor het geweld in Syrië. Jacob met de scherven nog in zijn been en rug, veroorzaakt door een bom die bij hem op school ontplofte. Terwijl Syriërs met honderdduizenden de levensgevaarlijke overtocht per gammel bootje over de Middellandse Zee waagden, hoorde Tina over een andere, mogelijk minder gevaarlijke oplossing. Haar voorouders zijn Armeense christenen die begin vorige eeuw uit Turkije naar Syrië vluchtten. Tina en haar grootouders hebben de Syrische nationaliteit, maar het gerucht gaat dat met wat geld en de juiste connecties een Armeens paspoort kan worden bemachtigd, waarmee een visum voor Nederland sneller kan worden bemachtigd. De keuze voor Nederland is niet zomaar gemaakt. Tina’s moeder, grootouders, oom en broer wonen hier al jaren en hebben de Nederlandse nationaliteit. Tina zoekt een veilig heenkomen bij haar familie.
Het verhaal over Armenië bleek niet te kloppen, of in elk geval niet volledig. Tina wist na een verblijf van vier dagen in Jerevan inderdaad een Armeens paspoort te krijgen, maar de deur naar Nederland bleef op slot. Wanhopig besloot Tina alsnog met Jacob op een broos bootje te stappen en de overtocht naar Griekenland te maken. Vanuit Samos trok ze met haar zoon per bus, trein en te voet Europa door, om uiteindelijk in vluchtelingenkamp Heumensoord bij Nijmegen te belanden. Daar worden ze uiteindelijk ook opgevangen door het gezin van journalist Kees van den Bosch, die in De Groene het verhaal van Tina en Jacob optekent.
Inmiddels is het 2021 en na vele rechtszaken, hoger beroepen en evenzoveel afwijzingen is het perspectief om in Nederland te blijven tot een nulpunt gedaald voor Tina en haar zoon. Jacob is inmiddels 13 en zit op de havo, met zicht op het vwo. Omdat de IND volhardt in het weigeren van een verblijfsvergunning, lijken er voor moeder en zoon nog maar drie opties te zijn: Teruggaan naar Syrië waar de oorlog nog altijd in alle hevigheid woedt, naar het onbekende Armenië vertrekken waar het inmiddels ook oorlog is, of verdwijnen in de illegaliteit in Nederland. Drie onmogelijke oplossingen.
Na het artikel van Kees van den Bosch is het verhaal van Tina en Jacob opgepakt door onder meer burgerbeweging De Goede Zaak. Die probeert middels een petitie de zaak – met Tina en Jacob gaat het om nog ongeveer honderd anderen – onder de aandacht te brengen van politiek Den Haag. Daarin staat:
“Wij willen dat – de overheid werk maakt van een humaan asielbeleid, waarbij gekeken wordt naar mensen en niet alleen naar de regels. – Wij willen dat Tina, Jacob en alle andere Armeense Syriërs in een soortgelijke situatie een verblijfsvergunning krijgen. – Tina en Jacob na zes jaar eindelijk rust krijgen.”
Ouders van vriendjes van Jacob zetten zich ook in om hem en zijn moeder in Nederland te houden. Zij proberen de gemeenteraad van Nijmegen zover te krijgen zich in te zetten voor een verblijfsvergunning voor het stel. En ook op sociale media krijgt het gezin veel bijval. Onder de hashtag #jacobblijfthier maken veel mensen zich hard voor het lot van Tina en Jacob:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

EenMening
EenMening6 apr. 2021 - 19:22

Ruim 86.000.

Piet Helmons
Piet Helmons6 apr. 2021 - 17:47

Tina heeft duidelijk een fout gemaakt door te denken dat met Armeens paspoort zij gemakkelijker een verblijfsvergunning in Nederland zou krijgen. Wanneer zij dit niet had gedaan dan had zij en Jacob vast en zeker een verblijfsvergunning gekregen want oorlogsvluchteling uit Syrië. Maar mensen mogen geen fouten maken, dat voorrecht geldt alleen voor politici. Dus IND: geef deze mensen deze verblijfsvergunning.

[verwijderd]
[verwijderd]6 apr. 2021 - 14:07

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Thuis aan het werk
Thuis aan het werk7 apr. 2021 - 9:53

Er zijn wereldwijd zo'n 70 miljoen vluchtelingen. Wereldbevolking is een miljardje of 8. Da's dus een kleine 1% vluchteling. Aangezien wij rijk zijn kunnen we wel naar boven afronden; wij zouden zo'n 1% van onze bevolking van 17 miljoen moeten opvangen = 170.000 vluchtelingen. We hebben momenteel zo'n 104.000 vluchtelingen in Nederland. We doen dus nog lang niet ons redelijke deel.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 apr. 2021 - 1:40

Getekend. https://actie.degoedezaak.org/petitions/jacob-en-tina-blijven-hier Je mag aan de voordeur als land zelf uitmaken wie binnen komt. Volgense wettige macht natuurlijk. Daar kan men het over hebben. Hoe veel is te veel en wat zijn de criteria voor ja en nee. MOET men het er wel een over hebben en (democratisch wettelijk) beslissen en veranderen wanneer nodig en het beste voor het land. Eens binnen word Nederland verantwoordelijk. Men kan mensen dan weer terug of weg sturen. Maar dat moet je dan ook wel in een fatsoenlijke tijd doen. Naar gelang tijd verstrekt, bouwen die mensen rechten op, en hebben we meer plichten om voor ze te zorgen. Op een gegeven moment zijn of worden het gewoon Nederlanders door deel te zijn van de Nederlandse gemeenschap. In dit geval ging de IND onnodig in beroep, en in dit geval is er rechts ongelijkheid. Ze zitten nu langer dan 5 jaar in limbo. Dat word onmenselijk dat weegt niet op tegen hun rechten als deel uitmakend van de Nederlandse gemeenschap.

6 Reacties
Krek
Krek6 apr. 2021 - 8:19

Blijkbaar ging de IND niet onnodig in beroep. Ze zijn immers in het gelijk gesteld.

rvb2
rvb26 apr. 2021 - 11:03

@Krek: Dat het IND gelijk kreeg maakt het nog niet minder onnodig.

Krek
Krek6 apr. 2021 - 13:04

rvb, Dat lijkt me sterk, want als de IND gelijk kreeg in hoger beroep, dan was de eerdere uitspraak dus niet juist.

rvb2
rvb26 apr. 2021 - 13:24

@Krek: Er lag een eerdere uitspraak van een rechter, daar had de IND zich bij neer kunnen leggen. Het is de taak van de IND om zoveel mogelijk terechte vluchtelingen toe te laten, het is niet de taak van het IND om zo veel mogelijk mensen te weren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 apr. 2021 - 16:56

Het doorprocederen gebeurt aan beide kanten.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 apr. 2021 - 0:13

@Krek Wat je zecht volgt niet logisch en is nogal dun en arbitrair. Gezien vanuit menselijk en bestuurskundige perspectieven zijn de principes en omstandigheden duidelijk. Naar gelang tijd verstrekt, bouwen die mensen rechten op, en hebben we meer plichten om voor ze te zorgen. Na 5 jaar in een kamp of in limbo zijn ze Nederlanders. Wat betreft de rechtzaken: IND hadden het eerdere besluit kunnen aannemen, en de processen duurt nog voort. Je mist ook dat rechtzaken maar een deel zijn van wat nodig zou kunnen zijn. Veel vaker zijn rechtzaken of meer rechtzaken helemaal niet nodig veel andere dingen wel. IND is maar EEN van de partijen, en wat nodig is kunnen ze vanuit hun perpectief in meer detail bezien dan alleen maar 'tegen' als 'a' of 'b'. Mischien hebben ze niet genoeg geld of mensen of kunde om ook 'c' tot 'z' in hun evaluatie en beslissingen op te nemen. Daarbij hebben mensen rechten op zich en via Nederlandse gemeenschappen instituten en diensten ook zonder dat de IND dat stelt en ook andere dan waar de IND over gaat.

Flix
Flix5 apr. 2021 - 21:15

We hebben Vietnamezen , Chilenen , Tamils , Bosniërs ,Kroaten , Serven , Armeniërs, turken,Somaliërs ,Ethiopiërs , eritreers, Syriërs noord Afrikanen , sub Sahara afrikanen. En dan nog wat minder bekende volkeren allemaal hier naartoe gevlucht onderdak verleend. ,Noem Nederland maar hardvochtig maar de aantallen en diversiteit van de mensen die hier onderdak vonden geven een ander beeld.Ik hoop dat Jacob en zijn moeder hier een verblijfsvergunning krijgen maar ze hebben armeense paspoorten en de IND beschouwt Armenië als een veilig land dus kunnen ze daarheen uitgezet worden.

2 Reacties
Krek
Krek6 apr. 2021 - 8:18

Het was inderdaad niet handig van de familie om een Armeens paspoort aan te vragen. Ik weet ook niet goed hoe de IND hier nu verder mee zou moeten. Het beslissing van asiel of niet moet natuurlijk geen paspoortenroulette worden. Zo van, nou ik kom uit land Y, maar hier is ook nog een paspoort van Z. En dan komt er nog bij dat men in land X aan land gezet wordt, en dan nog door landen M, N en O reist, om dan uiteindelijk bij de gewenste bestemming aan te kloppen en asiel te vragen. En dan door procederen tot de kinderen geworteld zijn. Ik neem het degenen die het proberen niet kwalijk.Ik zou hetzelfde doen, maar uiteindelijk is men uitgeprocedeerd. En nee, ik wil niet pleiten voor een minder mogelijkheden tot beroep. Deze mensen hebben er recht op om alle mogelijkheden te gebruiken. Inclusief, zoals nu, en zo vaak, het gebruik van de media wanneer het een fotogeniek kindje betreft. Echter, de bedoeling van een procedure is wél dat uiteindelijk aan de beslissing uitvoering gegeven wordt. Overigens zou ik het deze mensen gunnen als ze mogen blijven. Het lijkt me een leuk gezin. Tegelijkertijd ben ik het - op principiële gronden - er niet mee eens.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 apr. 2021 - 0:16

Te laat. Dan hadden ze eerder uitgeproduceert moeten zijn en worden uitgezet. Dat is niet gebeurt.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee935 apr. 2021 - 18:16

Het eindeloos procederen maakt helaas veel kapot. Zeker voor kinderen die zich hoe langer hoe meer wortelen in Nederland. Overigens is er in Armenië toch echt geen oorlog. Het is een armer land maar verder wel veilig. De juridisch strekking begrijp ik wel. Op het moment dat ze in Armenië waren (en mochten blijven) waren ze veilig en vluchteling af. Dat ze naar Nederland wilden zeker omdat ze hier ook familie hebben begrijp ik ook en dat dit zeer triest is is evident. Het Nederlands asielsysteem is een gedrocht geworden.

4 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen6 apr. 2021 - 6:07

En een deel van de Nederlanders harteloos.........

LaBou
LaBou 6 apr. 2021 - 6:23

"Het eindeloos procederen maakt helaas veel kapot." Inderdaad. Misschien moet de overheid zich eens leren neerleggen bij een gerechtelijke uitspraak i.p.v. tot aan de Hoge Raad in beroep te gaan als die uitspraak niet bevalt.

Krek
Krek6 apr. 2021 - 8:26

Met familie hier waren ze waarschijnlijk beter af geweest wanneer ze een gewoon visum hadden aangevraagd. Nu wordt hun aanvraag beoordeeld op de voorwaarden van een vluchtelingenstatus, en gezien dat Armeense paspoort zie ik niet wat de IND anders kan doen. Als deze familie met een paspoort binnenkomt van een veilig land, dan moet je anderen die met een veilig land paspoort binnenkomen op basis van het gelijkheidsbeginsel óók accepteren. Dan maakt het juridisch niet uit hoe lang je dat paspoort al hebt, of waar je daarvoor vandaan kwam. Ik zou het hun aanraden om nu in te zetten op een gewoon visum, zeker wanneer de familie inmiddels de taal goed beheerst en in het eigen onderhoud kan voorzien.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee936 apr. 2021 - 15:59

@Alfred Een een ander deel kickt er op om emopuntjes te scoren. Overigens ook niet goed gelezen. Ik vind het een zeer trieste zaak en wat mij betreft moeten ze gewoon mogen blijven. Wel begrijp ik de juridische redenatie en vind ik het hele asielsysteem een groot gedrocht. @LaBou, Je hebt (deels) gelijk. Moest het dubbel lezen maar beide partijen zijn dus gaan procederen en in hoger beroep gegaan. @Krek Een 'gewoon' visum is niet zo makkelijk. Dan moet je toch echt hoger opgeleid zijn en hier een goede baan gereed hebben. Vraag me af of ze voor familiehereniging in aanmerking komen maar wellicht niet. Anders zouden ze naar Armenië kunnen en per die route terug kunnen.

Gerrit Stevens2
Gerrit Stevens25 apr. 2021 - 17:22

Dit soort extreme gevallen waar door een falende Nederlands overheid kinderen al zo lang in Nederland zijn dat ze er geworteld zijn verplicht tot het verlenen van een verblijfsvergunning. Zelfs als ouder(s) in andere gevallen dan deze medeverantwoordelijk zijn voor deze schrijnende situaties. Pim Fortuijn was in 2002 al bereid tot een generaal pardon voor zo'n 6000 uitgeprocedeerde, afgewezen asielzoekers. Ze moesten hier dan langer dan vijf jaar verblijven, Nederlands spreken, ingeburgerd zijn en van 'onbesproken gedrag'. Hij zag de falende overheid als verantwoordelijk. Dit alles tot een destijds niet alleen hierom verbijsterde VVD, CDA, en PvdA waar het Fortuijn betrof.

Greendutch
Greendutch5 apr. 2021 - 17:06

wij moeten allen zorgen dat er weer een sociale regering komt, een sociale stroming in dit land in plaats van de rechtse die er nu is

3 Reacties
Kuifje3
Kuifje35 apr. 2021 - 17:43

Dit heeft minder met sociaal te maken en meer met logica. In heel veel onderwerpen is deze logica heel ver te zoeken. Ik constateer dat bijvoorbeeld de huizenmarkt door het ontbreken van logica totaal verziekt is, energietransitie hangt van onlogische beslissingen aan elkaar, ons belastingstelsel is niet meer te snappen voor de simpele ziel want onlogisch, pensioenfondsen maken megawinsten, maar moeten rekenen met onlogische winstmarges en ga zo maar door. Onze MP is geschiedenisleraar terwijl ons land een topeconoom nou moeten hebben als leider. Ook onlogisch.

Thuiszitter
Thuiszitter5 apr. 2021 - 18:12

Wordt een beetje moeilijk als je de zetelverdeling bekijkt , wordt eerder nog wat rechtser.

Kuifje3
Kuifje35 apr. 2021 - 18:28

Wat ik bedoel is dat vluchtelingen uit oorlogsgebieden natuurlijk welkom moeten zijn en niet naar een ander oorlogsgebied moeten worden gestuurd. Waar is de logica hier?

Ivan61
Ivan615 apr. 2021 - 17:05

Petitie getekend. Wens Tina en Jacob alle beste.

vdbemt
vdbemt5 apr. 2021 - 16:54

Nederland na 10 jaar Rutte.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt5 apr. 2021 - 16:55

De menselijke maat.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee935 apr. 2021 - 18:17

right want voor Rutte gebeurde dit soort dingen niet? Er valt natuurlijk ook wel iets te zeggen over het eindeloos procederen en uitstellen van de finale beslissing.

vdbemt
vdbemt5 apr. 2021 - 19:55

@rechtdoor. Als jij zegt dat dat toen ook zo was.......Hij heeft 10 jaar de tijd gehad om deze onmenselijkheid te doen veranderen. Is niet gebeurd.

Karingin
Karingin6 apr. 2021 - 7:03

Dat eindeloos procederen gebeurt even zo vaak door de overheid na een positief besluit, en de overheid staat nou niet bekend om haar eerlijke "spel". Valse verslagen, richtlijnen negeren informatie achterhouden, mensen onder druk zetten... Iedereen die jankt over de "asielindustrie" hoor je daar nou nooit over

EenMening
EenMening6 apr. 2021 - 14:16

De mensen van het Generaal Pardon die nog steeds geen paspoort hebben moeten dat ook krijgen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee936 apr. 2021 - 16:00

@vdbemt, Zo makkelijk is het niet. Helaas werken we al jaren met volledig dichtgetimmerde regeerakkoorden. Alles wat daar buiten valt wordt niet aangepakt. Er is geen rechtse meerderheid en ook geen linkse meerderheid om flink te hervormen op het gebied van asiel en migratie en dus is het doormodderen en hier en daar een klein beetje aan de knopjes draaien. @Karingin, Je hebt gelijk. Het gebeurd van beide kanten

Willem D2
Willem D25 apr. 2021 - 16:50

Klinkt als een hardvochtig verhaal. Ben wel benieuwd wat er nog meer aan feiten bekend is. Bij soortgelijke zaken uit het verleden bleek er meestal ook wat vergeten te zijn. Als dit het echt is dan lijkt het me logisch dat ze blijven, met zoveel familie reeds in Nederland.

1 Reactie
Krek
Krek6 apr. 2021 - 10:23

Ik vermoed dat de zaak vast zit op het Armeense paspoort. Daarmee heeft de familie feitelijk al asiel in een land wat nog als 'veilig' te boek staat. Daarmee vervalt elk recht op asiel als oorlogsvluchteling elders. Wellicht dat een verblijfsvergunning op basis van familie hier, beheersing van de taal, het voorzien in een eigen inkomen meer kans van slagen heeft.

Satya
Satya5 apr. 2021 - 16:48

Nederland is een hardvochtig land geworden sinds de conservatieve revolutie van Fortuyn. Barbaren in de tweede kamer als Wilders, baudet en Rutte en de normen en waarden hollen achteruit. Bij de IND werken is niet welkom bij mij. Ik vind dat verschrikkelijk volk.

2 Reacties
axetothehead
axetothehead6 apr. 2021 - 10:20

Ja van de zijkant is het makkelijk schreeuwen, niemand deugt behalve jij natuurlijk.

Satya
Satya6 apr. 2021 - 15:53

Axe Vanaf de zijkant? Over makkelijk oordelen gesproken. IND is wat mij betreft een stel bruinhemden.

HappyBuddha
HappyBuddha5 apr. 2021 - 16:27

Nah rabiaat rechts. Jullie kunnen weer helemaal los. Regels zijn regels toch, het is die moeder haar eigen schuld en nog meer van die oerangoetang wijsheden...Suck6

6 Reacties
Loebkesman
Loebkesman5 apr. 2021 - 19:08

Rechts hier. Daar gaat ie dan: Wijzig de regels. Petitie getekend overigens.

Satya
Satya5 apr. 2021 - 19:33

"Rechts hier." Er is rechts en extreem rechts.

HappyBuddha
HappyBuddha5 apr. 2021 - 21:26

@Loebkesman 5 april 2021 at 21:08 Rechts hier. Ik schreef ook zeer bewust rabiaat erbij. Met sociaal-economisch rechts is niet zoveel mis. Schaar ik mijzelf ook onder. Zelf trouwens ook getekend.

EenMening
EenMening6 apr. 2021 - 7:43

Geef deze mensen gewoon een verblijfsvergunning.

Krek
Krek6 apr. 2021 - 10:27

Eenmening, Dat kan niet zo maar vanwege de principes van gelijkheidsbeginsel en precedentwerking. Dan zou iedereen die door procedeert, ook degenen die uit een veilig land komen, ook bij een negatief eindoordel een verblijfsvergunning moeten krijgen. Dan kun je de asielprocedure wel opheffen en de verblijfsvergunningen gratis bij een kop koffie over de grens uitdelen.

HappyBuddha
HappyBuddha6 apr. 2021 - 15:28

@Krek 6 april 2021 at 12:27 Ah, daar is rabiaat rechts...