Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

4-jarig meisje dat uitgezet zou worden naar Liberia door IND mag toch blijven

  •  
22-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
9619098667_c0edd5a45e_k (1)
Update 20.00
Het 4-jarige meisje Deedee dat naar Liberia zou worden uitgezet, mag toch blijven. De IND heeft haar een verblijfsvergunning toegekend. Dat heeft haar advocaat Toon de Jonge bekend gemaakt.
Eerder:
Het 4-jarige meisje Deedee uit Waddinxveen wordt binnenkort uitgezet naar Liberia. Haar moeder én haar overgrootmoeder mogen wel in Nederland blijven. Deedee kent en heeft niemand in Liberia die voor haar zou kunnen zorgen, maar toch lijkt ze pech te hebben.
In 2016 nam de overgrootmoeder van Deedee het meisje mee terug naar Liberia. Bij terugkomst in Nederland werd niet de juiste procedure gevolgd, waardoor ze geen geldige verblijfsvergunning meer heeft. Om die reden moet het meisje over vier weken Nederland verlaten. De directrice van de basisschool waar Deedee naartoe gaat, vraagt media nu om hulp om ervoor te zorgen dat het verhaal van Deedee op de agenda van de Tweede Kamer komt. “Want als ze eenmaal in Liberia zit, komt ze waarschijnlijk nooit meer terug. Dan hebben we geen hoop meer dat het nog goedkomt”, aldus Clazien Sonneveld.
Volgens de regels en procedures heeft ze geen recht meer om hier te zijn, maar dat juist haar moeder en overgrootmoeder wél een status hebben, maakt het verhaal wel extra schrijnend. Deedee heeft daar helemaal niemand.
Deedee is geboren in Engeland, maar haar moeder kon niet voor haar zorgen. Daarom woont ze sinds haar geboorte bij haar overgrootmoeder. “Na Deedees geboorte in Engeland moest ik voor familiezaken terug naar Liberia”, vertelt overgrootmoeder Mary Gribsby, die over Nederlandse nationaliteit beschikt, aan het AD. “Mijn moeder was stervende en had mij nodig.” Deedee ging vanzelfsprekend mee. Het IND schrijft in de beschikking:
De overgrootmoeder en de moeder van Deedee hebben samen het gezag. Niet wordt ingezien waarom niet een van de twee Deedee naar Liberia kan begeleiden.
Procedures zijn nu eenmaal procedures: eenmaal in Liberia zou de familie de procedure om terug te kunnen keren naar Nederland kunnen opzetten, aldus de IND.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.