Joop

4-jarig meisje dat uitgezet zou worden naar Liberia door IND mag toch blijven

  •    •  
22-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9619098667_c0edd5a45e_k (1)
Update 20.00
Het 4-jarige meisje Deedee dat naar Liberia zou worden uitgezet, mag toch blijven. De IND heeft haar een verblijfsvergunning toegekend. Dat heeft haar advocaat Toon de Jonge bekend gemaakt.
Eerder:
Het 4-jarige meisje Deedee uit Waddinxveen wordt binnenkort uitgezet naar Liberia. Haar moeder én haar overgrootmoeder mogen wel in Nederland blijven. Deedee kent en heeft niemand in Liberia die voor haar zou kunnen zorgen, maar toch lijkt ze pech te hebben.
In 2016 nam de overgrootmoeder van Deedee het meisje mee terug naar Liberia. Bij terugkomst in Nederland werd niet de juiste procedure gevolgd, waardoor ze geen geldige verblijfsvergunning meer heeft. Om die reden moet het meisje over vier weken Nederland verlaten. De directrice van de basisschool waar Deedee naartoe gaat, vraagt media nu om hulp om ervoor te zorgen dat het verhaal van Deedee op de agenda van de Tweede Kamer komt. “Want als ze eenmaal in Liberia zit, komt ze waarschijnlijk nooit meer terug. Dan hebben we geen hoop meer dat het nog goedkomt”, aldus Clazien Sonneveld.
Volgens de regels en procedures heeft ze geen recht meer om hier te zijn, maar dat juist haar moeder en overgrootmoeder wél een status hebben, maakt het verhaal wel extra schrijnend. Deedee heeft daar helemaal niemand.
Deedee is geboren in Engeland, maar haar moeder kon niet voor haar zorgen. Daarom woont ze sinds haar geboorte bij haar overgrootmoeder. “Na Deedees geboorte in Engeland moest ik voor familiezaken terug naar Liberia”, vertelt overgrootmoeder Mary Gribsby, die over Nederlandse nationaliteit beschikt, aan het AD. “Mijn moeder was stervende en had mij nodig.” Deedee ging vanzelfsprekend mee. Het IND schrijft in de beschikking:
De overgrootmoeder en de moeder van Deedee hebben samen het gezag. Niet wordt ingezien waarom niet een van de twee Deedee naar Liberia kan begeleiden.
Procedures zijn nu eenmaal procedures: eenmaal in Liberia zou de familie de procedure om terug te kunnen keren naar Nederland kunnen opzetten, aldus de IND.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

't Reve
't Reve23 feb. 2018 - 9:07

In 2011 schreef de toenmalige ombudsman Alex Brenninkmeijer (onvolprezen man!) in zijn nota 'Een vertrouwde overheid' over de zogenoemde verhuftering van de overheid jegens burgers. Dat was door hem bedoeld als waarschuwing voor overheidsinstellingen in hun contacten met van hen afhankelijke burgers. Helaas hebben veel (semi-)overheidsinstellingen de geconstateerde en beschreven verhuftering niet als waarschuwing geïnterpreteerd, maar als taakopdracht. Dan móet er wel een 'verdienmodel' aan de basis staan.

DaanOuwens
DaanOuwens22 feb. 2018 - 21:03

Dit soort excessen doet mij altijd weer beseffen dat beleid wordt uitgevoerd door mensen die niet altijd beschikken over voldoende verstand en menselijkheid. In eerste instantie is dat hier ook het geval geweest, volgens mij kan dat niet anders. Een IND ambtenaar is na zorgvuldige bestudering van de regels tot de conclusie gekomen dat het niet anders kon. Hij of zij heeft zelfs nog bedacht dat het kind eenmaal in Liberia ook opnieuw asiel voor Nederland kon aanvragen. En dat is ook het beleid dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders wil hebben. Geen ambtenaren die verstand en gevoel laten spreken maar regels uitvoeren. Gelukkig komt dit nu in de publiciteit, maar het zou mij niets verbazen als deze procedure ook al enige malen in vergelijkbare situaties is uitgevoerd. Regels zijn immers regels.

2 Reacties
LaBou
LaBou 23 feb. 2018 - 6:50

Het verstand zal wel aanwezig zijn, de menselijkheid ontbreekt volledig!

DaanOuwens
DaanOuwens24 feb. 2018 - 9:59

@ LaBou Jij schrijft: Het verstand zal wel aanwezig zijn, de menselijkheid ontbreekt volledig! Nee ook het verstand mist. Overigens ook bij mensen die hier reageren en begrip hebben voor de uitzetting van een kind van 4. Dit soort handelen sluit terug op de samenleving als geheel. Als dit soort gedrag de norm is wordt je er uiteindelijk ook zelf mee geconfronteerd. Daarom is het dom.

Peterrr3
Peterrr322 feb. 2018 - 19:39

Fijn dat het alsnog goedgekomen is. Wat ik zou willen weten waarom het gegaan is zoals het nu is gegaan. Is er sprake van zoveel domheid dat ze pas gaan nadenken na zoveel publieke verontwaardiging? Of is het een bewust opgelaten proefballonnetje om te kijken tot hoever ze kunnen gaan met terugsturen.

2 Reacties
Karingin
Karingin22 feb. 2018 - 21:28

Vrij zeker het eerste. Ze gaan namelijk al behoorlijk ver met dat terugsturen.

Karingin
Karingin22 feb. 2018 - 21:30

Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat gedwongen terugsturen soms niet gerechtvaardigd is. Maar een kind van 4 de halve wereld over slepen terwijl je vooraf weet dat ze toch weer terugkomt slaat nergens op.

Paul250371
Paul25037122 feb. 2018 - 19:05

Las net dat ze mag blijven. Er zijn gelukkig meerdere mensen wakker geworden.

JohnVKR
JohnVKR22 feb. 2018 - 13:04

Staatssecretaris Mark Harbers kan een vergunning toekennen op basis van zijn discretionaire bevoegdheid. D66 en Christen Unie kunnen hem daartoe dwingen op straffe van een kabinetscrisis. Doen D66 en Christen Unie dat niet, dan weten we meteen dat we nooit meer op deze partijen hoeven te stemmen, omdat hun zogenaamde empathie met vluchtelingen dan inderdaad gebakken lucht is. Bij wie het in zijn hoofd haalt om een kind van 4 jaar, waarvan de moeder en grootmoeder in Nederland zijn, het land uit te zetten, zit echt een steekje los (sorry dat ik zo hard ben, maar dat is in deze zaak wel gerechtvaardigd).

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin22 feb. 2018 - 14:51

@ JohnVKR - prima argumenten. En wees gerust: je bent niet eens hard. Je zegt wat elk normaal, voelend mens denkt. Ik ben pessimistisch over D66 en CU. Die zullen niet opstandig worden. Deze partijen zijn al geruime tijd een deel van een immens sociaal probleem - en wat ze ook zeggen, ze zijn voor de macht bereid om over lijken te gaan.

Klaas Punt
Klaas Punt22 feb. 2018 - 16:14

Mijn pessimisme over D66 wordt gevoed door de weigering de motie voor vrijheid van Ahed Tamimi te ondersteunen. Inderdaad over lijken, Cliff.

Muxjes
Muxjes22 feb. 2018 - 20:12

"D66 en Christen Unie kunnen hem daartoe dwingen op straffe van een kabinetscrisis. Doen D66 en Christen Unie dat niet, dan weten we meteen dat we nooit meer op deze partijen hoeven te stemmen" Misschien moet je gewoon voor jezelf praten, dan doe ik dat ook. De symboolwaarde van zo'n meisje is groot, maar of dat meisje een kabinetscrisis waard is, ook al is ze nog zo schattig, daarover heb ik een andere mening dan jij.

Klaas Punt
Klaas Punt23 feb. 2018 - 10:34

@muxje - het gaat over de menselijke maat in het landsbestuur. Dit is een levend 4-jarig kind, niks symbool. Als de minachting voor de mens zo duidelijk is dan is er iets mis met het bestuur. En ik weet het, regels zijn regels wordt er bij iedereen ingestampt. Maar toch, ergens zijn we ook mensen. En een kabinetcrisis, kom je zou toch niet door computers geregeerd willen worden? Of stem je soms voor de Sleepwet?

RosaLange
RosaLange22 feb. 2018 - 11:54

De Nederlandse overheid vind dat je een bepaalde procedure moet volgen en als je een stap overslaat moet je die alsnog nemen. Eén zo'n stap is dat je een verzoek indient bij de NL ambassade in het land van herkomst. Dat is best lullig, maar zo werkt het nu eenmaal. Kun je gaan stampijen, maar je kunt ook gewoon doen wat ze van je vragen. Een vriend van mij kreeg een relatie met iemand die hier niet legaal was. Van hem weet ik dat je dan met allerlei bureaucratische rompslomp te maken krijgt. Dat is geen pretje, maar je doet er zo weinig aan. Ze zijn met z'n tweeën afgereisd en hebben het beste ervan gemaakt, kon hij ook meteen kennismaken met haar familie. Ik snap in dit geval ook niet dat je een uitzetting riskeert. Ga gewoon met dat kind naar Liberia en regel je zaken.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 feb. 2018 - 12:48

"Oma" zal hier wel geen zin in hebben.

Gare Raap
Gare Raap22 feb. 2018 - 20:09

>Ga gewoon met dat kind naar Liberia en regel je zaken. echt volkomen van het padje af. legalisme om fascisme te legitimeren.

Karingin
Karingin22 feb. 2018 - 21:25

Wat vooral raar is aan deze redenering, is dat het niet gratis is om iemand uit te zetten. Je zou kunnen bedenken om dat even digitaal te regelen of zo.

Paul250371
Paul25037122 feb. 2018 - 10:54

Misschien dat ze Bleker weer kunnen optrommelen met een kaartje voor Artis? Kan het meisje alvast leren wat voor dieren er in Liberia rondlopen.

JStokx
JStokx22 feb. 2018 - 9:12

Zelf niet aan de procedures houden en vervolgens heeft de IND het gedaan. Zal er aan denken als ik de volgende keer per ongeluk duizenden euro's voor de belasting achterhoud.

3 Reacties
Peterrr3
Peterrr322 feb. 2018 - 10:16

Dus volgens jou heeft dat meisje van 4 pech gehad en verder sluiten we de ogen maar?

Cliff Clavin
Cliff Clavin22 feb. 2018 - 12:19

@ Peterrr - sympathiek geprobeerd, maar Stokx is een man van de regels. Die gaan bij hem altijd boven mensenlevens. Hij is niet vatbaar voor enig geneeskrachtig advies.

Gare Raap
Gare Raap22 feb. 2018 - 20:11

Fan van eichman btw?

Tietanium
Tietanium22 feb. 2018 - 7:58

Ah, dus in schrijnende gevallen hoeven we ons niet aan de wet te houden? Tja, dan ken ik er nog wel een paar... Kennelijk is Liberia veilig genoeg om naar terug te keren. Mama en overgrootmama kunnen dus ook mee naar Liberia. Maar dat zal wel een ondenkbare oplossing zijn.

Dinglish
Dinglish21 feb. 2018 - 16:11

Mensen beseffen niet voldoende dat als een overheid zo met "anderen" om kan gaan er een hele dunne lijn is voordat het zo met de eigen bevolking omgaat. Burgers moeten zich goed afvragen of zij wel zo een overheid willen hebben.

1 Reactie
Martinel
Martinel21 feb. 2018 - 18:12

Ik ben mij daar ter dege van bewust. Deze overheid olv Rutte geeft al jaren aan de burger als vijand te zien. De burger moet namelijk alle privacy opgeven tbv van die overheid. Diezelfde burger mag slechts betalen, ook al heb je geen cent meer te verhapstukken. Trouwens de Tweede Kamerleden doen daar lekker aan mee. De burger wordt niet meer vertegenwoordigd, maar tegengewerkt. Zodra 'Volksvertegenwoordigers' worden geinstalleerd begint de partijdiscipline en wijkt hun gedrag af van wat zij daarvoor als 'vóór de kiezers' bestempelden.

bob b.
bob b.21 feb. 2018 - 15:46

Dit soort misverstanden moeten door de betrokken minister worden rechtgezet. En ik vermoed dat dat ook zal gebeuren.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt22 feb. 2018 - 9:10

Bob, dat hoop ik van harte anders dient er een of ander tribunaal in actie te komen. Dit gaat zo niet.

Martinel
Martinel21 feb. 2018 - 15:37

Wat is dit voor een land geworden? Meer kan ik niet uitbrengen. Op ieder terrein (zorg, onderwijs, ov, energie, Groningen, dierenwelzijn en noem maar op...), een onmenselijk land iig. Inhumaan tot op het bot.

RosaLange
RosaLange21 feb. 2018 - 15:17

IND of geen IND. Ik zou mijn 4-jarig kind niet alleen laten reizen, waarheen dan ook, al is het met de bus naar het volgende dorp.

TurkseTurk
TurkseTurk21 feb. 2018 - 15:09

Jammer dat bij de overheid (ind) geen systeem bestaat om situatie gebonden toestanden apart en speciaal te behandelen.... mits dat zou bestaan zouden ze dat gaan toepassen mag ik aannemen. ... Alhoewel.... hoe kon Maxima wel binnen een uur NL nationaliteit en paspoort krijgen toen ze pas in NL was? Dus situatie gebonden behandelen van zaken gebeurt wel op de aller hoogste niveau.

Cliff Clavin
Cliff Clavin21 feb. 2018 - 15:07

Wat zien we hier (en overal elders, bij onze overheid en haar Schreibtischtäter)? - het onversneden sadisme van een neoliberale hyperbureaucratie, belichaamd in het wegjagen van een kind van 4 dat geslachtofferd wordt omdat het protocol boven een mensenleven gaat. De SS is terug. (De psychopathie zit hem in de slotzin: men laat, 'ruimhartig' als men is, de mogelijkheid open dat er in LIberia dan toch een 'procedure opgezet kan worden' om een terugkeer mogelijk te maken. Ik moet er niet aan denken dat de verantwoordelijke ambtenaren zelf kinderen opvoeden. Ik zou Justitie adviseren om, als dat zo is, deze kleinen onmiddellijk bij die monsters weg te halen, wegens een zwaar vermoeden van mishandeling.)

MG1968
MG196821 feb. 2018 - 14:35

Nieuwe wetten en regels moeten: - voldoen aan hogere nationale en internationale wetten, zoals de Grondwet, Europese wetgeving of internationale verdragen; - effect hebben (en geen onbedoelde bijeffecten hebben); - uit te voeren zijn; - te handhaven zijn; - te controleren zijn, bijvoorbeeld door politie of toezichthouders; - te toetsen zijn door rechters; - een duidelijke beschrijving hebben over het doel; - eenvoudig zijn. Kan mij niet voorstellen dat het terugsturen van DeeDee naar Liberia om aldaar een procedure op te starten met als gegarandeerd resultaat terugkeer naar nederland, ook maar enigszins in de buurt komt van de duidelijke beschrijving over het doel. Dit is toch zeker een onbedoeld bijeffect? Ik neem toch zeker aan dat in dit geval door middel van een 'hardheidsclausule' (al dan niet in de vorm van het gebruik maken van de discretionaire bevoegdheid door de minister) DeeDee niet uitgezet gaat worden. Het dient geen doel.

1 Reactie
johannn2
johannn222 feb. 2018 - 10:25

MG, Zo is het. .

rvb2
rvb221 feb. 2018 - 14:15

De regels kloppen dus duidelijk niet. Het immigratiebeleid is veel te streng.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis21 feb. 2018 - 13:59

Ach ja, de letter van de wet, en in de geest van de wet. Even je gezonde verstand gebruiken, is er niet meer bij.

Gerry Jöris
Gerry Jöris21 feb. 2018 - 12:30

Wat een ambtelijke bullshit. Hoe haalt de IND het in z'n hoofd om dit kind terug te sturen naar Liberia. Schandalig!

1 Reactie
TurkseTurk
TurkseTurk21 feb. 2018 - 15:07

İnd maakt de regels niet. Daarvoor moet je naar de 2e kamer.

johannn2
johannn221 feb. 2018 - 12:12

Citaat: " Volgens de regels en procedures heeft ze geen recht meer om hier te zijn, maar dat juist haar moeder en overgrootmoeder wél een status hebben, maakt het verhaal wel extra schrijnend. Deedee heeft daar helemaal niemand." En: " De overgrootmoeder en de moeder van Deedee hebben samen het gezag. Niet wordt ingezien waarom niet een van de twee Deedee naar Liberia kan begeleiden. " [einde citaten] De Nederlandse overheid - hier in het bijzonder de IND - dat de regels er voor de mensen zijn, niet de mensen voor de regels. Het omgekeerde is onmenselijk. Het brengt schadelijke en schandelijke voorvallen als bovenstaande voort. .

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt21 feb. 2018 - 13:49

Zou het geen eis kunnen zijn voor als je solliciteert bij die IND dat je mens moet zijn?

johannn2
johannn221 feb. 2018 - 15:11

We leven in een democratie, een regeringsvorm waarin het individu de hoogste autoriteit is, niet in een dictatuur van de regels. .

johannn2
johannn221 feb. 2018 - 15:15

Klaas, Ik heb dezelfde vraag. Autisme lijkt me voor zo'n baan een randvoorwaarde. .

Inspector Gadget
Inspector Gadget21 feb. 2018 - 12:01

Bureaucratie op zijn best.

Karingin
Karingin21 feb. 2018 - 11:27

Jeeeeezus. Wat voor een zieke asshole ben je als je zoiets besluit? Dit lijkt me ook ernstig in strijd met de rechten van het kind...maar in Nederland lappen we alle mensenrechten om de haverklap aan onze laars. Het begint op een bananenrepubliek te lijken.

Gerry Damen
Gerry Damen21 feb. 2018 - 11:26

Wie verzint dit? Hier kan een mens toch niet bij? Wie werken daar bij de IND? Leveren ze daar hun hart én hun gezond verstand in, dat ze menen dat een kleuter even op het vliegtuig zetten een goed idee is?

Brave Hendrik4
Brave Hendrik421 feb. 2018 - 10:51

Wie wel eens met een IND'er te maken heeft gehad, weet dat het door Rita Verdonk persoonlijk geselecteerde bruten zijn; - met drie brevetten wreedheid en een diploma onmens.

Paul250371
Paul25037121 feb. 2018 - 10:50

Dat dit kan. Wat voor monsterlijke maatschappij is er door ons collectief opgetuigd? Hoe is dit mogelijk? Is er dan niemand binnen de verantwoordelijke uitvoeringsorganen die zeggen dit klopt niet? Zijn dit ook de soortgelijke dames en heren die in WO2 de Joden met een pennenstreek en een razzia lieten deporteren? Toen had je nog een excuus dat de bezetter dit wilde maar wat is hier het excuus voor? Wat zijn dit voor SS praktijken en wie faciliteert dit?

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin21 feb. 2018 - 15:10

Je hebt volkomen gelijk, Paul - de fascistische collaborateurs zijn onder ons, van nooit weggeweest. Deze verschrikkelijke, immorele tijd laat toe dat ze weer hun gewetenloosheid openlijk in de praktijk kunnen brengen. En nee, inderdaad is er deze keer geen enkel excuus mogelijk. Ik wil ook weten wie er in persoon verantwoordelijk is; als er één gebeurtenis is die schreeuwt om "naming and shaming", dan is het deze.

Stientje2
Stientje221 feb. 2018 - 16:25

@ Paul en @Cliff Ben het volkomen met jullie eens. Er moet verandering komen in de wetgeving voor dit soort praktijken die de IND hanteert. Politiek? Rutte wordt eens wakker!! De maatschappij is verziekt. Dan toch maar die waarde en normen van Balkenende, waar wij allemaal zo smakelijk om hebben gelachen, al is het niet mijn partij?

Anoniempje5
Anoniempje521 feb. 2018 - 9:57

Regels zijn regels, kunnen we niks aan doen. *Kots*

Spamaccount
Spamaccount21 feb. 2018 - 9:42

IND heeft natuurlijk wel een punt. Procedures zijn procedures, en die zijn er niet voor niets. *Zucht*

3 Reacties
LaBou
LaBou 21 feb. 2018 - 11:59

Je bedoelt dit toch wel uiterst sarcastisch, mag ik hopen?

Spamaccount
Spamaccount21 feb. 2018 - 16:01

@LaBou 21 februari 2018 at 12:59 Je bedoelt dit toch wel uiterst sarcastisch, mag ik hopen? *Zucht!*

Spamaccount
Spamaccount21 feb. 2018 - 16:03

@Heinrich Zweinrich 21 februari 2018 at 12:41 Andere kant, als mij kind het land wordt uitgezet, dan ga ik ook, zelfs als ik niet hoef….zou dan niet in dat land willen blijven. Held