Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Inburgeraars dreigen weer slachtoffer te worden van fact-free politics

  •  
01-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-02-01 om 21.22.43

© Beeld: YouTube/Rekenkamer

Kamerleden moeten er bij minister Asscher op aandringen zijn inburgeringsbeleid te evalueren, in plaats van oplossingen te bedenken op basis van aannames. Leer eerst van lessen uit het verleden, en kom dan met een echt vernieuwend plan.
Sinds de invoering van de nieuwe Wet inburgering is het aantal nieuwkomers dat op tijd slaagt voor het inburgeringsexamen gehalveerd, concludeerde de Rekenkamer vorige week. Vanaf 2013 zijn nieuwkomers zelf verantwoordelijk voor het regelen van hun inburgering en het vinden van een geschikte cursus. Terwijl de reden dat zij een inburgeringscursus moeten volgen nu juist is dat zij de taal niet spreken en hun weg in dit land nog niet kennen.
Dat dit paradoxale beleid niet zou werken, was voor deskundigen uit de praktijk al duidelijk voordat het bij wet werd vastgelegd. Hun voorspelling is nu werkelijkheid geworden: een integratiefiasco dat voor de gedupeerde nieuwkomers nog slechts gedeeltelijk kan worden opgelost.
Vorige week bevestigde de Rekenkamer dat het huidige beleid niet werkt. Een conclusie die VluchtelingenWerk Nederland deelt. De daaropvolgende reacties uit de politiek baren ons zorgen. Een aantal partijen pleit voor strengere sancties op het niet op tijd behalen van het inburgeringsexamen. Zij negeren daarmee simpelweg de bevindingen hierover van de Rekenkamer. De overige partijen willen ‘de marktwerking in de inburgering terugdraaien’ en ‘de regie terugbrengen naar de gemeenten’. Zij hebben een te rooskleurig beeld van de vorige Wet inburgering.
Want 20.000 (1 op de 10) inburgeringsplichtigen die nog onder de vorige wet vallen, hebben tot op de dag van vandaag het inburgeringsexamen niet gehaald. En de slagingspercentages van de vorige wet kun je niet zomaar vergelijken met die van de huidige wet. De examens zijn in 2013 verzwaard, en onder de vorige wet waren ook ‘oudkomers’ inburgeringsplichtig. Zij woonden vaak al jaren in Nederland, en hadden daarom veel minder moeite met het examen.
Bovendien was onder de vorige wet ook al sprake van marktwerking. Maar omdat de gemeenten verantwoordelijk waren, waren zij de inkopende partij. Dat had veel voordelen, maar ook een perverse prikkel: sommige gemeenten kozen voor goedkope, korte trajecten. De redenering was dan: hoe sneller de inburgeraar het examen haalt, hoe sneller hij of zij aan het werk kan, dus hoe korter de afhankelijkheid van een uitkering.
Politici die nu met kant-en-klare oplossingen komen, lezen selectief in het rekenkamerrapport. De opstellers concluderen dat de huidige Wet inburgering is “ingevoerd zonder de mogelijke gevolgen in de praktijk na te gaan.” De Rekenkamer raadt de minister aan meer informatie te verzamelen voor een “goede effectmeting van het beleid”. Zo ontbreken belangrijke gegevens over het opleidingsniveau, herkomstland, en de manier waarop nieuwkomers zich voorbereiden op het examen. Ook is er een betere inspectie nodig om inzicht te krijgen in de kwaliteit van de cursussen. Intussen moet de uitvoeringspraktijk vooral “tijd en rust gegund worden.” De Raad van State adviseerde dit bij het wetsvoorstel in 2013 eveneens.
In de haast om snel met een oplossing te komen, lijken politici juist over deze conclusies en aanbevelingen heen te hebben gelezen. Zonder goede evaluatie van het huidige beleid voeren we een debat op basis van aannames in plaats van feiten. Wij vrezen dat tienduizenden nieuwkomers over een paar jaar tegen de problemen van een nieuwe Wet inburgering aanlopen – wederom gebaseerd op politiek wensdenken en partijideologie.
Een Kamermeerderheid heeft minister Asscher om een evaluatie van het inburgeringsbeleid gevraagd. Maar de minister heeft nog geen concrete stappen daartoe gezet. In plaats van het voer en van een voorbarige fact-free discussie over een stelselwijziging, zouden oppositiepartijen de minister aan moeten sporen haast te maken met deze evaluatie. Want alleen op basis van een goede effectmeting kan men nadenken over echt vernieuwend inburgeringsbeleid. Met de juiste balans tussen eigen verantwoordelijkheid en ondersteuning van de overheid.
Want inburgering is te belangrijk om aan de waan van de dag over te laten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Kees777
Kees7772 feb. 2017 - 16:14

Inburgering zou zich vooral op het leren van Nederlands moeten richten (met zeer duidelijke examens en niet meer dan dat) en het omgaan met allerlei instanties voor een woning, baan, uitkering of verzekeringen te verkrijgen. En ook hoe we hier in dit land met elkaar omgaan. Maar geen gedachtepolitie a.u.b. De uitvoering moet weer naar de gemeenten en kosteloos worden voor vluchtelingen. Overigens zouden asielzoekers al in de 1e maand op het AZC verplicht Nederlands moeten leren. Maar nu mogen ze het niet eens...

1 Reactie
neutral2
neutral22 feb. 2017 - 19:16

Waarom vluchtelingen gratis? Statushouders hebben immers recht op bijstand of inkomsten uit arbeid. Dus zelf de inburgering betalen. Moeten legale migranten ook, en die hebben de 1e 5 jaar geeneens recht op bijstand. Hoezo krom beleid?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen2 feb. 2017 - 9:58

Schaf gewoon die hele inburgering af, het is nergens voor nodig. Geef mensen een termijn, laten we zeggen 7 jaar, dat ze zichzelf moeten zien te redden, en blijken ze daar toe in staat, geef ze dan een permanente status. Zijn ze er niet in staat, help ze dan op het moment dat dat blijkt te vertrekken.

neutral2
neutral22 feb. 2017 - 7:12

Verander eerst maar eens het huidige discriminerende onderscheid dat er momenteel bij de inburgering gemaakt wordt tussen legale migranten en de inburgering voor asielmigranten. Wat betreft inburgering zouden voor alle groepen dezelfde regels moeten gelden. Niet gratis voor asielmigranten en wél zelf betalen voor legale migranten.

Bert Vlierman
Bert Vlierman1 feb. 2017 - 22:58

Van de vier bestuurderspartijen is de PvdA de enige heeft geprobeerd, zij het met meer vallen dan opstaan, om integratie te bevorderen. De VVD heeft integratie lange tijd tegengewerkt, het CDA heeft weinig anders gedaan dan er over te moraliseren of te zwijgen en voor D66 is integratie geen item. De bijdrage van Asscher, als PvdA-er, mag geen naam hebben. Niet door obstructie van de VVD, maar door eigen incompetentie. Zoals ook in Amsterdam hem als wethouders alles bij de handen afbrak door schrijnend onvermogen. Dat neemt niet weg dat zijn verbale kwaliteiten aanzienlijk zijn. En tenslotte is dat wat er toe doet. Die integratie, ach dat is één van de vele dingen op zijn pad.

JanMer2
JanMer21 feb. 2017 - 20:56

"Hun voorspelling is nu werkelijkheid geworden: een integratiefiasco dat voor de gedupeerde nieuwkomers nog slechts gedeeltelijk kan worden opgelost." Een goede ondersteuning bij inburgering is zeker gewenst, maar inburgering blijft een eigen verantwoordelijkheid van de mensen die kiezen om hierheen te verhuizen, ook als de ondersteuning slecht is. Om deze mensen 'gedupeerd' te noemen lijkt mij dus niet juist.