Joop

In Wallonië en Noord-Ierland verlengen ze de herfstvakantie wel

  •  
15-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Basisschool_Reigerlaan_-_gang_fröbelschool
In Nederland voelt het kabinet er niets voor om de herfstvakantie voor scholieren te verlengen om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Maar in Wallonië en Noord-Ierland denken ze wel dat het langer sluiten van de scholen zin heeft, schrijft De Morgen. In Noord-Ierland begint de herfstvakantie een week eerder, in Wallonië hebben de autoriteiten besloten de vakantie tot 11 november te verlengen.
De Vlaamse minister van Onderwijs, Ben Weyts, ziet een langere schoolsluiting daarentegen niet zitten. “In een gecontroleerde omgeving, zoals in de scholen, worden de veiligheidsmaatregelen beter nageleefd”, meent hij.
Ook Arie Slob wil dat de Nederlandse scholen openblijven, verklaart hij in het AD. “Als iedereen op school zich aan de maatregelen houdt – zoals het handen wassen, afstand houden en thuisblijven bij klachten – dan kan de onderwijssector dit volhouden, zegt hij.”
Zelfs in het zwartste scenario op de routekaart van het Nederlandse kabinet blijven de scholen open. Tot ongenoegen van SP-Kamerlid Peter Kwint, die er op Twitter op wijst dat veel ouders en leerlingen zich zorgen maken.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Theo Joekes
Theo Joekes15 okt. 2020 - 18:54

Als daarmee dan niet gekort wordt op bestaande latere vakanties zoals die van volgend jaar zomer is het prima. Tenslotte hebben we hier sowieso al minder vakantieweken. Maar wat is er op tegen, als dit de coronabesmettingen tempert, een tijdje onlinelessen te gaan verzorgen zoals al eerder? Ik zie niet in waarom de herfstvakantie dan verlengt zou moeten worden.

5 Reacties
JanB2
JanB215 okt. 2020 - 20:45

Het zou beter zijn volledig over te gaan op online onderwijs. Die scholen gaan vroeg of laat toch dicht, ook als Den Haag verzuimt een landelijke maatregel daartoe te nemen. Scholen gaan namelijk nu al uit zichzelf dicht vanwege besmettingen onder leerlingen en personeel. Als die trend zich doorzet hoeven er straks niet eens landelijke maatregelen genomen te worden. Dan zijn de scholen namelijk al gesloten. Maar dan is het wel te laat en heeft het onderwijs inmiddels de status van superverspreider.

Theo Joekes
Theo Joekes16 okt. 2020 - 9:49

@JanB Helemaal eens. Het is een onbegrijpelijke fout van het RIVM, waar de overheid op vertrouwt, dat tieners minder risico lopen het virus op te lopen maar ook het naar derden te verspreiden. Het RIVM meent stellig dat schoolgaande kinderen minder besmet en verantwoordelijk voor besmettingen zouden zijn. Dat is een achterhaalde stelling die niet op wetenschappelijke kennis is gebaseerd. Integendeel. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat schoolgaande kinderen zeker net zo vatbaar voor her virus zijn, minder tot geen ziekteverschijnselen hebben waardoor ze er langer mee doorlopen, en zo meer anderen kunnen besmetten. https://www.massgeneral.org/news/press-release/Massachusetts-general-hospital-researchers-show-children-are-silent-spreaders-of-virus-that-causes-covid-19 Dit serieuze wetenschappelijke onderzoek en haar bevindingen van al bijna twee maanden oud wordt door het RIVM om onbegrijpelijke redenen genegeerd. Meest idioot argument is nog wel dat in de cijfers kinderen minder vaak als besmet voorkomen. Dat is niet zo gek als je weet dat het RIVM de regering heeft geadviseerd dat kinderen met milde klachten niet onderzocht hoeven te worden om de teststraten te ontlasten. Daarnaast zijn in die cijfers ook kinderen van 0-3 jaar opgenomen die natuurlijk veel minder met derden verkeren dan oudere kinderen of volwassenen dat doen. Van schoolgaande kinderen tot 12 jaar zijn de besmettingscijfers lager maar dat is dus juist te verklaren door het feit dat zij met milde klachten geadviseerd wordt zich niet te laten testen en dat zij zichzelf vaak ook nauwelijks ziek voelen en gewoon doorlopen met hun klachten. Voor 12 tot 17-jarigen, de groep onder schoolgaande kinderen die hoger in de cijfers vertegenwoordigd zijn, geldt óók dat zij veel minder vaak getest worden. Het RIVM beveelt vervolgens de regering aan de kinderen allemaal gewoon naar school te laten gaan. "Kinderen tot twaalf jaar met een snotneus, niesbuien of een zere keel mogen weer gewoon naar school en naar de kinderopvang. Ze hoeven zich ook niet te laten testen, besloot het kabinet op 18 september. Met de maatregel hoopt het kabinet de druk op de overbelaste teststraten te verlichten, en te voorkomen dat veel kinderen langdurig school en contact met vrienden moeten missen. Dat kinderen met klachten zich niet hoeven te laten testen is een tijdelijke uitzondering, benadrukt het RIVM op zijn website." https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/21/de-kindersnotneus-is-niet-de-grootste-bron-van-zorg-a4012934 https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-kinderen-niet-meer-testen-is-dat-wel-zo-verstandig~b97ab333/ Inmiddels is er dus al gebaseerd op een al twee maanden oud degelijk onderzoek, hetgeen het RIVM zelf niet heeft gedaan, duidelijk dat kinderen wel degelijk net zo goed dragers als een belangrijke besmettingsbron zijn.

vdbemt
vdbemt16 okt. 2020 - 11:52

Snap ik niet: Je bent niet tegen online lessen, dus thuisonderwijs. Maar je ziet niet in waarom de herfstvakantie verlengd moet worden.

NoahAmber
NoahAmber16 okt. 2020 - 15:32

@Theo Joekes 15 oktober 2020 at 20:54 , een tijdje onlinelessen te gaan verzorgen zoals al eerder? Ik zie niet in waarom de herfstvakantie dan verlengt zou moeten worden. Volgens mij klopt hier iets niet....

JanB2
JanB216 okt. 2020 - 19:30

@ Theo We zijn het volkomen eens.