Joop

In Portugal stijgt het aantal coronadoden nu de stroom vakantiegangers aanzwelt

  •  
16-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
18328 keer bekeken
  •  
52054715816_d664163de5_k

© cc-foto: joselubilbo

In Portugal is het coronavirus aan een comeback bezig. Geen enkele ander Europees land kent zoveel besmettingen en ook wereldwijd is de heropleving bijzonder. Alleen in Taiwan woekert het virus nog heviger. Er worden gemiddeld per dag zo'n 2000 nieuwe besmettingen geregistreerd en het gemiddeld aantal coronadoden steeg afgelopen week naar 40 per 1 miljoen inwoners, wat neerkomt op zo'n 400 per week.

De situatie in het vakantieland wordt door deskundigen als "meer dan zorgelijk" omschreven. De WHO constateerde dit voorjaar dat Europese landen de coronamaatregelen te snel en te ver hebben afgeschaald. In toeristische bestemmingen als Lissabon, Porto en de Algarve nam het aantal besmettingen daarna rap toe.  "De hoop was dat er in de zomer geen nieuwe golven zouden komen maar die hoop is nu wat afgenomen," verklaart epidemioloog Hajo Zeeb tegenover Al Jazeera. Zeeb constateert dat het lijkt alsof de bevolking zich bij de pandemie neerlegt en er geen maatregelen meer worden genomen.

Volgens de autoriteiten is de toename te wijten aan het verlichten van de maatregelen, de opkomst van de nieuwe omikron-subvarianten, de gestage toename van toerisme en een aantal super-spreader events. Die combinatie zou leiden tot een 'perfecte storm' voor het virus. 

Miguel Castanho, onderzoeker aan Instituut voor Moleculaire Medische wetenschap in Lissabon stelt dat het hoge aantal doden bijzonder is en eigenlijk nog niet duidelijk is waar dat door komt. Volgens hem is een deel van de bevolking mogelijk kwetsbaarder voor het virus in vergelijking met anderen, wellicht vanwege levensomstandigheden of omdat ze tot de zeer kleine minderheid behoren die zich niet heeft laten vaccineren.

Los daarvan is het probleem dat de reeds toegediende vaccins minder bescherming lijken te bieden tegen de nieuwe varianten BA.5 en BA.4. De minister van Volksgezondheid heeft een vierde boostercampagne aangekondigd met een aangepast vaccin. Het land overweegt nog niet over te gaan tot nieuwe maatregelen, onder meer uit vrees daarmee de verzwakte toerismeindustrie te beschadigen. 

Correctie: er stond aanvankelijk dat er sprake is van gemiddeld 400 doden per dag, dat moet per week zijn.

cc-foto: joselubilbo 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Wie o Wie
Wie o Wie18 jun. 2022 - 13:58

“ gemiddeld aantal coronadoden steeg afgelopen week naar 40 per 1 miljoen inwoners, wat neerkomt op zo'n 400 per dag.” Huh, 400? Wat een onzin. Het zijn er slechts 40. “ maar met zo’n veertig doden per dag is het nog ver verwijderd van de zwarte periode begin 2021, toen er op het hoogtepunt driehonderd mensen per dag in Portugal stierven aan covid. ” https://www.ad.nl/gezond/zorgen-om-corona-besmettingskoploper-portugal-viert-gewoon-feest~a4885bdb/

Jozias2
Jozias216 jun. 2022 - 17:00

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

itsme3
itsme316 jun. 2022 - 14:54

Een van de problemen van Portugal is dat ze de vorige golf niet hebben laten uitrazen, met als gevolg dat er nu nog veel mensen vatbaar zijn voor besmetting. Duitsland heeft hetzelfde probleem.

3 Reacties
Jonathan2
Jonathan216 jun. 2022 - 18:26

Uit je reacties blijkt dat je een ontembaar verlangen hebt naar zo veel mogelijk coronadoden. Tel daarbij op dat je kennis omtrent het virus ongeveer gelijk is aan niets, en dan schijn je 'vreemd' genoeg allerlei problemen te ontdekken bij anderen,

itsme3
itsme316 jun. 2022 - 19:11

@jonathan De enige conclusie die ik kan trekken is dat u kikt op nutteloze maatregelen. Evenals u heb ik geen echte kennis van het virus, maar in tegenstelling tot u heb ik wel inzicht in statistiek en raadpleeg ik de daadwerkelijke cijfers in plaats van mijn onderbuik.

Gimli1955
Gimli195517 jun. 2022 - 9:43

@ itsme3 Was Portugal niet het land met de hoogste vaccinatie graad? Wat heeft het uitrazen van de vorige golf te maken met de besmettingen nu. De vaccinaties beschermen toch tegen besmettingen en meer ernstig verloop van Covid? In Duitsland is nog geen grote toename van Covid te meten. Is je reactie nu een vorm van nepnieuws of desinformatie?

Pera71
Pera7116 jun. 2022 - 12:39

Het gaat om 40 doden per dag, niet 400, en 22.000 besmettingen, niet 2.000. Een bewijs dat vaccins nog redelijk werken. Zie worldometers.

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert16 jun. 2022 - 15:08

@ Pera71 - ik denk dat je goed zit. Bij een snelle zoektocht via Google bleek me dat de weergave van het totale aantal besmettingen per dag, en het aantal doden per dag niet bij alle websites compleet is. Ook bij degelijke bronnen is bij een grafiek soms niet vermeld of het getal in kwestie per 1 miljoen inwoners of voor de totale bevolking geldig is. Na wat vergelijken en aan de hand van het volgende verhaal kom ik vooralsnog tot de conclusie dat je gelijk hebt; het artikel is van 3 juni j.l.: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5313074/opvallende-stijging-coronabesmettingen-portugal