Joop

In paniek over wel of geen mondkapje dragen

  •    •  
01-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50208086143_bae06a7e41_k

© cc-foto: Baker County Tourism

Hoe houd je jezelf staande in deze verwarrende tijden als je een beperking hebt?
Het was even flink schrikken toen ik vanmorgen op mijn gemakje een leesbril wilde kopen bij de Hema. Toen ik binnenkwam droegen alle medewerkers die ik zag een mondkapje en ook een aantal klanten. Ik vroeg dan ook aan een medewerker: “Is het verplicht om een mondkapje te dragen hier?” “Het is nog niet verplicht maar het wordt wel aangeraden.” Ah, fijn even wat duidelijkheid. Voor de zekerheid kocht ik toch maar een pakje mondkapjes.
Toen ik naar tekenles fietste zag ik op straat een heleboel mensen met mondkapjes op lopen. Waren het er eerst maar enkele, nu liepen er al een stuk meer mee. Gelukkig kon ik dit tijdens de tekenles even helemaal loslaten en me focussen op het tekenen. Na tekenles ben ik altijd gewend om even boodschappen te doen zodat ik daar niet meer de hele dag mee bezig ben.
Ook hier waren nieuwe regels ingevoerd. De winkelwagentjes zijn weer verplicht en ook hadden de meeste medewerkers een mondkapje op. Ik merkte dat ik lichtelijk in paniek begon te raken. Moest ik er nu ook een op of niet? Gelukkig zag ik meer klanten lopen die het niet droegen dus probeerde ik mezelf weer te herpakken en zo rustig mogelijk mijn boodschappen te doen.
Toen de caissière hoestte verontschuldigde ze zich tegen de klant. Ik zei toen: ‘Bij de Hema zei ik ook al ik snotter wel maar ik heb het niet.” Je gaat je toch schuldig voelen als je staat te snotteren terwijl iedereen een mondkapje op heeft. Echter in de herfst is het normaal om last te hebben van verkoudheid dit kan je niet automatisch aan corona linken…
Toen de persconferentie maandag was, heb ik gekeken en ik dacht nog ach, dat zal wel loslopen met die maatregelen. Ik verwachtte niet dat ze overal ingevoerd zouden worden. Nu dit echter wel het geval is, is dat wederom de nieuwe regels accepteren. Wat voor mij echter onduidelijk is dat het niet overal verplicht is. Ik heb liever dat het overal verplicht is dan deze onduidelijkheid, dat vind ik veel moeilijker om mee om te gaan.
Nee, ik wil liever niet een mondkapje op als ik buiten loop of mijn boodschappen doe, echter wil ik wel graag weten waar ik aan toe ben. Duidelijkheid is juist in deze verwarrende tijden extreem belangrijk en niet alleen voor mensen met een beperking maar voor iedereen!
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard7 okt. 2020 - 20:23

Anne, Ik begrijp je twijfel.Ik zou geen mondkapje dragen. Is niet verplicht en helpt geen zier. Wel afstand houden en handen wassen! Geen drukke plekken binnen bezoeken. Dan kom je een heel eind. Succes!

DanielSchie
DanielSchie6 okt. 2020 - 21:30

De ene zekerheid in het leven is dat je aan het eind van de rit de laatste adem zal uitblazen voor de rest is het veelal koffiedik kijken. Je bent zelf reflectief genoeg om je eigen zwakheden te benoemen. Neem voor de 'zekerheid' altijd een mondkapje mee dan zit je nooit fout. Als je vanwege medische redenen geen mondkapje kan dragen laat je hem vooral thuis maar neem je verantwoordelijkheid irt de kans dat je het virus zou kunnen overbrengen op de medemens. Blijf dan vooral lekker thuis of vermijd drukke plekken. Sterkte met het maken van je keuzes

Anne Houtsma2
Anne Houtsma22 okt. 2020 - 14:35

Overigens denk ik dat ik voortaan het mondkapje voor de zekerheid gewoon meeneem. Dank voor het meedenken allemaal!

1 Reactie
Baron von Kleef
Baron von Kleef2 okt. 2020 - 16:48

@Anne Houtsma Uit logistiek oogpunt, wijs!

Lotz0
Lotz02 okt. 2020 - 12:34

Je kan ook gewoon voor jezelf beslissen natuurlijk en het niet zo af laten hangen van wat je om je heen ziet. Ik draag een mondkapje binnen, omdat ik vaak op oudere woonvoorzieningen kom voor mn werk. Beetje boohoo artikel.

2 Reacties
Anne Houtsma2
Anne Houtsma22 okt. 2020 - 14:33

Hoi Lotz0 Het is geen boohoo artikel als je begrijpt waarom ik hier moeite mee heb. Ik heb veel moeite met veranderingen en last van hyperventilatie als ik een mondkapje moet dragen. Ik wil graag duidelijkheid en weten waar ik aan toe ben. Ik heb een beperking, 22q11ds en daarom schrijf ik hierover voor meer duidelijkheid over waar mensen met een beperking tegenaan kunnen lopen. Lees maar dit artikel wat ik over dit onderwerp schreef dan snap je het misschien beter. https://joop.bnnvara.nl/opinies/zijn-mondkapjes-de-oplossing-als-je-kwetsbaar-bent

webmaatje
webmaatje2 okt. 2020 - 23:03

Anne, In Duitsland kun je door de huisarts vrijgesteld worden van de mondkapjesplicht. Het attest moet je bij je hebben voot controles in bv. het ov In jouw geval zou dat zeker lukken. Mijn buurman heeft longproblemen en kan ook geen mondkapje op hebben. Ook vanwege psychische redenen als angst kan je er een vrijstelling krijgen. Er zijn talloze mensen aan wie je niet ziet dat ze een lichaamlijk of geestelijk probleem hebben. Wij zijn naar de Holterberg gereden en hebben hier en daar onderweg wat winkeld bekeken. Maar of in Holten. Ommen of Nunspeet: een handvol mondkapjes gezien.en niet meer

Bouwman2
Bouwman22 okt. 2020 - 8:15

Het streven van de mens naar zekerheid en duidelijkheid. is permanent. Maar de waarheid is de de mns niet gegeven, dus blijft enkel de queeste over. Een Romein, een landvoogd uit de Bijbel vroeg ooit retorisch : Quod est Veritas? Dat is filosofie. In Nederland is er een huisfilosoof die Daan Roovers heeft. Maar die schrijft nooit op Joop, je ziet haar alleen in het programma het" filosofisch kwintet" van omroep HUMAN, dat onder leiding staat van Clalry Polak, die zelf uiteraard ook de filosofie hartelijk is toegedaan.. HUMAN is een heel kleine omroep, die maar door weinig mensen wordt gesteund. En het programma "fillositisch kwintet" komt maar heel af en toe voor. Nederland is geen land van filosofen, de laatste was Baruch Spinoza, iemand met Portugese en joodse wortels. Nederland is een land van aanpakken. Van niet lullen maar poetsen. Wie zich met poetsen occupeert wrijft in een vlek en verplaatst stof. Dat is contrapunctief wat het eerste betreft en hopeloos qua poetsen. Toch doet bijna iedereen het" stof verplaatsen, dat hoort immers zo. Als er een begint met het gras te maaien van zijn eigen gazonnetje, hetgeen zijn recht is , je moeteens opletten hoe aanstekelijk dat is. Hoeveel mensen hun recht dan laten gelden. Prince van Jole: zolang er geen filosofie meer mag worden betracht en pogingen daartoe stranden, houd je enkel activistisch verhalen , bekeringsijver, demologie en nog meer onvoldaanheid over. Wij van de humor adviseren je humor. Lachen mag van God, zei Annie die een filosofe was in het diepst van haar gedachten en een heel leuk mens. Zo is het toevallig ook nog eens een keer. Gelukkig voor haar is ze er niet meer. Maar jammer voor de dagelijkse filosofie en de humor. .. ( je neemt me het toch niet kwalijk, hè, dat de koosnaam "mondkapje"niet is gevallen ? .)

Petra Privacy
Petra Privacy2 okt. 2020 - 7:59

Als bestuurder in een grote stad, draag ik al vanaf het begin een mondkapje in de openbare ruimte zodra het te druk wordt. Op straat is het meestal niet nodig, als er genoeg ruimte is om te lopen, zonder dat anderen zomaar te dicht bij komen. Maar het mondkapje heb ik altijd bij me, omdat wij als bestuurders een voorbeeld moeten zijn als het om de duidelijkheid gaat. Dus loop ik een winkel binnen, mondkapje op, dat is vervelend maar voorlopig nog wel nodig. Als bescherming van mezelf en anderen is dat geen moeilijke keuze. Het virus is nog lang niet weg of onder controle, dus blijf voorzichtig en help elkaar. Vertrouwen in het correcte gedrag van mijn medemens heb ik niet meer, omdat ik ook altijd al te maken heb met de tabaksverslaving van anderen. Dus winkelen doe ik zo min mogelijk, behalve als het nodig is om iets nieuws te kopen of als ik mijn stemming maar aanpas aan dat negatieve gedrag van anderen. Want overal op straat heb je dan te maken met de verslaving van anderen, hoewel ik zelf nog nooit heb gerookt. Maar in de openbare ruimte wordt ik wel 'verplicht' tot meeroken, bij het stoplicht, in de straat bij het oversteken, voor winkels waar de rokers buiten wachten op degene die binnen is enz. Soms laat ik het maar zo, maar ik ontwijk de openbare ruimte als ik er niet hoef te zijn. De horeca ziet me nooit en ook op een terras zitten is geen optie, zelfs erlangs lopen is al vervelend door de stank, de walm en de herrie. Het goede nieuws is dat vanaf gisteren, ook op stations niet meer gerookt mag worden.

Zwerfstein
Zwerfstein2 okt. 2020 - 3:52

Handigst zou zijn als winkels een bordje op het raam hangen met een afbeelding van een mondkapje en de tekst: 'mondkapje dragen a.u.b.'. Dan weet je waar je aan toe bent als klant.

Fredje3
Fredje32 okt. 2020 - 3:15

Ik wil liever helemaal geen mondkapje op, met mijn COPD is dat best wel vervelend, echter heb ik het leven een stuk sinmpeler gemaakt door de adviezen gewoon als regels te zien. Geen grijs gebied, meer, maar zwart/wit als het gaat om Corona. Ik val natuurlijk met COPD ook onder een risico groep en ga al zo min als mogelijk weg, maar als de regels onduidelijk voor je zijn, zal het je zeker helpen om te doen wat ik hier heb geschreven.

Bert de Vries
Bert de Vries1 okt. 2020 - 19:59

Anne, als de regels niet duidelijk zijn, en ze zijn inderdaad beschamend onduidelijk, dan is er maar één oplossing. Je maakt zelf een keuze. Je kunt van die keuze een principieel besluit maken, bijvoorbeeld: Binnen draag ik het kapje altijd, behalve thuis, bij vrienden of bij familie, en buiten draag ik het niet. Je kunt van die keuze ook iets momentaans maken. Je draagt wel of niet al naar je gevoel. Het handigste is zo'n principieel besluit omdat het hetzelfde dwingende karakter heeft als een verplichting. Ik draag het kapje in elke binnenruimte. Dragen is geen plezier, maar steeds een beetje piekeren is nog vervelender. Drink je bij de Hema een kopje koffie, dan zit je, en als je zit, mag die af. (je kunt ook vragen om een rietje)

P Haan
P Haan1 okt. 2020 - 19:31

Anne, je verwarring is niet vreemd. Het is vooral niet duidelijk, omdat er te veel mensen zich er mee bemoeien. En dat met steeds meer geweld doen. Het is net als met een autogordel, zolang je nergens tegen aan rijdt, heb je die niet nodig. Maar als je er aan gewend bent, maakt het ook niet meer zo veel uit. Je weet ondertussen wat het is om met mondkapje op ergens te zijn. Ik zou proberen om zo veel mogelijk in winkels en waar het druk is gewoon het ding te dragen. Dan kan je je eigen gang gaan en hoef je je niet druk te maken om wat mensen denken, en hou je de regie ook een beetje bij jezelf.

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 okt. 2020 - 6:19

Blijf weg van plekken met veel mensen lijkt me het goede advies. Dat zijn dus de plekken waar je geen afstand kan houden.

Anne Houtsma2
Anne Houtsma22 okt. 2020 - 16:56

Ik blijf zowiezo weg van drukke plekken het enige waar ik naar toe ga is het zwembad en ook alleen als het niet druk is...

Baron von Kleef
Baron von Kleef1 okt. 2020 - 19:22

Zijn de mensen die voor extra corona maatregelen zijn bang voor de dood? Zijn de mensen die tegen corona maatregelen zijn niet bang voor de dood?

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2020 - 7:35

Het heeft niet zoveel te maken met bang of niet bang zijn voor de dood.. Echter mensen leven ook nog ieder in een sociaal verband en in de eigen specifieke omstandigheden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2020 - 7:37

Dan nog kun je het altijd doen uit respect voor de ander!

Baron von Kleef
Baron von Kleef2 okt. 2020 - 9:16

@Minoes&tuin Bestaat dat nog, respect? Het is eerder andersom, disrespect. Tegenwoordig wenst iedereen de ander het graf in. Alleen niet in zo weinig woorden... Zijn corona maatregelen een nieuwe vorm van anarchisme?

Didgeridodo
Didgeridodo1 okt. 2020 - 18:08

De kromme manier waarop deze mondkapjes maatregelen genomen werden, kon nog wel eens onaangenaam averechts werken. Buiten de 3 grote steden zal men al gauw denken van "ach, Rutte zag er ook niks in, dus doe ik het ook maar niet". Waardoor er daar maar minimaal mondkapjes gebruikt zullen worden. Dat zal de inwoners van de 3 grote steden doen denken: 'Het is overal net zo dringend aangeraden, en zij doen het amper, waarom zou ik het dan doen"? En nog erger: Als de mondkapjes discipline volkomen de mist in gaat, kan de discipline voor de andere maatregelen ook wel eens nóg meer gaan verslappen dan nu al het geval is.

1 Reactie
Anne Houtsma2
Anne Houtsma21 okt. 2020 - 20:13

Ik begreep dat het tussen neus en lippen door is verzocht door Rutte afgelopen dinsdag met advies on de mondkapjes landelijk in te voeren. Ik lees zoals gezegd niet alles omdat mijn hoofd vaak te vol is met verwerken en sta er daarom ook wat meer van te kijken en dat geeft wel wat verwarring.

vdbemt
vdbemt1 okt. 2020 - 17:57

Nee. "Ik draag hem liever niet" Het is de afgelopen 2 dagen toch wel duidelijk dat hij bijna overal binnen, nog niet overal verplicht, maar wel zeer dringend geadviseerd, gedragen moet worden. Is die onwil nou zo sterk dat je hem alleen dragen wilt als het verplicht is? En iedere onduidelijkheid aan wilt grijpen met "ik snap het niet, het is zo onduidelijk". Als je ergens naar binnen gaat, draag dat ding gewoon. Zo moeilijk is dat toch niet.

4 Reacties
Anne Houtsma2
Anne Houtsma21 okt. 2020 - 18:05

Beste vdbemt Leest u aub mijn artikel even waarom ik het dragen van mondkapjes lastig vind en waarom ik er over schrijf is om meer duidelijkheid te krijgen voor een ieder die dit een lastig vraagstuk vind. Ik begrijp dat u zich niet helemaal kunt verplaatsen in mensen met een beperking, geeft niks maar zou toch leuk zijn als u zich een beetje in mijn problematiek wilt inlezen/leven voor meer begrip dank u zeer https://joop.bnnvara.nl/opinies/zijn-mondkapjes-de-oplossing-als-je-kwetsbaar-bent

vdbemt
vdbemt2 okt. 2020 - 8:04

Beste Anne, ik heb je artikel (een ander dan dit) gelezen. Met die informatie, snap ik je verhaal volledig. Maar daar staat niets van in dit artikel op Joop. Hier zag ik je niet anders dan de zeurkousen die de onduidelijkheid alleen maar misbruiken als excuus om geen kapje te dragen. Ik zie nu dat voor jou heel anders is. Vervelend genoeg voor jou ziet het ernaar uit dat het mondkapje bijna overal binnen verplicht gaat worden. Ga daar maar van uit.

Anne Houtsma2
Anne Houtsma22 okt. 2020 - 8:10

Beste vdbemt Fijn dat u mijn artikel nog even gelezen hebt en nu mijn verhaal en angst wat beter snapt. Ik ben zeker geen zeurkous! Ik wil niet in ieder verhaal uitleggen over de beperking die ik heb ik ga er vanuit dat mensen dat zelf wel opzoeken en als ze er vragen over hebben dan kan ik ze die informatie geven!

vdbemt
vdbemt2 okt. 2020 - 9:59

Beste Anne. Ik wens je veel sterkte de komende tijd. We zijn er nog niet vanaf. Het is goed dat je je verhaal doet. Dan zien mensen wellicht waarom men de regels in acht moet nemen. Denken aan anderen is helaas voor sommigen erg moeilijk.

Hanns2
Hanns21 okt. 2020 - 17:56

Zolang de noodwet er niet door is, lijkt me een landelijke verplichting niet kunnen en zal het aanmodderen blijven. Het wordt gevraagd, gewenst of dringend verzocht. Met alle gevolgen van dien, zoals discussies aan de deur en onderlinge terechtwijzingen en scheve blikken.

itsme3
itsme31 okt. 2020 - 17:39

Waar woont u? Ik ben vandaag in twee steden naar de supermarkt geweest maar de mondkap is hier een uitzondering of zelfs compleet onvindbaar.

4 Reacties
Anne Houtsma2
Anne Houtsma21 okt. 2020 - 20:12

Ik woon in Driebergen en daar was het volop in de winkels en klanten ook

itsme3
itsme31 okt. 2020 - 21:09

Het zal wel aan de nabijheid van Utrecht liggen. Hier in Noord Holland speelt het nog niet. Afgezien van mijn persoonlijke afkeer van mondkapjes, als het helpt om er voor te zorgen dat mensen verder van je vandaan blijven zou ik er zeker geen (!) dragen. Mijn ervaring deze zomer in een aantal buitenlanden is dat daar waar ze mondkapjes gebruiken de afstand die mensen houden maar een fractie is van die hier in Nederland. Dat staat hier waarschijnlijk ook te gebeuren als mondkapjes verplicht worden, met alle risico's van dien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2020 - 7:40

itsme Dat heeft denk ik ook te maken met andere zaken. In de zomer, vakantietijd, warm en weinig regie van overheden. Toeristen die zich in andere landen anders gedragen, mensen die steeds losser werden hierdoor. Verder zie je ook maar zoveel als je ziet op dat moment op die plaats.

itsme3
itsme32 okt. 2020 - 12:05

"Dat heeft denk ik ook te maken met andere zaken. In de zomer, vakantietijd, warm en weinig regie van overheden. Toeristen die zich in andere landen anders gedragen, mensen die steeds losser werden hierdoor."" Als u het denkt dat ik het over toeristen hebt dan zit u er naast. Ik heb het gewoon over grote steden (Wenen, Budapest, Gdansk, etc), waar de lokale bevolking 98% of meer van de aanwezige mensen uitmaakten. "Verder zie je ook maar zoveel als je ziet op dat moment op die plaats." Ik ben verspreid over vijf weken op heel veel plekken geweest. Overal gewoon hetzelfde laken en pak. Op geen enkele van die plekken werdt zo goed afstand gehouden als in Nederland.