Joop

‘In onderbroek douchen is preuts’

  •  
09-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
543 keer bekeken
  •  
Columnist Karim Amghar vindt dat mensen de vrijheid moeten hebben om in de sportschool of na het gymmen in hun onderbroek douchen, vertelt hij bij De Nieuwe Maan (vanaf 19:00). Hij houdt zelf ook zijn onderbroek aan. “Omdat ik me schaam.”
Joop-columnist Han van der Horst vindt het douchen met onderbroek preuts. “Als je na het sporten met zijn allen onder de douche gaat, naakt, dan is er geen enkele reden voor schaamte. Die komt pas als een iemand een onderbroek aantrekt, want die wordt daarmee dan de gluurder. Daarom zie je ook dat als er eentje zijn onderbroek aantrekt, anderen dat daarna ook gaan doen.” Om die reden vindt Van der Horst het begrijpelijk dat schoolbesturen of sportverenigingen willen dat naakt douchen de norm blijft.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (152)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9311 feb. 2020 - 20:36

Vind het dubbel en vind het veel te simpel om te zeggen dat het komt door allochtone jongeren. Het komt voor een groot deel ook door de altijd aanwezige mobieltjes. Voor een ander deel is het gewoon ook zo dat autochtone jongeren het zelf ook nooit leuk gevonden hebben. Echter waren deze niet mondig genoeg of werden hun klachten niet gehoord. Ik vind het tevens nog een verschil of het over sport gaat (keuze) of over school / gym (geen keuze). Als je op een teamsport gaat dan hoort douchen er wel beetje bij en ik vind dat je daar dan ook voor kiest. Al kan ik begrijpen dat steeds minder jongeren dat willen doen want A mobieltjes en B als een enkeling de onderbroek aan houdt (of dat nou komt door moslim of niet) dan doen steeds meer dat. Op school verplichten om te douchen vind ik echt niet meer van de tijd. Vind het zeer achterhaald. Bijna geen enkel kind vind het leuk om met de klasgenoten te douchen. Zelf had ik dubbel 'geluk'. Kom uit 93 en heb nog net een stukje Hollandse vrijgeestigheid meegepakt. Gemengd douchen tot groep 6. Wat een feest, nou, nee niet echt. Vraag me overigens nog af of dat nog bestaat. Uiteindelijk ben ik daarom toch voor vrijheid. Schaf douchen op school helemaal maar af en verder kiest men lekker zelf wat hij/zij wilt.

johannn2
johannn211 feb. 2020 - 12:12

Thuis douchen we vrijwel allemaal in ons private eentje. Op scholen en bij sportclubs zou het ineens normaal moeten zijn om dat collectief te doen. Is dan wat genant. Fout van deze schande ligt natuurlijk bij de belachelijke ouders. .

Juppé🎗
Juppé🎗10 feb. 2020 - 17:13

Als je leest wat mensen zonder enige schaamte op internet kunnen schrijven is het erg raar dat ze zich onder de douche voor hun piemel (m/v) schamen.....

1 Reactie
johannn2
johannn212 feb. 2020 - 16:31

Waarschijnlijk is het een omgekeerd evenredig met het ander. .

kassakijker73
kassakijker7310 feb. 2020 - 17:10

Ik schaam me ook enorm dat ik geen borsthaar heb, dus ik douche altijd met een t-shirt aan.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2020 - 22:27

Misschien kunnen sommige mensen ook maar beter hun gympen aanhouden.

OlavM
OlavM12 feb. 2020 - 1:30

En hun hoed opzetten?

Juppé🎗
Juppé🎗12 feb. 2020 - 10:24

Uit oogpunt van zelverHEERlijking prefereer ik toch een lange broek onder de douche......

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2020 - 11:39

voetschimmel is gebruikelijker dan hoofdschimmel.

FransBrinkman
FransBrinkman10 feb. 2020 - 17:06

Han van der Horst begint aan overmatige vertegenwoordiging in de media? Nou weer een onderbroekenlolkwestie? Ik douchte meen ik als kind vroeger met onderbroek omdat we geen schone hadden. Of mag dat ook niet volgens moraalridder Van der Horst die, zo lees ik, mij een korte broek op straat zou willen verbieden. Waar bemoeit die man zich mee...

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst10 feb. 2020 - 19:12

Het mag best maar dan ben je geen heer. Leven is kiezen.

Libertain
Libertain10 feb. 2020 - 14:53

Het gaat zeker alle perken te buiten, heb me gisteren laten vertellen dat er sommige ook een douchekapje zouden durven gebruiken om hun haar niet nat te laten worden. Moet je nagaan hoe erg is het allemaal geworden!

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst10 feb. 2020 - 14:46

Heerlijk, die naturistische opvoeding door mijn ouders destijds. Geen gedoe op het strand,gewoon lekker alles uit. Streeploos bruin, geen schaamte voor je ontwikkelende lichaam met alle maten en vormen.... iedereen was bekend met de vormen en maten van deander en so what, je was jezelf en niemand anders. Tegenwoordig ga ik elk jaar naar een middelgrote naturistencamping aan de Zuidwestkust van Frankrijk. Wat een oase van gewoon bloot. Samen douchen, gezellig. Geen gedoe in hokjes! En een berg jeugd! Vinden het er geweldig, want niemand heeft commentaar op het lijf van een ander. Mobieltjes geen probleem: iedereen houdt elkaar in de gaten, de sociale controle is er prima. Tot zover nu.... Vroeger -eind jaren '60 en begin jaren '70 - voetbalde ik bij de DHS in Schiedam-Kethel (Han zal die vereniging wel kennen). Daar ging iedereen bloot onder de douche, je dacht er niet aan om met een broek onder de douche te staan. Bij training stond je als 11-jarige bij de A-junioren of zelfs het eerste team onder de douche. Niemand voelde zich ongemakkelijk.... Wat er nou de laatste tijd allemaal speelt, ik snap er niet zo veel van. Eigenlijk moet je in de discussie een scheiding maken tussen bloot en naakt. Bloot sta je onder de douche, gewoon functioneel en zonder wat voor bijbedoeling. Naakt mag je dan houden voor de seks, de porno en de verborgen plaatjes. Gooi daar de mores van menig zandbakgeloof uit de Bronstijd van Galilea of de collega's uit de late klassieke oudheid uit de buurt van Saudi Arabië maar tegen aan, als je daar behoefte aan heb. Ik niet: als Jezus volgens de plaatjes van de zondagschool indertijd met zijn maten hadden gevist in volledige woestijnoutfit, dan zouden ze allemaal verzopen zijn. En even een paar huishoudelijke mededelingen van deze Euroburger: te Kopenhagen mag je alleen het zwembad in als je voor het zwemmen alles uit doet, je van top tot teen wast om daarna schoon het water in te gaan. In Berlijn wordt er raar aangekeken als je je niet naakt doucht, in Praag idem. De douches zijn wel gescheiden in mannen en vrouwen gedeeltes. Kortom, iets minder hysterisch preuts zou welkom zijn.

2 Reacties
dickser
dickser10 feb. 2020 - 19:18

Zijn we elkaar misschien al eens tegen gekomen op een camping?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9311 feb. 2020 - 20:25

Denk het volledig is hoe we zijn opgegroeid. Als je op een naturistenplek bent kan ik me indenken dat het normaal aan kan voelen (omdat iedereen om je heen er normaal over doet). Ik heb een tijd in IJsland gewoond en daar douchen ze voordat ze het zwembad ingaan. Dat moet dus naakt. De eerste keer vond ik het erg ongemakkelijk, maar omdat mijn Oost-Europese vrienden er super normaal over deden moest ik dat ook wel. Ben ook wel eens met een Frans flatgenootje gegaan en omdat hij er moeilijk over deed vond ik het zelf ook 'awkward'. Kan me daardoor heel goed voorstellen dat als anderen hun onderbroek aanhouden het ongemakkelijk wordt en beetje bij beetje iedereen het doet. Verbieden lijkt me nogal een stap te ver en het is jammer dat we er allemaal zo moeilijk over doen. We hebben die vrijheid er helaas niet allemaal zoals jij met de paplepel ingekregen.

Ollie68
Ollie6810 feb. 2020 - 14:15

Hebben jullie het de jeugd ooit zelf wel eens gevraagd .. Als voetbal leider en vader (3) is dit iets wat niet met één oorzaak te maken heeft . Er zijn er vele ; - Kinderen van allochtonen afkomst douchen vrijwel nooit naakt in het bijzijn van anderen, gek genoeg douchen deze kinderen eigenlijk nooit na een wedstrijd. Wel eens in de sauna naar een afspiegeling van de maatschappij gekeken ? Deze is er alleen op badkleding dagen , die door sommige sauna ook weer worden afgeschaft vanwege deze afspiegeling... - Er zijn ook volledig autochtone elftallen waar standaard met onderbroek wordt gedoucht , deze reden is simpel ; bijna iedereen zit op zijn mobiel te zappen, spelen en appen na de wedstrijd en het gevaar om je blote kont in de app groep te komen in het kader van voetbal humor zit met name de jeugd niemand op te wachten, niet iedereen in je elftal is een vriend of goede bekende... - Bij onze dochters oude voetbalclub was er een slecht (geen) kleedkamer beleid en staan de deuren vaak open na de wedstrijd . Vooral de meiden zitten er dan vaak niet op te wachten om tijdens het douchen gestoord te worden door een nieuwe binnenkomende ploeg zonder aankloppen, ook jongens. Een goed gescheiden meiden en jongens kleedkamer beleid bij mijn dochters nieuwe club, en een betere betrouwbaardere groep, zorgt dat de meiden wel weer met zijn allen douchen , en naakt.. Mijn zonen douchen standaard met onderbroek , reden , het eeuwig aanwezige mobieltje . Is dit een bezwaar, nee een voorgewassen onderbroek scheelt ook weer vieze handen bij de wasmand en na het waterpoelen (ikzelf) doet iedereen ook standaard niet zijn zwembroek uit bij het douchen maar hou je deze aan om het chloor eruit te spoelen... Schaamte is misschien 1 vd oorzaken maar de grootste zit in onze privacy, die is er niet meer ... Ooit een schoolfeestje van 13-14 jarige gezien ? Bijna geen meisje en jongen dansen (schuifelen) meer samen ...zonder dat dit van alle kanten wordt gefilmd ... jammer en helaas , oude tijden krijg je niet meer terug .

Eric Minnens
Eric Minnens10 feb. 2020 - 14:08

Ik ben pro naakt douchen. Dus zonder slip. Maar wel mét blinddoek. ????

3 Reacties
LaBou
LaBou 10 feb. 2020 - 16:09

Voor al die anderen? ????

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas11 feb. 2020 - 16:00

Hahahah goeie Eric :)

OlavM
OlavM12 feb. 2020 - 1:23

Het "probleem" van de "niet-preutsen" bestaat dan nog steeds, want ze kunnen dan niet controleren of de "preutsen" wel hun slipjes uit hebben gedaan! :)

GHS
GHS10 feb. 2020 - 13:02

Ik heb deze uitzending van De Nieuwe Maan gezien, Daar viel me op, dat Han van der Horst er anders uitzag dan op de foto die hier regelmatig bij zijn artikelen wordt geplaatst. Niet meer die hippy outfit met hoed, maar een geschoren gelaat, met een klein stukje dons onder de onderlip. Heb naar zijn commentaar geluisterd, maar me erover verbaasd. Douchen zonder onder(zwem)broek betekent naakt douchen, dus alles is zichtbaar. Ook het gedeelte dat voor mannen/jongens van groot belang is. En daar zit de moeilijkheid. Een man/jongen die daar goed geschapen is, heeft (veelal) geen probleem (al hoewel ….), maar degene, die het met iets minder/meer moet doen heeft wel een probleem. En dat kan heeeeeeel pijnlijk zijn (ook voor zijn verder leven). Dus hou gewoon de onderbroek/zwembroek aan.

2 Reacties
Jorah
Jorah10 feb. 2020 - 16:45

In mijn jeugd, ik ben een dertiger, was het geen enkel probleem om na de voetbal of gym naakt te douchen als kind en puber. Ongeacht hoe iemand geschapen was. Het was zoals het was en dat accepteerde iedereen gewoon. Zolang niamd spastisch doet is het ook niet pijnlijk. Doe dus maar lekker gewoon zoals je thuis ook onder de douche staat en leer elkaar te respecteren en in waarde te laten. Het wordt pas gedonder als iemand zijn onderbroek aan laat.

johannn2
johannn212 feb. 2020 - 16:37

Jorah, .. en dus gedonder als hij hem uitdoet en iamd spastisch doet. .

Frits Jansen
Frits Jansen10 feb. 2020 - 12:03

Preuts allicht, maar de vraag is of dat erg is.

3 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra10 feb. 2020 - 13:50

Preutsheid is gemaakte eerbaarheid. Daarvan wordt een mens niet gelukkig, zoals Han terecht stelt. Ja, dat is erg. Zo wil ik mijn kinderen niet opvoeden. Helaas is preutsheid de norm in de samenleving waar zij in opgroeien.

johannn2
johannn212 feb. 2020 - 16:38

Molly, Van gemaakte niet-preutsheid wordt iemand ook niet gelukkig. .

Molly Veenstra
Molly Veenstra14 feb. 2020 - 23:03

@Johann De mens is van nature niet-preuts. Wel eens een preutse baby gezien? Preutsheid wordt ons aangeleerd bij het ouder worden. Ergo: 'gemaakte niet-preutsheid' is een contradictie.

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 feb. 2020 - 12:02

Gekleed douchen is een absurde gewoonte. Je houdt toch ook je sokken niet aan als je je voeten wast?

Audio
Audio10 feb. 2020 - 11:20

Wat een onzinnig en nutteloos onderwerp. Laat iedereen vrij hoe hij/zij wil douchen. Op mijn middelbare school waren er, net als in het zwembad, douchehokjes met deur.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens10 feb. 2020 - 14:22

Wat een gedoe. Dus een extra slip mee naar school, en dan die natte in een AH-tasje of zo, tussen je schoolboeken, mee terug naar huis. Zal toch al gauw in die boeken wat vochtplekken opleveren, lijkt mij.

Eric Minnens
Eric Minnens10 feb. 2020 - 14:25

Ai, deze reactie hoort niet hier, maar een paar etages lager, waar ik hem ook zal plaatsen.

Riet3
Riet310 feb. 2020 - 10:38

Nou dacht ik toch dat we in een "vrij"Nederland woonden. DOM! DOM! DOM! Je mag niet eens voor jezelf uitmaken hoe je wilt douchen. Dat wordt opgelegd door anderen.

2 Reacties
I am Legion
I am Legion10 feb. 2020 - 11:12

Ja, anderen die je door groepsdruk gerelateerd aan een schaamtecultuur opdringen je te bedekken. Vrouwen nog meer dan mannen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 feb. 2020 - 12:37

Jazeker, iedereen mag voor zichzelf bepalen hoe hij of zij wil douchen. De vraag die hier wordt besproken is wat de norm zou moeten zijn bij het gemeenschappelijk douchen.

Dr. No
Dr. No10 feb. 2020 - 9:49

We hebben de laatste jaren te maken met iets wat ik totalitair liberalisme zou willen noemen. Net als met dat debiele boerkaverbod krijgen we nu kennelijk het naaksheidsgebod. Het motte van de mensen uit deze stroming is 'wees vrij of ik schiet. Het is toch godsgeklaagd dat je een mening hebt over hoe andere mensen douchen. Van alle nonissues die dit land ten alle tijden bezig houden is dit toch wel een van de allertreurigste.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra10 feb. 2020 - 13:43

@ Dr. No Dan heb je aan mij een hele rare. Ik ben namelijk tégen het boerkaverbod omdat ik vindt dat de overheid zich niet moet bemoeien met de kleding van haar burgers. Gekleed douchen vindt ik echter een slechte norm, om praktische redenen. De bedekte delen van het lichaam worden niet schoon. Je kunt natuurlijk stellen dat iedereen voor zichzelf moet weten hoe hij of zij zich doucht in gemeenschappelijke douches. Twee normen dan maar? Dat werkt niet en Han heeft duidelijk uitgelegd waarom dat niet werkt. De lastigheid is dat het voor veel mensen niet mogelijk is om het naakte lichaam los te zien van erotiek. Het probleem ligt bij dié mensen. Gelukkig zit ik niet meer op school en ben ik de leeftijd ontstegen waarop ik mij nog druk maak om de verwrongen gedachten van dat soort mensen. In de sportschool waar ik kom trek ik al mijn kleren uit als ik onder de douche ga en wat iemand anders doet interesseerd mij niet. Voor mij is het in dat opzicht een non-issue, en voor jou gelukkig ook. Helaas geldt dat niet voor mijn kinderen. Die durven zich niet te ontkleden in de nabijheid van aangeklede klasgenoten. En dus is het toch een issue voor mij.

Eric Minnens
Eric Minnens10 feb. 2020 - 9:06

En wat doe je met die natte onderbroek?

3 Reacties
Robert Follon
Robert Follon10 feb. 2020 - 9:33

Vaak iets heel beschamends...

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2020 - 11:16

Alsnog uittrekken hoop ik.

Eric Minnens
Eric Minnens10 feb. 2020 - 14:25

Wat een gedoe. Dus een extra slip mee naar school, en dan die natte in een AH-tasje of zo, tussen je schoolboeken, mee terug naar huis. Zal toch al gauw in die boeken wat vochtplekken opleveren, lijkt mij.

Middenveld
Middenveld10 feb. 2020 - 8:13

Zelf vond ik het erg ongemakkelijk toen ik naakt onder de douche stond en er opeens drie jongemannen in hun onderbroek naast me kwamen douchen. Ik vond het schaamteloos van die lui. Inmiddels sport ik ergens anders.

4 Reacties
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas10 feb. 2020 - 8:52

Dus u vond het schaamteloos dat deze mannen hun piemels niet aan u lieten zien. Oh wat erg toch! ????????

dickser
dickser10 feb. 2020 - 10:41

@Tamer Schaamteloos dat die mannen komen gluren

Middenveld
Middenveld10 feb. 2020 - 20:43

@Tamer, nee, dat vond ik niet erg. Wat ik je wel ongemakkelijk vond is om daar zelf helemaal naakt te staan (wat in mijn ogen de normaalste zaak van de wereld is wanneer je je wast) en dat drie anderen daar gekleed naast kwamen staan. Er is dan geen sprake meer van gelijkwaardigheid, het voelt zeer onaangenaam.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas11 feb. 2020 - 15:59

@Dick Hoe weet u nou of deze mannen naar "kleine dick" komen kijken? Waar halt u dat vandaan uit zijn verhaal? @Middenveld Uw geslachtdeel aan iemand laten zien is iets dat tegen onze natuur indruist en dat heeft u hier gemerkt. Heeft niks maar dan ook niks te maken met gelijkwaardigheid. Het is alsof u loopt met een nette pak en zij lopen met een trainingspak op een feest. Voelt u zich dan ook minderwaardig?

Verdi2
Verdi210 feb. 2020 - 7:55

Een onderwerp als deze past als geen andere in de decadente maatschappij waarin we leven. De halve wereld staat in de fik en moet je zien waar we het over hebben.

Joop Schouten
Joop Schouten10 feb. 2020 - 7:49

Goed standpunt. Gelijke geslachten, gelijkende presentatie. Verder blijft het valse schaamte.

Robert Follon
Robert Follon10 feb. 2020 - 6:05

[‘In onderbroek douchen is preuts’] Klopt. Het is letterlijk een nieuwe religieuze schaamte die wordt opgedrongen.

5 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra10 feb. 2020 - 13:08

Nee, dat is een misverstand. De schaamte voor het naakte lichaam is niet nieuw en staat los van religie. Het probleem is dat het voor veel mensen niet mogelijk is om naaktheid, los te zien van erotiek. Zij denken bij naakt, automatisch maar aan één ding. Aan seks. Dit verschijnsel komt zowel voor bij religieuze, als bij niet religieuze mensen.

johannn2
johannn210 feb. 2020 - 13:19

Robert, Klopt. Tot voor kort was het geen probleem dat sommigen douchen met onderbroek. Maar na exegese blijkt het om schaamte te gaan. Nu wordt ons te verstaan gegeven dat het schaamte is, dat dat heel erg is, dat het besmettelijk is voor anderen en niet mag worden toegestaan, want anders . . . .

Juppé🎗
Juppé🎗10 feb. 2020 - 17:09

@Molly Veenstra....of het los van religie staat, betwijfel ik. Religies hebben de eigenschap om oneigenlijke verbanden tussen zaken te leggen en zich ook te omgeven met, danwel zich te nestelen in irrationele culturen. Verder heeft U m.i. gelijk dat daar een probleem ligt en dat maakt het bloot douchen juist belangrijk. Het toont net als de sauna en bloot zwemmen dat verschil aan en zorgt dat mensen beter dus ongefrusteerder op dit gebied met elkaar om kunnen gaan.

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 feb. 2020 - 23:23

@Juppé '….of het los van religie staat, betwijfel ik.' Veel religieuze en voormalig religieuze mensen die ik heb gekend waren tegelijk overtuigde nudisten. Deze overtuiging stamde rechtstreeks vanuit hun religie. Sommigen waren zelfs nudist met een haast religieuze overtuiging. Dus in die zin geef ik je gelijk. Er bestaat een verband tussen nudisme en religie. Het verband tussen preutsheid en religie in diepere zin is mij nooit duidelijk geworden. Alleen oppervlakkig gelovigen denken dat God hun naaktheid waarin Hij ze heeft geschapen zou kunnen afkeuren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2020 - 13:58

Tot in de 19de eeuw was in Engeland naakt baden in natuurwater, "skinny-dipping", niet ongewoon zeker niet voor jongens. Alleen de rijken hadden geld voor zwemkleding.

EricDonkaew
EricDonkaew10 feb. 2020 - 5:11

Een probleem is er een beetje in de leeftijdscategorie 13-15 jaar, bij jongens dan. Sommigen zien er, op een zekere plek, nog uit als een klein jongetje, anderen reeds als een volwassen vent. Vormt een van die twee groepen op een gegeven moment een kleine minderheid, dan is er vaak heel veel schaamte bij die groep. Ik was in de klas een jaar jonger dan de rest (op de lagere school een klas overgeslagen) en sowieso niet zo vroeg rijp. 'Uiteraard' werd ik vreselijk gepest omdat ik, als een van de weinigen, 'het' nog niet had. Overigens stond de gymleraar, die naakt douchen uitdrukkelijk verplicht stelde, verlekkerd naar de leerlingen te kijken. Met zijn eigen broek aan natuurlijk. Ik heb hier zowat een jeugdfrustratie aan overgehouden. Dus wat mij betreft NIET gemeenschappelijk naakt douchen, zeker niet in de klassen 1-3 van de middelbare school. Een oplossing is/zijn(?) natuurlijk afgesloten douchehokjes. Naar de wc gaan doen we toch ook niet gemeenschappelijk?

Pater
Pater10 feb. 2020 - 5:06

Toen ik 12 of 13 of zelfs 14 naar oud was vond ik naakt helemaal niks. Blij toe dat we deurtjes voor de douches hadden na gym. Ik denk dat dat voor die leeftijdsgroel nog steeds zo is. Toen ik 15 was vond ik naakt normaal, maar toen was ik ook al aan mijn veranderde lichaam gewend. Is dat preutsheid ?

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter10 feb. 2020 - 8:23

Nee dat heet puberen

Katootje2
Katootje210 feb. 2020 - 3:46

“Het is aan een ieder om uit te maken hoe hij/zij doucht.” Dan moet je daar wel de gelegenheid toe bieden. Het is niet prettig om naakt te douchen tussen allemaal mensen die hun kleren aanhouden.

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2020 - 10:16

Katootje Wat is erop tegen om als sporter thuis te gaan douchen?

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 feb. 2020 - 12:09

@Minoes Daar is het volgende op tegen: Na het sporten is men bezweet en warm. De snelle afkoeling van het bezwete lichaam in de frisse buitenlucht is ongezond.

johannn2
johannn210 feb. 2020 - 13:20

Waarom zou douchen een groepsgebeuren moeten zijn? .

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2020 - 11:46

Molly Beenstra Behalve als je koorts hebt dan. Ik meen dat je stelling alweer verouderd is, maar ik weet het niet zeker.

OlavM
OlavM12 feb. 2020 - 1:19

@ Katootje: [.....allemaal mensen die hun kleren aanhouden]. Het gaat maar om een slipje, hoor! En niet iedereen houdt dat aan. Oei, wat een probleem!

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2020 - 14:14

Bij bergwandeltochten raak je ook bij lage temperaturen bezweet. In Noorwegen vaak in ijskoud water (meer/beek) gebaad (niet in badpak) om het zweet af te spoelen. De manier om weer goed warm te worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2020 - 1:29

Wat is erop tegen douchecabines te bouwen, dat kost maar weinig meer. Laat eenieder in zijn/haar waarde.

Thuiszitter
Thuiszitter9 feb. 2020 - 22:36

Edele delen toon je niet aan elkaar zo staat omschreven in de Koran aldus mijn Marokkaanse amigo. Dat is in ieder geval een dingetje bij de moslims. Bij ons op de sportschool doucht 80% niet daar , die komen met sportkleding binnen en douchen thuis na het sporten. In de douche ruimte is er soms een enkeling die met zijn zwembroek cq onderkleding onder de douche stapt, so what .... leven en laten leven ....

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra10 feb. 2020 - 8:48

'Edele delen toon je niet aan elkaar zo staat omschreven in de Koran aldus mijn Marokkaanse amigo.' Volgens mij kent jou amigo de Koran niet zo goed. Vraag hem maar eens te laten zien waar dat precies staat.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty9 feb. 2020 - 21:05

Eens met Han. Naakt douchen dient de norm te blijven, maar het uitoefen van druk of dwang om hieraan mee te doen vind ik te veel ver gaan. Dat is toch een soort van schending van de lichamelijke integriteit. Al blijft het natuurlijk wel een "backlash" en gaan we door al die nieuwe zedigheid en kuisheid terug in de tijd.

johannn2
johannn29 feb. 2020 - 20:23

Han, Als zij zich niet moeten schamen voor hun naaktheid, waarom wordt er dan nog steeds gescheiden gedoucht? Ook daarvoor geldt immers: [ik citeer Han] “Als je na het sporten met zijn allen onder de douche gaat, naakt, dan is er geen enkele reden voor schaamte. " Of dan toch ineens wel? .

5 Reacties
Folkert2
Folkert210 feb. 2020 - 3:16

Zonder allerlei mobiele gadgets waardoor ik het begrijp dat men wat terughoudender is in het tonen van het naakte lichaam, heeft de religieuze moraliteit op het naakt vertonen van een menselijk lichaam nog steeds een behoorlijke invloed. Je stipt een goed punt aan, waarom zouden vrouwen en mannen gescheiden moeten douchen. Als je meer bekent raakt met elkaars lichaam leidt dit wellicht wat tot minder frustratie. Maar aan de andere kant denk ik, waarom moet de vrouw daar altijd voor opdraaien. Misschien moeten we eerst de schaamte cultuur bij mannen oplossen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 feb. 2020 - 8:26

In de sauna zijn mannen en vrouwen even naakt. Niks aan de hand.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2020 - 10:44

Han van der Horst Ik kom ook niet in een sauna. En ga me daar nu niet vertellen dat daar eenieder die daar naartoe gaat ook dezelfde gedachten heeft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2020 - 12:07

ga me nu niet vertellen....

johannn2
johannn210 feb. 2020 - 12:41

Han, Zou het misschien ook iets met eigen keuze te maken kunnen hebben? .

Zapata
Zapata9 feb. 2020 - 20:14

Met of zonder onderbroek gaan douchen. Sowieso lijkt het me niet zo comfortabel en wat doe je na de douche met die onderbroek? Die zal je dan ook moeten uittrekken of ga je met een natte onderbroek in je kleding? Dat zijn natuurlijk praktische zaken. Verder moet iedereen maar doen wat hij of zij goeddunkt. Wat me wel opvalt is de interesse in dit soort van banale zaken. Nu is er nogal veel interesse in heel veel banale zaken zoals de gemiddelde voorpagina van een krant al verteld maar om hier nu een talkshow over te houden? Ieder zijn meug en het staat een ieder vrij om die informatie van belang te vinden die de interesse wekt van hij of zij. Dan nog, er zijn toch wel zaken waar vooral onze linkse denkers aandacht aan zouden kunnen besteden. Zoals de systeem crisis van het Ordo-liberalisme in de volksmond Neo-liberalisme genoemd. En de weerzin van een heleboel mensen die gemiddeld of lager geschoold zijn en de jongeren tegen dat Ordo-liberalisme. Nu is het vooral rechts wat door heeft dat er een systeem crisis is en die lokken dan ook met hun twijfelachtige oplossingen behoorlijk wat kiezers. Links weet weinig anders te verzinnen dan de voormannen en voorvrouwen van dat twijfelachtige rechts onder vuur te nemen. Een Baudet tweet dit, een Wilders zegt dat, die Johnson doet zo en die Trump nou dat is me helemaal wat. Dag in dag uit maand in maand uit jaar in jaar uit. Verontwaardiging die terecht is maar dan ook slechts verontwaardiging is. Terwijl rechts groeit verliest links. Dag in dag uit maand in maand uit jaar in jaar uit. Wat ik mis bij links is het grote verhaal. Het verhaal van wat dan wel. Van hoe dan verder. Nu is de samenleving complex en oplossingen zijn niet zo simpel. Zeker niet zo simpel als rechts ze geeft maar toch zouden er weer grote gedachtes en idealen moeten komen bij links. Ook zij zouden moeten zien dat we op het einde lopen van een systeem wat Ordo-liberalisme heet. Wanneer dat besef werkelijk komt bij links dan heb ik wel weer wat hoop. Of ze dat besef nu krijgen met of zonder onderbroek aan. De tijd van compromissen is voorbij. De polder wordt een moeras waar geen enkele oorspronkelijke gedachte meer uit kan ontsnappen.

6 Reacties
Folkert2
Folkert29 feb. 2020 - 23:03

Links heeft wel een verhaal, en een verdomd goed verhaal ook nog eens. (wonen, zorg, educatie, gelijkheid en werk met een salaris waarvan men kan leven) Het probleem is dat die verhalen allemaal niet geschikt zijn voor soundbites op social media of voor weinig clicks zorgen online. Dus al snel vervalt men in de culture wars of identiteitspolitiek waarin rechts veel beter is. Daarnaast heeft links ook een probleem binnen links in de vorm van GymnasiumLinks. Dit zijn de geslaagden met een mooie (al dan niet gesubsidieerde) baan. Zij leven in de betere wijken, hun kinderen gaan naar de betere scholen of kunnen zelfs naar de duurdere private scholen en komen niet in aanraking met de omstandigheden die het programma Danny op straat van de NTR laat zien. Daarnaast prediken zij graag inclusiviteit en diversiteit. Vanmiddag weer bij buitenhof. De directrice die maar weer eens voor anderen culturen bepaald dat zij slecht tegen vrouwelijk naakt kunnen binnen de kunst en dus dat je je af moet vragen of het nog wel geschikt is om schilderijen op te hangen met vrouwelijk naakt. Of het tweetje van D66 afgelopen zaterdag waarin men het heeft over het meisje met een hoofddoekje, de kenniswerker, de leraar. Brabant is voor iedereen. Men begrijpt niet dat men even racistisch is als Baudet. Men ziet de vrouw met hoofddoek niet als kenniswerker of lerares maar als een aparte bevolkingsgroep die er nog steeds niet bijhoort. (meteen weer 2 goede voorbeelden voor regressief links.) Daarom is men ook zo druk met het racisme van Baudet en Wilders, want dan hoeven ze het tenminste niet over hun eigen racisme te hebben. Het grootste probleem is misschien wel dat de kiezer die dit wel aanvoelt gedesillusioneerd thuisblijft omdat men links niet meer als bondgenoot ziet. Daarnaast eist dit Progressieve Gymnasium Links in de media continu de aandacht op, daardoor blijft er weinig tijd over voor de onderwerpen die er misschien meer toe doen. En rechtse partijen vinden dit prima, zolang het niet gaat over de integriteitsschandalen bij de VVD en men hun beleid kan uitrollen is men allang gelukkig met welke futiele discussie dan ook. En daarom hebben we het nu dus over wel of niet douchen met een onderbroek.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2020 - 1:26

Inderdaad, laten we niet neuzelen over allerlei zaken. Ik douche overigens thuis en/of apart, niet in groepen, maar wat is daar nu interessant aan? Ik ben tenslotte mijn eigen baas. Ik kan echt genieten van een private douchebeurt, liever nog bad als het kan.

Herr Vorragend
Herr Vorragend10 feb. 2020 - 7:28

Helemaal eens Zapata. In mijn jeugd was links de actie en rechts de reactie. Nu is het helaas andersom.

MountEverest
MountEverest10 feb. 2020 - 12:52

@Folkert "Links heeft wel een verhaal, en een verdomd goed verhaal ook nog eens. (wonen, zorg, educatie, gelijkheid en werk met een salaris waarvan men kan leven) Het probleem is dat die verhalen allemaal niet geschikt zijn voor soundbites op social media of voor weinig clicks zorgen online. Dus al snel vervalt men in de culture wars of identiteitspolitiek waarin rechts veel beter is." Met de val van de Muur in 1989 was de kans op een linkse regering in Nederland en veel andere landen verkeken. Het werd toen duidelijk dat het communisme alleen maar onderdrukking en armoede had gebracht en ook nog eens 100 miljoen doden. Het hardcore socialisme kreeg, in de slipstream van het ondergaande communisme, ook en harde klap. Dit werd recent nog eens versterkt door de deplorabele staat waarin landen als Nicaragua en Venezuela verkeren. Alleen de sociaaldemocratie bleef overeind, maar die raakte rond 2010 in een spiraal naar beneden. Op dit moment lijkt deze weer wat op te krabbelen. Deze ooit zeer succesvolle politieke stroming speelt niet meer de belangrijke rol die ze had in de vorige eeuw. Het linkse verhaal was vooral een sociaaleconomisch verhaal: een goed salaris, de achturige werkdag, scholing, verheffing, sociale verzekeringen etc. Dit programma werd in de periode 1950-1975 grotendeels gerealiseerd. Nu heeft 85% van de mensen een redelijk salaris, een auto, smartphone, internet, gaat regelmatig op vakantie en krijgt met 67 jaar AOW. 56% van de mensen heeft inmiddels een eigen huis. Omdat in de belangrijkste materiële zaken was voorzien, verschoof de aandacht rond 2000, mede onder invloed van migratie en globalisering, naar identiteit. Aan de rechterkant van het politieke spectrum werd gestreefd naar beperking van immigratie en verplichte integratie. Ook kwam er verzet tegen verdere globalisering. Brexit is hiervan het meest in het oog lopende resultaat. Links reageerde hierop door, mede bij gebrek aan een aansprekende sociaaleconomisch programma, zich te richten op identity politics; met het intersectionele feminisme, met zijn bizarre Orweliaanse Newspeak als voorlopig dieptepunt. Hiermee vervreemde men zich van de traditionele arbeidersachterban. Het “Nieuwe Links” werd omarmd door progressieve, hoogopgeleide en goed verdienende mensen. Er ontstond een nieuwe sociale tegenstelling: hoogopgeleid vs. laagopgeleid. De traditionele arbeidersachterban zocht zijn heil bij (extreem)rechtse populisten. Hierdoor versmalde de basis van links nog verder.

LaBou
LaBou 10 feb. 2020 - 16:14

Waar een onderbroek allemaal niet toe kan leiden. Zelfs de val van de muur komt voorbij.

Zapata
Zapata10 feb. 2020 - 17:08

@MountEverest Nou beste Everest, de CPN is allang ter ziele en iedere linkse partij in Nederland is voor democratisch socialisme. Wat overigens niet helemaal hetzelfde is als sociaaldemocratisch. Dus verwijzingen naar het communisme of zusjes er van zijn een beetje flauw van je. Wat mist in je betoog is dat na het vallen van de muur de sociaaldemocratische partijen heel snel hun ideologische veren bij het groot vuil hebben gezet en de facto daarmee de sociaaldemocratie een holle frase hebben gemaakt. Dat zag je terug in het omarmen van de derde weg en aansluiten bij de economische doctrine van het Ordo-liberalisme. Dus Hayek maar dan een beetje de scherpe kantjes er vanaf schuren. (niet teveel want dan kon er niet geregeerd worden) In iedere regeer periode van de sociaaldemocraten sinds 1980 zie je dan ook dat ze steeds verder meegingen met de ideologie van privatiseren, flexibiliseren, afbreken arbeidsrechten en verzorgingsstaat Kortom gewoon dat wat rechtse partijen heel graag wilden. Het is dus heel logisch dat het oude electoraat niet zoveel meer te zoeken heeft bij de sociaaldemocraten. Sociaaldemocratie in Nederland is niet links. Overigens nergens meer in Europa. Daar verwacht ik dan ook helemaal niets van. Het moet komen van de democratisch socialisten. SP, PvdD, beetje GL. Maar die hebben het dubbel zwaar. Want ze krijgen niet alleen de wind van voren van rechts maar ook van de regressieve semi linkse clubs zoals de PvdA en het meeste van GL. Hun kansen zijn dus in Nederland nihil. Maar in andere Europese landen komen ze gelukkig op en zelfs in The USA. Zie Sanders. Nu zie ik u meer aan de rechterkant van het politieke spectrum en dus kan de teloorgang van links u waarschijnlijk niet snel genoeg gaan. Maar be carefull what you wish for. Met een heel groot lompenproletariaat waar links geen invloed meer op heeft is het slecht kersen eten en het ontstaan van een steeds groter groeiende klasse van dat lompenproletariaat gaat in tegen de uitgangspunten van het Ordo-liberalisme.

vdbemt
vdbemt9 feb. 2020 - 18:54

Ja. De preutsigheid neemt toe de afgelopen jaren. En waarom? We zijn in wezen toch allemaal hetzelfde gebouwd. En dat, sneue, preutse gedrag werkt eerder vreemd gedrag in de hand dan de vrije erkenning van hetzelfde zijn en het normaal vinden om, ook in gezelschap, naakt te douchen. Je doucht om je op te frissen, te wassen. Dat doe je thuis toch ook niet met een slip aan. Het is een kwestie van met de opvoeding meegeven. Dat Han hier deze norm hanteert, vind ik wel grappig tegenover zijn houding van mannen in korte broek. Daar besteedde hij enige tijd geleden op Joop volop aandacht aan. Zijn mening: "Een heer draagt nooit een korte broek maar bedekt zijn benen geheel. Dat is om te beginnen een kwestie van goede smaak: het mannenbeen is weinig esthetisch." Een snikkel is ook niet echt esthetisch. Maar wel normaal.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst10 feb. 2020 - 9:49

Dat ging over wandelen op straat bij mooi weer. Daar draagt een heer nooit een korte broek. Daar is hij een heer voor. En komt hij onder een collectieve douche terecht, dan lijdt hij niet aan valse schaamte. Zo zit een heer in elkaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2020 - 10:33

Helmaal niet iedereen is hetzelfde en dat weet jij ook wel. En of schaamte vals is is niet aan jou om te beoordelen. Velen zullen het nl. niet met je eens zijn. En als men denkt dat mensen niet gluren, geen gluurder zijn, als niemand een onderbroek draagt dan kan deze het weleens helemaal mis hebben. Wat is er tegen op douchecabines vraag ik me af.

Richie D
Richie D9 feb. 2020 - 18:45

De intrede van de mobiele telefoon met super HD camera kan best een factor zijn dat men met onderbroek doucht in kleedkamers. Met je 'dickpic' door de school rondgaan vindt bijna niemand leuk.

I am Legion
I am Legion9 feb. 2020 - 18:32

Preuts is in deze een eufemisme. De seksuele schaamtecultuur die ermee te maken heeft zorgt voor niet te tolereren seksuele repressie die veel meer dan een broekje onder de douche voor de jongens ook verantwoordelijk is voor een veel ernstiger vorm daarvan die meisjes en jonge vrouwen door sociale druk dwingt zich te verhullen en kluistert. Dat hebben we vroeger met een toen nog eveneens orthodox heersend christelijk klimaat als liberalen samen met de progressieven ontmanteld met zowel zachte druk als harde kritiek en satire. Tegenwoordig zijn degenen die vroeger zich daarom nog progressief mochten noemen overgelopen naar de verdedigers van de seksuele schaamtecultuur, preutsheid, en bijbehorende sociale druk die seksuele repressie goedpraat.

BartP2
BartP29 feb. 2020 - 18:18

Mijn zoon zit op een witte basisschool. Daar douchen ze gewoon zonder onderbroek. Ware het niet dat een moeder geklaagd had dat de gymleraar toezicht hield. Resultaat: er wordt gewoon helemaal niet meer gedoucht.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt10 feb. 2020 - 9:40

Het kon niet bij de moeder opkomen dat de leraar toezicht hield om ervoor te zorgen dat het douchen in alle rust en vrede plaatsvond en er niet enkele overmoedigen voor onrust zouden zorgen??! Maar het gewoon en normaal plaatsvond. Pedagogisch toezicht.

johannn2
johannn29 feb. 2020 - 18:17

Han, Het worst case scenario is dus, dat anderen ook hun onderbroek aanhouden. Wat erg. Het tolerante standpunt zou - ook in deze 'kwestie'- moeten zijn: leven en laten leven; een door Han al vaak te vuur en te zwaard verdedigd standpunt (als je dat kunt zeggen over verdedigen van tolerantie ). Han (eerder): "Wie gekleed doucht en niet in korte broek wil gymmen, maakt alleen zichzelf belachelijk " Belachelijk: wat .. eh .. erg. So what, als iemand dat verkiest? Waarom is belachelijk zijn taboe? De nieuwe zedelijkheid: niet belachelijk mogen zijn. Hadden we het recht om af te wijken niet bevochten in de jaren '70? Een verworven vrijheid. Han: "“Als je na het sporten met zijn allen onder de douche gaat, naakt, dan is er geen enkele reden voor schaamte." Sinds wanneer is schaamte redelijk, en dus ook niet-schaamte? En waarom moet redelijkheid in deze het criterium zijn? .

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2020 - 1:34

Inderdaad. Dir is een privaat onderwerp, met dan ook een 'private' beslissing/uitkomst. Ik roep tenslotte ook niet dat iedereen alles mag weten van mij omdat ik niets te verbergen heb. Iedereen legt daarin de eigen grens. We kennen niet voor niets het gezegde; "Nou die stond mooi in zijn blootje"

OlavM
OlavM12 feb. 2020 - 1:17

@ Johannn: Zo is het. Komt nog bij dat "zich belachelijk maken" een volslagen subjectieve waardering is. Gepretendeerd wordt, door de zelf verklaarde "niet-preutsen", dat hier sprake is of zelfs maar zou kunnen zijn van een objectieve maatstaf. Het idee dat je "niet-preus" zijn zou kunnen of zelfs maar zou moeten proberen af te dwingen: dát vind ik pas belachelijk.

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2020 - 17:56

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Pater
Pater10 feb. 2020 - 5:08

Wat een wartaal.

Joop den Uil
Joop den Uil9 feb. 2020 - 17:49

Het genot van onder de douche plassen wordt dan ook een stuk minder met je onderbroek aan. Alleen al daarvoor -het missen van een stuk jeugdvreugd- moet elk kledingstuk verboden worden onder de -vaak te koude- waterstraal. Uiteraard geldt dat ook voor de sportende dames .... wat ik heb vernomen is deze gezamenlijke genoeglijkheid vaak het hoogtepunt van het sportuur.

Ivan61
Ivan619 feb. 2020 - 17:41

Met onderbroek douchen is vooral zeer onhandig, Moet je een keer proberen Han. Bijna niet te doen man. Plezier van douchen is helemaal weg, Jij hebt een beginfout gemaakt Han. De preutsheid is helemaal terug en staat los van religie. Via livestream op facebook kan je massamoord uitzenden zoals gisteren op Thailand maar blote schouder ho maar.

Betrokken
Betrokken9 feb. 2020 - 17:26

Wat is het toch heerlijk Han, dat ik het soms helemaal met je eens bent (zoals nu) en je soms een verschrikkelijke ouwe zeur vindt.

johannn2
johannn29 feb. 2020 - 17:15

Han, Oftewel: Preuts mag dus niet. En preutsheid van de een maakt de anderen ook preuts. Waarom mag iemand niet preuts zijn? Wat maakt hem/haar dan onacceptabel? We hebben moeten leren, dat niet-preuts zijn oké is. We hebben moeten leren, dat diversiteit in seksuele geaardheid oké is. Waarom is diversiteit in preutsheid niet oké? NB En waarom zou preutsheid besmettelijk zijn? Dat werd, en wordt hier en daar nog, ook aangenomen over homoseksualiteit. Waarom dit alarmisme over preutsheid? Welke ramp staat ons te wachten wegens preutsheid? .

3 Reacties
johannn2
johannn210 feb. 2020 - 12:46

Z_edje En weer een kilometer Z_edje. Ik wacht wel op de samenvatting. .

OlavM
OlavM12 feb. 2020 - 1:06

@ Z_edje: [Het laatste wat je wil is dat je vrienden je ineens als sukkel gaan zien omdat jij de enige nog bent die zich niet schaamt voor zijn naaktheid onder de douche. Blijf dan maar eens stevig in je schoenen staan.] Dan zou je inderdaad een "sukkel" zijn als je daaraan toegeeft! Overigens geef je hiermee aan dat het om groepsdruk gaat, dus ook als gedwongen gezamenlijk naakt gedoucht zou moeten worden. Die groepsdruk vindt ik in dit verband verwerpelijk. Autonomie van het individu is een fundamenteel recht, waar dat mogelijk is. Als jij het belangrijk vindt zelf niet preuts te zijn, geluk ermee! Je mag het anderen daarom nog niet op (willen) leggen. [Heb je dan last van niet preutse mensen?] Dat geldt net zo goed omgekeerd. Jouw opvatting over "bekrompenheid" is trouwens heel subjectief. En dan nog: je hebt niet het recht andere jouw eigen subjectieve fatsoensmaatstaven op te leggen.

OlavM
OlavM12 feb. 2020 - 1:07

Herstel een-na-laatste regel:''andere" = anderen.

OlavM
OlavM9 feb. 2020 - 17:14

Dat gedoe over douchen zonder of met onderbroek is belachelijk. Met Van der Horst ben ik het totaal niet eens: juist individuele keuzevrijheid dient voorop te staan. Geen enkel probleem. Toen Karim Amghar er gewag van maakte, dat bij zijn voetbalclub –voornamelijk witte jongens- ongeveer de helft met onderbroek douchte, had Van der Horst dan ook geen steekhoudend weerwoord.(62’30’’ e.v.). Volgens de laatste zouden mensen “gelukkiger worden zonder preutsheid”. Karim zei daarentegen terecht: de mensen moeten weerbaar en zelfredzaam zijn, en op die basis eigen keuzes kunnen maken. Wat niet per se dwingend zou moeten worden opgelegd wat betreft (sport)kleding, moet ook niet. Veiligheid blijft bij sporten natuurlijk wel een belangrijk criterium. Ook gezamenlijk naakt douchen hoeft dus niet te worden opgelegd. (Dat is juist repressief). Dit niet willen is niet per definitie een gevolg van “obsessie met seks” -dat lijkt mij eerder het geval te zijn bij het dwingend opleggen daarvan-, noch van religie of schaamtecultuur. En hoeveel “last” heb je er zelf in 's hemelsnaam van als een ander niet helemaal naakt doucht? Of heb je zelf soms een "obsessie"? Laat de nieuwe jeugd hun eigen keuzes kunnen maken. Big deal!

5 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.29 feb. 2020 - 17:53

Douchen met onderbroek aan is onhygiënisch. Je moet juist ook tussen de benen de boel flink soppen. Áls je douched dan doe je dat gewoon zonder kleren. Waarom zo vreemd doen? Heeft niets met eigen keuzes te maken, maar gewoon met opvoeden. Of vind je het ook prima als de jeugd hun spaghetti met de handen op eet, als ze daar voor kiezen? Of hun billen niet afvegen?

OlavM
OlavM9 feb. 2020 - 18:04

Herstel zesde regel: "62’30’’ e.v." moet zijn: 26’30’’ e.v.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas10 feb. 2020 - 6:53

@Marcus A. "Douchen met onderbroek aan is onhygiënisch. Je moet juist ook tussen de benen de boel flink soppen." Wat een flauwekul. Niet onder je onderbroek soppen is onhygiënisch, het aanhouden van een onderbroek doet er niet aan toe. U kunt net zo gemakkelijk uw hand tussen uw benen steken en gaan lopen soppen zonder uw ondergoed uit te trekken. Een beetje fantasie hebben he.

Marcus A.2
Marcus A.210 feb. 2020 - 11:13

@tamer Maar dan blijft het sop, inclusief bacteriën, toch enigszins hangen in de onderbroek. Daar ontkom je niet aan. En tussen de benen soppen met onderbroek aan is gewoon erg onpraktisch. Hetzelfde geldt voor je haar wassen met een badmuts op.

OlavM
OlavM12 feb. 2020 - 0:47

@ Z_edje: Wat een lange lap tekst weer. Ik probeer het zo kort mogelijk te houden. [En dat vind ik nou grappig, de hoofdreden voor het niet uittrekken van de onderbroek bij Karim Amghar is schaamte.] Nou én? Amghar mag zelf weten waar zijn schaamtegrens ligt. Dat is wel degelijk zijn eigen keuzerecht. Er zijn ook “autochtone” mensen die niet gezamenlijk naakt willen douchen, maar dat na afloopt thuis doen. So what? [Dat hoeft ook helemaal niet omdat daarmee niet het idiote van de schaamte van Karim Amghar ineens wel hout snijdt. Enz., enz.] Met je hele verhaal geef je juist perfect aan dat Amghar voor één van beide groepen in de voetbalclub heeft mogen en kunnen kiezen. Mijn punt gemaakt, dus. Dat jij het “treurig” vindt en Han van der Horst “preuts”, is een eigen subjectieve waardering, die niets kan afdoen aan de principiële keuzevrijheid, die er moet zijn. [Ben benieuwd of er thuis onder de eigen douche ook zo ‘geschaamd’ wordt.] Is totaal niet relevant. [Maar preutsheid staat nou juist op gespannen voet met eigen keuzes maken, ik snap ook niet dat je dat negeert.] Ik verdedig ieders recht “preuts” te zijn. Of moet je als “niet-preutse” persoon jouw eigen opvattingen daarover aan anderen opleggen? Behoorlijk autoritair. [Dat gelul over keuzevrijheid is er om het salonfähig te maken maar het blijft ruim baan maken voor bekrompenheid.] Wederom: je eigen keuze aan anderen willen opleggen. Het is gewoon te zot voor woorden: wie heeft er nou “last” van anderen die niet helemaal naakt douchen? Dan kijk je er maar niet naar! Het is grote flauwe kul, tenzij je zelf een soort complex hebt. [Omdat ik geen probleem zie met het naakt douchen en graag dat liberale klimaat in stand hou ben ik een seksmaniak?] Nonsens. Het gaat er totaal niet of JIJ al of niet een probleem hebt met gezamenlijk naakt douchen. Weer hetzelfde egocentrische verhaal. Ik denk zeker dat juist mensen die het bij anderen willen af dwingen een probleem hebben. [Olav, Karim Amghar zegt dat hij zich schaamt, wat komt er niet binnen aan die stellingname?] Bij het fitnesscentrum heb ik ook gedoucht met Marokkaanse jongens die geen ondergoed aanhielden. Daarom zeg ik: “Dit niet willen is niet PER DEFINITIE een gevolg van “obsessie met seks” ….. noch van religie of schaamtecultuur”. Wel goed lezen en citeren, hè. [Tieners en jong volwassen die toch al onzeker zijn over hun lichaam schieten daar maar al te makkelijk in door.] Het is een normale ontwikkelingsfase dat tieners en adolescenten onzeker (kunnen) zijn over hun eigen lichaam. Gedwongen gezamenlijk naakt douchen helpt daarbij zeker niet.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal49 feb. 2020 - 17:12

in verjaarsrondestoelgesprekken werd het duidelijk. Dat douchen met kleren aan is een typisch Grote Stad verschijnsel. Onwaarschijnlijk dat het naar de dorpse gemeenschappen overwaait, zoals wel meer stadsfratsen. Laat ze dan maar.

Morena2
Morena29 feb. 2020 - 17:04

Heel vreemd en niet van deze tijd om voor anderen te bepalen hoe zij met hun naaktheid dienen om te springen. Ik kan mij uit mijn basisschool tijd nog wel herinneren dat meisjes die er vroeg bij waren in de ontwikkeling, al volop schaamhaar en okselhaar hadden, steevast het mikpunt waren van pesterijtjes, in het kleedhokje. Op de middelbare school werd er door de meeste leerlingen niet gedoucht na het gymmen. Dat moet je natuurlijk al helemaal niet willen een volle klas met stinkende pubers. Een badpak of onderbroek kan dan net de oplossing zijn om toch iedereen onder de douche te krijgen, het gaat erom dat je schoon wordt uiteindelijk en niet om de normen en waarden van mensen die dit onderwerp gebruiken om hun eigen visie er door te drukken.

Audio
Audio9 feb. 2020 - 16:34

Iedereen op zijne wijs. Het maakt mensen die in het verleden als (te) preuts werden omschreven, modern.

harmmeijer
harmmeijer9 feb. 2020 - 16:33

En ik maar denken dat we de tijd van de fatsoensrakkers van voor de jaren ‘60 en ‘70, bijvoorbeeld de kerk, achter ons hadden gelaten. Trouwens, vrouwen die topless liggen te zonnebaden op het strand zie je ook bijna niet meer.

mariamaria2
mariamaria29 feb. 2020 - 16:26

Daarom ben ik tegen een burkini in een zwembad. Meisjes in bikini voelen zich erg naakt als er meerdere in een burkini rondlopen. Ik zeg het niet vaak maar maar Han van de Horst heeft hier gelijk. Hoe onbevangener je bent hoe gelukkiger!

Jozias2
Jozias29 feb. 2020 - 16:22

Voor de mensen die douchen en sport opeens zien als iets raars. Tientallen een teamsport gedaan en het was heel normaal om daarna te douchen en om te kleden in de kleedkamer in de sporthal of bij de sportvereniging. Soms in dezelfde kleedkamer als de tegenstander bij een klein complex. Belangrijk onderdeel van de gezamenlijke sportbeleving. Sos was er in de jeugd een jongetje die zich de eerste keer schaamde maar doordat iedereen douchte groeit zo'n kind er snel overheen en wordt het als normaal gezien.

madbako
madbako9 feb. 2020 - 15:47

Dan is het maar preuts. Het is aan een ieder om uit te maken hoe hij/zij doucht. Hou nu eens op je overal mee te willen bemoeien en er iets van te vinden.

10 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst9 feb. 2020 - 15:52

Nee.

madbako
madbako9 feb. 2020 - 15:55

@HanvanderHorst 9 februari 2020 at 16:52 Nee. Han, soms gaan dingen jou geen ene malle moer aan.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 feb. 2020 - 15:55

Inderdaad - al zou het preuts zijn. Mogen mensen zelf weten of ze preuts willen zijn of niet?

H.Witte
H.Witte9 feb. 2020 - 16:13

madbako je zou ook kunnen stoppen overal op te reageren.

Robert de Visser
Robert de Visser9 feb. 2020 - 16:54

Precies! Nog erger als een klein deel hen mening doordrukt in wetgeving. Iets wat vrij normaal is deze tijd. Kappen nu! Uiteraard moet de keus vrij staan. Maar als genoeg mensen klagen dan verdwijnt de keus.

Katootje2
Katootje29 feb. 2020 - 16:55

"Het is aan een ieder om uit te maken hoe hij/zij doucht." Dan moet je daar wel de gelegenheid toe bieden. Het is niet prettig om naakt te douchen tussen allemaal mensen die hun kleren aanhouden.

johannn2
johannn29 feb. 2020 - 17:20

Han, madbako's substantiële stelling is: "Dan is het maar preuts. Het is aan een ieder om uit te maken hoe hij/zij doucht." Jij antwoord "Nee". Henk, Wat rechtvaardigt een jij-bak? .

Peterrr2
Peterrr29 feb. 2020 - 19:16

@madbako, maar jij mag je wel overal mee bemoeien? Stop daar dan ook ff mee als je dan van een ander verlangt?

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2020 - 10:42

Katootje, waarom niet, last van valse schaamte? Ik zou overigens ook niet met kleding aan gaan douchen maar om een andere, misschien ook wel 'deels' dezelfde reden. Je geeft zelf al aan dat het iets privaats is van jezelf, anders zou je daar nl. ook geen enkel probleem mee hebben.

johannn2
johannn210 feb. 2020 - 12:48

Peterrr, .en een jij-bak van Peterrr Kan er ook nog wel bij. .

Staart2
Staart29 feb. 2020 - 15:45

Als ze thuis douchen houden ze dan ook hun onderbroek aan? Blij dat ik in de jaren zestig ben geboren en niet die vreemde meestal op het geloof georiënteerde preutsheid heb. Maar ja voor mij is elke vorm van geloof het beste voorbeeld van fake news.

6 Reacties
madbako
madbako9 feb. 2020 - 15:56

Hangt er misschien vanaf of thuis de hele familie collectief gaat douchen

groentje7
groentje79 feb. 2020 - 16:09

Thuis douche je in de badkamer, in je eentje. En er zit een slot op de deur.

johannn2
johannn29 feb. 2020 - 17:29

Staart, " Als ze thuis douchen houden ze dan ook hun onderbroek aan?" Wat doe jij in je privé? Moet jij of iemand anders dat rechtvaardigen? Best wel gluurderig. Waarom zou geloofs-georiënteerde preutsheid fout zijn? Hebben we geen godsdienstvrijheid? .

OlavM
OlavM9 feb. 2020 - 17:29

@ Staart: Zelf heb ik ook geen probleem met naakt douchen na sporten of in de sauna. Maar je bent geen maatstaf voor anderen. Iedereen behoort zo veel mogelijk eigen keuzes te kunnen maken op dit gebied. Waarom zou je het aan een ander moeten opleggen? Niemand houdt thuis een onderbroek aan met douchen. So what?

Staart2
Staart29 feb. 2020 - 20:54

@johann Godsdienst vrijheid vind ik prima ,al is elke vorm van godsdienst voor mij de voorloper van fake nieuws, maar dan alleen maar achter je eigen voordeur.Op school of op de sportclub heb je gewoon te luisteren naar de regels.

johannn2
johannn210 feb. 2020 - 13:05

Staart, Op de sportclub kan ik me nog iets bij voorstellen. Maar in het verplichte onderwijs moet er ergens ruimte voor het respecteren van iemands religie zijn. Hoewel respect ook binnen de sportbeoefening niet zou misstaan. Er wordt tegenwoordig ook veel aandacht aan besteed, o.a. middels grote campagnes. Vrijheid van godsdienst is niet bedoeld als vrije tijdsbesteding, Staart. En hoe belangrijk dat Grondwetsartikel wel is, bewijs je hier weer met je rigide intolerantie. .

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde9 feb. 2020 - 15:45

Wat heeft een onderbroek onder de douche met preuts te maken? Het is eerder onhygiënisch. Een zwemboek zou dat probleem oplossen. En waarom ook niet? In het zwembad wordt je onherroepelijk weggestuurd als je zonder broek onder de verplichte douches verschijnt. Je krijgt zelfs een toegangsverbod. En niemand die daar over valt. Dus waarom wel in een sportschool? Ook daar lopen kinderen en vrouwen rond, de sauna's zijn doorgaans gemengd. Je schamen voor je naaktheid is misschien overdreven, maar geeft wel aan dat niet iedereen enthousiast is over het verplicht naakt douchen. Bijzonder ook dat niet moslims die weigeren hun broek onder de douche uit te strekken daar nooit over worden aangesproken. Dat 'voorrecht' hebben alleen Marokkanen en Turken. Blijkbaar is het een teken van inburgering je naaktheid te tonen aan anderen. Maar waarom zou je? Ik meen toch echt dat onze vrijheid ieder individu het recht geeft te doen wat hij zelf goed dunkt. Het opdringen van zogenaamd modern of eigentijds gedrag zoals het naakt douchen is een rudiment uit de jaren 70. Voor rebellen uit die tijd blijkbaar het enige dat hen nog herinnert aan vroeger, toen ze hip, jong en rebels waren. Inmiddels zijn de meesten uit die tijd verworden tot de karikaturen die ze vroeger zo verachten. Met hun inmiddels achterhaalde ideeën stonden ze aan de wieg van partijen als PVV en FVD in een verkrampte poging voor eeuwig jong te blijven. Nu dringen ze hun verstokte ideeën over vrijheid anderen op. Iedereen moet vrij zijn maar dan wel op hun manier.

2 Reacties
johannn2
johannn29 feb. 2020 - 17:34

Martin, Inderdaad, inconsequent. Wel naakt móeten douchen maar niet naakt mógen zwemmen. Beiden hebben een verplichting en een zekere openbaarheid. Zit een sterk luchtje van intolerantie aan. .

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2020 - 10:36

Mooi gezegd, eens! ook al ben ik van de jaren 60.

Andy JPL
Andy JPL9 feb. 2020 - 15:40

Han is natuurlijk al een aardige Dinosaurier en weet misschien nog niet dat we tegenwoordig telefoons hebben die je gewoon mee kan nemen, zonder draad en dat ze dan nog gewoon werken. Erger nog, deze telefoons hebben tegenwoordig erg goede camera's en zijn meestal nog waterdicht ook. Ik weet niet of Han ook nog wel eens het nieuws of de kranten in de gaten houdt, maar daar is regelmatig te lezen dat mensen foto's maken van anderen zonder toestemming en daar levens mee kapot kunnen maken. Verder... Kom op man... uit naam van vrijheid mensen kledingvoorschriften geven die niets met herkenbaarheid te maken hebben en voorschriften over hoe men moet douchen.... dan ben je geen haar beter dan de mensen die die geen vrijheid willen geven aan anderen. (Om het even heel erg subtiel te brengen.)

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst9 feb. 2020 - 15:56

Waar bewaren ze dan die waterdichte telefoons op onzichtbare wijze. Ik kan het wel raden maar dan raakt in ieder geval het camera-oog besmeurd. En het is preutsheid en intolerantie van jezelf die je chantabel maakt als iemand je in volle glorie op het internet zet. En het feit dat de haat en de spot en de agressie en de uitsluiting zich dan maar al te vaak op de afgebeelde richten en niet op de maker van de beelden, die juist wel uitgekotst moet worden.

Andy JPL
Andy JPL9 feb. 2020 - 16:24

Maar Han, wat nu van bepaalde aandoeningen waardoor je het liever niet doet, met jouw regels komen die mensen continue in de problemen. Ik ben daar een mooi voorbeeld van. Met mijn HS en orthostatisch exceem wil ik liever niet in korte broek sporten en al helemaal niet naakt in een openbare gelegenheid douchen en ik sta er ook niet op te wachten hier uitleg over te geven. Tijden veranderen, ook mbt de vrijheid van je lichaam. Dat heeft niets met je eigen preutsheid of intolerantie te maken maar met hoe de maatschappij tegen je aan kijkt. Ik wil niet moeten uitleggen waarom niet, ik wil dat het normaal moet kunnen zijn dat je de keuze kunt maken, al het andere is extremisme en beperkt mij in mijn vrijheid.

Roel2
Roel29 feb. 2020 - 17:15

Die bewaren ze in hun onderbroek Han, het zijn inderdaad zonder uitzondering gluurders. Daarbij is het ook nog eens slechte opvoeding, want de drang om te zien wat normaal is moet ineens anders bevredigd worden, en dan is porno een slecht voorbeeld (en zeker niet normaal). De mensen die zich schamen zijn wat mij betreft veiliger in een naakte omgeving dan in een bedekte omgeving....

johannn2
johannn29 feb. 2020 - 18:21

Han, Jij stelt: "Waar bewaren ze dan die waterdichte telefoons op onzichtbare wijze." Dat zullen we ons achteraf zeker afvragen. Maar dan staat je foto al op internet. .

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas10 feb. 2020 - 7:30

@HanvanderHorst Wel eens gehoor van open doucheruimtes?

Freek3
Freek39 feb. 2020 - 15:39

Preuts, ja. Maar dat is geen probleem. Dat het naast preuts ook smerig is natuurlijk wel.

5 Reacties
madbako
madbako9 feb. 2020 - 15:50

Hoezo?! Die onderbroek kan je dan toch gewoon een wasbeurt geven onder douche. Gewoon een flacon Vanish Oxy Gel meenemen en schoon is uw onderbroek.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 feb. 2020 - 17:14

Volgens mij een vorm van chemische oorlogsvoering.

johannn2
johannn29 feb. 2020 - 17:39

En ik neem aan, dat ze daarna een droge aantrekken, net als de anderen. Eentje waarvan niemand hier zich afvraagt of die wel schoon is. .

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas10 feb. 2020 - 7:50

@Freek Weet u wat smerig is. Na het poepen met een papiertje uw achterste afvegen en niet wassen, en dan direct uw ondergoed aantrekken. Dit is wat 80% van de NL'ers doen. 99% van de Moslims wassen hun achterste. Maakt u zich dus maar geen zorgen om hun ondergoed! En zij kunnen altijd wassen onder hun ondergoed door hun hand erin te steken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2020 - 12:07

Ach kom nou toch Vroeger waren er niet eens douches voor na de gym. Die kinderen stonken echt niet allemaal. Als jij je thuis wast dan stink je echt niet van een gymles. Vers zweet stinkt nl. nauwelijks. Wat stinkt is oud zweet. ( en velerlei in de winkel gekochte geurtjes) Waar denk je dat die van gemaakt zijn?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 feb. 2020 - 15:26

Nogmaals . Gym is verplicht -> het is gedwongen! Wat men dus verplicht nu is dat mensen in hun blote tokus tegen hun wil moeten rondlopen. Dat vind ik behoorlijk extreem. (verder vind ik het schandalig dat men gym verplicht)

7 Reacties
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye9 feb. 2020 - 15:38

Een beetje lichaamsbeweging voor scholieren die normaal weinig op hebben met sporten, dat willen we toch niet met zijn allen?

Freek3
Freek39 feb. 2020 - 15:41

Niemand wordt verplicht, behalve dan de gymleraren (leraressen) die ervoor moeten zorgen schone en welriekende kinderen naar het volgende lesuur of huis af te leveren. Als leerlingen daar niet aan mee willen werken, prima, maar dan ook geen gym, en een nul op de cijferlijst.

Frans Kwakman
Frans Kwakman9 feb. 2020 - 15:43

Best wel stom om anderen te verplichten zich aan jou normen te houden op dit zeker niet essentiele punt. Uiteraard heeft v.d.Horst daar een uitgesproken mening over.

madbako
madbako9 feb. 2020 - 15:53

@Freek 9 februari 2020 at 16:41 Niemand wordt verplicht, behalve dan de gymleraren (leraressen) die ervoor moeten zorgen schone en welriekende kinderen naar het volgende lesuur of huis af te leveren. Afleveren zoals ze zijn ontvangen. Dan hoeven ze helemaal niet te douchen. De meeste pubers en tieners komen al stinkend en uit hun bek riekend de school binnen

johannn2
johannn29 feb. 2020 - 17:42

Frans, Inderdaad, Frans. Het is een uitermate subjectieve opvatting van Han c.s., die ze de anderen wensen op te leggen. .

Luneau
Luneau9 feb. 2020 - 19:04

Bij mijn zoon in de brugklas douchet niemand. Dan duurt hun pauze wat langer. Dat vinden ze net even wat belangrijker op die leeftijd. Big deal. Hij douchet wel als hij thuiskomt.

johannn2
johannn210 feb. 2020 - 13:08

Luneau, Niet iedere school accepteert het, dat er na sporten niet gedoucht wordt. .