Joop

In Nederland spreekt men Nederlands!

  •    •  
18-02-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
345 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_Han_vd_Horst-Mooiste_jaren_van_Nederland.jpg.jpg
Men heeft verkiezingsfolders opgediept in het Turks en die worden de "Partij van de Allochtonen" nu met een woedend gezicht voorgehouden
Hamit Karakus, de lijsttrekker van de Rotterdamse PvdA, moet het de laatste weken op tal van manieren ontgelden. De nieuwste modderkluit die naar zijn besmeurd blazoen wordt gesmeten, betreft de meertaligheid van zijn palet aan verkiezingsfolders. Hij ontziet zich niet om kiezers in hun thuistaal aan te spreken. Men heeft verkiezingsfolders opgediept in het Turks en die worden de “Partij van de Allochtonen” nu met een woedend gezicht voorgehouden: in Nederland spreekt men Nederlands!
Dat is maar heel betrekkelijk: over twee jaar wil de Erasmus Universiteit in zijn totaliteit Engelstalig zijn. Zelfs de koffiejuffrouwen moeten op cursus. Omgekeerd wordt buitenlands wetenschappelijk personeel niet verplicht Nederlands te leren. In de kantoren van veel bedrijven is het niet anders. Men hanteert daar graag  een soort Engels en men is er nog trots op ook. Maar de bijstandsgerechtigde die naar het oordeel van de dienst Werk en Inkomen ‘de taal’ onvoldoende beheerst, krijgt allerlei vormen van gesodemieter.
Wat is de rol van het Nederlands? Standaard-Nederlands in zijn gesproken en geschreven vorm is de taal van de macht. Je moet die beheersen als je om wilt gaan met autoriteiten – in politiek, bestuur en bedrijfsleven – Het is ook het idioom dat door verreweg de meeste media wordt gebruikt. Daarom is het voor iedereen die op het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden woont, onontbeerlijk om de Nederlandse taal te leren: anders kun je je economische, sociale en politieke rechten niet goed uitoefenen. Daarom dient in Nederland elke leraar in het basisonderwijs een aantekening te hebben in het doceren van Nederlands als tweede taal. Je kunt er voor de klas immers niet meer van uitgaan dat Nederlands van de leerlingen de vanzelfsprekende moedertaal is.
Ons land is, zeker in de steden, al lang geen ééntalige samenleving meer. Wie – bijvoorbeeld – door Rotterdam wandelt, waant zich in het bijbelse Babylon. Je hoort – om een vrij willekeurige greep te doen – Turks, Berbers, Arabisch, Sranan Tongo, Pools, Kaapverdiaans of Portugees. Dat zijn niet de talen van de macht. Het zijn de talen van de machtelozen en daarom wordt er in brede kring op neergezien. Die armoedzaaiers-talen zijn stuk voor stuk een smet op de Rotterdamse vlag. Ze staan voor achterlijkheid en de “mislukte” multiculturele samenleving. Daarom ‘moet’ iedereen zoveel mogelijk Nederlands spreken. Je ziet dat in sommige wijken zelfs onder de buurtgedragsregels figureren.
Omdat het uiteindelijk om macht gaat en machteloosheid, zijn zoveel native speakers van de Nederlandse taal bereid die op het werk onmiddellijk in te ruilen voor Engels, omdat dit in hun ogen een nog hogere status heeft: als ze het sociolect van de Londense beurs en Wall Street niet spreken (of wat daar in hun ogen voor doorgaat), voelen zij zich achterlijk. Het is een soort linguïstisch likken naar boven en trappen naar beneden. Flauwekul natuurlijk: in een multiculturele maatschappij en een geglobaliseerde wereld is meertaligheid een instrument voor overleving. Je moet van taal en rol kunnen wisselen al naar gelang de omgeving het vereist. Je hebt Nederlands nodig om een behoorlijke baan te vinden, maar de taal van thuis, de taal van je emoties, de taal van je hart om aandacht te krijgen van je geliefde. Wie niet als vanzelfsprekend van taal en rol kan wisselen, zal de strijd om de toekomst verliezen.
In dat kader is het helemaal niet vreemd of absoluut verkeerd, om voor reclame- en propagandadoeleinden publieksgroepen aan te spreken in de taal van hun hart. In de Verenigde Staten is dat heel gebruikelijk. Obama zette een mariachiorkest in om zijn boodschap onder de Mexicaans Amerikanen te verspreiden. De  Republikeinen laten zich in dit opzicht evenmin onbetuigd.
Met etnische marketing en reclame in andere talen dan Nederlands kun je het hart van specifieke publieksgroepen raken. Je bent als politieke partij – en als bedrijf – hartstikke gek als je die kans laat liggen. Of verstrikt in je eigen achterlijke cultuur van eentaligheid.
Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (57)

opgeheven
opgeheven18 feb. 2014 - 8:39

Iedereen moet zelf weten in welke taal hij communiceert maar wanneer je als PvDA in het Turks gaat communiceren zul je daar veel turken mee aanspreken, maar ook veel niet turken afstoten. Dus daar moet je goed over nadenken. Wel ben ik van mening dat de overheid in principe alleen in het Nederlands en Engels communiceert. Als je hier wilt wonen en volledig mee wilt draaien mag er ook van je verwacht worden dat je op zijn minst de taal spreekt. Waarom dan Engels? Omdat Engels een wereldtaal is die overal in ontwikkelde gebieden wordt gesproken, misschien niet altijd door het volk maar wel door de overheid. Zo kunnen zakenmensen zich toch tijdelijk vestigen in de stad zonder direct de taal te leren. En nee, het Marokkaans, Sranan tongo turks zijn in dat opzicht niet gelijkwaardig aan het Engels als tweede taal,

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa18 feb. 2014 - 8:39

Met welke taal op verkiezinsfolders kun je de 1/4 miljoen autochtone analfabete Nederlanders bereiken ? Met gebarentaal op folders ?!! Nederland kent 1/4 miljoen autochtone Hollanders, een feit. Deze burgers kunnen niet Nederlands schrijven of lezen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 feb. 2014 - 8:39

[In Nederland spreekt men Nederlands!] Doet denken aan een verkiezingsposter van de VVD "In IJsselstein spreken we Nederlands". Het blijft een open deur zolang er mensen met Nederlands als moedertaal in Nederland wonen. Er is niets onjuist aan deze slogans. Maar de makers van dit soort posters en kreten beheersen het Nederlands te slecht om te beseffen dat ze eigenlijk "In IJsselstein spreken we uitsluitend Nederlands" of [In Nederland spreekt men uitsluitend Nederlands!] bedoelen.

frankie50
frankie5018 feb. 2014 - 8:39

Komt een beetje vreemd over als je de meertaligheid alleen maar van de Nederlanders zou verwacht, en dan kun je op de achtergrond een muziekje uit een ander land horen, maar het feit blijft dat zij mij niet verstaan.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort18 feb. 2014 - 8:39

Eens met de stelling: prima om mensen te benaderen in eigen taal voor electorale doeleinden. Om het nu weer af te schilderen in talen van macht en machteloosheid? Beetje overtrokken als je het mij vraagt. Is niet heel veel machiavellistische machtspolitiek bij betrokken als je een frikandel speciaal moet bestellen in het Nederlands omdat Bert achter de toonbank geen andere taal spreekt.

WilWortel
WilWortel18 feb. 2014 - 8:39

Helemaal mee eens Han. @Jim Peeters, helaas die gaat hier (ook weer) niet op. Om te stemmen hoef je bij de gemeenteraadsverkiezingen enkel in die gemeente in de GBA ingeschreven te zijn. Nederlands lezen spreken of zijn staat daar dus los van.

RonVa
RonVa18 feb. 2014 - 8:39

Dat meneer Karakus in de media hard wordt aangepakt vind ik meer dan terecht gezien zijn omgang met de klokkenluider. Verder gaat het verhaal een beetje mank door de vergelijking met de engelse taal die in het bedrijfsleven gebruikt wordt. Ten eerste is dat een wereldtaal die de meeste van de Nederlanders machtig is. Daarnaast gaat het hier niet om het gebruik van het Engels in het openbare leven maar op een besloten omgeving. Bij de Turkse posters gaat het om het openbare leven. Sterker, het gaat zelfs om de democratische verkiezingen. Je dan op 1 groep mensen richten en iedereen verder buitensluiten (overgrote deel van de bevolking spreekt geen Turks) kan alleen maar gezien worden als provocerend en anti democratisch.

Voice
Voice18 feb. 2014 - 8:39

Ik heb er geen problemen mee, welke taal dat men spreekt in dit land, ZOLANG ZE HUN EIGEN BROEK ERMEE KUNNEN OPHOUDEN!!! Zodra talen of culturen afhankelijk worden van een overheid, moet het voor iedereen luid en duidelijk zijn, wat een politieke partij beloofd of wil, omdat dit met jouw belastingcenten te maken heeft. Je gaat ze krijgen of je moet ze gaan geven en ik wil weten, wie wat zegt over wat ze beloven, zodat ik op ze kan stemmen of niet. Het kan niet zo zijn, dat er in NL er bep. gebieden mensen wonen die een meerderheid zijn van de autochtonen bevolking en dus over gegaan wordt op een andere taal, zodat de autochtonen bevolking in die gebieden, niet weet, wat die vertegenwoordiger in dat gebied zijn achterban beloofd of juist niet. Ik vind, dat mensen in dit land NL-s moeten kunnen ALS ze aan het Staatsinfuus vastzitten.

meijerlahn
meijerlahn18 feb. 2014 - 8:39

Als we het dan toch over de Nederlandse taal hebben. Die verschrikkelijke Gooise rrr die tegenwoordig de Nederlandse taal teistert, waardoor menig brabbelaar zich totaal onverstaanbaar maakt, mag voor mijn part stante pede door het onderwijs, zowel op scholen als op universiteiten, aangepakt en ongedaan gemaakt worden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa18 feb. 2014 - 8:39

Nederlands is een stamppot van Franse Andijvie en Engels aardappels.

TonNoort
TonNoort18 feb. 2014 - 8:39

In Friesland worden de mensen ook in twee talen aangesproken in folders van politieke partijen en kranten. Vrij logisch dat je dan ook Turken in het Turks aan spreekt. Snap de heisa van sommige reageerders niet, zeker niet als ze in hoofdlletters beginnen. Wat zit je dwars vraag ik me dan af. Iets verkeerd gegeten?

vanessa2
vanessa218 feb. 2014 - 8:39

Gezien het feit dat we nu 1,3 miljoen mensen hebben die sowieso niet lezen kunnen, graag een verkiezingsfolder in plaatjes. Wie "Sterker en Socialer' in twee neo-hyrogliefen kan onderbrengen kan zich melden.

Michiel Online
Michiel Online18 feb. 2014 - 8:39

"Wat is de rol van het Nederlands? Standaard-Nederlands in zijn gesproken en geschreven vorm is de taal van de macht. Je moet die beheersen als je om wilt gaan met autoriteiten – in politiek, bestuur en bedrijfsleven – Het is ook het idioom dat door verreweg de meeste media wordt gebruikt. Daarom is het voor iedereen die op het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden woont, onontbeerlijk om de Nederlandse taal te leren: anders kun je je economische, sociale en politieke rechten niet goed uitoefenen. Daarom dient in Nederland elke leraar in het basisonderwijs een aantekening te hebben in het doceren van Nederlands als tweede taal. Je kunt er voor de klas immers niet meer van uitgaan dat Nederlands van de leerlingen de vanzelfsprekende moedertaal is." Ik heb mijn studie international business and management in het Engels gedaan vanaf mijn 20e en mijn vriendengroepen waren altijd buitenlands. Verder had ik slechts 2 Nederlandse vrienden de afgelopen 10 jaar, waarvan 1 een narcist en 1 een oude schoolvriend die stottert. Ik denk dat internationale integratie goed is en ik ben voor gelijkheid en 1 wereldtaal, maar die twee moeten dan wel samengaan.

brigitte3
brigitte318 feb. 2014 - 8:39

Spreek de taal van het land en het opent deuren, dat weten we toch allemaal? Of je nu als niet-NLer naar NL komt of als je als NL'er in het buitenland zit. Dus beter is nog: meerdere talen, daar worden we nog altijd om gewaardeerd, ook al is ons Engels niet zo goed. Altijd heel grappig om NL politieke delegaties in het buitenland te aanschouwen met hun steenkolen-Engels of bijzondere accenten en vooral dan de reacties van de local's (hoe zeg je dat in NLs - ik spreek inmiddels steenkolen NLs). Pas als Ivo Niehe premier wordt vanwege zijn multi linguistic vaardigheden, dan wordt het ernstig. Tot die tijd: inzetten op meerdere talen!

Beisser
Beisser18 feb. 2014 - 8:39

["zijn zoveel native speakers van de Nederlandse taal bereid die op het werk onmiddellijk…."] Als we in Nederland Nederlands spreken waarom dan 'native speakers' inplaats van gewoon 'Nederlanders' of 'mensen die het Nederlands als moedertaal hebben' o.i.d.?

Zelve
Zelve18 feb. 2014 - 8:39

Taal is macht. Dat is zo ontzettend waar. Dat dit men dit is vergeten (vooral in NL!) is een symptoom van het huidige kapitalisme in combinatie met de Nederlandse handelsgeest. Het duidt misschien op een ernstig gebrek aan overlevingsinstinct. Problemen bestaan niet en als ze er zijn dan kijken we weg. Dat zijn de scherpe randjes van de Nederlandse cultuur die zich tegen onszelf kunnen keren. Ik dank Han dan ook voor zijn stukken en dat hij zich als een van de weinigen aandacht schenkt aan taal. In Nederland is dat inmiddels wel nodig. En over de ontwikkeling van het Erasmus in Rotterdam.. dat is een schaamlap. Dom. gr.

Gogol
Gogol18 feb. 2014 - 8:39

Ik vind het altijd zo heerlijk ironisch dat de roepers van dit soort kreten vaak zelf zo belabberd Nederlands spreken en schrijven. Niet dat dat moet, hoor, taalpurisme is één van de onzinnigste (maar wel amusantste) dingen om over te vallen...

Marsman2
Marsman218 feb. 2014 - 8:39

Dertig jaar geleden al weer, deze hilarische spiegel van Koot & Bie! http://www.youtube.com/watch?v=bzC1dhjq0Hw

ToBeOrBecome
ToBeOrBecome18 feb. 2014 - 8:39

Zo praat je natuurlijk alles recht wat krom is! Han van der Horst: blijf lekker historicus maar ga niet oreren hoe het hoort. Ik heb de engelstalige, franstalige en duitse folders nog niet gezien hoor!

123456zeven
123456zeven18 feb. 2014 - 8:39

Macht is hier inderdaad het sleutelwoord. Als een vertegenwoordiger van een bevolkingsgroep met een aparte taal die bevolkingsgroep in die taal aanspreekt, dan zegt hij dat ze de macht aan het overnemen zijn. En dit is de wethouder die een ambtenaar liet onslaan omdat die ambenaar allerlei clientelistische praktijken van betreffende wethouder in de openbaarheid bracht. Gelukkig heeft de macht altijd haar apologisten.

1 Reactie
lembeck
lembeck18 feb. 2014 - 8:39

Sander vanderWal: Macht is hier inderdaad het sleutelwoord. Als een vertegenwoordiger van een bevolkingsgroep met een aparte taal die bevolkingsgroep in die taal aanspreekt, dan zegt hij dat ze de macht aan het overnemen zijn. UNQUOTE Angsthaas. Je lijkt wel op die angstige witte Amerikanen die zich in milities verenigen, omdat ze bang zijn dat Europa de VS zal gaan binnenvallen en hun vrijheid zal gaan afpakken.... Sjongejonge zeg.

kingfishererik
kingfishererik18 feb. 2014 - 8:39

Het gaat de mopperkonten niet om Nederlands of niets. Het gaat om "geen Turks en Marokkaans". Of zijn ze ook boos op de held van Rotterdam Zuid, Graziano Pelle, die Engels praat?

1 Reactie
lembeck
lembeck18 feb. 2014 - 8:39

BINGO.... het racisme spat er bijna af. Ongelooflijk triest dat mensen zelfs de verschillen niet willen weten, waar gelijk los gaan tegen alles dat in hun ogen niet deugt. Nu dus campagneflyers en folders in het Turks of Arabisch.

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2014 - 8:39

PvdA lijkt het spoor helemaal wel bijster te zijn. Bij de afdeling Waterland vergelijkt men de mensen met dieren en probeert ze met dieren aan te spreken. Men is daar schijnbaar op zoek naar stemaapjes. http://www.youtube.com/watch?v=7bln5R_idcM&feature=player_embedded

1 Reactie
edgarmat
edgarmat18 feb. 2014 - 8:39

@Anja: "Men is daar schijnbaar op zoek naar stemaapjes." Daar is elke politieke partij naar opzoek.

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2014 - 8:39

Engels kan iedereen lezen, turks niet en daarnaast lijkt me het nietvreemd dat je nederlands moet kunnen lezen als je gaat stemmen. Echter daar zijn deze posters niet voor bedoelt. Wel om de turks nederlandse kiezers te paaien die gewoon nl kunnen lezen en DAT is de fout

1 Reactie
edgarmat
edgarmat18 feb. 2014 - 8:39

@Jim: "Engels kan iedereen lezen" Oh, u meent het... "daarnaast lijkt me het nietvreemd dat je nederlands moet kunnen lezen als je gaat stemmen." Nee hoor, hoeft niet. Je hoeft alleen de Nederlandse nationaliteit te hebben. "Echter daar zijn deze posters niet voor bedoelt. Wel om de turks nederlandse kiezers te paaien die gewoon nl kunnen lezen en DAT is de fout" Flauwekul. Stel dat ik al Noor in Nederland woon en mag stemmen, dan vind ik het ook makkelijk om in het Noors deze posters te kunnen lezen.

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2014 - 8:39

Voor de historicus: De VS heeft geen officiele taal. In de grondwet staat nergerns dat dit engels is. Verder is spaans samen met portugees en engels de talen van de amerika's. Een verkiezingsposter in het arabisch lijkt me zeer onwaarschijnlijk in de vs

1 Reactie
SuziQ
SuziQ18 feb. 2014 - 8:39

Waarom ? Zijn er geen araieren daar ? u geeft zelf aan, er is geen officiele taal.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 feb. 2014 - 8:39

Prima stuk. Aan de kust spreken we ook allemaal Duits om de oosterburen tegemoet te komen en zo onze kas te spekken.

1 Reactie
lembeck
lembeck18 feb. 2014 - 8:39

Klopt. Ik zie in Zandvoort nog altijd die kartonnen bordjes in de ramen staan: "ZIMMER FREI - MIT Frühstück.... Wat er niet bij stond: vorstelijk betalen.

pietdeg2
pietdeg218 feb. 2014 - 8:39

De verontwaardiging is weer eens uiterst selectief, want ik heb er nog niemand over horen klagen dat ze bij de PvdD blaffen.

1 Reactie
JanB2
JanB218 feb. 2014 - 8:39

En bij D66 keffen.

johanw2
johanw218 feb. 2014 - 8:39

Veel Friezen zijn het niet eens met deze stelling.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 feb. 2014 - 8:39

Sommige Friezen wel hoor, die weten dat er in Nederland Nederlands gesproken wordt. Net zo goed als dat sommige Nederlanders weten dat er in Nederland Fries gesproken wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2014 - 8:39

Ik voel mij als Jugoslaaf wel aardig gediscrimineerd nu hoor.

1 Reactie
lembeck
lembeck18 feb. 2014 - 8:39

Molliem.... Verkeerd geschreven denk ik en ironisch bedoeld. Zoran, jouw Nederlands is, zoals van alle mensen van Hongaarse afkomst die ik ken en gekend heb, gewoon prima.

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2014 - 8:39

In Nederland spreekt men Nederlands! Ja, inderdaad. In Nederland spreek je Nederlands, al dan niet met een dialect. Dat is helemaal zo raar niet, sterker nog.. dat komt de eenheid ten goede, komt de maatschappij ten goede, omdat je dan zonder problemen met elkaar kan communiceren. Daarnaast mag je van Turken in Nederland gewoon verwachten dat ze fatsoenlijk Nederlands kunnen, daar ze al sinds eind jaren 60 begin 70 in ons land zijn neergestreken. Twee generaties hebben al kunnen genieten van Nederlands onderwijs, en daarom is het te zot voor woorden dat zovele het Nederlands nog steeds niet machtig blijken te zijn. Waar praten we hier over? Over landgenoten of over kolonisten? In dat laatste geval; ja dan is het heel logisch dat ze vertikken het Nederlands machtig te worden.

4 Reacties
toshiba
toshiba18 feb. 2014 - 8:39

Ik neem aan dat je alle engelstaligen in dit land, veel amerikanen die hier al jaren wonen, ook even de les leest omdat zij nog geen woord nederlands spreken.

TonNoort
TonNoort18 feb. 2014 - 8:39

'Daarnaast mag je van Turken in Nederland gewoon verwachten dat ze fatsoenlijk Nederlands kunnen, daar ze al sinds eind jaren 60 begin 70 in ons land zijn neergestreken.' O ja, waar hadden ze dat van moeten doen dan? Ze moesten die taalles zelf betalen en waarvoor. Er was toch geen hond die Nederlands met ze wilde spreken. Bovendien werd hun niks gevraagd, ze moesten hun bek houden en doorwerken. Ik denk dat we deze mensen dankbaar moeten zijn dat zij bereid waren offers te brengen zodat wij in luxe konden leven. En dat we trots op ze moeten zijn dat ze ondanks al hun beperkingen (geen taal, weinig geld, met de nek aangekeken), zichzelf wegcijferden om hun kinderen de kans te gegeven wel als volwaardige burgers op te groeien. Nu zijn ze oud, wonen ze in bejaardenflats en kijken ze, denk ik, met gemengde gevoelens terug. Ze zijn blij voor hun kinderen die ze zien opgroeien in het comfort dat zij niet hadden. Maar ze hebben er wel een flinke prijs voor betaald. Gelukkig vonden ze hun waardigheid in hun culturele identiteit en hun taal. Niet in de ogen en harten van de Nederlanders die nu nog steeds lopen te zeiken over hun slechte Nederlands.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst118 feb. 2014 - 8:39

In Zeeland wemelt het van de Duitse menukaarten. Moeten we dat een slecht idee vinden?

lembeck
lembeck18 feb. 2014 - 8:39

Dus vinden we dat alle buitenlanders het volgende moeten leren? Hun hebbuh een grautere auto als mij het legt op tafel, ken ik ook niks an doen toch? Dit is het tegenwoordige Nederlands. Verfijnder: 80% van de mensen zijn... (grijpt teil). Ohja... onderwerp is die 80%. Vervoeging is dus de derde persoon enkelvoud: IS.

stijnvanachter
stijnvanachter18 feb. 2014 - 8:39

"Je moet van taal en rol kunnen wisselen al naar gelang de omgeving het vereist." Precies. Als je deel wilt nemen aan de Nederlandse democratie en een mening wilt kunnen vormen over politieke onderwerpen, dan is kennis van de Nederlandse taal een randvoorwaarde.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 feb. 2014 - 8:39

[Als je deel wilt nemen aan de Nederlandse democratie en een mening wilt kunnen vormen over politieke onderwerpen, dan is kennis van de Nederlandse taal een randvoorwaarde.] Wat een onzin, er wordt in serieuze Engelstalige en Duitstalige media een stuk objectiever over Nederlandse politieke onderwerpen gerapporteerd dan in de Nederlandstalige. Dus als je informatie nodig hebt voor meningsvorming dan is het uitsluitend Nederlands spreken niet optimaal. Misschien geldt hetzelfde ook voor mediterrane talen, geen idee, ik kan het niet controleren.

SuziQ
SuziQ18 feb. 2014 - 8:39

Geheel mee eens, want hoe wil je de politiek en standpunten van andere partijen anders volgen. Het maakt je tevens onafhankelijk, daar je niet van horen zeggen of met eensubjectieve uitleg over welk partij dan ook, zelf eea vergelijken en een bewuste keuze maken. Los daarvan, debatten op tv of van de tweede kamer volgen, over onderwerpen die je belangrijkvindt. Dan heb ik het niet eens over, z3lfredzaamheid binnen de samenleving, en zoals iemand opmerkte, het getuigt van respect en interesse je de taal eigen wil maken. Zo, en dat zeg ikdus als een tweede generatie allochtoon, geboren, getogen in NL.

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2014 - 8:39

Grote misser om het Engels op deze manier er bij te halen. Ten eerste hebben deze mensen tenminste werk en indien ze Nederlands zijn beheersen ze die taal niet percee minder goed, eerder beter. Als je toch op je werk moet samenwerken met mensen uit London, Ankara, Tokyo etc dan ga je toch niet vragen of er aub Nederlands gesproken kan worden!? Alsof men op het werk slechts, of überhaupt zelfs, Engels spreekt omdat het meer aanzien heeft . . . . En wat heeft dit te maken met de taal op verkiezingenpamfletten van politieke partijen die de voorbeeld-gevende overheid hopen te gaan vertegenwoordigen na de verkiezingen. Graag hoor ik het zelfde verhaal over een andere taal dan Engels! Of beter, bedenk maar eens waarom dat niet gaat lukken om met zo een verhaal te komen! Deze praktijken zijn iig de totale capitulatie van de politiek, in plaats van het goede voorbeeld te geven wordt deze populistische politiek bedreven om de mislukte integratie te benutten. Ja dat de PVV hier überhaupt nog op reageert vind ik ook populistisch, ze weten zelf ook wel dat elke partij die vrijheid moet hebben. Van de ene kant heb ik zoiets eigenlijk moet de PVV deze wijken in om de mensen te vertroetelen met de Nederlandse taal, van de andere kant heb ik zoiets waarom zouden ze een voorkeursbehandeling moeten krijgen. Moet toch wel apart zijn om de integratie standpunten van de PvdA te vertalen in het Turks!

1 Reactie
JanB2
JanB218 feb. 2014 - 8:39

Grote misser om het Engels op deze manier er bij te halen. Je bedoelt dat Denglish dat veel Nederlanders lopen te wauwelen als ze zich interessanter willen voordoen dan ze zijn. Tenenkrommend gewoon. Onderwijl zag ik gisteravond een reclamespotje van een energiemaatschappij waarin men het over "klanden" had. Mag jij uitzoeken waar die reclamesukkel het over had (uit de context was het op te maken). Het gesproken en geschreven Nederlands wordt met het jaar beroerder. Het heeft geen pas om anderen de les te lezen wanneer deze het Nederlands niet helemaal beheersen. De gemiddelde Nederlander beheerst namelijk zelf het Nederlands op een niveau dat in andere landen als een blamage zou worden gezien.

GingerTed
GingerTed18 feb. 2014 - 8:39

Integratie, en dat wil betekenen wederzijdse acceptatie begint met een gezamenlijke taal. En vraag je anders eens af waarom Karakus niet ook voor Koerdische en Armeens-talige leuzen heeft gezorgd? Maar iets anders maakt dit nog meer kwalijk. Karakus richt zich hiermee op één enkele Turkse etniciteit zoals het land zelf vooral ook doet. In Nederland had hij zich dan toch minstens op elke in Turkije voorkomende etniciteit in alle bijbehorende talen moeten richten.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 feb. 2014 - 8:39

[In Nederland had hij zich dan toch minstens op elke in Turkije voorkomende etniciteit in alle bijbehorende talen moeten richten.] Nogal overdreven, laten we zeggen "In Nederland had hij zich dan toch op elke in Turkije voorkomende etniciteit, die in Nederland in zijn ogen voldoende vertegenwoordigd is om energie in te steken, in alle bijbehorende talen kunnen richten."

Trees2
Trees218 feb. 2014 - 8:39

Wat is de rol van het Nederlands? Heerlijk Han, die stelling. Daar kunnen we vrij mee filosoferen. Ik zag nog niet taki, taki, bij de opsomming. Of Somalisch, Perzisch, etc.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst118 feb. 2014 - 8:39

Somalisch en Perzisch zag je inderdaad niet maar de taal die jij taki taki noemt wel. Even goed kijken nog.

rbakels
rbakels18 feb. 2014 - 8:39

Als mensen van buiten ons land over "Holland" praten corrigeer ik ze soms, maar de taal waar het hier om gaat is Hollands. Want Fries is ook een officiële Nederlandse taal, nog afgezien van erkende dialecten als het Gronings, het Twents en het Limburgs. De enige talen waar sommige mensen echt een hekel aan hebben zijn Turks en, eh, wat spreken ze eigenlijk in Marokko? O ja, Pools is er nu bij gekomen. Want Eerdmans en Wilders leren ons Polen te haten. Ik wacht op het moment dat een Roemeen met een Italiaan wordt verward, want die talen lijken op elkaar En Italianen haten we niet. Wat een onzin allemaal. Wel zorgelijk is het oprukkende Engels. Nog niet zo lang gelefen volgde ik een cursus aan een Duitse universiteit. Speciiaal voor buitenlanders van over de hele wereld. Maar wel in het Duits..Terwijl ik vermoed dat de professor best Engels sprak. Maar echte geïnteresseerden mogen best wat extra moeite doen

1 Reactie
hannogroen
hannogroen18 feb. 2014 - 8:39

'Maar echte geïnteresseerden mogen best wat extra moeite doen ' Precies, en als je een cursus aan een Chinese universiteit gaat volgen leer je maar even Chinees..

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa18 feb. 2014 - 8:39

Wat maakte ooit Nederland bijzonder? In mijn oog ? Ik probeer aan u een beeld te geven, hoe ik Nederland in 1992 zag, na dat ik hier voor het eerste Nederland binnenkwam, na 27 jaar Marokko inclusief studie en 2 jaar in Italië mooi gewoond. Dzoefff! daar is ie, Mostafa, in Breda. Mhhh! Breda?! zo zo Mostafa! Ik spreek goed Frans en goed Spaans ( in Marokko op school gestudeerd ), ik spreek bijna goed Italiaans, Arabisch en Rifisch natuurlijk, ho! ho! ik en spreek helemaal geen woord Engels. Zo, daar sta je dan, met je kop vol genoeg talen, behalve Nederlands dan! Met mijn vriendin had ik absoluut geen problemen, wij spreken goed Frans en maken grapjes in het Italiaans. Mijn vriendin spreek naast Nederlands natuurlijk, ook heel goed Frans, goed Duits, goed Engels en een beetje Italiaans. Prachtig! en ik heb ook meteen gemerkt dat Nederlanders meerdere talen spreken, houden van andere talen, andere culturen en waren ze dool op de Egyptische broodje shoarma met extra Pitabroodje, met die rode saus en knoflooksaus. Ik ging vaak naar die shoarma tenten en ik keek van afstand en analyseer en zei vaak in stilte: Nee hoor Mostafa, wie in dat broodje shoarma diep zijn neus kan steken kan absoluut geen buitenlanders hater zijn, ik ben welkom hier dus! Ik kwam toen geen Nederlander tegen die dat broodje shoarma met extra Pita broodje niét lust, vooral midden in de nacht als alle kroegen dicht gingen. Van shoarmaschotel tot met gooi maar van alles en nog wat schotel en strooi alle soort sauzen die je hebt: De Egyptenaar: Prrrr, Prrrrr, nog meer saus?'' Luca: Nee zo is genoeg. Mooi tijden. Integratie? wat is dat??!! Na het verschenen van Fortuyn, begon bijna iedereen een gevaalrijk verdachte in dat lekker warme onschuldige broodje shoarma met Pita broodje te zien, want het is halal! Het is lekker maar liever niet, denken ze meteen. Dat niveau ja! waar nu Nederland gezakt is. heel jammer. Ik zag in begin jaren 90 Nederland als paradijs op aard, want ik zocht in mijn 27 jaar in Marokko alleen maar 1 ding in mijn leven en dankzij Nederland is dat wens voltooid : De Vrijheid en dat heb ik gevonden en nog steeds , ondanks deze moeilijke tijden als Nederlanders van Marokkaans afkomst. Nederlanders zijn hele vriendelijke mensen, ik ken Nederlanders van zeer dichterbij, zij zijn open en houden niet van liegen, gek op gezonde humor, de vrijheid staat boven alles, zij zijn positief nieuwsgierig, zij willen alles weten of niets en houden niet van halve verhalen. Nederlanders zijn eerlijk en hebben brede rug, maar als zij boos worden dan is het half oorlogje. Dat soort eigenschappen horen alleen bij mensen die juist van natuurlijk meer talen moeten leren, 20 talen maar liefst! Want dames en heren, de analfabeet is niet degene die geen taal spreekt, schrijf of leest. Nee, de analfabeet is degene die één taal goed schrijft en spreekt! Verkiezingenfolders in het Turks is beetje raar, mag je best zo denken, maar het is geen drama mensen. Als de Turkse groenteboer in het Turks goed kan begrijpen wat precies de inhoud war dat politiek programma die voor zijn neus staat en hij wil graag stemmen. is dat niet goed dan? wat is hier mis mee? Maar over 20 of 30 hebben zijn kinderen en kleinkinderen ...verder.....hebben de Turkse folders niet meer nodig hoor, wat ze zijn hier geboren en ze zijn Nederlanders. Misschien worden vervangen door Poolse of Bulgaarse folders voor eventjes natuurlijk!!

1 Reactie
WilWortel
WilWortel18 feb. 2014 - 8:39

Leuk verhaal Mostafa, leer je gelijk weer een beetje beter kennen :-). Ik ben een beetje half om half. Zie de noodzaak niet van een pakkende slogan in het Turks, maar ik begrijp ook de verontwaardiging en soms zelfs overtrokken angstgevoelens niet zo. Lekker boeiend zou ik zeggen. Mijn verkiezingspamflet graag in het Nederlands, al zou ik wel kunnen lachen om een pamflet in het Sranan Tongo. Niet dat ik automatisch op die partij zou stemmen hoor mensen, relax!

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2014 - 8:39

IK denk dat men het zat is dat de PvdA alweer alles inzet om met zoete broodjes in het Turks etc. die mensen tot zich te trekken die de in het Nederlands verschenen berichten over corruptie en machtsmisbruik door diezelfde PvdA dus niet gelezen hebben en onbewust maar gestuurd de fout begaan door te stemmen op deze partij. De partij van de "onwetende" allochtonen dus. Zo'n beetje als vroeger kralen voor de indianen. Toch beter als mensen pas stemrecht krijgen als ze Nederlands spreken en weten aan wie of wat ze hun stem geven. Nu gaat het meer om wie het mooiste verhaaltje schrijft, dit in het mooiste boekje stopt en weet hoe dit bij de niet Nederlands sprekende mens te krijgen.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa18 feb. 2014 - 8:39

''Toch beter als mensen pas stemrecht krijgen als ze Nederlands spreken ....'' Nederland kent 1/4 miljoen analfabete autochtone Nederlanders, deze kunnen geen Nederlands lezen of schrijven ook kunnen zij geen borden met waarschuwing teksten in het openbaar lezen, Schandalig in zo''n kleine mooie land!