Joop

In Nederland is praten over het weer cultuur

  •  
14-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
14165276349_656e19d2f4_z-1
De afgelopen hitteperiode stond voor het optimaliseren van de Nederlandse klaagcultuur over het weer
De weeromslag van afgelopen week deed ons vermoeden dat de zomer van 2018, die letterlijk zowat begon in mei, voorbij is. De parasol werd verwisseld voor de paraplu. Of, liever nog, voor gewoon niets. Er verschenen flink wat druppels uit de lucht in Nederland, die de stoepen en wegen plotseling van natte vlekken en plassen voorzagen. Zelden werd hier zo massaal naar uitgekeken.
Mooie bijkomstigheid was voor velen de daling van de temperaturen die gepaard ging met het vallen van het hemelse vocht, naar waarden die we in andere zomers al voor normaal waren gaan beschouwen. Ramen en deuren werden ter verfrissing tegen elkaar open gezet. Elk fris windje was meegenomen en werd opgepikt, al waren de huizen onverbiddelijk: de warmte werd grotendeels vastgehouden door ons isolatiefetisjisme.
Gesprek van de dag De afgelopen lange en warme periode stond voor velen dan ook garant voor het optimaliseren van de Nederlandse weerklaagcultuur. Het was het gesprek van de dag, binnenshuis, maar ook voor degene die zich buitenshuis waagden, op plekken waar schaduw en koel (chloor)water aanwezig was. En uiteraard waande zo’n 17 miljoen Nederlanders zich tijdenlang de nieuwe Piet Paulusma of Helga van Leur. Iedereen kreeg het gaandeweg in de gaten: deze zomer was er eentje uit het linkerrijtje van droogte- en warmtetoppertjes.
Thema’s als het verbreken van droogterecords, verdorde landschappen en tuinen, watertekorten, bosbranden, mislukte oogsten, hitteplannen, vliegend ongedierte, uitverkochte ventilatoren en airco’s, uitverkocht waterijs, uitverkocht frisdrank, aircotoerisme in winkels en supermarkten, verkoeling zoeken in Zuid-Europa, zonnecrême en after sun smeren, ouders met verkorte lontjes, kindjes met lange tenen, met z’n tweehonderddrieëndertigduizenden in de rij op Schiphol, met defecte airco’s rijden richting Frankrijk, overvolle treinen en trams richting stranden, smeltend ijs, asfalt en treinrails, schaarse schaduwplekken, malafide ligbeddenverkoop, zweetsessies, deodorantdrang, (te) zwoele nachten, huistemperaturen van dertig graden en meer, parasolmoe, parapluhoop, regendanstoerisme, smeken om koelte, vragen om nattigheid en hopen op een vervroegde herfst waren dan ook aan de orde van de dag.
Ondertussen lijkt er niets anders op te zitten dan weerloos het klimaat te ondergaan. En vanzelfsprekend weer met z’n allen uit te kijken naar de, hopelijk, warme zomer van 2019.
Cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

weer, opinie, klimaat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

msj_meijerink
msj_meijerink15 aug. 2018 - 5:57

Logisch, het is UIT-week in Utrecht: de nulde-jaars moeten toch flink afkoelen tijdens de kennismaking met de stad!

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks14 aug. 2018 - 22:21

[De weeromslag van afgelopen week deed ons vermoeden dat de zomer van 2018, die letterlijk zowat begon in mei, voorbij is.] Hmm, ik heb met veel mensen ten tijde van die omslag over het weer gesproken, maar er was echt helemaal niemand die dacht dat daarmee de zomer voor dit jaar voorbij zou zijn. Men leest zo af en toe weerberichten namelijlk.

Peterrr3
Peterrr314 aug. 2018 - 13:48

Wat is nou eigenlijk het doel van bovenstaand verhaal? Ik zie er geen boodschap in. Heeft de schrijver onderzocht dat er in Nederland meer/minder gepraat/geklaagd wordt over het weer dan in andere landen. En zo ja, wat is het punt wat hij wil maken? Is het goed of slecht als mensen over het weer praten? Ik zie niet wat de meerwaarde van deze blog op een opiniesite is. Misschien kan de schrijver dit nog even toelichten.

Meta  Foor
Meta Foor14 aug. 2018 - 13:00

weer of geen weer, altijd is het weer weer eens weer weer (en in het engels rijmt het weer op veer)

Thuiszitter
Thuiszitter14 aug. 2018 - 12:42

Tijdje in Spanje vertoeft ook daar spreekt men dagelijks over het weer met geklaag bovendien. Overigens binnenhuis is er bij mij niet of nauwelijks over gepraat.

CharlesdeValois
CharlesdeValois14 aug. 2018 - 12:41

``de warmte werd grotendeels vastgehouden door ons isolatiefetisjisme` Of dit waar is valt te bezien. Isolatie houdt nml. de warmte buiten als de warmtebron van buiten komt.

4 Reacties
ton14024
ton1402414 aug. 2018 - 13:12

Volgens mij bedoelt Pascal dat door de isolatie huizen langzamer afkoelen, ook bij ventileren.

Ryder
Ryder14 aug. 2018 - 15:17

Maar waarom isolatiefetisjisme? Het is een lovenswaardige doelstelling om je huis goed te isoleren. Heel rationeel en economisch ook. En ja, na vele dagen hitte warmt je huis ondanks isolatie toch op en zal door diezelfde isolatie naderhand langzaam afkoelen. So what? Ik heb het idee dat de schrijver van het stuk zelf de grootste weerklager is. Ik klaag in elk geval niet; vind het wel lekker zo.

CharlesdeValois
CharlesdeValois14 aug. 2018 - 16:50

Ton, uit het stuk blijkt dat de omslag als nogal abruppt is ervaren en dat het zo nou ook weer niet had gehoeven. Waarom zou hij dan de afkoeling bedoelen die te lang zou duren. Neem aan dat als het buiten van 35 naar 17 graden gaat dat je op basis van dit stuk jouw conclusie niet kan trekken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2018 - 18:14

Wij hebben te veel ramen. En met een warmte-terugwininstallatie kun je het schudden, kreeg het hier ook niet afgekoeld. Maar laat ik maar stoppen over het weer.