Joop

In memoriam The Beatles-technicus Geoff Emerick

  •  
03-10-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
8934340499_75e8c43e5a_z
Vanwege zijn enorme bijdrage aan het geluid van The Beatles zou Emerick eigenlijk als co-producer moeten worden vermeld
Hoewel technicus Geoff Emerick nooit producer-credits kreeg is hij misschien wel minstens zo belangrijk geweest voor het geluid van The Beatles als zijn baas George Martin. Hij debuteerde als 15-jarige bij The Beatles, nog voor hun doorbraak, tijdens de opnames van hun eerste single ‘Love Me Do’ in 1962. Emerick was destijds de assistent van Norman Smith, die tot Rubber Soul (1965) de techniek deed bij Beatles-sessies. Daarna vertrok Smith, onder meer om Pink Floyd en The Pretty Things te gaan produceren en kon Emerick promotie maken.
Eén van de eerste Beatles-sessies met Emerick in z’n nieuwe rol was ook meteen een van zijn meest monumentale, namelijk de eerste sessie voor het album Revolver, de opname van Tomorrow Never Knows’ op 1 april 1966. Dit nummer was z’n tijd decennia vooruit, onder meer omdat het grotendeels bestaat uit loops en (analoge) samples, een techniek die pas mainstream zou worden met de doorbraak van hip-hop in de late jaren 80.
Emerick drukte meteen zijn stempel op het geluid van The Beatles door Ringo Starrs trommels vol te stoppen met dekens en kussens om het geluid te dempen. Vervolgens plaatste hij de microfoons veel dichter bij dan voor de kwetsbare membranen en voorversterkers acceptabel werd geacht, waarbij hij ook de officiële reglementen van EMI overschreed. Om Paul McCartneys bas zwaarder te laten klinken bouwde hij een speaker om tot microfoon en plaatste die pal voor de basversterker. Dit kwam hem bijna op ontslag door EMI te staan. Maar hoewel drie van de vier Beatles zich zelden erg warm of geïnteresseerd jegens hem opstelden kwamen ze als viertal in opstand om Emericks baan te redden. Vervolgens herschreef hij zo’n beetje alle regels. Er bleef maar één regel over: Doe nooit iets twee keer hetzelfde. Emerick experimenteerde gretig met compressors, limiters, oversturing en het rechtstreeks inpluggen van (bas)gitaren en elektrische piano’s.
Spanning Vanwege zijn enorme aandeel in het tot stand komen van het beroemdste Beatles-album Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band zou Emerick eigenlijk met terugwerkende kracht als co-producer moeten worden vermeld. Althans dat vond Elvis Costello, met wie Emerick ook twee albums maakte. Emerick liep echter wel een burn-out op door zijn werk met The Beatles. Met uitzondering van McCartney waren deze namelijk ietwat arrogant en veeleisend jegens hun technici. De spanning was soms te snijden in de studio. Bovendien werkten The Beatles bij voorkeur ’s nachts, wat inhield dat ook hun personeel een normaal sociaal leven moest ontberen. Tijdens de opnames van The White Album in 1968 haakte Emerick dan ook af, wat wél weer carrièrekansen opleverde voor twee andere toekomstige legendes: Chris Thomas en Alan Parsons.
Toen The Beatles hun producer George Martin plechtig beloofden nog één keer hun best te doen om te werken zoals voorheen kwam ook Emerick terug en ‘bouwde’ de sound voor Abbey Road. Voor zowel dit album als Pepper ontving Emerick een grammy award.
Na The Beatles werkte Emerick onder meer aan McCartney’s albums Band On The Run, Tug Of War en Flaming Pie. Hij werkte verder met onder meer Ultravox en Supertramp en was de technicus voor ‘Stuck In The Middle With You’ van Stealers Wheel. Tevens nam hij de demo van Kate Bush op die haar een platencontact zou opleveren. Hij is daarmee dus een van ‘them heavy people’ [who were] ‘rolling the ball’ voor Kate.
Keukengerei In zijn autobiografie Here There And Everywhere, My Life Recording The Beatles, was Emerick weinig lovend over met name George Harrison, hoewel hij hem krediet geeft als producer, en hem roemt omdat hij de solo van ‘Something’ live met orkest inspeelde. Ringo Starr verweet hij dat hij een van de mooiste masterstudio’s ter wereld liet slopen om er een showroom te bouwen voor keukengerei, een project waar Starr vervolgens al snel geen interesse meer in had. Lennon verweet hij hypocrisie, onder meer omdat hij zich ‘the working class hero’ noemde terwijl hij en Yoko Ono in een kwartier het weeksalaris van gewone werknemers als Emerick uitgaven aan kaviaar en andere luxeproducten, die hij vervolgens niet op at. Andere oudgedienden van Abbey Road weerspreken Emerick echter, en stellen dat hij te negatief was, met name over Harrison.
Emerick’s verhouding met Harrison was mogelijk gespannen omdat George als jongste Beatle en degene die het minst werd gewaardeerd door George Martin in Emerick een bedreiging zag voor zijn eigen positie in de hiërarchie. Emerick was bovendien bij uitstek de protégé van McCartney. Emerick werkte snoeihard voor The Beatles maar kreeg er aanzienlijk minder geld en waardering voor dan bijvoorbeeld George Martin. In het heetst van de strijd stond hij er vaak alleen voor tegenover vier oververhitte diva’s. Wellicht kleurde dat zijn herinnering.
Geoff Emerick zal zelf echter vooral herinnerd worden om de sonische revolutie die hij eind jaren ’60 ontketende. Daarvoor komt hem als technicus misschien nog wel meer lof toe dan The Beatles zelf.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 okt. 2018 - 14:01

Over de rol van producer, die is actiever dan die van de engineer. Een producer helpt bij het arrangeren, bij het nadenken hoe je de muziek het beste vormgeeft. Zoals Martin deed of Lanois en Eno later bij Talking Heads en U2. Een engineer geeft de mogelijkheden aan om dat te realiseren. Op een van mijn favoriete muziekkanalen op YouTube, die van TJR, kwam ook het overlijden van Emerick ter sprake. En over zijn rol bij de tot standkoming van de twee meest iconische albums van onze tijd, Revolver en Sgt. Pepper. Wil je daar meer over dat laatste album weten, zoek dan de indepth review van TJR over Pepper. https://m.youtube.com/watch?v=LxUb7JOzP6w&feature=youtu.be

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 okt. 2018 - 14:10

Hier de link naar de review. Tjr praat niet alleen heel bezielt over de muziek maar speelt stukjes ervan na op piano en gitaar zodat hoort hoe verrassend er gewerkt werd met ideeën. https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=wh8V-F1AKzw

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 okt. 2018 - 18:18

Interessant de analyses over SPLHCB, ik kan me de release nog als de dag van gisteren herinneren, wat er in die dagen in Engeland gebeurde was zo overweldigend dat ik mezelf gelukkig prijs dat te hebben meegemaakt, nou was Martin me wel bekend, die van Emerick niet, keek nooit naar producers en technici, wist vaak niet eens de namen van bandleden maar zag ergens de naam van Emerick langskomen als technicus van Apple opnames, ik heb heel veel artiesten die op dat label werden uitgebracht, ik ga toch weer een blik werpen op die hoezen maar zag ook de naam van hem langskomen in verband met Badfinger, volgens mij de enige band met een echte Beatle legacy, soms zongen Beatles mee in het achtergrond koor, George Harrison als producer, ik vind niet alles van BF even goed maar van sommige nummers durf ik te zeggen dat the Beatles zouden willen dat het op hun naam stond, de tragiek die deze band trof is klassiek. https://www.youtube.com/watch?v=uFeSfTA-kfQ

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin4 okt. 2018 - 11:25

Ik vond een artikel over de betrokkenheid van Emerick bij de opnames van Beatles albums met wat technische aspekten, gedeeltelijk first hand. https://www.guitarworld.com/features/beatles-end-road

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 okt. 2018 - 20:08

[ Emerick drukte meteen zijn stempel op het geluid van The Beatles door Ringo Starrs trommels vol te stoppen met dekens en kussens om het geluid te dempen. ] Experimenteren altijd geweldig, zoeken naar nieuw geluid: helemaal vóór. Dikke duim en honderd kudo's voor Emericks mentaliteit. En over de doden niets dan goeds. Maar dat gezegd zijnde: dat volproppen en monddood maken van drums heeft onder geluidstechnici dus bizar veel navolging gevonden. Wanneer je zoals ik graag je basdrum wilt laten klinken als een trommel (en niet als een baksteen op een natte handdoek) dan heb je vrijwel altijd ruzie met die Emerick-discipelen.

4 Reacties
Hiltermann
Hiltermann4 okt. 2018 - 2:16

Er is veel gesleuteld aan de. drum sound sinds de jaren zesfig. Al heel snel werd dat gedaan met technische hulpmiddelen zoals noise gates. Dekens kwamen daar al lang niet meer aan te pas. De Beatle sound wordt bepaald door de stemmen en de arrangemwnten waarvoor George Martin als producer verantwokrdelijk was. Ik kan me geen enkele Beatlesong voor de geest halen waarin de base drum een rol van betenis heeft. Of dat nu met of zonder dekens is.

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 okt. 2018 - 8:42

@Hiltermann [ Dekens kwamen daar al lang niet meer aan te pas. ] Dat zeg ik toch ook niet? Wel komen PA-boeren nog regelmatig aanzetten met gelpads en mufflers en zelfs nog het goeie ouwe ducttape. En voor wat het waard is: in de coupletten van Yellow Submarine is de (hoorbaar gedempte) basdrum toch wel redelijk onmisbaar.

Hiltermann
Hiltermann4 okt. 2018 - 19:41

@ Nick, Ok, Bij Vellow Submarine heeft de basedrum een kleine functie. The Beatle sound is gebaseerd op de stemmen en de arrangementen van George Martin. Vergelijk het maar met ABBA dat is opgebouwd rond de stemmen van de vier zangers. De makkelijk lijkende songs zijn verraderlijk gecompliceerd opgebouwd. Hoe lastig dat is ondervond Tina Turner die een poging deed het ABBA materiaal op te nemen. Pop muziek is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt.

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 okt. 2018 - 23:06

@ Hiltermann 4 oktober 2018 at 21:41 [ The Beatle sound is gebaseerd op de stemmen en de arrangementen van George Martin. ] Hm. Ik zou denken dat de Beatle-sound gebaseerd is op de sound van The Beatles. [ Vergelijk het maar met ABBA dat is opgebouwd rond de stemmen van de vier zangers. ] En die piano natuurlijk. En al die Spectoriaanse overdubs. [ Pop muziek is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. ] Daarom is het ook niet verstandig om de sound van een band te willen reduceren tot één producer of één instrument.

Hiltermann
Hiltermann3 okt. 2018 - 19:39

En wat is de rol van George Martin in dit gebeuren? Een speaker ombouwen tot microfoon lijkt me erg onwaarschijnlijk in die dagen EMI had in de Abbey Road studio een selectie buitengewoon goede microfoons waaronder de legendarische Neumann U47. Die microfoon is op veel opname sessies te zien. Er was geen enkele reden voor het ombouwen van een speaker tot microfoon. Kijk maar eens op internet wat de U47 heeft betekend in de opname techniek. De eerste U47 werden geleverd in 1947. De lijst met zangers die hun carrière mede te danken heeft aan deze legendarische microfoon is groot.

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 okt. 2018 - 13:49

Ik heb het zelf ook wel eens gedaan toen ik een jaar of 14 was. Ik wist niet dat het eerder door de Beatles was gedaan. Ik had een harmonium en die wilde ik versterkt hebben. Bij gebrek aan een microfoon sloopte ik de speaker uit de tv van mijn ouders en sloot hem aan op de pick-up ingang van mijn radio. De speaker stopte ik in het harmonium. Het gaf een geweldig geluid, vooral de lage tonen. Alles in mijn kamertje trilde ervan. Blijkbaar ook bij de buren want die stonden binnen 5 minuten voor de deur.

Arend Wortel
Arend Wortel3 okt. 2018 - 18:44

Een mooi eerbetoon. Dank!

henk543
henk5433 okt. 2018 - 17:43

Buitengewoon mooi artikel en derhalve een hele goeie weergave van mensen achter het succes van the Beatles