Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

In memoriam mei

  •  
07-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Gedicht, dat door Kitty Courbois werd voorgedragen bij de herdenkingsbijeenkomst voor Harry Mulisch
In memoriam mei
Ik, Harry Kurt Victor Mulisch, volle zoon van alle muzen ik was de gloeiende bode van vuur, komend van niets was ik op weg naar een brandnieuwe mythe.
Ik was het goudstof en de wind, ik was ibis, piramiden ik was een ommekeer in inkt, ik was het duizendjarig licht ik was de pijp, het Leidseplein, ik was een pupil van onsterfelijkheid.
Ik was de kogelvrije vlinder en de kern van alle oorlog vulkaanzwemmer, godeneter, ik, de keizer van het lot ik was de heimat, ik was ballingschap: ik was de Paradox.
En hier, binnen in dit eenpersoonsheelal, mijn blauwe labyrint waar alle vingers doven – langzaam op de tast, hier bleef ik over. De dood is mijn broekzak: Grote Eén gaat trap na oneindige trap.
Met de tocht in mijn botten en een uitzicht zonder god zo blijf ik, Harry Mulisch, de ontdekker van uw hemel. Ik was de brenger van letter en stof. En als u sterft, dan leef ik nog.
Dit gedicht verscheen op 6 november in NRC Handelsblad.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

RobvanderHilst1
RobvanderHilst17 nov. 2010 - 11:51

IJ-zer-sterk want in het merg geraakt en rakend.

JoopSchouten
JoopSchouten7 nov. 2010 - 11:51

Prachtig.

ErnsTT2
ErnsTT27 nov. 2010 - 11:51

Weer een staaltje van ultiem gevoel voor ruimte plaats en tijd, vermengd met een precies afgepaste portie ijdelheid. Tis wonderbaarlijk hoe jouw gedichten de realiteit fileert en de inhoud aansnijdt.

Jason2
Jason27 nov. 2010 - 11:51

Stond daar aan de waterkant bij Zorgvlied, en hoor een man tegen een vrouw zeggen ,, Zie je die regenboog " Toen zag ik het ook. Prachtig!

Jezzebel
Jezzebel7 nov. 2010 - 11:51

Prachtig mooi werk maak je. Je woorden raken. Erg trots op zo'n Dichter des Vaderlands. .

AfKam
AfKam7 nov. 2010 - 11:51

De essentie van Mulisch in een ultieme bewoording. Hulde!

objectivist
objectivist7 nov. 2010 - 11:51

Een gedicht dat bij de man past. Mooi. Toch is bescheidenheid een mooiere deugd. Want hij had zichzelf wel hoog zitten. En dan ben je toch een extra stuk kleiner. Maar ach, dat ontdekt ie in de hemel wel. Verder heeft ie dat plekje daar ruimschoots verdiend.

Yggdrasil
Yggdrasil7 nov. 2010 - 11:51

We hadden Harry Mulisch, een zeer groot schrijver, wat bijna door niemand in twijfel wordt getrokken. We hebben op dit moment Ramsey Nasr als dichter des Vaderlands die er al meermalen van heeft blijk gegeven schitterende dingen te kunnen schrijven en de titel dichter des Vaderlands meer dan verdient. Als er nu een gedicht wordt gepubliceerd wat bedoeld was als eerbetoon aan Harry Mulisch en werd voorgedragen bij zijn herdenkingsbijeenkomst is het dan zo moeilijk om eens een keer iets positiefs te schrijven en niet op een manier waardoor je of de dichter of de schrijver nog een fikse trap nageeft. Natrappen kan wel in andere topics maar hier nu even niet.

Tomlobo
Tomlobo7 nov. 2010 - 11:51

Ik mag dat natuurlijk niet zeggen, maar vind dat hele gedicht maar gelul van de grachtengordel. Wat een pretenties. Wat een geneuzel in het groene boekje voor gevorderden, van hen die los van in de biblio nooit met hun poten in de modder staan, nooit honger hebben en alles beter weten. Die zich nooit realiseren wat een tramconducteur na een dienst van 12 uur fijn vindt. Die van alles alleen de abstracte versie kennen. Kortom, een eilandje binnen een eilandje binnen een eiland. Onbruikbaar in het echte leven.

2 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT27 nov. 2010 - 11:51

Het is wel dudielijk dat u zichzelf verheven voelt boven de dichter des vaderlands, helaas ontbeert u verder ieder gevoel, want kennelijk niet bekend met Ramsey en zijn Palestijnse herkomt geboren en getogen in de Rotterdamse Havenstad. Tevens ook jammer dat uw gevoel zo diep weggesloten is dat u niet mee kunt varen op de bogen vol geprojecteerde zelfspot...

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 nov. 2010 - 11:51

Goed. Nou jij.

Yggdrasil
Yggdrasil7 nov. 2010 - 11:51

En als u sterft, dan leef ik nog. =================== En daarmee is alles gezegd wat gezegd moest worden

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje7 nov. 2010 - 11:51

Ik zie het liever andersom ..... mag dat?

mees.
mees.7 nov. 2010 - 11:51

Ja...die regenboog,hoe is het mogelijk dat de kist per boot naar de begraafplaats vaart en er precies op dat moment die mooie regenboog tevoorschijn komt,alsof men van boven tot de aarde sprak. Prachtig.....en dit gedicht ook. Ramsey Nasr schrijft prachtig mooie werken die je diep raken

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil7 nov. 2010 - 11:51

die regenboog,hoe is het mogelijk dat de kist per boot naar de begraafplaats vaart en er precies op dat moment die mooie regenboog tevoorschijn komt ================== Toeval bestaat niet maar toen ik eerder op de dag het wat zag miezeren en vervolgens de regenboog en de mooie herfstkleuren op Zorgvlied toen bedacht ik me ik wil ook dood, nu nog niet hoor, maar ik wil ook doodgaan in de herfst. Ik mag er toch niet aandenken om begraven te worden op een warme zomerse dag. Nee, als je dood gaat moet het herfst wezen, een beetje miezeren, een regenboog en mooie herfstkleuren.