Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

In een kut hoor je niet te snijden

  •  
27-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1686 keer bekeken
  •  
1741912193_c9726f2000_z
Sommige onderwerpen lenen zich simpelweg niet voor compromissen
Genitale verminking bij vrouwen (FGM) is bruut, onnodig, bloedig, pijnlijk en denigrerend. Van Egypte tot Indonesië, wereldwijd worden tot op de dag van vandaag nog steeds bij jonge meisjes en vrouwen de clitoris, de buitenste schaamlippen en de binnenste schaamlippen weggesneden, waarna de vagina vrijwel helemaal dicht wordt gestikt. Met het idee dat een vrouw geen recht heeft op genot tijdens seks, wordt alles wat het leven een beetje leuk maakt, weggesneden. Ze wordt verminkt omdat haar kut niet van haar is, maar in eerste instantie van haar familie. Die beslist immers dat ze verminkt moet worden. Bij het huwelijk wordt haar kut overgedragen aan haar man, die het nauwe gaatje dat is overgelaten mag binnendringen. Met wederom veel bloed en pijn als gevolg. Alles om een vrouwelijk orgasme te voorkomen.
FGM is een praktijk die uitgebannen moet worden, daar kan ik kort over zijn. Over hoe dat moet wordt al jaren gediscussieerd. Naast een wettelijk verbod op FGM (en daarmee dus ook het strafbaar stellen van de daad), is onderwijs één van de nodige speerpunten. Gemeenschappen waar FGM nog steeds plaatsvindt dienen onderwezen te worden en duidelijk gemaakt dat het ritueel onacceptabel is. Dat doe je door allereerst het gesprek aan te gaan, bijvoorbeeld over het gevaar van FGM , maar je doet het ook door een grens te stellen. En die grens is: je blijft met je poten van andermans kutten af.
Dat het Britse opinieblad The Economist pleit voor een nieuwe discussie rondom genitale verminking bij vrouwen, vind ik dan ook intens weerzinwekkend. Van een klassiek-liberaal blad zou je op zijn minst mogen verwachten dat het “soevereiniteit en integriteit van het individu” als hoogste ideaal heeft, maar bij The Economist denken ze daar anders over. In een artikel met als kop “ An agonising choice ” pleiten ze voor een “milde vorm” van FGM. Om te voorkomen dat de hele vaginale wand wordt weggehakt, moeten de vrouwen genoegen nemen met een kleine ingreep. Een beetje gezond vlees wegsnijden is beter dan heel veel gezond vlees wegsnijden. Ze zijn er echt helemaal van de pot gerukt. Nog los van het fysieke feit dat je dus met je poten van andermans kutten af dient te blijven, gaan ze bij The Economist compleet voorbij aan het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw. Genitale verminking uitvoeren – hoe klein de ingreep ook is – leert meisjes dat anderen altijd de baas zullen zijn over hun lichaam en geest. Het leert meisjes in de pas te lopen, onderdanig te zijn, zich te schikken aan de wil van de gemeenschap. Je onderdrukt er de ontwikkeling van een eigen wil mee. Je voorkomt dat vrouwen zich gaan gedragen als de autonome wezens die ze zijn.
Sommige onderwerpen lenen zich simpelweg niet voor compromissen.
cc-foto: Ludo

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.