Joop

In Jemen gaat het lijden door en doen we niets

  •    •  
14-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
26194491158_c05a1288f7_o

© cc-foto: Felton Davis

Maatregelen tegen Saoedi-Arabië zouden commerciële en geopolitieke belangen van landen kunnen schaden, aldus minister Blok
In Jemen sterft iedere tien minuten onnodig kind door de oorlog. In Jemen lijden 1,1 miljoen zwangere of net bevallen vrouwen aan ondervoeding. In Jemen zijn al meer dan 10.000 doden gevallen en leven 8 miljoen mensen op de rand van de hongerdood. Meer dan 22 miljoen mensen hebben heel dringend hulp nodig maar krijgen die bijna niet vanwege een illegale blokkade.
Jemenieten ondergaan pure terreur door de bombardementen en de blokkade van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Hoe bestaat het dat het Westen geen einde maakt aan de bombardementen en blokkade? Hoe kan het dat de grootste humanitaire crisis zich voltrekt voor de ogen van de internationale gemeenschap.
Het ontluisterend eerlijke antwoord kwam afgelopen week van minister Blok tijdens het debat over Jemen. Maatregelen tegen Saoedi-Arabië zouden commerciële en geopolitieke belangen van landen kunnen schaden ( kijk hier vanaf 1:11 ). Wie de met Saoedi-Arabië overeengekomen wapendeals bekijkt, ziet dat er niets aan gelogen is.
Het Verenigd Koninkrijk sloot wapendeals voor 4,6 miljard dollar, Frankrijk voor 9 miljard dollar en de VS ondertekende nog maar eens een wapendeal van 110 miljard dollar met de Saoediërs. De hippe kroonprins bin Salman mag als een popster de wereld rondreizen, het regime is nog altijd verantwoordelijk voor gruwelijke mensenrechtenschendingen in binnen- en buitenland.
De belangen van wapenfabrikanten wegen voor deze regeringen inderdaad zwaarder dan de internationale mensenrechten. Het verkopen van wapens is belangrijker dan het redden van mensenlevens in Jemen. Uit geopolitieke belangen oorlog hitsen, of aansturen op een conflict met Iran zal wapenfabrikanten ongetwijfeld meer opleveren dan een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië.
Toch is dit wat per direct moet gebeuren, een wapenembargo invoeren tegen Saoedi-Arabië. Onze regering moet daarin voorop lopen. Geen enkel wapen meer naar Saoedi-Arabië tot de blokkade is opgeheven en er geen bom meer valt op Jemen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

hminkema
hminkema24 apr. 2018 - 3:23

Volkomen terecht drukt Karabulut ons weer eens met de neus op het leed dat Jemen heet. Nederland moet er maar eens gauw voor zorgen dat er straks niet één Frans, Brits of Amerikaans wapen meer naar Saoedi-Arabië gaat. Hup, Nederland! Maar... ook bij de Oeigoeren in Noord-West China gaat het lijden door! En Nederland doet he-le-maal niks!! Vergeet daarbij vooral ook niet de achterstelling van de Pitjantjatjaras, aborigines in Centraal-Australië. Ook dat wrede lot wordt door Nederland schromelijk genegeerd!! Kortom, er is genoeg leed in de wereld om Nederland een carrière lang schuldgevoelens aan te praten.

José
José17 apr. 2018 - 9:35

4 Jemenitische activisten nemen het woord in VN-vergadering in Genève https://www.mo.be/interview/jemen-sterf-je-aan-cholera-honger-oorlog

adriek
adriek15 apr. 2018 - 9:17

Voer je eigen wapenembargo uit: Volgens de eerlijke bankwijzer financieren de meeste banken geen 'controversiële wapens', dat wil zeggen clusterbommen en ander naar spul, maar financieren in veel gevallen nog wel gewoon wapentuig zolang de levering niet in strijd is met europese regels. Het verschilt per bank of ze rekening houden met burgeroorlogen en/of andere interne conflicten. Stem 'met de voeten' hou je bank tegen het licht en verander van bank als het beleid je niet zint. Dan doe je als burger datgene wat je kunt.

Hiltermann
Hiltermann15 apr. 2018 - 8:01

Was er niet een richtlijn dat landen in oorlog niet bewapend mogen worden? Zal wel ontdoken worden door te stellen dat militaire steun aan regeringstroepen niet gezien wordt als burgeroorlog. Netjes geregeld allemaal.

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 apr. 2018 - 0:56

De houding van die dame van de VVD doet sterk denken aan de manier waarop Bolkestein als staatssecretaris van economische zaken er alles aan deed om de levering van grondstoffen voor het aanmaken van gifgassen aan Saddam Hoessein in stand te houden, waar van Anraath uiteindelijk 17 jaar voor kreeg en Bolkestein zelf niet, want hij had de regels niet overtreden. Hij maakte ze immers. Dat ze zich medeplichtig maken aan oorlogsmisdaden schijnt deze VVD-ers niet te deren.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037116 apr. 2018 - 7:23

Inderdaad. Onze levering via Frans van A. Daar waren de Koerden heel content mee. Bolkestein, speelt een fatsoenlijk elitaire man maar was en is feitelijk, een hele grote smeerlap.

OlavM
OlavM14 apr. 2018 - 22:33

Saoedi-Arabië heeft, vanwege de puur op eigen belang gerichte opportunistische politiek van de westerse landen, net als Israël een soort "immuniteitsstatus". Ze kunnen misdrijven begaan welke ze willen, ze worden er feitelijk niet voor bestraft. Er bestaan dan ook warme banden tussen het Saoedische koningshuis en oliebaronnen als b.v. de Bushes in de VS. De westerse olie- en geostrategische belangen geven de doorslag. En bescherming van mensenrechten? Alleen voor de Bühne, als het zo uitkomt, zoals nu het geval is met betrekking tot Syrië. Een van de weerzinwekkende gevolgen van het kapitalistische systeem, waarin we leven. Goed dat Sadat Karabulut dit in de Tweede Kamer aan de orde stelt, en hopelijk zal blijven doen.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen14 apr. 2018 - 21:08

Toch is dit wat per direct moet gebeuren, een wapenembargo invoeren tegen Saoedi-Arabië. Onze regering moet daarin voorop lopen. Geen enkel wapen meer naar Saoedi-Arabië tot de blokkade is opgeheven en er geen bom meer valt op Jemen. Aldus Sadet. En dan is de ellende in Jemen direct over. Dan is er geen honger meer in Jemen en zal de bevolking in harmonie met elkaar samenleven. Zo werkt dat natuurlijk niet. Het probleem is complexer dan alleen de wapenleveranties aan SA.

2 Reacties
LaBou
LaBou 15 apr. 2018 - 8:23

Maar je bent het er toch wel mee eens dat het een heel goed begin zou zijn mag ik hopen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 apr. 2018 - 8:30

Dat is een reusachtige stropop: natuurlijk is het probleem complexer, maar betekent dat dan dat het westen maar door moet gaan met het leveren van wapens aan Saoedi-Arabië? En zo niet, wat lul je dan?

Lopez
Lopez14 apr. 2018 - 20:15

[Toch is dit wat per direct moet gebeuren, een wapenembargo invoeren tegen Saoedi-Arabië. Onze regering moet daarin voorop lopen.] Zo is dat. Het is beschamend hoe doof de westerse regeringen zich houden voor de barre ellende die zich dankzij de wapenleveranties aan Saudi in Jemen voltrekt. In het VK heeft de vredesbeweging langdurig geprocedeerd tegen de Britse wapenleveranties - en verloren. Belangrijk dat we allemaal de collega-woordvoerders van Sadet Karabulut in de Kamer blijven aanschrijven. En intussen: houd het thema op de agenda a.u.b., mevrouw Karabulut.

1 Reactie
Andreas Cappen
Andreas Cappen15 apr. 2018 - 11:45

@ Lopez Qua Israel zijn we het niet met elkaar eens, maar in deze kwestie wel. Ik vind dat je groot gelijk hebt.

Auslander
Auslander14 apr. 2018 - 19:28

Wat als in London, Parijs of Amsterdam bomen afgingen in vergelding voor verleende steun aan SA tegen Jemenieten (een soort sjiiet Daesh)? Zou dan mensen wakker geschud worden of onze politici? Of moet Rusland of China er eigen linies vormen tot het westen beseft het moet anders? Niet vergeten we leven in een globale wereld. Als het westen zijn steun niet terugtrekt komt natuurlijk op den duur ellende naar ons kant.

doron
doron14 apr. 2018 - 19:16

Sadet Karabulut, Bekijk onderstaande eens. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2064489-waarom-nemen-rijke-golfstaten-amper-vluchtelingen-op.html?title=waarom-nemen-rijke-golfstaten-amper-vluchtelingen-op

ruma ankka
ruma ankka14 apr. 2018 - 16:29

We doen niet maar wat kunnen we - ik neem aan dat je ‘het Westen’ bedoelt - er feitelijk aan doen. Geen wapens leveren, goed idee. Maar dan gaat een ander wel leveren. En verder: is het er ooit beter op geworden als het Westen zich er gewapenderhand tegenaan ging bemoeien?

José
José14 apr. 2018 - 16:20

Het is correspondent Lennart Hofman en fotograaf Andreas Staahl na anderhalf jaar gelukt om Jemen binnen te komen. Ze vragen hun reportages te delen en zichtbaarder te maken bij een groter publiek, dus daarom deze twee verhalen: “Het brandpunt van de oorlog in Jemen ligt in de belegerde stad Taiz. Hier vechten Houthi-rebellen tegen regeringsgezinde groepen, die door Saoedi-Arabië worden gesteund. We wisten de stad binnen te komen om verslag te doen van een van de gewelddadigste frontlinies ter wereld.” https://decorrespondent.nl/7980/hier-voltrekt-zich-nu-de-grootste-humanitaire-crisis-ter-wereld/572676720-7f82150d “De oorlog in Jemen veroorzaakt op grote schaal honger. De voedselhulp díe er is, bereikt de ondervoede bevolking niet altijd. Omdat lokale machthebbers, die profiteren van de oorlogseconomie, haar doorverkopen. Zoals in het dorp At Turbah.” https://decorrespondent.nl/8096/honger-verscheurt-jemen-terwijl-de-zakken-met-voedselhulp-op-de-markt-liggen/581001344-55294ebc

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 apr. 2018 - 11:41

Ik heb het gelezen Jose. Onze overheden zullen er niets aan veranderen. Saoedi-Arabië heeft immers een bondgenoot in Amerika zitten. En Amerika heeft de EU als bondgenoot. Zo grijpt alles in elkaar.

José
José15 apr. 2018 - 14:30

Ik verwacht van onze regering ook niets, maar misschien gloort er toch enige hoop: “The war is losing support among western nations. In January, Germany decided to stop all arms export to countries involved in the war in Yemen, following Norway’s suspension of arms sales to the United Arab Emirates for its involvement in the war. In an exclusive Associated Press report, the UAE was accused of carrying out torture and brutal interrogations against Yemenis in its military bases and camps in Yemen.” https://www.juancole.com/2018/03/thousands-protest-backed.html

Karingin
Karingin14 apr. 2018 - 16:14

Wat is eigenlijk de inzet van die oorlog? Wat heeft SA daar te zoeken?

7 Reacties
Lummel2
Lummel214 apr. 2018 - 16:32

De miljarden aankopen aan wapens testen die ze krijgen van het Westen. Het is 1 groot test terrein

José
José14 apr. 2018 - 16:38

Lennart Hofman schreef een explainer: https://decorrespondent.nl/7986/waar-komen-de-problemen-in-jemen-vandaan/573107304-060c4bca

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 apr. 2018 - 18:57

Sana'a is een van de oudste continue bewoonde steden op aarde (ik hoop dat het er nog staat) maar rustig was het er de afgelopen 2500 jaar zelden. De instabiele situatie van de laatste 30 jaar (burgeroorlog + rebellen clubs die volgens SA door Iran worden gesteund) wordt dacht ik gezien als een bedreiging. Als de oorlog ophoudt is er nog genoeg ellende over.Straatarm (weing olie), onderontwikkeld (hoog percentage analfabeten), oerconservatief en overbevolkt (extreem hoge geboortecijfers). http://www.bbc.com/news/world-middle-east-29319423

vriend3
vriend314 apr. 2018 - 18:58

Saoedi Arabië is Soennitisch, Jemen is Shiitisch.

Auslander
Auslander14 apr. 2018 - 23:35

@ vriend Jemenieten zijn half soenniet en half zaiditisch. De zaiditische Houthi’s zijn dus zoiets van half-sjiiet: “De zaidieten zijn een vrij gematigde stroming die inzake geloofsleer dicht bij de soennieten staan en een tolerante houding nemen tegen over de metgezellen van de profeet Mohammed.” (https://nl.wikipedia.org/wiki/Houthi%27s)

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 apr. 2018 - 9:04

vriend 14 april 2018 at 20:58 Yemen is religieus taalkundig en etnisch divers. De officiele nationale taal is standard arabisch, maar wat er feitelijk wordt gesproken is dialect. Daarnaast zijn er nog wat (oer)oude minderheidstalen enkele op het punt van uitsterven. De joodse yemenieten zijn voor een groot deel vertrokken. De verdeling soenna (zaiditisch) sjia is ongeveer 50-50.

Karingin
Karingin15 apr. 2018 - 18:58

Dank voor die link José

Klaas Punt
Klaas Punt14 apr. 2018 - 15:24

Sadet - er zijn gewoon niet voldoende mensen in Nederland die enige compassie hebben met andere volken/landen. We merken dit wel heel duidelijk de laatste weken. Natuurlijk zouden we de mensen in Jemen moeten helpen maar zoals je weet is de VS daar nauw bij betrokken in de coalitie met Saudi Arabie. En wij, wij zijn gewoon satelliet van de US. En dan nog de naar uiterstrechts nijgende EU.

poeslief
poeslief14 apr. 2018 - 14:53

Money makes the world go round by bombing it flat.

quatsch
quatsch14 apr. 2018 - 14:52

#Het Verenigd Koninkrijk sloot wapendeals voor 4,6 miljard dollar, Frankrijk voor 9 miljard dollar en de VS ondertekende nog maar eens een wapendeal van 110 miljard dollar met de Saoediërs# Dezelfde 3 musketiers die Syrië hebben aangevallen.

bijzettafel
bijzettafel14 apr. 2018 - 14:39

Een goed artikel waarmee ik het helemaal eens ben. Echter nadat de best president ever een contract met Saoedi-Arabië heeft afgesloten ter waarde van 4 miljard dollar over de leverantie van wapens vrees ik dat uw terechte oproep niets zal opleveren.

Absconditus
Absconditus14 apr. 2018 - 14:02

Laten wij ons in vredesnaam, letterlijk in vredesnaam, a.u.b. niet verder bemoeien met het Midden Oosten. Dat is tot nu toe alleen maar olie (sic!) op het vuur gebleken en kan daarom ook alleen maar meer ellende genereren. Niet slechts ter plaatse maar ook in Europa en in Nederland zelf. Het is allemaal zeer betreurenswaardig wat daar in Yemen en in andere plaatsen gebeurt, maar Westerse interventies in het Midden Oosten zijn tot nu toe vuistslagen in een wespennest gebleken. Het is duidelijk dat de Saudi's de toegang tot de Rode Zee, en de Zuidelijke route naar het Suez Kanaal (en Mekka), geheel willen beheersen. En daarmee ook het Shiitische Iran en hun olie-uitvoer langs deze route willen beinvloeden. Hun volgende stap daartoe zal waarschijnlijk de Hoorn van Afrika zijn. Newsflash en reality check voor die lieve mevr. Karabulut; je kunt er niks tegen doen. Behalve misschien het bieden van humanitaire hulp om de bijkomende ellende voor degenen die het ongeluk hebben om daar te moeten wonen nog iets te kunnen lenigen. En het uitoefenen van internationale diplomatieke druk; of die imperialistische Sunnitische olieboeren hun wapengeweld a.u.b. een beetje binnen de perken kunnen houden.

1 Reactie
Lopez
Lopez14 apr. 2018 - 20:23

@Absconditus [Laten wij ons in vredesnaam, letterlijk in vredesnaam, a.u.b. niet verder bemoeien met het Midden Oosten.] Het probleem is dat we ons volop met de Jemenitische kwestie bemoeien door Saudi van wapens te voorzien. Veel ‘verder’ ons ermee bemoeien kan niet. Wat we kunnen (en m.i. moeten) doen is onze politici erop blijven wijzen dat het immoreel is deze situatie op z’n beloop te laten.

Appi Mohamud
Appi Mohamud14 apr. 2018 - 13:09

"Maatregelen tegen Saoedi-Arabië zouden commerciële en geopolitieke belangen van landen kunnen schaden" Waarom lees ik dit als *we bombarderen alleen landen die ons niet kunnen betalen*. Saudie heeft een groter wapen dan geld en dat is olie en Mekka, 1 als de olie kraan dicht gaat hebben we een groter crisis dan de jaren hiervoor. 2 na Jeruzalem geen enkel islamitische land die accepteerd dat Mekka word ingenomen of bestuurd door een niet Islamitsche bestuursvorm, meeste moslims (inclusief ik) zouden liever hebben dat Iran en daarbij shiitis dus de controle over Mekka neemt dan een westerse of Aziatische land het zou doen. Actie 2 zorgt ervoor dat actie 1 niet overgenomen kan worden door middel van sanctie of oorlog en actie 1 zorgt ervoor dat de Saoedis aan de macht blijven in Arabië met behulp van ja ook onze staat.

3 Reacties
Nick Johnsen
Nick Johnsen15 apr. 2018 - 11:12

@Appie 'na Jeruzalem geen enkel islamitische land die accepteerd dat Mekka word ingenomen of bestuurd door een niet Islamitsche bestuursvorm,' Hier geef je nu eigenlijk gewoon toe dat democratie niet mogelijk is in Islamitische landen. De toenadering naar het westen is al begonnen, want de Saudi's weten dat die olie binnen 50 jaar op is.

Appi Mohamud
Appi Mohamud16 apr. 2018 - 6:57

"Hier geef je nu eigenlijk gewoon toe dat democratie niet mogelijk is in Islamitische landen." Hoezo zeg ik dat Nick? Volgens mij het ik niet over democratie vertellen maar had ik over een "niet islamitische bestuursform", of dat nog komt in de form van democratie theocrats of dictatorial, zou het stuk minder erg zijn voor de moslims dan waneer bevoorbeeld een christelijk, joods of hundustaandse bestuursvorm gehanteerd zou worden, of dat nou in het form van democratie theocratie of dictatoriaal komt. P.s dat u nou heilig in geloofd dat islam en democratie niet samengaat is uw ding, maar gebruik alstublieft niet als een feitelijke argument.

Appi Mohamud
Appi Mohamud16 apr. 2018 - 8:16

Volgens mij het ik niet over democratie maar had ik over een “niet islamitische bestuursform”, of dat nog komt in de form van democratie theocrats of dictatorial. *Een islamitische bestuursvorm* zou het stuk minder erg zijn voor de moslims dan waneer bevoorbeeld een christelijk, joods of hundustaandse bestuursvorm gehanteerd zou worden, of dat nou in het form van democratie theocratie of dictatoriaal komt. ........... Mijn excuses voor het wegvallen van een deel van mijn tekst.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 apr. 2018 - 13:08

Je hebt zo gelijk Sadet, goed dat je het weer eens aanhaalt, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Maar als mensen geen actie gaan ondernemen om de situatie te veranderen, dan gebeurt er niets. Er moet mee druk komen op de politiek.