Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

In het land van Tomy Holten

  •  
25-06-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
tomyholten
De “persoon met migratieachtergrond” die naast je op het terrasje zit gaat 12 keer zo vaak dood in handen van de politie als jij, witte Nederlander.
Geacht wit Nederland,
Een jaar geleden schreef ik een stuk over de dubbele maat in Nederland als het gaat om mensenrechten: executies buiten Nederland worden in kranten en politiek flink uitgemeten maar als het gaat om aandacht voor standrechtelijke executies gepleegd voor volk en vaderland dan komt men letterlijk niet opdagen.
Een andere populaire afleidingsmanoeuvre die de Nederlandse schuld ver houdt is de focus op racisme en geweld in de VS.
#SayHisName The obsession with the US is real. Dat valt veel van mijn studenten aan de University of Michigan op als ze de Nederlandse media bestuderen.
Zonder deze obsessie kenden veel mensen in Nederland de naam Tomy Holten echter nu niet. Als wit Nederland te laf en te onverschillig is om zich te bekommeren om deze mens, dan is het maar goed dat het is zoals de NOS zonder schroom toegeeft: “Het overlijden van Holten kreeg weinig aandacht, totdat beelden van de arrestatie van George Floyd de wereld over gingen. Sindsdien staat zijn aanhouding vol in de schijnwerpers.” Via Amerikaanse afschuw waarvoor Nederland geen verantwoordelijkheid hoeft te dragen, mag Tomy Holten nu dus een identiteit hebben.
Verantwoording Deze tactieken komen verandering niet ten goede. Je kunt op z’n Engels Black Lives Matter zeggen, maar als je niet direct durft te kijken naar alle “mensen met migratieachtergrond” die in jouw wereld leven, dan valt het je niet zo op dat deze mensen moeilijker aan een baan komen op dezelfde banenmarkt dan jij, of dat ze vaker dan jij door dezelfde Belastingdienst genaaid worden. Ik denk dat je binnen je eigen cultuur, met je eigen politici, en je eigen politie en scholen en bakkers en voetbalclubs en systemen, je menselijkheid zal moeten gaan opbouwen.
Witte mensen in de VS kunnen veelal niet anders, die hebben weinig escape. Het merendeel van hen begrijpt dat de wereld altijd met ons meekijkt. De burgemeester van mijn buurstad heeft net ontslag genomen na een racistische opmerking. Ze zei dat ze aan het kruis genageld zou worden als ze niet voor een zwart bestuurslid zou stemmen, “dus”, zei ze, “stem ik maar ja”. Volgens mij zou dit bij DWDD gewoon een dinsdagavonddiscussie zijn geweest, en zou een groot deel van Nederland nu dus werkloos rondlopen.
In Nederland worden deze “Amerikaanse toestanden” vaak uitgelegd als politieke correctheid. Ik vind dat echt zo’n uitleg uit een cultuur die zelf panisch is voor het idee van culturele verantwoording. Deze burgemeester hier heeft ontslag genomen omdat de wereld altijd meekijkt en om dat de schijnwerpers verantwoording met zich meebrengen. In Nederland daarentegen zijn het de klokkenluiders van de politie die ontslagen worden, de mensen die niet stiekem zijn, en niet “netjes” omgaan met het systeem. Dát is pas politieke correctheid.
Control Alt Delete Lang kan het niet meer duren met het ontduiken van de Nederlandse belasting voor racisme. Mensen zijn er klaar mee. Gisteren zijn de cijfers en berekeningen van watchdog Control Alt Delete gepubliceerd op OneWorld. De “persoon met migratieachtergrond” die naast je op het terrasje zit gaat 12 keer zo vaak dood in handen van de politie als jij, witte Nederlander (in de allerergste staat in de VS is dat 9 keer zo vaak), en deze “persoon met migratieachtergrond” zit 29 keer vaker gevangen dan jij (in de VS zitten zwarte mensen 4 keer zo vaak gevangen als ik).
Elegance De wereld kijkt gelukkig steeds vaker mee in Nederland. In een elegante brief heeft de Reverend Jesse Jackson, Sr. jullie, via je premier, vanuit de racistische VS laten weten dat je in een racistisch land woont met een racistische geschiedenis. The Reverend besloot zijn brief met de elegante “assumptive close” dat jullie dat verwrongen schepsel komende 5 december natuurlijk niet meer gaan vieren. Alle witte excuses en beloftes heeft de Reverend Jackson al duizenden keer gehoord, 50 jaar geleden al. Nu kijkt hij of Nederland, een van de architecten van zijn eigen onderdrukking, klaar is om verantwoording af te leggen.
Mensenlichamen Ik besluit mijn brief aan jullie met een Nederlands-Amerikaanse geschiedenisles die ik niet lang geleden ontving. De les gaat over mensen met een migratieachtergrond die 400 jaar geleden met de boot, net zoals jullie dat nu doen met de televisie, vanuit Netherland naar “New Netherland” kwamen, naar een wereld die helemaal geen “Nieuwe Wereld” was.
Amsterdam had nog maar net het idee van de wisselkoers uitgevonden toen deze migranten de American Indians tegen elkaar opzetten en met Hollandse handelsgeest een scalpeer-wisselkoers in het leven riepen. Ik leerde dit aan een lunchtafel met American Indians die wilden weten of wij deze geschiedenis in Nederland op school leren. Ik heb deze les gemist op school, en jullie ook.
Aan mijn wit Nederlandse landgenoten vraag ik dan: kunnen jullie alsjeblieft deze les over een koelbloedig gestandaardiseerd systeem van lichaamsdeelproducten aan de volgende generatie doorvertellen? Op die manier gaan jullie misschien de laatste generatie zijn die het lichaam van Tomy Holten vergeten. Dankjewel.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (94)

Grietje Genot
Grietje Genot27 jun. 2020 - 16:48

In de ogen van de alomtegenwoordige, eeuwige allerhoogste (gelieve hier uw favoriete afgod in te vullen: Jezus, Allah, Sinti, Helios, Shiva, Confucius, Boeddha, John Locke, Lenin, Zarathustra, Amon, Pecunia, Manitou, etc) zijn we allen zondaars en leven we in het besef slechts een broodkruimel op de rok van het universum te zijn. Maar dat is geen excuus. We hoeven niet jammerend door het leven te gaan en as op het hoofd te strooien op weg naar catharsis, louteringsritueel, hoofdwassing. Vivisectie op de eigen psyche zonder walgend het hoofd af te wenden, da's geboden, een snufje introspectie met een klontje kennis van de geschiedenis. Menige hemel op aarde verkeerde bliksemsnel in een dystopische hel, We herinneren ons Sparta, Jantje van Leiden, het christendom, maoïsme. Dus niet wegkijken, niet jammeren.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jun. 2020 - 9:00

Met het theocratische rijk Sion was het snel afgelopen maar wie weet dat nog? Van het christendom zijn we nog niet af.

Grietje Genot
Grietje Genot29 jun. 2020 - 15:44

Neuh - misschien gaat 'niets' helemaal verloren - maar van een zachte, liberaliserende kracht werd het christendom bliksemsnel een kneveling en een marteling.

Sarajlija
Sarajlija27 jun. 2020 - 9:49

Paul250371, Jij zucht, jij lacht en nog miemie. Waar slaat dat op?

Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 2:19

https://www.grutjes.nl/2020/06/blacklivesmatter-nl-politici-maken-politiegeweld-straffeloos/ Niets tegen in te brengen.

1 Reactie
AGM-65E
AGM-65E27 jun. 2020 - 9:54

Oh grutjes.

Verwarrend
Verwarrend26 jun. 2020 - 14:50

Ik word er als blanke inwoner van Nederland een beetje moe van en ook een beetje boos over dat 'ik' alsmaar verantwoording af zou moeten leggen voor zaken van honderden jaren geleden. Persoonlijk Heb ik er geen schuld van, en zeer waarschijnlijk hebben mijn voorouders er ook niets mee van doen. Onze stamboom gaat terug tot 1567. Al die eeuwen heeft mijn familie in Brabant, regio Eindhoven, gewoond. Voor en ten tijde van de VOC en WIC werden wij Brabanders beurtelings door de Geldersen, de Spanjaarden en de Staatsen verkracht, vermoord en geplunderd. Eindhoven is een keer of 5 totaal leeggeroofd. Als dank kregen 'we' vervolgens nog eens een beeldenstorm over ons heen, om in 1815 dan toch deel uit te gaan maken van Nederland. De uitbuiting van Brabant ging toen ik overigens nog even vrolijk door, tot de dag van vandaag. Bekijk bv de toewijzing van cultuurbudget voor Brabant, afgezet tegen dat van Noord-Holland Holland. Toch kijk ik de hedendaagse Hollanders en Zeeuwen niet boos aan vanwege hun uitbuiting van eeuwen. Dat is in het verleden en racune gaat echt niet helpen.

9 Reacties
Max6
Max626 jun. 2020 - 17:56

Ja grappig hé... in de tijd van Coen waren Brabant en Limburg nog onderdeel van Spanje... na de vrede werd het Staats-Brabant. Katholieken mochten niet naar de kerk en waren niet vertegenwoordigd in het landsbestuur. Ze werden harder gediscrimineerd dan de mensen van kleur van nu. En toch zijn wij puur door de kleur van onze huid schuldig voor de moordpartijen van Coen in Indonesië en de slavenhandel naar Amerika.

Baron von Kleef
Baron von Kleef26 jun. 2020 - 22:11

@Verwarrend Dat vingertje waar nu zo graag mee gewezen wordt, daar worden sommige mensen opgewonden van. Zie het niet als persoonlijk, dat vingertje gaat weer de andere kant op werken(!). Waarschijnlijk meerdere vingers. :-)

Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 1:56

Ik word er als blanke inwoner van Nederland een beetje moe van en ook een beetje boos over dat ‘ik’ alsmaar verantwoording af zou moeten leggen voor zaken van honderden jaren geleden. Ik word als blanke inwoner van Nederland heel moe van die blanken die maar lopen te klagen dat ze moe worden dat ze verantwoording moeten afleggen omdat ze blank zijn. Hoeft niet Calimero, Niemand verwacht dat jij de schuld van de slavernij op je neemt. Ga niet doen of je daar toe gedwongen wordt.

Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 2:01

Max "En toch zijn wij puur door de kleur van onze huid schuldig voor de moordpartijen van Coen in Indonesië en de slavenhandel naar Amerika." Er komt geen eind aan de treurigheid van je zin. Miemiemie, pappa ze stelen mijn rammelaar omdat ik blank ben en ik mag er niets van zeggen, miemimiemie. En dat ik dit verzin mag ook niet miemiemiemie, vader waarom stelen ze mijn rammelaar nooit miemiemie, ik ben er blank genoeg voor, miemiemie.

Verwarrend
Verwarrend27 jun. 2020 - 7:28

@Baron van Kleef, Ik besef dat dit gezeur van tijdelijke aard zal zijn, maar in de tussentijd bereikt men het tegenovergestelde van toenadering tussen bevolkingsgroepen. De huidige teneur is net zo dom als de gehele moslim bevolking boos aankijken vanwege terreuraanslagen. Krijg je daardoor een hechtere maatschappij? Nee uiteraard niet, het vergroot slechts de afstanden. Er mag best discussie gevoerd worden over verleden en heden waarbij donkere perioden niet geschuwd hoeven te worden, maar doe dat zo objectief mogelijk en er zou niet op de wandaden van de een gefoccused moeten worden terwijl wandaden van de ander verzwegen blijven. Dat levert niets op.

Max6
Max627 jun. 2020 - 7:29

@Paul ik denk niet dat je me snapt... ik voel me niet zielig, ik heb geen schuldgevoelens, ik voel me ook helemaal niet aangesproken. Ik heb hoogstens een beetje medelijden met degenen die zich in deze discussie zielig vinden en zonder enig historisch besef mensen wat in de maag proberen te splitsen.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty27 jun. 2020 - 8:30

@ Paul Gaat het wel goed met u? Wellicht wat teveel zonlicht geconsumeerd of zo? Even tot 10 tellen voor je je mening ventileert, wil nog wel eens helpen!

Jaap8
Jaap827 jun. 2020 - 10:47

@Paul250371 Gezien de reacties op deze site waaronder die van jou voelen een aantal mensen zich zeer schuldig aan een ver verleden. Ondraagbaar voor henzelf als individu, daarom leggen zij die schuld graag neer, niet bij het individu maar wel bij het collectief. De witte is daarbij een makkelijke prooi. De witte mag zich toch niet verdedigen. Kan ook zijn dat je je niet helemaal happy voelt of zelfs minderwaardig. Ook dat kan een reden zijn daar de schuld van bij een ander (bijv. de witte) te leggen en daarmee frustraties af te reageren en eigenwaarde op te krikken.

GHS
GHS27 jun. 2020 - 12:54

Mei 1945. WO2 was ten einde. Aantal inwoners ca. 10 milj. Dr. Drees: Nederland is vol. Gevolg: een half miljoen Nederlanders ging emigreren. (Hoe het hen is vergaan hebben we onlangs op de TV kunnen zien.) Nu anno 2020 aantal inwoners bijna 18 milj. (de laatste jaren komen er gemiddeld 100.000 naar Nederland). In 1945 kende men in Nederland al die problemen met anders getinte mensen niet. Hoe zou dat toch komen?

Leontrotsky
Leontrotsky26 jun. 2020 - 13:09

Nederlanders met een biculturele achtergrond worden altijd door alle instanties behandeld als criminelen, zij hebben automatisch de schijn tegen op elk vlak. Of het nu gaat om belastingdienst, politie, politiek, MKB, Winkels, Rechtspraak, sportclubs en ga zo maar door. Dit zorgt voor een vreselijk institutioneel of systemisch racisme dat Nederlanders met een biculturele achtergrond constant voelen en ervaren. één manier om dit racisme op te lossen is om in de leiding van alle geledingen in de maatschappij Nederlanders met biculturele achtergrond te benoemen of aan te nemen op de hoge posities, op deze manier kan de bedrijfscultuur van deze instanties veranderen en kunnen er meer mensen met biculturele achtergrond op andere functies worden aangenomen.

3 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty26 jun. 2020 - 13:16

Toch ook wel een beetje kijken naar kwalificaties en vaardigheden mag ik hopen?

Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 1:28

Deplorable Lefty "Toch ook wel een beetje kijken naar kwalificaties en vaardigheden mag ik hopen?" Hahahaha.

Verwarrend
Verwarrend27 jun. 2020 - 7:35

Dat lijkt op een systeem wat ze in Zuid Afrika geprobeerd hebben. Dat is door de meerderheid van de bevolking niet zo goed ontvangen. Die lauwe response was nogal terecht. Waarom zouden we dergelijke fouten willen herhalen?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty26 jun. 2020 - 13:01

"The obsession with the US is real" Met dank aan een faculteit op een Mokumse universiteit. Gewetensvraagje voor mw Toebosch, stel dat u tot een minderheid zou behoren waar zou u dan liever wonen in ons kikkerlandje of de VS?

12 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jun. 2020 - 16:11

UMICH waar mevr. Toebosch aan is verbonden is een Amerikaanse universiteit.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty26 jun. 2020 - 16:29

@ Danielle Weet ik. Ik doel op het obsessief overnemen van sociologische verklaringsmodellen en dito jargon binnen gamma-wetenschappen. Die Amerikaanse studenten komen al die terminologie tegen in onze media, er wordt wat gecopy-pastet

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jun. 2020 - 16:53

https://mcommunity.umich.edu/#profile:toebosch

Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 1:36

Daar heb je Deplorable weer met zijn rechtse drek. "Gewetensvraagje voor mw Toebosch, stel dat u tot een minderheid zou behoren waar zou u dan liever wonen in ons kikkerlandje of de VS?" In ons kikkerlandje (mooi geplaatst, Nederlands racisme verpakken als teder.) hahahaha. De strikvraag is als zij zegt in "ons" kikkerlandje dan zeg jij: "niets van jou bij." En als zij voor "ons kikkerlandje (rechtse mensen zijn poëten) kiezen ipv de VS dan is de kans vrij aardig dat je "Nou dan, verder niet zeiken," gaat zeggen.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty27 jun. 2020 - 8:26

@ Paul250371 Ik vind dat de dame het imago van Nederland ernstig bezoedelt, is IMHO in deze context een volkomen legitieme vraag. Knap dat u op afstand weet hoe ik denk en wat mijn werkelijke motieven zijn, u kent mij echter slecht Paul!

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jun. 2020 - 9:09

De stukken die Toebosch op Joop plaatst en soortgelijke staan ook op de website van UMICH. Zij vindt Nederland maar niets. https://lsa.umich.edu/german/news-events/all-news/search-news.html#page=1&q=&start=&end=&page=1&tag=lsa-people/T/toebosch&tagns=michigan-lsa

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty27 jun. 2020 - 11:35

@ Danielle Dank voor de link! Ik kan mij geen eerdere artikelen van haar op Joop.nl herinneren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jun. 2020 - 11:47

Wat de UMICH als curriculum onder het label "Germanic Languages and Literatures" aanbiedt moeten ze natuurlijk zelf weten. Net zo goed als dat voor Amerikanistiek op Nederlandse uni's geldt. De UvA doet het anders dan de RU. Overigens zou het mij niet verbazen als de meeste studenten Germanistiek van de UMICH vooral geinteresseerd zijn in Duitsland & Duits.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jun. 2020 - 12:06

zie ook het artikel over Duitse en Nederlandse immigranten naar oa. Michigan. https://www.groene.nl/artikel/naar-het-beloofde-land

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty27 jun. 2020 - 14:53

@ Danielle Ik kijk er vanop dat er überhaupt Amerikanen zijn die geïnteresseerd zijn in Nederlandse taal, toch een beetje een "niche" binnen de talenstudies.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty27 jun. 2020 - 15:06

ervan op

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jun. 2020 - 20:11

Deplorable Lefty 27 juni 2020 at 16:53 Het heeft te maken met de immigratiegeschiedenis waardoor in bepaalde delen van Amerika de universiteiten studies Duits en andere Germaanse talen aanbieden. Een enkele (bij)vakken Nederlands en Nederlandse cultuur ( schilders uit de gouden eeuw en dat soort onderwerpen). De uni van Wisconsin heeft weer een grote Scandinavische afdeling en geeft zelfs Fins wat in Nederland is afgeschaft.

Markzelluf
Markzelluf26 jun. 2020 - 12:34

"een persoon met een migratieachtergrond gaat twaalf keer vaker dood". Bijzonder. Zelfs als je het welwillend probeert te interpreteren, is wat aanvullende informatie belangrijk. Hoe vaak dan? En hoe zit dat in de VS waar het negen keer is? Het is sowieso een moeilijk te volgen verhaal. Van een structuur in het betoog is nauwelijks sprake, zinnen zijn zoekplaatjes, maar de boodschap blijkt - vermoed ik - te zijn dat we een stuk geschiedenis moeten vertellen over een scalpeer-wisselkoers. Druk je op de link, dat krijg je een soort scriptie uit begin jaren '90 van 263 blz.. Tja, need I say more, denkt de schrijver, maar toch. Twee dingen hierover: 1. is het echt niet mogelijk om in enkele zinnen uit te leggen wat dat inhoudt, Annemarie? Het lukte die America Indians tijdens jouw lunch toch ook? 2. Wat was nu precies het effect van dat verhaal op jouw denken? Voor jou was het blijkbaar een eye-opener, dus is het interessant om te weten hoe je eerst dacht en wat nu je mening is.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2020 - 11:47

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Jozias2
Jozias226 jun. 2020 - 13:53

haha. daar heb je een punt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jun. 2020 - 16:47

Ik heb geen idee in hoeverre de conclusies waar Toebosch mee zwaait zijn gebaseerd op een solide statistische analyse. De Rijksrecherche publiceert halfjaarlijks over dodelijke slachtoffers die vallen bij incidenten waarbij agenten geschoten hebben. Die data zijn uiteraard incompleet als het gaat over slachtoffers van alle vormen van politiegeweld. In het artikel op Oneworld wordt gesteld dat Controle Alt Delete 41 sterfgevallen tijdens of vlak na een arrestatie heeft geteld. Controle Alt Delete zou er goed aan doen de geanonimiseerde dataset te publiceren. Het is zoals zij zelf constateren nog steeds een klein aantal. Ernstiger is dat de etnische achtergrond van een groot deel van de slachtoffers onbekend is en dus geschat moet worden..

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jun. 2020 - 11:48

PS het rekenen kan ook beter aan deskundigen zoals Jaap Timmer politiesocioloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam worden overgelaten..

Fredje3
Fredje326 jun. 2020 - 11:23

Grappige cijfers. Als die 12x waar is, dan hebben we hier niet 100% aan doden, maar 216%. Dat zou idd een unicum zijn in de wereld

pietjansen
pietjansen26 jun. 2020 - 9:43

"Statistiek": je kan er alle kanten mee op.

Baron von Kleef
Baron von Kleef26 jun. 2020 - 9:27

".... als jij, witte Nederlander." Het plafond boven m'n bed is wit, vanuit de buks van pa waren we allemaal wit. Ik ben nu meer richting RAL 9010, hangt van het seizoen af.

2 Reacties
mariamaria2
mariamaria226 jun. 2020 - 16:48

Witten is een werkwoord, en dat doe ik zo'n 1x per 10 jaar. De muur en het plafond.

Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 2:06

mariamaria Treurigheid is een zelfstandig naamwoord.

tsitsi
tsitsi26 jun. 2020 - 7:45

De “persoon met migratieachtergrond” die naast je op het terrasje zit gaat 12 keer zo vaak dood in handen van de politie als jij, witte Nederlander. Mocht dit al zo zijn, dan is de kans voor de witte misschien 0,000000001 dus 0 en voor de migrant 0,0000000012 dus ook 0

1 Reactie
Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 1:47

De politie vermoordt niemand inderdaad.

Sarajlija
Sarajlija26 jun. 2020 - 7:38

Polariseren doe je zo. Gelukkig is Nederlandse volk te nuchter voor om zich te laten uitspelen. Hier hebben wij met ons allen corona goed bestreden. Elke dode door politiegeweld is een te veel en laten wij de rest aan rechtstaat over. Deze werkt uitstekend hier in Nederland. Jij kan alles negatief bekijken maar zo slecht hebben wij hier niet. Met ons allen gaan wij ook racisme en andere vormen van discriminatie te lijf. Dat zeg ik als Nederlander met migratieachtergrond ( wat klinkt dat lelijk eigenlijk). Nee ik ben een Nederlander die elders geboren is. Vanaf 1 juni hebben wij aantal demonstraties hier gehad bijna zonder wanklank en enige vorm van geweld. Nog 1 reden om trots te zijn op Nederland. Natuurlijk zijn er grote problemen in onze mooi Nederland maar dat kunnen wij aan.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 2:07

"Dat zeg ik als Nederlander met migratieachtergrond ( wat klinkt dat lelijk eigenlijk)." Zucht.

Libertain
Libertain26 jun. 2020 - 6:19

Geachte mevrouw Toebosch, U bent een Nederlandse dame c.q. wetenschapper waarop ik enorm trots ben. Deze brief hoort in ons land onderdeel van het onderwijs materieel op school te worden.

4 Reacties
DeDunneVanDam
DeDunneVanDam26 jun. 2020 - 8:35

Als voorbeeld van "how to lie with statistics"?

poeslief
poeslief26 jun. 2020 - 8:43

Is ze van adel? (gedragen als een dame is meest maximaal voor plebs). En idd deze brief hoort op school thuis, als waarschuwing tegen liegen en bedriegen voor de "goede" zaak.

Jozias2
Jozias226 jun. 2020 - 8:57

@Libertain. Deze wetenschapper vergeet wel deze passage uit het rapport van Control Alt Delete te noemen: "Het gaat over zulke kleine aantallen dat het onmogelijk is om hier conclusies over te trekken maar het aantal springt in het oog." Dan vraag ik mij wel af waar ze haar conclusies wel op gebaseerd heeft.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft26 jun. 2020 - 11:47

Libertain, Op welke verkeerde conclusie bent u het meest trots?

Pater
Pater26 jun. 2020 - 3:33

Als je de cijfers nader bestudeert lun je ook andere conclusies trekken. Control Alt Delete doet dat ook al, maar die cijfers neemt Toebosch niet over. Overtuigender vind ik, dat uit het onderliggende stuk van C A D blijkt dat de NL veel politieagenten vóór etnisch profileren is. Dat gebeurt nog steeds, onder het mom van proactief controleren..

4 Reacties
Loebkesman
Loebkesman26 jun. 2020 - 6:56

Statistisch profileren dus.

Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 2:09

Loebkesman Nee racistisch profileren. Als ze statistisch willen scoren onderzoeken de de zuidas of de VVD. Altijd raak.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 jun. 2020 - 19:09

Loebkesman Als er uit de statistieken blijkt dat meer Nederlanders met Marokkaanse roots met politie in aanraking komen dan de groep Nederlanders (zonder nadere specificatie), dan is het acceptabel voor jou dat die groep van Nederlanders met Marokkaanse roots vaker staande gehouden worden door de politie, ook in gevallen dat er niet direct sprake is van de verdenking van een misdrijf? En als er wel sprake is van verdenking van een misdrijf, waar heb je dan die statistische profiling voor nodig? Of pleit jij voor verdenking op basis van de statistieken?

Loebkesman
Loebkesman30 jun. 2020 - 5:47

Stok Het is aan de groep zelf om wat aan de statistieken te doen. Statistieken zijn niet racistisch.

Thuiszitter
Thuiszitter25 jun. 2020 - 22:05

Annemarie waar is Tony Holten aan overleden ? Wat is de conclusie van de patholoog-anatoom? Wat is het resultaat van het onderzoek van de Rijksrecherche?

1 Reactie
Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 2:11

Dat weet je nooit bij Mitch H was alles kapot door politiegeweld maar de doodsoorzaak was stress.

Ch0k3r
Ch0k3r25 jun. 2020 - 21:41

"Je kunt op z’n Engels Black Lives Matter zeggen, maar als je niet direct durft te kijken naar alle “mensen met migratieachtergrond” die in jouw wereld leven, dan valt het je niet zo op dat deze mensen moeilijker aan een baan komen op dezelfde banenmarkt dan jij, of dat ze vaker dan jij door dezelfde Belastingdienst genaaid worden. Ik denk dat je binnen je eigen cultuur, met je eigen politici, en je eigen politie en scholen en bakkers en voetbalclubs en systemen, je menselijkheid zal moeten gaan opbouwen." Ook al is dat waar, wat niet goed te praten valt, deze mensen zijn nog steeds door de maatschappij verzekerd van een inkomen, zorg bij medische noodzaak, juridische bijstand en weet ik veel wat nog meer. In de VS mag je doodvallen als je de rekening van duizenden dollars voor een ingegroeide teennagel niet kunt betalen. "In Nederland worden deze “Amerikaanse toestanden” vaak uitgelegd als politieke correctheid. Ik vind dat echt zo’n uitleg uit een cultuur die zelf panisch is voor het idee van culturele verantwoording." Ha. Hou asjeblieft op zeg. Je geeft les in een staat die in 2004 nog een amendement toevoegde aan hun statelijke grondwet die officieel partnerschap bij LGBT verbood. Dat was nog een extra toevoeging aan die wet uit 1996. In 2014 aangevochten zonder succes totdat in 2015 vanuit de landelijke politiek het alsnog werd opgelegd. En als we denken dat de politici hier liegen, die verbleken bij die gerrymanderende rotzooi daar in de VS. "De “persoon met migratieachtergrond” die naast je op het terrasje zit gaat 12 keer zo vaak dood in handen van de politie als jij, witte Nederlander" https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_killings_by_law_enforcement_officers_by_country Kijk hier even heel goed naar. Per 10 miljoen mensen zijn er 2.3 doden door politiegeweld in NL te betreuren. In de VS staat dit op 46,6. Ja, dan krijg je enorme verschillen ja. Zullen we het misschien ook nog even gaan hebben over al die zwarte gevangenen in de VS die levenslang zitten vanwege de "3 strikes you're out", omdat ze gepakt zijn terwijl ze een joint rookten? Of over dat fantastische asielbeleid daaro? Wij hebben hier nog een hoop te verbeteren inderdaad, maar we lopen millenia voor op jullie daar. "Amsterdam had nog maar net het idee van de wisselkoers uitgevonden toen deze migranten de American Indians tegen elkaar opzetten en met Hollandse handelsgeest een scalpeer-wisselkoers in het leven riepen. Ik leerde dit aan een lunchtafel met American Indians die wilden weten of wij deze geschiedenis in Nederland op school leren." Dat is ook nieuw voor mij. Vroeg je hun ook waarom hun voorouders daar in godsnaam mee akkoord gingen?

4 Reacties
GMatth52
GMatth5226 jun. 2020 - 8:03

“Dat is ook nieuw voor mij. Vroeg je hun ook waarom hun voorouders daar in godsnaam mee akkoord gingen?” U vergeet 2 dingen: - Het waren de Europese kolonisten die Indianen vermoordden, waarvoor de daders per scalp de afgesproken premie ontvingen; - Pas later namen de Indianen, die onder elkaar vochten, de ‘scalpenjacht’ over. Mede door hun onderlinge strijd werden de Indianen sneller verdreven, gedeporteerd of uitgeroeid. Voorbeelden zijn: Dummers oorlog 1721-1725, koloniaal Mexico 1830-1890, tegen de Apachen. En de Nederlanders voerden onder gouverneur Kieft, voorganger van Pieter Stuyvesant, oorlog tegen de Wickquashgeek-Indianen, 1641-1645). Wat u doet is ‘blaming the victim’.

Jozias2
Jozias226 jun. 2020 - 13:57

Waren die Indianen ook geen Europese kolonisten alleen uit een iets eerdere periode? (Of kwamen ze vanaf de andere kant en waren het Aziatische kolonisten?). Net zoals de Europeanen eigenlijk Afrikaanse kolonisten zijn?

Verwarrend
Verwarrend26 jun. 2020 - 14:32

@Gmath52 Scalperen was wel degelijk een gewoonte onder de natives van Noord-Amerika. Dit is door historici en middels archeologische vondsten bewezen. Ook in andere werelddelen, zoals Europa kwam het wel voor. Even niet opmerkingen 'blaming the victim'.. een persoon welke een andere persoon scalpeert voor geldelijk gewin is natuurlijk geen slachtoffer. Het slachtoffer in deze is de gescalpeerde persoon, deze kreeg vast geen beloning, ookniet als hij/zij het overleefde. Wat de natives deden met hun samenwerking met de Europeanen is het aloude, d'r vijand van mijn vijand is mijn vriend'. Een enorm dom gezegde natuurlijk, maar zoo vaak trappen mensen en regeringen daar in.

Verwarrend
Verwarrend26 jun. 2020 - 14:40

PS overigens wordt die scalpbeloning in meerdere films benoemd. Het is geen geheim. Tijdens andere conflicten werden oren als bewijsvoering voor het doden van de vijand aangeboden. Gruwelijk natuurlijk, maar niet erger dan wat we tegenwoordig nog zien in de diverse brandhaarden. De mens leert niet.

Coene ridder
Coene ridder25 jun. 2020 - 21:41

De politie komt niet zomaar een praatje maken. Maar Nederland is geen Amerika.

herman van breugel
herman van breugel25 jun. 2020 - 21:39

Tja ik voel me niet aangesproken. ik ben namelijk niet wit.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje326 jun. 2020 - 21:39

@Herman: u bent dus geen familie van Donald Duck?

Max6
Max625 jun. 2020 - 20:09

Een beetje nuance... (artikel uit de Stentor) Controle Alt Delete becijferde dat er sinds 2016 zeker 41 mensen om het leven kwamen onder verantwoordelijkheid van politie. Dit jaar waren het er al zeker acht. ,,Maar bij het grootste deel is de doodsoorzaak niet vast te stellen of blijkt dat het niets met politiegeweld te maken heeft. Vaak is ook sprake van onderliggende oorzaken zoals het gebruik van drugs en/of medicijnen”, nuanceert Timmer. ,,Af en toe komt het voor dat een arrestant overlijdt aan een zogenoemde ‘houdingsverstikking’.”

Peter-G
Peter-G25 jun. 2020 - 20:05

Sorry, maar dit stuk is een bizarre opeenvolging van halve waarheden en selectieve statistieken, kan zo in "how to lie with statistics" opgenomen worden. De objectieve statistieken (via wikipedia) vertellen dat in de US de politie 46,6 mensen per 10 miljoen doodt, in Nederland 2,3 per 10 miljoen. Een enorm verschil. En omdat Nederland relatief klein is, kun je alleen maar concluderen dat verdere analyse statistisch niet relevant is. De getallen zijn gewoon te laag. Echter je gaat je de definitie voor Nederland oprekken; niet alleen directe doding, maar ook overlijden in een cel. En je telt de getallen van 4 jaar bij elkaar op om e.e.a wat indrukwekkender te maken. Omdat dat nog steeds niet indrukwekkend genoeg is, ga je minimale restrisico's met elkaar vergelijken en eindelijk, je hebt iets waarmee je Nederland slecht kunt vinden. Eindelijk heb je de conclusie waar je naar toe aan het werken was. Een simpel voorbeeld waarom dit hele verhaal niet deugt : Als je de hoofdprijzen van de staatsloterij op de kaart plot, vind je misschien best wel een regio waar 2 keer (of 3 keer of 5 keer) zo vaak een prijs gevallen is als elders. Is het zinvol om daarnaartoe te verhuizen? Nee, de kans is nog steeds astronomisch klein.

5 Reacties
Coene ridder
Coene ridder26 jun. 2020 - 10:55

De betreffende schrijfster is nogal ongenuanceerd, zij schrijft stukjes bij frontaal naakt op eenzelfde manier om te prikkelen. Niks mis mee, dat opent de ogen

tempest
tempest26 jun. 2020 - 13:06

@Coene ridder “Niks mis mee, dat opent de ogen” Het mag, want vrijheid van meningsuiting, maar er is nog steeds veel mis met dit soort gaslighting/ophitsing/misleiding! En als dezelfde technieken worden gebruikt door anderen dan wordt dat hier ook sterk veroordeelt (rechtse-populisten, anti-vaxxers etc.) Het opent mijn ogen helemaal niet, enkel een herinnering dat er mensen rondlopen die niet helemaal sporen.

Markzelluf
Markzelluf26 jun. 2020 - 15:28

@Coene Ridder, dat opent zeker de ogen. Toen ik begon met lezen van haar column nam ik haar en haar mening serieus. Natuurlijk had ik al snel in de gaten dat ze zwak schrijft en weinig snapt van statistiek, maar dat weerhoudt me niet om toch de feiten serieus te nemen. Die staan er echter niet in; een bij elkaar geraapte hoeveelheid dingetjes die een betoog moeten voorstellen. Zou dit de discussie goed doen, vraag je je af. Is dit illustratief voor blm?

Peter-G
Peter-G26 jun. 2020 - 18:12

Coene ridder : Ongenuanceerd is 1 ding. Feitelijk onjuist is een heel ander ding. Het internet/sociale media lijkt steeds meer een plek te worden waar feiten ook maar een mening zijn. Het soort betogen van deze Mevrouw leidt tot niets. Mensen die het er al mee eens waren slikken het kritiekloos, alle anderen vinden de gaten in de redenering en laten zich niet overtuigen.

Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 2:24

De statistieken kloppen niet, ze lult dus het geweld van de politie doet er niet toe.

JD2
JD225 jun. 2020 - 19:15

RTV Oost: Terug naar zaterdag. Rond half zes 's middags kreeg de politie een melding dat een man in een supermarkt in Zwolle mensen zou lastig vallen. Personeel van de supermarkt zette de man, de veertigjarige Tomy Holten, buiten de deur, waar hij verder ging met het lastigvallen van mensen. Hij zou onder meer iemand uit een auto hebben geprobeerd te trekken. De politie heeft Tomy Holten aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette hij zich waarna hij onwel werd. De ambulance was snel ter plaatse om de man te controleren. Na onderzoek bleek dat de man overgebracht kon worden naar het cellencomplex in Zwolle waar hij werd ingesloten. Kort daarna werd de verdachte weer onwel. De man is ondanks een poging om hem te reanimeren overleden, meldt de politie. "Natuurlijk geloof ik direct dat hij mensen lastig heeft gevallen", zegt jongere broer Mondy. Hij weet hoe hij kon zijn. "Ik ken wel de verhalen dat hij geld nodig had." Mondy omschrijft zijn oudere broer als een man die veel meegemaakt heeft in zijn leven. "Als je eenmaal in de verkeerde trein zit in Nederland kom je nooit meer terug." Tomy was verslaafd aan drugs. "Daar kwam hij nooit meer af." "Tomy was een beer van een vent', vertelt Mondy. Hij snapt dat hij bij sommige mensen angst kon inboezemen. "Hij was een kruimeldief, maar geen moordenaar." Een aanhouding voor het lastigvallen van mensen zou niet moeten uitdraaien op een sterfgeval, denkt Mondy. Hij begrijpt niet wat er is gebeurd. Dat er meerdere agenten nodig zijn geweest om zijn broer in bedwang te houden, staat wel wel vast. "Hij was twintig keer breder dan ik." Dat mw. Toebosch op basis van deze informatie alle blanke Nederlanders tot racist wenst te bestempelen is abject en infaam, om maar eens iemand te citeren. En dan ben ik nog zo aardig om die van Marcel van Dam niet te gebruiken.

5 Reacties
Libertain
Libertain26 jun. 2020 - 6:20

@JD, moet je niet bij Johan Derksen intrekken om te wonen?

JD2
JD226 jun. 2020 - 10:48

Johan woont om de hoek, maar of zijn vrouw het leuk vindt?

Coene ridder
Coene ridder26 jun. 2020 - 11:01

Yep, doorgedraaide drugsgebruikers zijn niet te stoppen. En inderdaad waarschijnlijk een onderliggend gezondheidsprobleem is de oorzaak van overlijden. Iedereen verdient zorg en behandeling maar om nu gelijk uit te gaan van moord. In mijn kennissenkring zitten ook wat recreatieve gebruikers, waarvan er één vroegtijdig is overleden aan coke icm xtc. Totaal doorgedraaid, aangehouden, en een dag later hartfalen. Tsja toch wel een beetje eigen schuld

Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 2:32

"De ambulance was snel ter plaatse om de man te controleren. Na onderzoek bleek dat de man overgebracht kon worden naar het cellencomplex in Zwolle waar hij werd ingesloten. Kort daarna werd de verdachte weer onwel. De man is ondanks een poging om hem te reanimeren overleden, meldt de politie." Ik denk dat er een gezin is dat niet zo hard klapt voor de medische helden.

Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 2:37

Coene ridder "De politie is al snel met veel eenheden ter plaatse en wil de man aanhouden, maar die verzet zich. Verschillende omstanders filmen hoe Tomy door een aantal mensen tegen de grond wordt gewerkt. Twee agenten en een aantal burgers springen op hem. Een agent zet zijn schoen op het hoofd van Tomy, een andere agent drukt met zijn knie op de rug van de man. Uiteindelijk zitten zeker vijf mannen op de 40-jarige Zwollenaar, die af en toe schreeuwt. Op een van de video’s is te horen hoe een agent een omstander vraagt om te stoppen met filmen." "Een onderliggend gezondheidsprobleem." " Tsja toch wel een beetje eigen schuld" Schandalige smerigheid balk je uit.

Hallahan2
Hallahan225 jun. 2020 - 19:11

Mevrouw Toebosch doet voorkomen dat scalp bounties een Nederlandse uitvinding is maar deze verschrikkelijke handel werd al gevoerd voordat de Nederlanders een stap aan wal hadden gezet.

2 Reacties
Zandb
Zandb26 jun. 2020 - 5:59

Halahan Wel een erg zwak verweer. Alsof uw bewering er toe zou kunnen leiden, dat we die Nederlanders 'dus' niets kunnen verwijten.

Hallahan2
Hallahan226 jun. 2020 - 9:54

@Zandb U leest selectief. Ik ontken niet dat Nederlanders zich schuldig maakten aan deze schandelijke praktijken, maar wij hebben het niet uitgevonden. Mevrouw Toebosch doet voorkomen dat het een Nederlandse uitvinding is. Trouwens: scalping vond al plaats in de America's voordat überhaupt een blanke voet aan wal had gezet.

Rutger Groot
Rutger Groot25 jun. 2020 - 19:08

Ik heb de University of Michigan hoog zitten, maar als ik af mag gaan op de toon en inhoud van dit stuk dan maakt ik me toch wel zorgen welk subjectief beeld de studenten krijgen voorgeschoteld van Nederland. Het lijkt er op dat ik me moet gaan schamen dat ik blank ben. Kritisch zijn en ons een spiegel voorhouden is natuurlijk prima, maar je kunt ook overdrijven, en dat maakt de rest van het betoog zwak. "Nu kijkt hij (Jesse Jackson) of Nederland, een van de architecten van zijn eigen onderdrukking, klaar is om verantwoording af te leggen".. Het is te veel 'eer' om NL de schuld te geven van de zwarte onderdrukking in de VS. Zijn hier nog spreekwoordelijke tekeningen en plannen van? Dan voegen we die graag toe in onze geschiedenislessen. En overigens is de brief van dhr Jackson hier op Joop al uitvoerig besproken en gefileerd, wellicht de moeite waard om te lezen. "De “persoon met migratieachtergrond” die naast je op het terrasje zit gaat 12 keer zo vaak dood in handen van de politie als jij, witte Nederlander (in de allerergste staat in de VS is dat 9 keer zo vaak), en deze “persoon met migratieachtergrond” zit 29 keer vaker gevangen dan jij (in de VS zitten zwarte mensen 4 keer zo vaak gevangen als ik" Hier wordt ten onrechte ("in handen van") gesuggereerd dat de politie verantwoordelijk was voor het overlijden van deze arrestanten. Hier zijn geen officiele cijfers van bekend, worden ook niet bijgehouden (zal wel moeten?!). Elke dode is er een teveel, en zeker als er bijvoorbeeld politie bij betrokken is. Maar de voornaamste achtergrond van moordenaars van zwarten wordt duidelijk in dit overzicht van de FBI: https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2018/crime-in-the-u.s.-2018/tables/expanded-homicide-data-table-6.xls Als de auteur even op CBS gekeken dan is er iets anders aan de hand met "“persoon met migratieachtergrond” zit 29 keer vaker gevangen dan jij".Dit is pertinente onzin! CBS 2019: 33.2k gedetineerden. 11.6k NL; 22.6k niet-NL. NL bevolking: 24% migratie achtergrond (24% = 7.9k van 33.2k gedetineerden). Mensen met migratie achtergrond zijn inderdaad oververtegenwoordigd met een factor ~3. En dus niet 27...... https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82321NED/table?fromstatweb

1 Reactie
Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 2:44

"Het lijkt er op dat ik me moet gaan schamen dat ik blank ben." Wat een gelul. En als dat zo verwacht wordt. Je bent Godverdomme blank!!! Daar ga je je toch niet voor schamen omdat het van hen moet. Ik in ieder geval niet. Maar jij leeft liever met de leugen dat je je om je huidskleur moet schamen zodat je jouw racisme tegen die BLM mensen (ze gaan te ver) en de rest van dat.... kunt rechtvaardigen. ""Het lijkt er op dat ik me moet gaan schamen dat ik blank ben."" Je moet je schamen dat je deze zin opschreef.

dordtenaar2
dordtenaar225 jun. 2020 - 18:45

En hoeveel groter is de kans dat een persoon met migratieachtergrond door crimineel geweld omkomt of mag ik dit al niet vragen?

2 Reacties
Zandb
Zandb26 jun. 2020 - 6:15

dordtenaar Dat mag u vragen. Maar u vraagt het niet. U weet het antwoord al, dus dit is een bewering waar iets in zit maar waar ook veel op is af te dingen. Het is bv maar waar je begint te redeneren.

Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 2:50

"En hoeveel groter is de kans dat een persoon met migratieachtergrond door crimineel geweld omkomt of mag ik dit al niet vragen?" Inderdaad. Goede vraag. Hoeveel doden heeft de rechtse troep in Nederland en Europa niet op zijn geweten, hoeveel mensen laten ze doelbewust verzuipen, creperen in kampen, (Kinderen vrouwen, het interesseert ze geen reet, ze mogen sterven van dat rechtse tuig. Bombarderen, tuurlijk het CDA rent alweer. Nee dit soort dingen mag je niet vragen, hoeveel heeft het jarenlange bombarderen op IS de Nederlandse belastingbetaler gekost?

AGM-65E
AGM-65E25 jun. 2020 - 18:39

'Aan mijn wit Nederlandse landgenoten vraag ik dan: kunnen jullie alsjeblieft deze les over een koelbloedig gestandaardiseerd systeem van lichaamsdeelproducten aan de volgende generatie doorvertellen? ' Dat doen we al.

tempest
tempest25 jun. 2020 - 18:29

Dat artikel van OneWorld is eerder een bewijs dat al dat hokjes denken volstrekte onzin is. Het is heel goed dat Control Alt Delete de cijfers verzamelt, maar de interpretatie van OneWorld is totale waanzin. Dat moet de schrijver ook weten, het is gewoon een vorm van gas-lighting om zo met statistiek om te gaan of misschien wel ophitsing (afhankelijk of de lezer iets van statistiek snapt of niet). ‘Lies, damned lies, and statistics’ zoals Mark Twain schreef. Ik begrijp dat je politiek campagne voert om zaken als het etnisch profileren bij de belasting dienst aan te kaarten (absoluut schandalig) of probeert te voorkomen dat de maximale straffen voor politiegeweld worden verlaagd (vermoedelijk geen slim plan), maar zo met cijfers en statistiek omgaan doet je geloofwaardigheid geen goed. Sterker nog, heel erg kwalijk omdat het probeert de lezer te misleiden op een gevoelig en serieus onderwerp.

AGM-65E
AGM-65E25 jun. 2020 - 18:25

' standrechtelijke executies gepleegd voor volk en vaderland dan komt men letterlijk niet opdagen.' Zo zo, dit riekt naar smaad.

2 Reacties
tempest
tempest25 jun. 2020 - 21:39

Tja, het is dom hyperbolisch taalgebruik en mevrouw bewijst daarmee haar doelstellingen op de langere termijn geen dienst. Maar ja, vrijheid van meningsuiting. In Nederland wordt altijd onderzoek gedaan na een fatale arrestatie, zo ook in het geval van Tomy Holten. Het is ontzettend Amerikaans om vooraf al je conclusie klaar te hebben: geduld en feiten boeien niet als je je gelijk aan je zijde hebt.

Paul250371
Paul25037127 jun. 2020 - 2:51

"volk en vaderland " Verrassend

Phantom3
Phantom325 jun. 2020 - 18:19

Stop eens met Amerikaanse cijfers op Nederland te plakken.