Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

In het huidige politieke klimaat kan ik me geen stem op de SP veroorloven

  •  
21-11-2023
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
4707 keer bekeken
  •  
lilianmarijnissen

Met verbazing volg ik de politieke debatten op tv. Waar de VVD alle ruimte krijgt om haar populisme te etaleren, dreigt progressief en sociaal links wederom het onderspit te delven.

Toen GL-PvdA Timmermans presenteerde als de man die Nederland uit de ellende zou trekken, ervaarde ik voor het eerst in jaren een sprankje hoop. Hoop dat we weer naar elkaar zouden omkijken de komende vier jaar. Hoop dat we van een asociaal Nederland weer een sociaal Nederland zouden kunnen maken, waar ieder mens naar zijn mogelijkheden en op zijn eigen manier aan zou bijdragen. Hoop op een nieuw geluid, een coalitie die zich richt op een goede toekomst voor onze kinderen. Een regering die uit gaat van vertrouwen in plaats van wantrouwen, zodat een schandaal zoals de toeslagenaffaire in de toekomst voorkomen kan worden. Een premier die oog heeft voor het feit dat iedereen mens is en het recht heeft om voorzien te worden in diens basisbehoeften. Een frisse wind.

Vanzelfsprekend zouden de bredere schouders volgens de plannen van GL-PvdA meer lasten op zich nemen, maar met een dikke portemonnee en de wereld aan de rand van de afgrond, leek me dit een "offer" wat we met liefde zouden willen brengen voor elkaar. Helaas werd ik tijdens deze verkiezingsperiode weer eens pijnlijk gewezen op hoe onze samenleving er werkelijk aan toe is.

Eigen volk eerst is een sentiment wat breed gedragen lijkt te worden. Ik vraag me af wat al deze mensen zouden doen, mocht er in Nederland oorlog uitbreken. Zouden zij vluchten in de hoop dat een land, welk land dan ook, hen zou verwelkomen en veiligheid zou kunnen bieden? Of zouden zij, net zoals zij van anderen verlangen in oorlogsgebieden, afwachten tot ze sterven, omdat een raket uiteindelijk hun huis raakt?

Ik vraag me ook af wie onze aardbeien gaat plukken of waar die broodnodige handen aan de verpleegbedden vandaan moeten komen als de migratieplannen van bijvoorbeeld VVD of PVV realiteit worden. Dat het diezelfde VVD was die ooit de grenzen wagenwijd open heeft gezet voor gastarbeiders en daarmee de uitbuiting van deze groep immigranten in de hand heeft gewerkt, vergeten we voor het gemak maar.

Zo lijken we wel meer te zijn vergeten: het is diezelfde VVD die 13 jaar lang aan het roer heeft gestaan en de problemen die we nu als crisis zien, fors hebben verergerd, maar toch wijst rechts steeds weer met succes naar links als de beweging die ervoor zou zorgen dat ieder mens in Nederland er – nog verder – op achteruit zou gaan. Sterker nog: links beleid zou menig probleem hebben veroorzaakt. Yeşilgöz wijst een aantal keren met haar vingers naar partijen die de afgelopen 13 jaar hebben meegeregeerd, alsof het niet haar partij was die aan het roer stond en de kaarten in handen had.

Onder andere de SP strijdt al jaren voor het anders inrichten van ons zorgstelsel. Hoe vaak we niet hebben gehoord dat marktwerking de zorg kapot heeft gemaakt. Dit is gebeurd tijdens de regeerperiode van de VVD, maar Yeşilgöz roept nu maar al te graag dat het stelsel hervormd moet worden. Ik lees in de plannen van de VVD echter weinig nieuwe ideeën als het om zorg gaat. Marktwerking heeft vooral veel goede dingen gebracht, winst hoeft in principe niet geweerd te worden in de zorgsector en de macht moet bij verzekeraars blijven liggen als het gaat om welke behandelingen vergoed worden en welke niet. Om het allemaal nog makkelijker te maken voor de burger hadden we vorig jaar in Nederland vier hoofdaanbieders van zorg, welke bij elkaar goed zijn voor maar liefst 57 merken die ieder weer andere polissen aanbieden. Die 57 merken zijn goed voor miljardenwinsten. In 2007 is er een definitief verbod gekomen op het uitbetalen van dividend aan investeerders. Het geld wat aan en in de zorg verdiend wordt, zou hiermee in de zorg blijven en moeten leidden tot lagere premies en betaalbare behandelingen. Dit effect is echter uitgebleven. In plaats van dat de zorg betaalbaarder wordt, hebben zorgverzekeraars uitpuilende reserves op de plank liggen en kunnen burgers het eigen risico niet meer betalen. Onder wiens bewind heeft dit kunnen gebeuren?

We lijken allemaal geen actieve herinnering meer te hebben aan 13 jaar VVD. Wat dat betreft heeft Rutte ons een handige erfenis meegegeven. Tegelijkertijd verbazen we ons over de staat waar ons land in verkeert. De ‘mooie’ woorden en aanvallende houding van Yeşilgöz leggen haar geen windeieren; zelfs de debatleiders lijken onder de indruk van haar vermogen om anderen strategisch in de rede te vallen en hiermee complexe vragen te pareren. De VVD claimt spreektijd en laat zich niet tot orde of verantwoording roepen.

Ook de klim van de partij van Omtzigt, NSC, vind ik verbazingwekkend. De partij die pleit voor openheid en een andere bestuurscultuur, komt met conservatieve ideeën en geeft zelf geen openheid over hoe zij het land zouden willen besturen (misschien wil Omtzigt premier worden van een kabinet met vakministers, maar misschien ook niet). In aanloop naar de verkiezingen krijgen we vage antwoorden en loze kreten. Tot overmaat van ramp belonen we deze wispelturigheid met een groot aantal virtuele zetels.

Ondertussen stijgt de PVV ook hard in de laatste peilingen en lijkt een kabinet op rechts binnen handbereik te liggen. Met name op Facebook zie ik dat dit wordt gevierd; linkse haaien zouden de erfbelasting willen verhogen en daardoor moét je wel rechts stemmen als je niet armer wil worden. De logica ontgaat me. GL-PvdA is altijd transparant geweest over hoe zij armoede in ons land willen verminderen. Zij vragen bewust of de rijken hun vermogen willen delen om zo de armen te ondersteunen en gelijkheid in ons land te bevorderen. Mijns inziens is dit een redelijke eis en gaat dit niet zover dat menig mens een dure reis minder moet maken, of een van hun vier huizen moet verkopen, omdat zij de boodschappen of hypotheek niet meer kunnen betalen. Ik bespeur geen leugen in het programma van GL-PvdA, maar menig mens vindt onder andere het verhogen van de erfbelasting een valse aanval op hun vrijheid. Ik vind dit bijzonder.

Als je iets anders wil, zul je iets anders moeten doen. Dezelfde keuzes leiden tot hetzelfde beleid en daarmee dezelfde beroerde resultaten, maar blijkbaar wil Nederland hier maar al te graag voor kiezen als het alternatief is dat men hun rijkdom deelt en anderen helpt. Ik snap dat dit deels voortkomt uit angst, maar dat verklaart niet alles. Als we eerlijk naar onszelf zouden kijken, zijn we egoïsten geworden. We leven voor onszelf en komen op voor wat wij denken dat goed is voor ons. Als je echter alleen met jezelf bezig bent, betekent dit automatisch dat je geen oog meer hebt voor wat er – écht – om je heen gebeurt of in welke treurnis jij je als bevoorrechte Nederlander nu werkelijk bevindt.

Wie op een willekeurige koude herfstdag door de straten van de stad loopt, ziet mensen die in bushokjes wonen, die in parkeergarages schuilen voor de regen en de kou met al hun bezit in één tas gestopt, zien mensen die in kapotte huizen wonen, maar niet gecompenseerd worden voor de schade aan hun huizen die het gevolg zijn van buitenproportionele gasboringen, zien mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank, ondanks dat zij een baan hebben, etc. Aan de andere kant zien we het vermogen van de rijksten steeds weer groeien. We keken weg, kijken nog steeds weg en zullen dat de komende regeringsperiode naar alle waarschijnlijkheid blijven doen.

Door deze trend zie ik mij genoodzaakt om GL-PvdA te steunen. Een stem op de SP kan ik mij in deze tijd niet veroorloven. Mijn welgemeende excuses, Lilian Marijnissen. U doet uw best voor ons en het wordt noch gezien, noch beloond. Namens Nederland: het spijt me. Dat GL-PvdA dan maar de grootste mag worden!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

Andy Pl
Andy Pl23 nov. 2023 - 6:15

Wat ik niet begrijp is dat u het heeft over bevoorrechte Nederlanders en dat u daarna allemaal voorbeelden geeft van Nederlanders die helemaal niet bevoorrecht zijn. Ik denk dat vooral deze Nederlanders zich niet door PvdA-GL gehoord voelen maar wel door SP en PVV en die laatste heeft dit weten te verzilveren.

Mirzas
Mirzas22 nov. 2023 - 9:33

Mooi stukje. Ik ben in het stemhokje toch ook maar weer teruggegaan naar VL ipv de PvdD, die beter past. Maar ik weet nog altijd niet of ik er goed aan heb gedaan, want als de VVD weer.... Tja. We gaan het zien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 nov. 2023 - 9:30

Ik kan me geen stem op Nederland veroorloven, een land dat niet opstaat tegen de genocide in Gaza, een genocide die je voor je ogen zich ziet voltrekken. Die overigens als strategie ook door een Israelisch lid van Hest oorlogskabinet is uitgesproken. Daarom vallen ze naast de bewuste uitstervingsmethode ook de gezondheidszorg aan. Niets beter voor hen dan een dode Palestijn immers.. Wat was het doel daarnaast, zoveel mogelijk Israëlische soldaten te kunnen sparen. Dat laatste toch mooi meegenomen nietwaar. Ik walg van Nederland en Nederlanders en al degenen die dit laten passeren. Desondanks stem ik als altijd op SP, dat zich ook (te) weinig daarover uitspreekt. Eigenlijk kunnen heel deze verkiezingen me gestolen worden. Nederland krijgt wat het verdiend een kabinet, een bewind dat niet om mensen geeft, dat niets om leven geeft, een Nederland dat alleen maar met zichzelf bezig is.

1 Reactie
Beisser
Beisser22 nov. 2023 - 10:34

['Nederland krijgt wat het verdiend een kabinet, een bewind dat niet om mensen geeft, dat niets om leven geeft,…'] Ik ben sociaaldemocraat. Ik geef om mijn medemensen. Ik geef om het leven… van iedereen. Ik geef om een leefbare toekomst voor mijn kinderen en kleinkinderen. Daarom stem ik GroenLinks-PvdA

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick22 nov. 2023 - 8:17

Zoals de echte Marijnissen eens zei: "stem op Bos (toen PvdA) en je krijgt Balkenende erbij, stem op mij en je krijgt Bos er bij". Idem hier. Heel leuk als Timmermans de grootste wordt, dan mag die gaan formeren. Zeer grote kans dat je de VVD erbij krijgt. Timmermans zat in de PvdA top die Rutte2 vormde. Uiteindelijk krijgt elke grote partij hetzelfde probleem: je wordt pas premier als voldoende zetels in de kamer het willen. Strategisch stemmen is daarom vrij zinloos. Je wilt stemmen op een partij die jouw denkbeelden in de praktijk wil brengen en ruggengraat heeft. 

DaanOuwens
DaanOuwens22 nov. 2023 - 8:10

Je moet gewoon stemmen op waar je in geloofd. Als dat de SP is, stem dan SP. Wat jammer is, is dat de SP de afgelopen jaren eigenlijk alleen tegen de PvdA heeft lopen schoppen. Met de Brusselmans campagne als dieptepunt. Onverstandig. Er zijn genoeg mensen die in het conservatief linkse verhaal geloven. Geen regeringspartij dus, maar wel een eigen geluid. Gewoon een minderheidsgroep in de samenleving. Zoals er velen zijn. Niets mis mee. De Nederlander bestaat niet.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr22 nov. 2023 - 11:23

Jammer, dat Samsom de SP heeft leeggetrokken en alles heeft helpen afbreken. Het doet nog steeds ongelooflijk veel pijn. Letterlijk en figuurlijk. Het filmpje Brusselmans was dom.

Panthera
Panthera22 nov. 2023 - 7:37

Waar komen de handen voor de migranten dan vandaan die nodig zijn om voor hen de rechten te kunnen waarborgen, voor dezelfde sociale basisvoorzieningen die wij normaal zijn gaan vinden in ons land. Constante groei op welk vlak dan ook, zou een ongezonde perpetuum mobile zijn. Want wij weten van de bevolkingsgroei in deze wereld tegen welke grenzen wij gaan aanlopen, en welke negatieve consequenties dat gaat opleveren voor iedereen.

haarklover
haarklover22 nov. 2023 - 7:14

Tot nu toe moeten partijen in de Tweede Kamer altijd coalities sluiten. Soms geeft de stem van een splinterpartij de doorslag. Dus er is geen reden om strategisch te stemmen of iets dergelijks. (Nou ja, bijna... grote partijen maken meer kans om een restzetel te verkrijgen).

Jonathan2
Jonathan221 nov. 2023 - 22:40

Je hebt helemaal niets aan aan die figuren die hun handen in ethische zuiverheid wassen, wat blaffen aan de zijlijn, terwijl ze geen verantwoordelijkheid willen dragen voor beleid en beslissingen welke van echte invloed op het leven van de mensen in dit land. Nee, de PvdA/Gl kan je geen beleid geven dat door de meerderheid niet wordt gesteund.Maar het kan wel helpen om het leven ietsje beter te maken voor de meest kwetsbare mensen in dit land, of je kan kiezen voor een stem welke slechts je ethische zuiverheid dient en de meest kwetsbare en nog rechtsere regering zullen bezorgen.

2 Reacties
Jozias2
Jozias222 nov. 2023 - 7:10

Helemaal eens Jonathan

Gerygrr
Gerygrr22 nov. 2023 - 11:28

Het leven ietsje beter maken is niet genoeg. Het leven moet rechtvaardig worden. Stoppen met marktwerking in gezondheidszorg, energiesector stoppen met bureaucratie en wantrouwen.

hgroen2
hgroen221 nov. 2023 - 20:38

Nederland is altijd al een rechts land geweest. Alleen de laatste 15 jaar is rechts steeds verder geradicaliseerd. En de VVD is keurig mee geschoven. maar overal in Europa [en VS] zie dat extreem rechtse partijen de wind in de zeilen hebben. Kiezers weten erg goed tegen hun eigen belang in te stemmen. alleen maar om op een 'charmante' populistische leider te stemmen, die alles 'beter' gaat maken. Als schapen naar het altaar....

4 Reacties
GroenLand2
GroenLand221 nov. 2023 - 21:27

De afgelopen maanden, nee jaren, wordt de oorzaak voor het gebrek aan interesse van de kiezer voor (echt) Links Beleid nooit gezocht in de inhoud van dat beleid of het leiderschap van die (echt) Linkse Partijen. De enige redenen voor dat gebrek aan interesse zijn steeds de oneindige domheid van de kiezer en de Machiavellistische politiek van anderen. Zou het misschien ook aan die (echt) Linkse Partijen zélf kunnen liggen dat hun boodschap en leiderschap niet aanslaan?

Gimli1955
Gimli195521 nov. 2023 - 22:42

Kwestie van oorzaak en gevolg. Als links niet verder komt dan anti(extreem)rechts te zijn, komt er geen alternatief. Zeker gezien dat de hoofdrolspeler van 2012 - 2017 lekker mee heeft gedaan met het huidige systeem. De kiezer is zoekende naar een nieuwe richting en bestuurscultuur, belooft door de partij, die nu afgerekend wordt op hun leugenachtigheid. De wegen zijn niet gescheiden en D'66 heeft gewoon in Rutte plaats genomen. Na Rutte 1 werd het CDA gedecimeerd, na Rutte 2 werd de PvdA gedecimeerd en met Rutte 3 werden er weer beloftes gedaan die geen werkelijkheid bleken. De VVD sloopt de coalitie partijen en als masochisten zijn ze verslaafd aan het behoud van macht. Ik zie niets over de concrete plannen voor de toekomst. Ik zie Mw. Bikker een reeks gemeenplaatsen poneren, open deuren inslaan en de rest zit elkaar vliegen af te vangen. Wat hebben de huidige middenpartijen Nederland te bieden? Denk daar een aan. Is er een partij met een perspectief? Een stip op de horizon? Een plan B als plan A mislukt? Een concreet alternatief? Het is allemaal hap snap aanpak van de gevolgen en de oorzaak mag niet besproken worden. Want dan ben je fascist, racist of xenofoob. Alle uitvoeringskosten van welk beleid dan ook, is vele malen duurder door de bureaucratie en de controle zucht van de overheid. Kijk naar de aanpak gaswinning schade, of het Toeslagschandaal. Wil je veranderingen, dan zal er anders gestemd moeten worden.

DaanOuwens
DaanOuwens22 nov. 2023 - 8:06

@ Gimli1955 Jij schrijft: Als links niet verder komt dan anti(extreem)rechts te zijn, komt er geen alternatief. Beter opletten er ligt een compleet PvdA/GL programma en Timmermans heeft helder gemaakt waar hij voor staat. Je oogkleppen zitten nogal in de weg. En: de oorzaak mag niet besproken worden. Want dan ben je fascist, racist of xenofoob. De oorzaak die jij dus ziet zijn vluchtelingen en allochtonen. Dan passen die kwalificatie dus prima. Maar dan moet je niet meer zeuren over institutioneel racisme. Want dat is gebouwd op het fundament van jouw opvattingen. En: is vele malen duurder door de bureaucratie en de controle zucht van de overheid. En die controle zucht ontstaat omdat veel mensen vinden dat er geen cent onterecht uitgekeerd mag worden. Niet aan zorg, niet aan sociale zekerheid, niet aan onderwijs. Dan is het gevolg controle zucht. Heeft niets met links te maken maar wel met rechtse opvattingen.

TheBigLebowski
TheBigLebowski22 nov. 2023 - 11:24

Spanje en Polen bieden mij hoop.

E w T
E w T21 nov. 2023 - 20:04

Geachte Mevr. de Vos. U gebruikt nogal veul wij in uw artikel . En waar de Nederlanders in geval van oorlog heengaan is me te hypothetisch. Tijdens de tweede wereld oorlog bleven de meesten in het land. En ga vooral strategisch stemmen, daar helpt u links:en vooral klein links helemaal mee omzeep. Trouwens met wie gaat Timmermans regeren bij een eventuele overwinning van VL? PVV uitgesloten.Dan blijven alleen de VVD en hun kleine helpertjes zoals D66,NSC en het kleingristen grut over. Ikzelf denk dat we binnenkort de meest viesrechtse regering ooit hebben met VVD én PVV. En hun hulptroepen. Waarschijnlijk dondert dat kabinet na korte tijd wel in mekaar.En wanneer links in de tussentijd dan echt oppositie voert zullen ze de daarop volgende verkiezingen zeker winnen . Ondertussen stem ik weer SP. (Stemadvies hè). Democratie is niet voor bangerds.

1 Reactie
adriek
adriek21 nov. 2023 - 22:46

Ik ben het voor het grootste deel met u eens. Behalve dat links na de ineenstorting van het zoveelste radicaal rechtse experiment weer zal gaan winnen. De afgelopen jaren hebben dat meedogenloos laten zien: rechts vergroot de problemen en weet telkens weer de linkse oppositie de schuld te geven. Waarom zou het deze keer anders gaan? Lilian Marijnissen is het duidelijkste voorbeeld: de enige sociale partij die niet met alle winden mee waait en keurig haar mening en standpunten onderbouwt zoi weleens kunnen verdwijnen, is het niet deze keer, dan tich wel de volgende. Schreeuwen, liegen en spitsvondige oneliners: dat is waar verkiezingen mee gewonnen worden, maar de sociale partijen zijn daar veel te eerlijk en te lief voor. Het is voorlopig nog een verloren strijd, helaas.

Satya
Satya21 nov. 2023 - 19:53

Ik begrijp die drang niet meer van links, laat 'rechts' het nou maar doen. Jammer, geen liefhebber van Omtzigt maar daar heb je het volgens mij over conservatief waar mee samen te werken zou moeten zijn. 'Het volk' gaat spreken. Het zullen interessante tijden worden. De wereld wordt er niet vrijer op helaas, de moslim wereld wordt ook conservatiever. Grijze muizen overal. Stem gewoon waar je achter staat. Wat dat ook is maakt niet uit al heb ik er wel een mening over.

1 Reactie
Mathijsco
Mathijsco21 nov. 2023 - 20:44

Goede analyse, Satya.

Volrin
Volrin21 nov. 2023 - 19:44

Ik stem er zelf niet op, maar ga vooral SP stemmen als die partij het beste bij uw eigen idealen en visie past!

Gentleman
Gentleman21 nov. 2023 - 19:33

Ik ben het niet met u eens, er bestaat een grote kans dat wanneer PvdA/GL de grootste wordt u de VVD er toch weer gratis bij krijgt. Ik blijf SP stemmen.!

7 Reacties
Jozias2
Jozias221 nov. 2023 - 19:54

@gentleman Volgens mij is er geen enkele logische coalitie mogelijk zonder de vvd. Dus dan is de vraag: Wil ik de vvd met rechtsere partijen zoals de pvv of wil ik de vvd met een linkse partij zoals gl-PvdA? Op de sp stemmen is dus een keuze voor een rechts kabinet.

Gimli1955
Gimli195521 nov. 2023 - 22:46

@Jozias2 Gezien de ervaring met Rutte 2, zal het ook met de PvdA/GL gebeuren. Onze politiek stoot zich vaker aan dezelfde steen. Ik wantrouw de mooie beloftes voor de verkiezingen, vooral met het verleden in gedachte. Ervaring is een zekerheid voor de toekomst.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen21 nov. 2023 - 22:48

@Jozias2, U schrijft "op de sp stemmen is dus een keuze voor een rechts kabinet". Klopt! Het is tevens een keuze voor het voortbestaan van GroenLinks-PvdA, of denkt u serieus dat er, na nog eens in een kabinet met de VVD stappen over een paar jaar nog iets van GroenLinks-PvdA over zal zijn? In het kabinet Rutte-Samson heeft de PvdA niets, maar dan ook niets voor haar achterban bereikt en werd het de PvdA gehalveerd. Geloof me, dat zal dit keer niet anders zijn, integendeel. Yeşilgöz is vele malen erger dan Rutte.

Jozias2
Jozias222 nov. 2023 - 7:24

@adrienne Dus beter niets bereiken maar een zuiver geweten hebben dan enkele punten bereiken en het beleid iets linkser krijgen? Volgens mij niets mis met regeringsdeelname van de PvdA /gl. Je moet alleen niet de verwachting scheppen dat je heel je verkiezingsprogramma kunt uitvoeren. Met drie andere partijen zijn er ook concessies die je niet leuk zult vinden. Maar dat is de prijs voor de zaken die je wel bereikt.

Jozias2
Jozias222 nov. 2023 - 7:24

@adrienne Dus beter niets bereiken maar een zuiver geweten hebben dan enkele punten bereiken en het beleid iets linkser krijgen? Volgens mij niets mis met regeringsdeelname van de PvdA /gl. Je moet alleen niet de verwachting scheppen dat je heel je verkiezingsprogramma kunt uitvoeren. Met drie andere partijen zijn er ook concessies die je niet leuk zult vinden. Maar dat is de prijs voor de zaken die je wel bereikt.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen22 nov. 2023 - 8:58

@Jozias2 Heeft niets met een zuiver geweten te maken maar met een inschatting van lange termijnrisico's. Door dat zogenaamde "strategische stemmen" in 2012 kregen de PvdA kiezers een onversneden VVD beleid en dat zal ook nu het geval zijn want GroenLinks-PvdA heeft op dit moment, mede gezien de bezetting in de eerste kamer geen schijn van kans om goed uit kabinetsdeelname te komen. Goed oppositie voeren is heel eerzaam.

Jozias2
Jozias222 nov. 2023 - 11:44

@adrienne Heel eerzaam. Zeker. Maar waar bereik je het meeste mee? Invloed in de regering of het stellen van vragen vanuit de oppositie. En natuurlijk als je mee doet in een coalitie gebeuren er ook zaken die je liever niet hebt. Maar beter dan dan helemaal niets bereiken.

Willem van der Decken
Willem van der Decken21 nov. 2023 - 19:27

Maar stel, glvda wordt de grootste, met wie wil premier timmermans dan 76 zetels halen om een regering te vormen? Sinds de gruwelijke moord en verkrachtpartij van hamas op 7 oktober klaagt een deel van de radicale gl achterban al om de uitspraken van timmermans, en hebben gl-ers hun lidmaatschap opgezegd. Zie Sabine Scharwachter de afgelopen week. En dan moet hij concessies doen aan bijvoorbeeld Omtzigt om NSC aan boord te krijgen? Volgens de laatste peilingen komt geheel links + denk en bij1 op 50 zetels. En daar zitten die laatste zetels van d66 ook bij zelfs. Die willen zò graag, dat ze overal mee akkoord gaan. En timmermans heeft net beloofd links niet los te laten, dus dat wordt heel vermakelijk met die strategische, linkse stemmers.

Peterrr3
Peterrr321 nov. 2023 - 19:20

Prima toch om vanwege deze reden op PvdA/GL te stemmen. Maar voor het vormen van een coalitie heeft PvdA/GL toch andere partijen nodig. Daarvoor zou een sterke SP een prima partner kunnen zijn. Maar goed, gezien de laatste peilingen zal het wel PVV-VVD worden.

1 Reactie
Jozias2
Jozias221 nov. 2023 - 19:57

@peter Op basis van het kiezers potentieel zijn er ongeveer 50 zetels voor linkse / progressieve partijen. Hoogst haalbare is een coalitie met gl/pvda, d66, vvd en nsc waarbij gl/pvda de grootste is en dus de premier levert. Alternatieven zijn rechtser.

Gentleman
Gentleman21 nov. 2023 - 19:19

Een pracht artikel weer over het ijskoude en meedogenloze rechtse beleid van de afgelopen jaren maar ik blijf toch op de SP stemmen. Als PvdA/GL de VVD op voorhand uitgesloten zou hebben, zou ik waarschijnlijk ook strategisch gestemd hebben.

EUpiet
EUpiet21 nov. 2023 - 19:17

/In het huidige politieke klimaat kan ik me geen stem op de SP veroorloven/ Dat kunt u zich al een jaar of 30 niet. Dat denkt u zichzelf niet te kunnen veroorloven. Het is de argumentatie die ik al hoor sinds ik een kind was en dat is heel lang geleden. Yes we Cohen. Niets bereikt. Overigens was het Timmermans die Cohen een mes in de rug stak. Nooit meer dat rechtse rot beleid met Samsom. We kregen economisch gezien het meest rechtse kabinet sinds mensenheugenis. Niets bereikt. Dan de hele goegemeente maar strategisch naar D66. Niet links te noemen maar het klonk zo progressief. Niets bereikt. Het hele zwikkie weer strategisch terug naar PvdA/GL Die alleen maar over rechts kunnen en dus krijgt van de ellende van de volgende coalitie links weer de schuld. Terwijl je de PvdA nauwelijks meer links kan noemen. Of hele waterige wijn moet uw voorkeur zijn. Echt links is kapot gemaakt en verkettert de afgelopen decennia door de PvdA die ook nu weer over rechts zal willen. (kijk naar ondersteuning regeringsbeleid Rutte 3 en 4 van PvdA en Groen links) Weer een deceptie. En wat blijft er dan over eind 2027? 15 zeteltjes voor volledig links? Is dan eindelijk het doel bereikt? Veel succes maar met uw strategische stem. Ik stem na al die jaren links stemmen wat een hopeloze zaak is geworden door de strategische stemmer voor mijn eigen strategische belang. Rechts van het midden deze keer. U heeft mij niet meer nodig bij uw strategie.

Mathijsco
Mathijsco21 nov. 2023 - 19:02

"Als je iets anders wil, zul je iets anders moeten doen. Dezelfde keuzes leiden tot hetzelfde beleid en daarmee dezelfde beroerde resultaten." En precies dáárom stem ik niet op Timmermans. De PvdA/Diederik Samson heeft samen met Rutte aan de wieg gestaan van het huidige keiharde neoliberale beleid wat u hierboven omschrijft: 'moestuinen' , het verjubelen van sociaal-democratische principes, de laatste kroonjuwelen van den Uyl keurig ingeleverd bij de VVD. Het definitieve einde van de verzorgingsstaat. Een vage 'strategische' stem op Timmermans kan/wil ik mij niet permitteren. Ik volg mijn hart en stem SP.